Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 06:02 10 055 18

Доц. Сарийски: Икономиката ни произвежда мръсни чаршафи и борци с минало

  • доцент григор сарийски-
  • икономика-
  • заплати

Заплатите ни са каквато е добавената стойност, заяви представителят на БАН

Доц. Сарийски: Икономиката ни произвежда мръсни чаршафи и борци с минало - 1
Снимка: БГНЕС

Новият механизъм за минимални работни заплати беше определен на европейско ниво с Директива 2041 от 2022 година, а българският парламентът е като пощенска кутия. Три са възможните алтернативи. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът доц. Григор Сарийски от БАН.

"Това, което правеше парламентът беше да изтегли една от трите клечи. Прави ми впечатление обаче, че се говореше основно за това дали да минем към процент от медианата - 60% от медианата или 50% от средната. А един от инструментите, който беше предложен в Директивата, беше да вземете необходимо присъщи разходи, т.е. основни стоки и услуги, които потребява всеки човек, защото това е ролята на минималната работна заплата да може да ви покрие точно разходите, без които не можете. И всъщност, ако бяхме преминали към този режим за определяне на минимална работна заплата щяхме да решим един много сериозен проблем, срещу който работодателите роптаят и то с право", обясни доц. Сарийски.

По думите му ръст от 153 лева на минималната работна заплата е напълно оправдан, но той би бил нереалистичен предвид постоянно променящите се и повишаващи цени на стоките и услугите, които потребяваме и използваме.

"До сега минимална работна заплата беше обект на пазарлък в т.нар. тристранка, нямаше някакви конкретни икономически индикатори. И поради тази причина минималната заплата доста изоставаше от това, което е необходимо за издръжка на живота. Ако направите съпоставка с това, което е необходимо, за да може да си покривате необходимо присъщите разходи, ще видите катастрофална разлика дори и след увеличението. КНСБ излезе с една статистика, според която, за да може едночленно домакинство да си покрива разходите за издръжка му е необходима заплата от порядъка на 1804 лв., т.е. това, което ще получим като минимална заплата ще бъде около половината от необходимите разходи за издръжка на живота. Това означава амортизация", обясни икономистът.

Григор Сарийски обясни, че ако заплатата бъде прекомерно увеличена, това би означавало натиск върху разходите на работодателите за труд: "Има предприятия, които работят при ниски маржове на печалба. И всъщност тук опираме до системния проблем. Проблемът е горе-долу като с производството на електроенергия. В момента спорим за това дали да затворим въглищните електроцентрали, които осигуряват евтина и достъпна енергия и т.н. или да не ги затворим. Ако не ги затворим, рано или късно ще се изправим пред проблема с въглеродните емисии, зелени сделки и т.н. Тоест, ние сме в един етап, в който можем малко да поотложим затварянето на тези централи, но рано или късно това ще се случи. Къде обаче е същинският проблем? Ами проблемът е ликвидирането на четирите блока на АЕЦ “Козлодуй", защото ако тези блокове работеха, сега тази дилема нямаше да стои пред нас.

Но конфликтът е за въглищните централи е факт и никой не търси отговорност на онези, които ни докараха до там да правим този избор. Същото нещо е и със заплатите", обърна внимание икономистът.

Според него в България от десетилетия правим икономика на ниските доходи, ниските заплати, ниските маржове на печалба: "Икономисваме от разходи за труд и сега, когато сме изправени пред необходимостта - конвергенцията на цените. Има цени, които са доста по-високи от средноевропейските и трябва да бъдат увеличени заплатите, за да могат да догонват цените. Сега обаче ние не можем да го направим, заради особената структура на добавената стойност. Ние се превърнахме в икономика, която произвежда, извинявайте за израза, но салфетки и мръсни чаршафи и борци с минало, нищо друго. Ами няма как да може да подсигурите по-висока заплата при положение, че нямате добавена стойност".

По думите на доц. Сарийски до голяма степен вина има и бизнесът, и предприемачите: "Защото за да може да осигурите адекватна заплата, трябва да произвеждате завършен продукт. А огромна част от българския бизнес се примири с положението си на ниските нива на веригата на добавена стойност, където работите горе-долу на ишлеме - произвеждате суровини, полуфабрикати, заготовки".

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Произвежда

    63 2 Отговор
    алабализми и изчезване на нацията/населението !
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 1 Отговор
    Погубена вече 33 Години Бг
  • 3 Мдаа

    72 1 Отговор
    За съжаление 100% истина!!!
  • 4 Спрете да раждате в бегето

    33 4 Отговор
    Спрете да купувате каквото и да било спрете да живеете и емигрирайте само така ще накажете политиците и мутрите им и милициинерите и агентите никакви протести стачки не ги плашат а само спиране на паричните потоци за който отговарят и липсата на човеци дето да експлоатират и поробват
  • 5 Човека

    52 1 Отговор
    е прав за всичко.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бибитко

    55 1 Отговор
    Разумен подход за изнасяне на информация. Доц. Сарийски за поред път каза на политиците ни, каква е истината. Само, че те са обсебени от това как да посигурят 4-5 свой поколения напред. А положението ще става все по-трагично. За съжаление.
  • 8 Казуар

    6 28 Отговор
    Силата на другаря Сарийски е в Поглед инфо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гняв

    13 2 Отговор
    Капитанчета милиционерски мутренски яхнаха икономиката с безкруполни методи ,безсъвестни егоисти който ме мислят за държавата.и тн........
  • 11 Диамантената ръка

    8 4 Отговор
    Няма оправия, да даваме управлението на държавата на концесия и да идват некви австрийци ли, холандци ли с техни политици и законодателство, само това не сме пробвали, явно не можем да се организираме и самоуправляваме, тъжно но факт...
  • 12 Този смотъл

    0 14 Отговор
    За ИТ или индустрията за високотехнологични услуги явно не е чувал. Тази индустрия генерира повече от туеизма вече и пивече от зърнарите... Вероятно висенето в някой опушен кабинет на бан не се отразява добре на развитието му

    Коментиран от #16

  • 13 Ако ама ако-то

    15 3 Отговор
    Мирише.ЕС И САЩ СА СМЪРТТА НА БЪЛГАРИЯ!! НЕ ГО ЛИ ПРОУМЕЕТЕ СЛЕД 2 ГОДИНИ ЩЕ Е КЪСНО!!! ВЪН НАЦИСТИТЕ И ФАШИСТИТЕ ОТ НАС ТЕ НЕ НИ ХАРЕСВАТ НИЕ СЪЩО!!!ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА СВАЛИ МОМЕНТАЛНО ИНЪЧЕ ОТ ДЕН НА ДЕН СЕ ПОДПИСВАТ ЗАДКУЛИСНИ ДОГОВОРИ ЗА НАШИЯ БЪДЕЩ ГЕНОЦИД!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джо

    1 7 Отговор
    На бедняка все някой му е виновен
  • 16 И какво създава ИТ индустрията

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Този смотъл":

    Виртуални продукти за виртуалния свят. Като се сетим да заредим хладилника при ИТ специалиста ли ходим или до близкия магазин?
  • 17 Дедо ти

    1 0 Отговор
    Абсолютно точен анализ. Салфетки, мръсни чаршафи , откровенна кражба на национален ресурс от ОПГ- Недосегаемите. Отровна храна, ниски страсти, наркотици , бързи кредити, и казина на всеки ъгъл. Европейски ценности и т.н. глупости повтаряни до втръсване. Празнословия на макс.
  • 18 Дедо ти

    0 0 Отговор
    Гласоподаватели!!!!!!!. Вие си ги избрахте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове