8 Октомври, 2023 15:06 1 495 23

Александър Николов: Без въглищните централи е невъзможно да се балансира системата в зимните месеци

  • александър николов-
  • въглищни централи-
  • зимни месеци-
  • баланс-
  • система

"Ако не се прекратят корупционните практики и секторът не започне да се управлява в обществен интерес, нищо добро не ни очаква", категоричен е бившият енергиен министър

Александър Николов: Без въглищните централи е невъзможно да се балансира системата в зимните месеци  - 1
Снимка: Нова телевизия

"Териториалните планове ще окажат влияние върху цялата енергетика, обаче се решава отново на парче. Няма конструкция, в която това да води до нещо добро". Това заяви пред БНР Александър Николов - бивш министър на енергетиката.

"Исканията са структурирани и обосновани от определени групи. Това е упрек към тези, които водят преговорите. По време на тези преговори липсва критична информация и липсват представители на предприятия, които дори влияят директно върху Старозагорския регион. Тяхната позиция е изключително важна за това какво ще се случва напред с целия регион. Второто нещо, което е критично липсващо в позицията на който и да е в момента, която аз бих изискал при вземането на каквото и да е решение, защото тя е определяща за следващите 3 години минимум, е какво се случва с НЕК, съответно БЕХ трябва да присъства там като собственик на капитала. НЕК е дружеството, което носи отговорност за двата дългосрочни договора на тези две компании - "ЕЙ и ЕС" и "Контур Глобал". Единият договор изтича през 2024 г., а другият – 2026 г. Какво се случва с някои предложения за промени в Закона за енергетиката относно тези дългосрочни договори и относно функцията на НЕК като потенциален балансьор на регулирания пазар", обясни той.
Бившият енергиен министър смята за странно, че отново не се взима предвид цялата картина. Никъде няма обща визия за това какво се прави с климатичните промени и позицията на държавата, подчерта той в предаването "Неделя 150".

"Когато говорим в териториалните планове за декарбонизация или в Плана за възстановяване и устойчивост е много ясно, че първото намаляване на емисиите ще дойде от корпоративно управляваните централи. Тези ефекти никой не ги взима под внимание. Защо вместо да се седне и да се направи обща картина, максимално позитивна за всички, за пореден път виждаме, че се купува политическо време с празно говорене, има тотално различни позиции, когато се комуникира към ЕК и когато се комуникира вътрешно към протестиращите, има различна позиция, когато се говори от изпълнителна и законодателна власт. Това води до подхранване на недоволството на работещите в сектора, защото няма яснота, прозрачност и рационалност зад взетите решения".
Николов е категоричен, че нито едно крайно решение не е правилно.

По думите му териториалните планове са една малка част. "Прекият ефект от сектор "Енергетика" е над 20 млрд. в икономиката плюс мултипликатора на разходи е най-висок, т.е. влияе най-много на икономиката ни".

Той е съгласен с твърденията на синдикатите и заяви: "Невъзможно е да бъде балансирана системата в зимните месеци без въглищни централи".

Според него системата на енергетиката е декапитализирана, разклатена и се управлява на база на лични интереси. "Ако не се прекратят корупционните практики и секторът не започне да се управлява в обществен интерес, нищо добро не ни очаква", категоричен е експертът. И продължи:

"Общественият интерес започва с това да се говори истината за сектори, от които зависим всички. Тези сектори в България са ужасяващо корумпирани и се използват само за политическа дъвка от хора, на които изобщо не им пука какво се случва с хората".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кукорчу

    17 5 Отговор
    ше спите с два юргана, робии
  • 2 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Геноцида си може Всичко бре! Таа зима закриват и бившата държава, просто територия.
  • 3 Не ми

    8 8 Отговор
    се четат глупости !
  • 4 Хм.....

    4 0 Отговор
    а... без Бого......,Свтът Ще Се Оправи😉
  • 5 Българка

    19 1 Отговор
    Омръзна ми от сламени величия и глисти. Защо до сега не е ремонтирана най-голямата и то държавна батерия за съхранение на свръхпроизведената евтина зелена енергия от солори и ВЕИ Павец Чеира? И защо няма разследване КОЙ саботира и повреди съоръжението. И защо никой дори сега не повдига въпроса за СПЕШЕН РЕМОНТ. А истината е грозна. Това е статуквото, което си цица комисионни за работа на ТЕЦ-ове, ВЕИ, солари. Ако имахме Павец Чеира, дори да затворят сега ТЕЦ-овете щяхме да имаме българска евтина енергия.

    Коментиран от #6

  • 6 Най-голямата

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    помпено-акумулаторна ВЕЦ не само в България, но и в Югоизточна Европа - "Чаира", работи само с 25% от капацитета си. Три от четирите ѝ помпи не функционират - две от тях поради планов ремонт, а другата заради авария от месец август. Централите "Белмекен", "Сестримо" и "Момина клисура" пък могат да се използват едва наполовина заради продължаващата от 2018 г. рехабилитация. Освен да осигуряват електроенергия за пазара, тези мощности играят и ключова роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страна - ако има недостиг, бързо могат да го покрият, а ако има излишък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска) помпите могат да се активират в обратен режим и да изпомпват вода нагоре, за да разтоварят енергийната система. Без тези ВЕЦ-ове ролята на балансьор се изпълнява основно от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи. А заради това има и съмнения, че ремонтите на ВЕЦ-овете в каскада "Белмекен" се бавят умишлено.
  • 7 Към "политиците" и депутатите:

    23 0 Отговор
    Хора, които хал-хабер нямат от енергетика "служители" в Н на брой "институти" ръсят акъл. Ел централите са 3 вида:
    БАЗОВИ - АЕЦ, ТЕЦ и големи ВЕЦ, които работят 24 часа; ВЪРХОВИ- ПАВЕЦ, малки ВЕЦ, Дизелови и газови, които бързо могат да се включат в мрежата във моменти на върхово натоварване и ЕКЗОТИЧНИ- Ветрогенератори и фотоволтаици. Но те не могат да работят постоянно. Нужни са акумулаторни стопанства, преобразователи от постоянен в променлив ток и др. Сумарно те замърсяват повече природата от колкото ТЕЦовете. Същото е и с електрическите автомобили- Тежки, скъпи и със скъпа поддръжка. Но някои фирми трябва да печелят, а "политиците" да вземат комисионни. Същото както в началото на 90-те Жак ив Кусто обяви малките блокове на Козлодуй за опасни за да може да работи френската централа в Черна вода -Румъния. Така, че всичко опира до много пари за сметка на Ганя!

    Коментиран от #10

  • 8 Галя от посолствоТО

    12 4 Отговор
    Много лесно ще си балансирате системата. Просто от износител ще станете вносител на електроенергия. Николов, нещо неясно? Пиша бавно, балансиране посредством ВНОС.
  • 9 Предатели

    5 12 Отговор
    Интерсно как всички се загрижиха толкова много за 2038г… в крайна сметка рано или късно ще трябва да ги затворим независимо че група от около 509 човека искат да свалят правителството подстрекавани от проруските интереси.

    Коментиран от #11

  • 10 Смешен клоун

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "Към "политиците" и депутатите:":

    Ти си оразнодумец. Голям разбирач, а всъщност и най-малка идея си нямаш за какво иде реч. А, колкото до електрическите коли си се изказал общо за всички, което още веднъж показва какъв балон под горещ въздух си.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Па съм я бе

    3 1 Отговор
    Бе я бегай, малък пикльо.
  • 14 Бай той Толстой

    5 0 Отговор
    Ще ви ....демократията!!!.Персин.
  • 15 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Смешен клоун":

    Ще се оженя за теб,ще те обичам до болка.
  • 16 ххммм

    2 2 Отговор
    Aйде бе??? Да не си бил миньор случайно?
  • 17 Тодор Живков

    7 1 Отговор
    Козлодуй за х—- ни е. Изнасяме в чужбина ток на високи цени, а топлоцентралите за вътрешно потребления. Щото са на няколко мафиота. Ма то сме само 5 милиона. Колкото един град в Америка, и ако една централа на Дунава с 4 реактора немой смогне , че сме за смех. Не лъжете българина
  • 18 Галя от EmbassyTO

    5 2 Отговор
    Мило саше кеша, прав си ,когато си без кеш. Сглобката ще си открадни 4 млрд, зимите може и да са топли. Вчера една " лена" до 30 г , която разбира от енергетика, колкото оригиналната лена от право каза, че там в модела табличка всичко било наред. Ще сме се научили да сме " енергийноефективни " Кое не е ясно ?
    Галка - енергийната
  • 19 Айде

    1 6 Отговор
    Има достатъчно време до 2039г всичко да се балансира, без въглища и без АЕЦ Белене, но с други политици, кадърни!
  • 20 мани беги

    2 2 Отговор
    а, споко ве, аз имам две газови ламби и жа ви светя
  • 21 Русофил

    3 2 Отговор
    Как да се балансира бе Николов, след като лично ти прецака балансьора - ПАВЕЦ Чаира.
    Аман от акълии.

    Коментиран от #22

  • 22 Айде сега

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    Евтини лъжи.
  • 23 Кажи си чедо, кажи си мама

    0 0 Отговор
    Сашко, къде е ТЕЦ-ът на Доган - ТЕЦ Варна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол