Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:40 1 342 36

Сабрутев: Тецовете произвеждат 4 пъти по-скъпа енергия от тази, която плащаме

  • венко сабрутев-
  • тец-ове-
  • енергия

Той обаче е категоричен, че териториалните планове за преминаване към зелена енергия няма как да бъдат изтеглени от Брюксел

Сабрутев: Тецовете произвеждат 4 пъти по-скъпа енергия от тази, която плащаме - 1

Венко Сабрутев обаче е категоричен, че териториалните планове за преминаване към зелена енергия няма как да бъдат изтеглени от Брюксел.

„Ако искаме да преговаряме по тези планове, те трябва да са внесени, за да има база за преговори. С Брюксел се преговаря на база документи, а не на база общи приказки“, поясни още той.

Депутатът от ПП-ДБ подчерта, че тези планове се бавят 3-4 години. Според него държавата вече е загубила 100 млн. евро от Плана за справедлив преход именна заради невнасянето на тези документи в Европейската комисия. Той обаче подчерта, че трансформацията в енергийната индустрия вече се случва и България не бива да изостава.

„Виждаме, че цената на електроенергията, която произвеждат тецовете, е четири пъти по-скъпа от тази, която битовите потребители плащат в момента. Всички ние трябва да се зададем въпроса дали сме склонни да купуваме електроенергия, която е четири пъти по скъпа. Или иначе казано, ако плащаме 250 лв. ток през отоплителния сезон, склонни ли сме да даваме 1000 лв.“, подчерта Сабрутев.

Според него тецовете вече са неработещи, т.е. пазарните принципи ще ги затворят и работа на държавата е да осигури работни места за тези хора, които ще останат без препитание.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    45 24 Отговор
    Нали знаете защо Сабрутев говори така?....Дечо Колев.

    Коментиран от #19

  • 2 Галя от EmbassyTO

    40 24 Отговор
    А на теб какво ти puka? Нали имаш няколко огромни фотоволтаични централи. Да му мислят бедните. Както казва Асена da go ... бедните. Дръжте Сглобката.
  • 3 бушприт

    32 24 Отговор
    Да събрутят България,това им е целта и да я подарят на задокеанците без червена,подаръчна панделка,а със зелена и сделъчна.
  • 4 крис

    36 24 Отговор
    Германия ще върне в строя няколко спрени въглищни електроцентрали тази зима, за да гарантира, че най-голямата икономика в Европа може да запази осветлението при пик на търсенето.
  • 5 Нали вие

    32 23 Отговор
    приехте квотите за закупуване от ТЕЦ-овете ЕС, Марица 2 сами си купува квотите, защо? Вие се наведохте пред ЕС. Реалната цена на тЕЦ2 mW е 69 лева, но с квотите, които вие подписахте, се вдигат на 160 лв. Миньорите ли са ви виновни, че за да лапате от веита и фото на депутати, унищожихте отрасъла. Вие наливате пари от нас на веита и фото, от нашите данъци, mW 220-340 , и ви боде очите най-евтината след Козлодуй енергия на ТЕЦовете. Цинизъм.
  • 6 ЕвроАтлантически шарлатанин

    28 24 Отговор
    Не ни дават да строим друг АЕЦ, Тецовете произвеждат 4 пъти по-скъпа енергия и ще ги закрият.. и КВО правим ???

    Внасяме ток от турската АЕЦ - ДПС изобщо не е турска и не работи за турция.
  • 7 лош матрял

    21 11 Отговор
    само просат кат зелиски . сега ги носи кико Нагръб . Плаща им Глобите до 2038 . Тока ще е 3-8 пъти по скъп .
  • 8 ОЩЕ ЕДИН ВСЕЗНАЙКО

    23 21 Отговор
    Тоя явно е бил миньор , енергетик, разбира от въглища, ядрена енергетика. И най вече от грантове и далавери
  • 9 ПАРИТЕ В БРЮКСЕЛ

    14 19 Отговор
    явно се копаят по-лесно от въглищата в Мариците
  • 10 БеГемот

    21 17 Отговор
    Пускай ги на пазара ...да им види сметката...аман от комунизъм...

    Коментиран от #26

  • 11 провинциалист

    23 23 Отговор
    "тецовете вече са неработещи, т.е. пазарните принципи ще ги затворят" - те вашите т.нар. пазарни принципи изпозатвориха каквото можаха, изгониха в чужбина когото можаха, бетонираха олигархията и са на път да бастисат каквото е останало. Защо ли историите за народния съд вече не ми звучат така неприемливи?
  • 12 ........

    21 22 Отговор
    Не се опитвайте да ни заблуждавате!От зелените измишльотини е още по-скъп тока.А при една буря и на тъмно ще стоим.

    Коментиран от #16

  • 13 Некой си

    25 22 Отговор
    Сарбутов!
    Кажи колко нула плащат САЩ за генерирани емисии!
    Кажи Колко нула плаща Великобритания за генерирани емисии!
    Кажи кой определя цената на емисиите и техните квоти!
    Кажи кой получава парите от продадени квоти и платени глиби и КАКВО ТОЧНО ПРАВИ С ТЕЗИ ТРИЛИОНИ всяка година!
    Уроди!
  • 14 Хаха

    19 22 Отговор
    Добре дотират се ТЕЦ, а ма кажете си че дотирате и по същия начин и веи и перките защо премълчавате цялата истина, че тя даже е още по скъпа уж зелената енергия и когато най много ти трябва я няма. За нашата държава е най практично да развиваме атомната енергетика Белене в Козлодуй още два блока това се прави за 15 години и закрива ТЕЦовете.през това време някой ще са се пенсионира ли други след обучение ще се пренасочат към аеците и всичко ще е мирно и тихо. Около нас всички имат дефицит за Ел. Енергия ще купуват. Ти като държава ще предложиш евтин ток от там идват доста инвеститори индустриализирана държавата си по този начин и създаваш работни места. Но понеже през последните 15 години всички в политиката сте схемаджии, а не държавници гледате да направите схемата за бързи пати са напълните джобовете и после ще избягвате някъде на топличко и хубаво пък народа кучета го яли.
  • 15 Гиди маймун мръсен

    14 19 Отговор
    Венко-менко лява резбо. Ако сложите и на АЕЦ-а някоя наказателна такса (квота) може и той да стане по скъп от перките.. Как не са се сетили краварите за това още
  • 16 бай Даньо

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "........":

    Айде бе на тъмно, нали уж господ бил българин, няма да има бури и студ при нас. Горе главите, след зимата идва пак пролет и лято
  • 17 факт

    17 20 Отговор
    Когато фактите говорят, и Боговете мълчат. Гледаме официалната справка на енергийния микс за 2022 г. и виждаме следното: АЕЦ - 32.05%; въглища ТЕЦ - 55.75%; природен газ - 0.03%; ВЕЦ - 10.08%; фотоволтаици - 2.00%; ветрогенератори - 0.03%; биомаса - 0.06%. Виждаме, че въглищните ТЕЦ произвеждат повече от всички други източници взети заедно. Дялът на соларите и ветрогенераторите е смехотворен, няма да стигне дори всички българи да си заредят телефоните. При това соларите и перките вече са завзели немалка площ на територията на страната. Дайте си сметка - повече от половината земя на България да осеем със солари и перки, пак не можем да задоволим нуждите си от електричество, което да замести тецовете. Значи ще се внася ток, а това означава енергийна зависимост и поставяне на колене. Сабрутев е доста неумно момче, но затова пък е предприемчиво и със сигурност притежава някой стартъп със соларки и перки. Не слушайте какво ви говорят, мислете с главите си. Превръщат ни в енергийни роби, които няма да успяват да си плащат за безценния им ток.

    Коментиран от #31, #35

  • 18 12345678

    15 20 Отговор
    А защо,бе пиле рошаво, произвеждат по-скъпо?
    Защото има набутахте при себестойност 60 лв да плащат още 260 лв въглеродни емисии, евродиреци , защо не им о ставихте печалбата им от миналата година за да модернизират мощностите, а им я иззехте?
  • 19 Ами да

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Заедно с Рибарски ..
  • 20 101 Далматинци

    12 19 Отговор
    Точно пък този, дето не е влизал в ТЕЦ и хабер няма от финанси се изказва по темата... - Трагедия!
    Венко завършил маркетинг и не е ясно въобще какъв опит има, но е наврян в комисията по финанси и енергетика. Две тотално неясни теми за него, които са толкова неясни и на Петков и на онзи хамстер финансовия министър, който не разбира от финанси.- Да Ви припомня уважаеми, че последния за 7 месеца работа направи 2 актуализации на бюджета. Няма такъв случай в България от времето на голямата инфлация!
  • 21 Боро

    10 14 Отговор
    Писна ни от лъжи на мними специалисти ,продажници и платени слуги на шайката нареченасглобка. Срам и позоре е,че Бг е пълна с предатели и продажници.
  • 22 ежко

    10 16 Отговор
    Сабрутев, спрете да плащата по близо 100 еврака на такси на тон CO2 и енергията от ТЕЦ автоматично става най-евтината!Ако не можете или не искате -омитайте се!Цялата ви работа е ,как да провалим бизне за да се намърдате в неговата ниша!Утре ако ударите една такса на бензина 10 лева на литър, ей така за разкош, то и електичките ще са най-изгодният и евтин превоз превоз, независимо колко са скапани като концепция!
  • 23 Съб ах ленин

    7 7 Отговор
    Говедари коментират енергетика...
  • 24 ахоихо

    5 15 Отговор
    Алоо,Саботажев или както и да си там,наистина ли мислиш,че пасем трева?Искаш ли да ти дадем малко и ти да попасеш?Ама се пази от тръните,че правят язви.Ти,п0д л0 г0,какъв и3 мекяр си...
  • 25 гого

    3 11 Отговор
    Какво ни казва милия венко че всичко в бг е на загуба златодобива е на загуба за това печелят няколко милиарда на година енергетиката ни е за гагуба за и тя ,всичко в България е на загуба .честито на печелившите
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "бай герги":

    Какъв ти е проблема, така или иначе ти все нacpaн ходиш
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Венко по добре залълчи, че простотията

    2 0 Отговор
    Се излива т вашите уста
  • 33 Венко по добре замълчи, че простотията

    3 0 Отговор
    Се излива от вашите уста
  • 34 бай Иван

    0 0 Отговор
    Абе Брутев , такава е стойността защото се плащат безумни въглеродни емисии. Стига лъгахте хората бе продажници. Накарайте САЩ , Китай , Русия , Индия да плащат такива квоти и ще видите войските им в Европа.
    Брутев да ми обясниш как смятате да спрете циркулацията на въздуха на Земята така ,че над Европа да остане чистият въздух по "въздухарската " ви зелена сделка и да не идва такъв от Африка , Азия , Америка? Или си тъ.анар или продажник ама като гледам си и от двете! И си много нагъл като се опитваш да ни обясняваш нещо в което не вярваш, а и не разбираш.
  • 35 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "факт":

    Точно това бях написал преди няколко дни на един дето се беше нарекъл "енергетик" в коментарите и коментираше как сме можели да спрем Тецовете и щял да ни стигне тока само от нашата АЕЦ ако не продаваме навън. Е фактите са точно такива каквито си ги изнесъл . И ги има на много места и всеки може да ги прочете и ако има малко мозък да ги анализира и да разбере значението на ТЕЦ-овете все още за страната ни. Истината е ,че де що има депутат построи фотоволтаици и малки централи по реките и трябва да им се купува Тока . ДПС отдавна са влезли в "зелената сделка" и затова Делянчо търчи като обезумял да надзирава да не "сгреши" правителството.
  • 36 бай Иван

    0 0 Отговор
    На тия с минусите /явно ги има много/ ще им се наложи да въртят педалите в скоро време за да си доставят така нужният ток , щото и държавите около нас са вносители а не износители на ток. т.е прозвеждат по-малко отколкото им трябва. И за това има данни на тия с минусите да четат и да се подготвят да скачат на педалите.Ще стане модерно да се пише "Атлетична жена търси подобен мъж за семейство с цел по-добро електрическо съжителство". Виж ако съвсем затворим икономиката и производствата тока може и да стигне да имаме осветление и най-вече да гледаме демократични американски телевизии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове