Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 21:56 2 016 45

Екоминистърът: Въглищните централи нямат бъдеще

  • юлиян попов-
  • екология-
  • тец-
  • мини-
  • въглища-
  • въглищни централи

В политиката кризата никога не свършва, призна Юлиян Попов

Екоминистърът: Въглищните централи нямат бъдеще - 1
Снимка: БНТ

В политиката кризата никога не свършва, тя се управлява. В момента тя е в горещо състояние, но мисля, че се овладява. Рационалните елементи лека-полека се възприемат от хората. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод протестите на миньорите и енергетиците.

Въглищата нямат бъдеще, но това не означава, че работещите там нямат бъдеще. Там има много хора с висока квалификация. Те са привлекателна работна ръка за всеки инвеститор. Основната цел трябва да е да задържим тези хора в региона, защото те са актив, добави той.

Териториалните планове е изключено да се изтеглят, защото сме сключили договор с Европейския съюз. Ние няма да нарежем на скрап тези централи. Бъдещето на централите ще зависи от пазара и от решението на собствениците как ще развиват тези централи. Някои от тях вече са се оприентирали към развитие на много напреднали технологии. Реалният проблем е, че няма да има достатъчно хора за тези напреднали технологии, каза още Юлиян Попов.

Той отрече твърденията, че токът у нас ще поскъпне след енергийния преход.

В отговор на въпрос дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е "спасил положението", както заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Попов заяви: "Не мисля, че Пеевски е спасил положението. Въпросът с компромисите е твърде комплексен, тъй като става въпроса за тема, която през годините страда от тежък комуникационен дефицит, неясна е, така че бяха необходими много усилия, за да се стигне до едно горе-долу балансирано решение как ще се върви напред".

За това положение сме виновни ние като цяло – обществото, бизнесът, синдикатите, политиците, които години наред се опитват да не навлизат в сериозните дълбочини на въпроса, който е започнал преди около 20 г. След приемането на европейската директива беше напълно ясно каква ще бъде съдбата на въглищните централи, посочи екоминистърът.

Това не е локален проблем, с който се сблъскваме, той е глобален. Нито ние, нито Европейската комисия стоим със скръстени ръце. Заради тези неизбежни процеси, които пазарът налага, има много изгодни социални и икономически планове, които ще превърнат тези райони в цветущи индустриални региони. Трябва да осигурим стабилност на регулаторната рамка, за да се чувстват спокойни инвеститорите вътре, коментира Юлиян Попов.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    65 8 Отговор
    Слугите на посолството нищо не говорят за шистивия газ който господарите им искат да добиват в житницата на България Добруджа.

    Коментиран от #10

  • 2 59з8с6

    70 8 Отговор
    Един от продажните соросоиди и ликвидатори на България.

    Коментиран от #28

  • 3 ти ше финишираш

    45 5 Отговор
    много преди тях
  • 4 ха ааа

    13 58 Отговор
    Спукайте ги от глоби за вредни емисии продажните копейки.

    Коментиран от #21

  • 5 Последния Софиянец

    32 5 Отговор
    В момента сме във война и нямат алтернатива.
  • 6 Някой да научи

    53 5 Отговор
    това прасе да не говори лъжи
  • 7 ⚜️Просветен⚜️

    46 7 Отговор
    То също нямаш бъдеще, изтривалко в човешки облик! Но те траем нали? И ти ще траеш!
  • 8 нннн

    49 4 Отговор
    Да строим тогава Белене и да ремонтираме Чаира!
  • 9 Пфф

    40 3 Отговор
    Платен мръсник
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коч Ина

    23 8 Отговор
    същото важи и за страната ни, с такива министри и с толкова гъбари. Да се приключва час по -скоро, стига сме се мъчили

    Коментиран от #15

  • 12 Яворов

    46 7 Отговор
    Има запаси от въглища поне за още 100 години. Защо да няма бъдеще? Кой казва, че нямат бъдеще? Имаш ресурс, защо да не го ползваш?

    Коментиран от #35

  • 13 Асгард

    38 3 Отговор
    Нямат бъдеще защото си открил ядрения синтез ли? Със сигурност Народния съд има бъдеще , а твоето със същата сигурност минава от там! Хайде на бас!!!
  • 14 Бок Лук

    34 4 Отговор
    кажете го на Китай, козешки подметки
  • 15 Професора

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Коч Ина":

    А ти слугата на Ротшилдите си много остър
  • 16 като гледам тези

    19 3 Отговор
    мушмороци не мога да повярвам колко увреден ген сме.
  • 17 Тапир

    28 5 Отговор
    Направете първо АЕЦа и тогава приказвай че нямат бъдеще дотогава си един предател защитавш чужди интереси унищожаващ енергетика хората и държавата
  • 18 9999

    13 26 Отговор
    Прав е човекът. Всичко, което замърсява и трови въздуха и водата няма бъдеще. Отдавна хората, живеещи в тези райони протестират срещу тези тецове.
  • 19 Професора

    16 6 Отговор
    От липсата на въглероден окис ще обезлесят планета ще оставят горите без храна. Планета изтива и вулканичната дейност става все по малка и в атмосферата се отделя все по малко въглероден окис с който се хрянят дърветата.

    Коментиран от #41

  • 20 ЕКОЛОГ

    14 3 Отговор
    Особенна физиономия има този. Идва ти да му ........
  • 21 Коко

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "ха ааа":

    В твоята празна глава освен копейки има ли нещо друго бе ма ло ум ник?!
  • 22 Мамул

    32 5 Отговор
    Никъде във света няма въглеродни квоти! Само във васалната територия EU. С цел винаги да е под контрол и никога субект на собствена воля. Въглероден контрол!!! ЕНЕРГИЕН КОВИД.
  • 23 Мамул

    35 5 Отговор
    Войната разпалена в Украйна от американските лихвари(банкери) ще отдели повече въглеродни емисии отколкото нашите централи за 100 години.
  • 24 Незнаен никаквец

    11 5 Отговор
    Няма бъдеще, без въглищните централи. бухаха
  • 25 незнайко

    17 6 Отговор
    Въглищните централи много лесно могат да минат на ГАЗ ! Въглищата греят вода и произвеждат пара която върти турбините . Същото греене може да стане с газ !!! Стига са ни правили на МАЛОУМНИ !!! Готовите генераторни мощности и прикачването им към системата нашите управляващи искат да го УНИЩОЖАТ !!! Вместо фотоволтаиците да произвеждат ПОСТОЯННО НАПРЕЖЕНИЕ и после да има огромни преобразователи те могат да греят директно водата в тези централи и от там нататък всичко е изградено През деня ще произвеждат и ще помпят воде в ПАВЕЦ . Няма ли умни инженери или САЩ искат да ни затрият ???
  • 26 Емо

    17 3 Отговор
    Пазарът не налага да се плащат 100 евро на тон вредни емисии, за да се оскъпява тока. Европейската комисия го налага и заради това ще плащаме ние. Е, трябва да кажем, че не сме съгласни да сме вечно дойни крави.
  • 27 Убийци!

    8 3 Отговор
    Вие нямате бъдеще!
  • 28 Що бе?

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "59з8с6":

    Прав е човекът, донякъде! Когато свършат въглищата, ще му мислим, вятър енергия, слънчева, или просто соросоиди като гориво!
  • 29 ........

    10 5 Отговор
    В Украйна с бомби унищожиха енергетиката им,а тук Продажните Политици нашата без бомби.Не може ли Путин да ги вземе тези продажници и да ги инсталира там?Действат като бомби и излизат по-евтино.Гарантирано ефективни са.
  • 30 Росен

    14 2 Отговор
    Този талибан от 20г работи лобист на ВЕИ за едно лондонско НПО, че чак успял и да стане милионер от тази работа, иначе е завършил българска филология.
  • 31 Изключително

    4 10 Отговор
    ерудиран, компетентен и кадърен министър. Скрои им шапките на всички в Панорама. Бойко Василев му увисна устата, всички млъкнаха от визията за развитието на България. Браво!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Читател

    11 2 Отговор
    От написаното в статията много ясно разбрах, въглищните централи нямат бъдеще, но няма и един написан ред какви централи ще ги заместят(които имат бъдеще) и ще осигурят ниска цена на електроенергията такава или поне близка до тази която е на въглищните централи. От друга гледна точка така нареченият пазарен принцип , в производството на електроенергия в момента не съществува. От една страна въглищните централи за да работят и да произведат електроенергия трябва да заплатят 72% за парникови емисии от стойността на тази електроенергия. От друга страна ВЕИ електроцентралите получават държавни субсидии за да работят(по времето на соца да ги наричали дотации). Тези две неща са в пълен разрез с принципите на пазарната икономика. Има и още. Защо авторката Мария Атанасова не пише нищо за АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ , чиято електроенергия трябва да се изкопува от НЕК на доста по- високи цени от пазарните независимо дали работят или не работят. Защо в публикацията не е написано нищо за управляващата партия която е сключила тези договори с АМЕРИКАНСКАТА СТРАНА. Защо не се публикуват имената на виновниците за тези договори? Част от тези виновници днес се намират в Българския парламент и вземат решения които са в противоречия с пазарната икономика. И за да бъда още по-конкретно посочвам днешното име на тази партия -тя се нарича ДСБ, а за АТАНАС АТАНАСОВ(наско генералчето ,който е бил член на правителството на Костов а днес член на коалицията която направи правителство и управ
  • 34 онзи

    11 3 Отговор
    Що лъжеш бе. Германците откриват въглищните си централи, ти дрънкаш глупости. Нямало да се увеличи тока. Ама наистина ли? Хайде пак лънготиш. А от 2026 като всички излезем на свободния енергиен пазар...а? На теб не ти пука щото имаш сигурно милиони, а хората? Идиоти сте и ще ядете хурката.
  • 35 Дългия

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Яворов":

    Айде бе, 100 години от къде го измисли? Тия рудници трябваше да се затворят още 2000-та година! Има завет оставен от откриването и трябваше да бъде отворен при закриването 2000-та година! Говоря за Трояново-север !
  • 36 България

    5 3 Отговор
    има и на 3-те ТЕЦ сероочистващи инсталации, работещи на 97%. Азотните оксиди също са в нормата. Престъплението, което Петков и Василев извършват и внасят еднолично в ЕС, е за намаляване на емисиите с 40%, но спрямо 2019 г., това е година с ниски натоварвания на ТЕЦ-овете. Към 2015 г. България е постигнала 60% намаляване на емисии спрямо базовата 1990 г. Почси всички държави в ЕС не могат да постигнат 40% намаляване вредни емисии. Което означава, че заради 800 милиона евро Петков и Василев нарочно променят базовата година, или това означава, че предложението им е да закрием 75% от 1990 г., или да затворим ТЕЦ-овете. Това не е друго освен целенасочено, по поръчка унищожаване на българската енергетика. Реално ТЕЦ2 не трябва да купува повече квоти, които оскъпяват от 3 до 5 пъти цената. Или закриват сектор, който още 2015 г. е покрил изискванията и не трови, както се опитват да изкарат населението.
  • 37 България

    4 3 Отговор
    Слънчевите панели съдържат олово, кадмий, живак, при работа се размиват в почвата, и се изпаряват в атмосферата. Отпадъците от слънчеви панели са 300 пъти по-токсични от ядрени отпадъци. В процес на работа умъртвяват почвата за 20 г. напред, тровят подпочвените води. Употребените панели за по-евтино се заравят, което още един път трови почвата и подпочвените води. При студена зима и без слънце фото не работи, освен отровно е и ниско ефективно, средно 15 г. експлоатация, произведен ток не покрива инвестиционни разходи. ВЕИ-та влияние на въздушни течения, което сериозно променя климат, миграция птици, вредни нискочестотни вибрации, шум. Пластмаса, която също заравят в почвата. Само смазочните материали за един ветрогенератор са 500 т. Не могат да съхраняват енергия, акумолаторните батерии се произвеждат от кобалт, мините в Африка, където работят деца. Ниско полезно действие. ВЕИта и фото са отровни, вредни, неефективни, безумно скъпи, токсични отпадъци.

    Коментиран от #43

  • 38 Измамамата емисии

    3 2 Отговор
    Емисиите и продажбата им на борсата са токсични деривати, откровена спекула, която предизвика кризата 2008 г. Най-големи замърсители Индия, Китай, Русия, САЩ, не плащат квоти. Както и Сърбия, Турция. Злоупотребите според Европол с квоти са огромни. България трябва да излезе от всякакви споразумения за квоти. Тъй като 2026 Концесията на единият от САЩ тецове изтича, а е с най-модерно пречиствателно оборудване, вероятно целта е да бъде даден на Концесия отново, на 3-йно по скъпа цена, която веднъж за подобренията сме изплатили с по-скъпа цена, а също и емисии платени от нашите данъци, т.е. два пъти ни обират. Ако фото и перки, им плащаме дотациите, и нарочно вливането им в общия микс на евтината енергия от Козлодуй и ТЕЦ-овете. Без да им плащаме помощите фото и перки са загинали от глад. Цена без квоти mW Козлодуй 60 лв. ТЕЦ-ове 100 120 лв. Фото и перки -220 340 лв. Не включвам бъдещи разходи по включване към електропреносна мрежа на нови мощности фото и перки, която няма да издържи натоварването, а разходите отново ще плати българинът. Вече писах, че фото и перки са отровни, вредни, скъпи, неефективни, паразитиращи на гърба на гражданите, които трябва да бъдат премахнати или да се научат сами да си плащат разходите и на пазарен принцип да се конкурират с останалите производители на ток, както го прави ТЕЦ2.
  • 39 Гос

    6 2 Отговор
    Снощи разбрахме че Полша си е определила 2049 година да спре с въглищата./ в ПАНОРАМА / Нашите гъ..омийници първоначално се бяха курдисали наравно с Германия,само че успоредно със зелената си икономика,немците си отварят въглищните централи отново. На е знам за тяк 100 евро за вредни емисии дали са много,но сметките им за ток са по малки от на българите .
  • 40 Николай Стоименов

    2 0 Отговор
    За въглищните централи не знам, но за такива боклуци като този съм сигурен на хиляда процента че нямат бъдеще
  • 41 Първо, става

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Професора":

    въпрос за въглеродния двуокис, а не за въглеродния окис. Планетата не изстива защото енергията на вулканите е от разпада на радиоактивните елементи в земята. Как са се захранвали дърветата с СО2 преди техническата революция започнала преди 200-300 години, Земята е на 4 000 000 000 години.

    Коментиран от #44

  • 42 Оня

    3 1 Отговор
    Абе екоминистър, ти колко дървета засади? Ти и всичката зелена сган, които претендирате за големи еколози? Преди имаше много повече заводи които пушеха денонощно но имаше и гори които пречистваха въздуха, сега България е заприличала на лунен пейзаж. Места където преди имаше гори сега са голи поляни. А швабите и франсетата здраво им пушат тецове ама нямат чак такива продажници като вас.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 силно зависим

    1 0 Отговор
    Ти нямаш бъдеще, че по погрешка майката те родила.
    Марш на фронта и не дрънкай това което искат от теб приятели и партньори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове