Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 14:52 2 513 16

Министерството на културата образува проверка на НГДЕК

  • нгдек-
  • проверка-
  • министерство на културата

От 2019 г. учениците от осми, девети и десети клас в НГДЕК нямат кабинет по информационни технологии, оборудван с компютри

Министерството на културата образува проверка на НГДЕК - 1
Снимка: НГДЕК / лого

По всички получени сигнали в Министерството на културата (МК) е образувана проверка от инспектората. МК може да вземе отношение по повдигнатия въпрос едва след приключването ѝ, въз основа на направените констатации.

Това отговориха на БТА от пресцентъра на МК по повод писмо, изпратено днес до медиите и подписано от „Бъдеще за НГДЕК“. В него се изнасят факти, свързани с Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ (НГДЕК). Посочва се, че за последните две години повече от 35 висококвалифицирани преподаватели са освободени от длъжност, че има заведени над 25 дела, а разноските, които НГДЕК е платила за тях, надхвърлят 50 хиляди лева. В писмото се казва, че в сградата на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в учебно време от тавана пада мазилка, а на места има сериозни пукнатини в стените, няма обособени кабинети по география, химия, биология и физика, а за близо 320 души (ученици и учители) са налични само две тоалетни, липсва училищен бюфет.

От 2019 г. учениците от осми, девети и десети клас в НГДЕК нямат кабинет по информационни технологии, оборудван с компютри, се казва още в писмото. Скандален е и фактът, че физкултурният салон в сградата на НГДЕК на Женския пазар е предоставен от ръководството за тренировки на баскетболен отбор, нямащ нищо общо с училището, се казва още в писмото.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Училище за наши хора

    11 3 Отговор
    НГДЕК са единственото училище което след 7 клас не участва равноправно с останалите при формиране на баловете и кандидатстване. Проверете ако не вярвате, даже това е описано в закона.

    Коментиран от #14

  • 3 грагкуин

    2 1 Отговор
    парти
  • 4 Алооооо !!!!!

    10 0 Отговор
    Да се направи анкета сред всички деца от първи до седми клас, с един единствен въпрос: Кой освободи България от Турско робство ? !!!!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Лека пръст на България

    15 0 Отговор
    Съсипват уникално училище, от което излизаха високообразовани деца със знания почти на университетско ниво!
  • 6 Алооооо !!!!!

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алооооо !!!!!":

    Там където децата грешен отговор дадат, моментално дисциплинарно уволнение на директора и зам. директора и нов конкурс ! ъхъъ !!!!!
  • 7 Логично

    9 1 Отговор
    Нали Академика - сурикат е министър председател.Не уважи Алма Матер за годишнината,та за НГДЕК -а ли му пука !?
  • 8 Я го знам !

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алооооо !!!!!":

    Американците бейби .
  • 9 Компютри и компоти

    3 0 Отговор
    Дори само фактът, че физкултурния салон се намира на женския пазар, е достатъчно скандален.
  • 10 УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ са БИЗНЕС РЕСУРС

    1 1 Отговор
    От там се ИЗТОЧВАТ неконтролиремо заделенете от БЮДЖЕТА средства . А Министерството на Образованието в същност се ЯВЯВЯ Институт за ПРОПАГАНДА и изопъчаване на Историята и НАСТОЯЩЕТО.

    Коментиран от #13

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Като не си харесаха новопостроената им сграда в кв. Модерно предградие, защото била далече да си носят последствията ....

    Коментиран от #12

  • 12 Като не знаеш

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Коментираш неадекватно. Двете сгради се използват. Учат деца от 5. до 12. клас.
  • 13 Още по-зле

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ са БИЗНЕС РЕСУРС":

    НАЦИОНАЛНОТО учебно заведение е единствено в България и не е към Министерството на образованието а към това на КУЛТУРАТА. Е, какъв бюджет, какви 5 лв. Нали се карат за пари културтрегерите. А тази директорка явно не умее да проси и е недолюбвана по политически причини. Да се сменят не учителите , а директорите със смяната на властта, че да има разбирателство и просперитет за училището. Така е в Бг - ,,да е наше куче".
  • 14 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Училище за наши хора":

    Който не знае, по-добре да не коментира. Това е абсолютна лъжа. За да постъпят още в 5.клас, децата имат изпит в приемащото училище и балообразуване с оценки и от НВО от предходното учебно заведение. Имам лични впечатления за учебния процес и нивото на подготовка на учениците. Учител съм с 40 - годишен стаж в елитно провинциално СУ и имам повече от десет години като зам - директор по учебната и възпитателна дейност.Наблюдавах уроците на внука ми, когато бяха онлайн по време на ковид. Тогава детето беше в 5. и 6. клас. Не беше лесно по накои предмети, където трябваше да се онагледява учебният материал. Като във всяко друго училище, като всички деца, учениците от класа усещаха къде , кога, при кого да бъдат отговорни и организирани и къде по- небрежни. Ангажирах се в 7. клас да помагам при подготовката на моя внук. Преподаваше му г-жа Яна Колева, която се изказа в интервюто по Нова телевизия. Изключителен професионалист, отлично подготвен, прецизно , до последните тънкости за изпита подготви децата. Не я познавам лично, никога не съм разговаряла с нея. Не знаеше, предполагам, че една баба следи изкъсо работата й. Сега ако прочете коментара, я поздравявам за отличните резултати на ученицити й. Смея да твърдя това от позицията на преподавател, чиито шестима зрелостници само от една паралелка на задължителната матура по БЕЛ бяха оценени с отличен 6.00( тогава още нямаше точковата скала), а средният успех от ДЗИ на паралките ми беше - 5.67; 5, 48 ; 4, 98. Деца

    Коментиран от #15

  • 15 Този с продължение

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Този":

    Децата от 7.клас в националната гимназия, въпреки че са учили в 5.,6. и 7.клас в НГДЕК , кандидатстват на общо основание с всички деца от цяла България, със същия формат на изпита, в същия ден, по същата програма, със същите тестови задачи по БЕЛ. Освен това полагат изпит и по история - тест и писмено разработен въпрос по една изтеглена тема от посочен конспект. Тъй като няма гаранция за това, че детето ще се класира между многото кандидати, се готви и положи изпит и по математика. Балът е висок, сравним с този на първа и втора английска гимназия, немската и математическата. Внукът ми се класира с 96 точки по БЕЛ и ...не помня колко по история. Подготовката му по история беше от учителя в клас, който е преподавател и в Софийския университет.Много жалко, че в неприемливи условия се обучават интелигентни, амбициозни, мотивирани деца. Явно текучеството на педагогическите кадри е свързано и с неподходящата материална база. Кой учител би желал да работи отговорно , без наличието на материали за кабинет по определена дисциплина? Кой би влизал с желание в порутена, мръсна сграда ? Обстановката респестира, задължава и учители, и ученици. И ако директорката не е съумяла да издейства средства за националното учебно заведение, независимо от трудностите с бюджета на културното ведомство, то значи, че думата й, авторитетът й не тежат. Не става със стоене в дирекцията пред компютъра, а с ходене, обикаляне, настояване . Проекти се защитават и финансират, привличат се
  • 16 Този с продължение

    1 0 Отговор
    Проекти се защитават и финансират, привличат се родители, организации, институции. Срам ме беше да видя снимка от фасадата на сградата , надписа, мръсните, ръждиви мрежи на прозорците, изгнилата , грозна дограма ...не е само до пари. Няма естетика, ниво ! Как го търпи това нещо директорката. Да се размърда или да си ходи. Даже вън от училището, за да не пречи на някой организиран и компетентен нов директор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове