Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 11:52 716 15

Експерт: Децата прибягват до дрога най-вече заради подражание

  • калин рачев-
  • дрога-
  • разпространение-
  • деца

"Възрастта на употребяващите наркотици деца е притеснително ниска. Една цигара марихуана варира между 5 и 10 лева", подчерта комисар Калин Рачев

Експерт: Децата прибягват до дрога най-вече заради подражание - 1

Не, учениците не са дилъри. Защото това, което знаем за двата случая от изминалата седмица с хванати с дрога в училища деца е, че и в двата случая се касае за притежание. Не се касае за разпространение. В този ред на мисли, по-скоро е притеснителна ниската възраст на лицата, които са установени за притежание на наркотици". Това заяви в студиото на „Събуди се” началникът на отдел "Наркотици" в ГД "Национална полиция" комисар Калин Рачев.

По думите му в конкретните случаи се касае за 14-15 годишни лица. "Това е притеснителното. Няма статистика за това на каква възраст децата посягат към наркотиците, но това, което сме установили до момента е, че става въпрос точно за тази възраст -14-15 години", подчерта той.

"Но профилът на хората, които продават наркотици на деца, е около 20-30 годишни лица. В никакъв случай не може да става въпрос за това, че малките деца могат да станат дилъри. Това се случва много рядко. И в повечето случаи е свързано със самото разпространение между самите деца - да си набавят по-лесно дрога за самите тях или по-скоро тя да им излиза по-евтина", посочи инспектор Рачев. И допълни, че в повечето случаи родителите не знаят какво се случва.

Инспекторът посочи, че разпространението на дрога сред най-малките "при всички положения не е в училищата, а по-скоро е в районите около учебните заведения". "Повече от година, а и преди това разбира се, сме засилили страшно много присъствието си в училищата, поради което дилърите някакси като че ли се изместиха по-встрани, в по-широката периферия на училищата. Защото районите около училищата са силно обезпечени със сили на полицията", категоричне е той.

"Установили сме, че около 68% от младите хора прибягват до наркотиците единствено и само поради желанието си за подражание. Оттук нататък вече семейната среда е много важна и тук не се касае за това дали става въпрос на дете на разделени родители или не. По-скоро се касае за нездрава семейна среда и за ценностна система. Също така занижения контрол на родителите по отношение на децата им, неспособността им да вникват в техните проблеми. Лично аз смятам, че това са нещата, които обхващат причините младите хора да прибегнат към наркотиците", категоричен е той.

Комисар Рачев подчерта, че делът на установените случаи към момента за онлайн продажба на наркотици е относително малък. "Това се дължи на факта, че все още не са разработени основни стратегии и принципи от страна на хората, които разпространяват наркотици. Основно това се случва в снапчатове, в сайтове за продажба, където нещата са по-завоалирани. Не изглеждат като продажба на наркотици".

На въпрос откъде децата намират пари, за да си купят дрога той посочи: "Те не са и много скъпи. Една цигара с марихуана варира някъде между 5 и 10 лева. Тъй като говорим за разпространение, ако някое от дечицата реши тази цигара да му излезе без пари, той ще предложи на още 5 деца:"Искате ли да ви купя по една цигара? Ще ви я дам на 6 лева". Пък детето ще я купи за 5 лева. И така като купи на пет деца цигара с един лев надценка отгоре - моментално тази цигара ще му е без пари", описа схемата комисар Рачев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Програмист

    8 0 Отговор
    В нашето даскало имаше дилъри седмокласници.. айде да не се лъжем
  • 2 Така е

    8 0 Отговор
    и с цигарите и алкохола !
  • 3 хмм

    2 0 Отговор
    Аз на приятели и познати вярвам повече от фалшивите медии.
  • 4 А защо прокурорите бият жените си?

    7 0 Отговор
    Съдът допусна, че прокурорът от Перник е ударил жена си при самозащита.
    Бисер Михайлов бе освободен.

    Коментиран от #5

  • 5 А синът

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "А защо прокурорите бият жените си?":

    му подражава на баща си !
  • 6 Шмъркан

    8 0 Отговор
    Демокрация баце.....има банане има Мерцедесе ама няма 3 милиона човечета от територията.Що народ млад-здрав-прав умря от дрога и убийства свързани с дрога.
  • 7 Хихихи..

    4 0 Отговор
    Шорошляците зарибяват дечурлигата още от родилния дом и това ги кара да се чувстват "богоизбрани" а Останалите "гои" - да им имам акъла..
  • 8 Лапунцел

    5 0 Отговор
    Подражават на киртака
  • 9 Кирил петков

    5 1 Отговор
    Хихи и аз си купувам редовно и чертая на лена по титките
  • 10 Дрогата стана модерно,

    3 0 Отговор
    майките и бащите вкъщи не ги бере грижа
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    3 0 Отговор
    Който го мързи да работи цял живот гледа да прави схеми, и в един момент осъзнава, че детето му се е превърнало в боклук. До това водят лесните пари.
  • 14 факт

    2 0 Отговор
    Битката с наркотиците е обречена когато е превърната в държавна политика. Когато наркобосовете са на върха на държавната власт как точно да бъде преустановено наркоразпространението? Никой от анализаторите не поставя въпроса как проникват наркотиците в България, извън тези, които се произвеждат вътре в страната? От наркотиците се печелят милиарди годишно, как мислите, че ще се преборим с такъв интерес? А докато наркотици могат да се купят отвсякъде, значи броят на наркоманите ще расте, а с него и погубените млади животи и съсипаните съдби на десетки хиляди семейства.
  • 15 Безпристрастен

    0 0 Отговор
    Идеално ги информира, как да се превърнат в мини дилъри.Но ако е само трева- най малкото зло.Страшното е във химията- изкуствените наркотици,който навлизат все по мащабно,заради огромната печалба - краен продукт на едро до краен потребител.Трябват наистина жестоки закони,по модел Хан Крум.Без разни димки,за справедливост,дали е с чисто минало, количество, не бил разпространител а притежател!? Копиране на законите в Персийския залив - дребосъка който е на квартално ниво,щом го заловят- в кошарата без право на обжалване 15 г- първоначално.При рецидив - 20 г ,без да излиза.Едрите риби- до живот,без право на замяна.Там режат ръце и глави,но тук няма смъртно наказание.Затова - до живот.Ще ти се спече акото,да играеш в тази игра ,ако над главата ти висят решетки до живот.И никакви " превенции" не помагат.Само Крумови закони! А за дечурлигата има друга мярка.Хванат с дрога,или да преподава - на отчет в ДПС.Втори път- изключване от училището,без право да продължи в друго училище.Като изгърмят десетина- останалите ще гледат като гърмян заек.Отделно,че в къщи ще има основен ремонт,от бащата,когато разбере в какъв гъол се вкарва наследника.Сега са недосегаеми,и до навършване на пълнолетие е готов наркопласьор на местно ниво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове