Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 13:36 1 449 11

Крум Зарков за споразумението с протестиращите: Това е текст, в който всяка точка противоречи на предишната

  • крум зарков-
  • споразумение-
  • протестиращи-
  • точка-
  • противоречие

"Останах с впечатлението, че управляващата коалиция са твърдо решени да направят промени в Конституцията, но не ги интересува много точно какви. Те имат нужда от това знаме, нещо трябва да се случи. Нищо не е ясно, защото ми се струва, че те не се опитват да объркат хората, а просто сами са объркани по отношение на целта, която преследват", коментира бившият правосъден министър

Крум Зарков за споразумението с протестиращите: Това е текст, в който всяка точка противоречи на предишната - 1
Снимка: Нова телевизия

Съветникът на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков заяви пред БНР, че правната стойност на подписаното споразумение между властта и протестиращите енергетици и миньори е съмнителна, а същността му – неразбираема.

"Това е текст, в който всяка точка противоречи на предишната, а двете заедно противоречат на казаното. Правната стойност на този текст сама по себе си е съмнителна, но неговата същност и логика – неразбираема. Всяко нещо казва обратното на казаното по-горе".

По думите му дори не е ясно от кого е подписано това споразумение. Той изрази опасение, че "нищо няма да се случи":

"Голям шум, протест, връщане назад, неяснота. Крайният резултат обаче е 0".

В предаването "Неделя 150" Крум Зарков отбеляза, че не може да разбере каква точно е политиката на мнозинството по този въпрос, както и по много други. Същото се отнася и за конституционните промени, подчерта той. И обясни:

"Останах с впечатлението, че управляващата коалиция са твърдо решени да направят промени в Конституцията, но не ги интересува много точно какви. Те имат нужда от това знаме, нещо трябва да се случи. Нищо не е ясно, защото ми се струва, че те не се опитват да объркат хората, а просто сами са объркани по отношение на целта, която преследват. Целта в началото беше да се направят някои промени в частта "съдебна власт", които да осигурят напредъка по реформи, които вече са ангажирани. Тази цел обаче беше размита. И сега вече целта е само да има някаква конституционна промяна, за да може да има някаква легитимност, някакво обяснение на тези партии, които не се харесват, по отношение на собствения им електорат, тъй като нямат отговор на въпроса – вие защо сте с другите. Струва ми се, че атаката на фундамента на българската държавност – Конституцията, е твърде висока цена за това, че някой няма ясен отговор към собствените си избиратели и не смее да каже "Искаме да сме с тези, защото без тях не може да сме на власт, а за нас е важно да бъдем на власт". Бягството от този отговор ни води до непрекъснати провали".

По думите му механизмът за разследване на главния прокурор е замразен с ненужен закон, гласуван от новото мнозинство. А ВСС беше застопорен, успокоен и оставен, подчерта Зарков.

Според него разделянето на ВСС може да продължи. Трябва обаче внимателно да бъде разгледан баланса по отношение на прокурорската колегия, защото не трябва да изпадаме от едната крайност в другата, отбеляза той. По думите му трябва да се помисли и до каква степен пленумът на ВСС с ограничени правомощия би могъл да продължи на функционира.

"Важни са и хората, които ще бъдат избрани в следващия ВСС, който ще избере следващия главен прокурор. Депутатът, министърът, премиер-министърът, главният прокурор – всеки, натоварен с власт, трябва да има и себесъзнаване за собствените си възможности и правомощия и да се самоограничава. Управлението не е тропане по масата", коментира бившият служебен правосъден министър.

Според него и антикорупционният закон не е приет по качествен начин. Той се съмнява в неговата ефективност. По думите му няма гаранции, че ще бъде политически независим. За номинационната комисия Зарков смята, че в нея ще бъде възпроизведена сглобката.

Той смята, че в последните 4 месеца няма стъпки напред, а има стъпки назад.

Запитан дали президентът Румен Радев ще прави партия , Крум Зарков отговори: "След като спре да бъде президентът Радев, става български гражданин и може да прави каквото реши в рамките на своите права".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има

    13 8 Отговор
    ли споразумение ? Има ! Точка , Кацамунски !

    Коментиран от #7

  • 2 плюс минус

    23 11 Отговор
    Преди три години и половина Великобритания напусна, чрез референдум, Европейския съюз.
    А ние, защо и какво още чакаме?

    Коментиран от #6

  • 3 Майора

    8 19 Отговор
    Жалко Крум Кажамунски , не виждаш по далеч от очите си! Тук има споразумение и е разписано точка по точка , и нито едно не отрича предишното! Жалкото е че мнението на президента се дормира от БСП, партията фалирала страната , създала мутри и олигарси и изнесла парите на хората!Не може един специалист по френско право , да разбира и англосаксонското , което е водещо в ЕС!
  • 4 Злати Минкова

    11 13 Отговор
    Предлагам в памет на загиналите палестинци, да си сложим палестинското знаме на фейсбук профилите. За няколко дни, после пак ще върнем украинското знаме.
  • 5 Какво искаш Круме

    13 10 Отговор
    от едни лъжци, крадци и предатели, обслужващи олигархични кръгове и чужди посолства! Скандалите и некомпетентните промени на конституцията, е една игра за заблуда и между другото, ще се мушнат нещата които иска мафията и чуждите посолства!
  • 6 Ханку брат

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Вече над 70% от британците разбраха, че са направили голяма беля с техния референдум и искат да се върнат обратно в ЕС. Така че аз не искам да си правим подобни пробички със съдбите на милиони българи.
  • 7 ⚜️Просветен⚜️

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Има":

    Има ли още блокади? Има! Значи споразумение няма! Туй че изнудиха със заплахи и подкупиха няколко калпака, та да се подпишат, като гледам изобщо не топли душите на протестиращите! А те протестират и за теб!
  • 8 Пецата

    2 2 Отговор
    Еми нищо чудно няма при положение, че замисъла му беше да обърка и измами протестиращите а синдикатските мишоци съдействаха в това.
  • 9 до коментар № 6

    2 5 Отговор
    Някой да е питал теб и целия български народ дали иска България да е в ЕС и в НАТО?!

    Коментиран от #10

  • 10 Эээ

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "до коментар № 6":

    Няколко правителства на партии, ясно заявили позицията си по този въпрос и избрани от народа са достатъчно представителни за желанията му. Всъщност, само шепа пропаднали русофили сте против. То вие толкова сте и русофили, ами просто мразите запада и цивилизацията защото не можете да се впишете.
  • 11 Отвратителен!

    5 2 Отговор
    Вижте му наглата доволна мутра! Колко ли котки е пребил от сутринта!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол