Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 08:14 1 320 12

Предлагат конкурсите за училищни директори да се излъчват онлайн

  • конкурси-
  • директори-
  • училища-
  • онлайн

МОН обмисля дали и как да сe регламентират наставници за новоназначените директори

Предлагат конкурсите за училищни директори да се излъчват онлайн  - 1
Снимка: БГНЕС

Любопитна идея за директорските конкурси предлага неправителствената организация "Образование България 2030". Оттам смятат, че за да се гарантира в голяма степен обективността на конкурсите, кандидатите за директори следва да защитават концепциите си на живо, а самите интервюта - да се излъчват онлайн, информират от "Сега". Това е една от препоръките, които организацията отправя в своя доклад за развитие на лидерските компетентности на училищните директори, представен на конференция за училищното лидерство.

Припомняме, че в момента тече обществено обсъждане на промените в наредбата за директорските конкурси, предложени наскоро от МОН, след като Върховният административен съд отмени текст от нея - по-точно разпоредбата, че в комисиите по избор на директори не бива да има представител на МОН. В отговор министерството предложи представителите на РУО да се увеличат от двама на трима, като в комисиите останат другите двама представители - на общината и на обществения съвет в училището, т.е. на родителите. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета обаче остро възразиха срещу предложението с мотива, че така конкурсите ще бъдат предрешени и всичко ще зависи от волята на МОН.

За да се увеличи прозрачността и доверието в резултатите от конкурсите, от "Образование България 2030" предлагат да има паритет между участниците от РУО и МОН в комисиите, както и в тях да участва представител на педагогическия колектив. Друго необходимо според тях е да се гарантира, че всички членове на комисиите познават процеса и критериите за оценка на кандидатите, както и да има онлайн излъчване на интервютата и защитата на концепциите на бъдещите директори на живо. От организацията са на мнение, че текущите формални изисквания не гарантират по-добро качество на кандидатите, затова основният акцент трябва да бъде върху мотивацията и личните им качества. Според тях е нужно преосмисляне на процедурата за провеждане на конкурса, за да се гарантира, че кандидатът не само познава, но и може да прилага нормативната уредба, както и въвеждане на стандартизиран тест за оценка на компетентностите на бъдещите директори, които да решават 5 казуса, свързани с управлението на училището и административни проблеми.

Дискусионен се оказа за пореден път и въпроса трябва ли в избора на директорите да участват родители. Някои директори поискаха повече представители на родителите в комисиите за сметка на представителите на РУО. Други обаче категорично се противопоставиха на тази възможност с мотива, че някои родители, особено по селата, нямат нужното образование и познания да оценяват уменията на директорите, някои от които са с по няколко висши образования. Други училищни началници дадоха пример с някои скандинавски страни, в които процесът по избор на директори е децентрализиран и оставен под контрола на съответните общини.

Какво представлява училищното лидерство ?

"Никъде в административните документи няма описание какво се очаква от директорите. За тях няма лидерски и компетентностен профил, изобщо липсва дефиниция и легитимно разбиране за училищното лидерство в нормативната база. Някои директори поставят фокуса върху визионерството, други смятат, че трябва да са агенти на промяната и да въвеждат новости, трети разбират лидерството като осигуряване на спокойствие и сигурност за учителите", коментира Стефан Лазаров от "Образование България 2030". По думите му успешните училищни директори по интуиция стигат до работещите решения, но на национално ниво това не е ефективно. Като проблеми той открои липсата на цялостна визия за съдържанието и развитието на лидерските компетентности на директорите, подборът им, който е далеч от това, което искаме да бъде, недостатъчното възможности за споделяне на добри практики, както липсата на ефективна подкрепа за професионалното им развитие.

Друг проблем е и, че има разминаване между очакваните от директорите "знания, умения, отношения" и критериите, по които те биват атестирани и оценявани от Националния инспекторат по образование. "Освен разминаването между критериите, остава неизяснено как оценките на НИО се вписват в самата атестация и какви са ефектите и очакваните резултати от така заложения оценъчно-атестационен процес", пише в доклада на организацията. "Директорите стават все по-предпазливи и след като са отишли на обучение или квалификация, след това започват да ги избягват, защото не виждат добавена стойност за себе си", коментира още Лазаров. Според възможните решения, препоръчани от организацията, са целенасочен обмен на добри практики между директорите, както и създаване на национална програма за осигуряване на ментори за новоназначените директори, които също да бъдат предварително обучени как да изпълняват тази си роля. Според тях ще е много полезно ако ежегодно с помощта на РУО се избират подходящи директори от всяка област на страната, вкл. и пенсионирани директори, които да участват като ментори на млади директори. Сред препоръките им са те да подписват договор и да бъдат предварително обучени относно ролята им как да бъдат ефективни наставници, като следва да работят с до 2 училища в рамките на 2 учебни години.

Зам.-просветният министър Емилия Лазарова коментира, че вижданията на министерството не се разминават много с изводите на организацията, като се обяви за актуализиране на професионалния профил на директорите чрез промени в наредбата за статута и професионалното развитие на директорите и учителите. По думите ѝ МОН също подкрепя въвеждането на наставници за младите директори, като в момента се обсъжда може ли тяхната помощ да бъде регламентирана и по какъв начин. Според нея регионалните управления по образованието следва да имат по-голям ангажимент към квалификацията на директорите, организирайки специални квалификации за тях, съобразени обаче с индивидуалните им нужди.

Един от съветниците на просветния министър - Деян Янев, който е и директор на езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в град Хасково, обяви, че се обмислят и промени в начина, по който се провеждат квалификациите за учители и директори. "Директорите не получават обратна връзка от обучаващата организация дали са развили нужните компетентности в областта на лидерството, нито е ясно дали ги прилагат и довели ли са те до някакъв резултат. Обсъжда се идея квалификационните кредити да се обвържат с оценката на ефекта от дадено обучение", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 0 Отговор
    Посолството реди дори директорите на школата.
  • 2 8546

    9 1 Отговор
    И така цяла България ще разбере колко са ограничени.
  • 3 Аз предлагам

    9 1 Отговор
    за всички държавни служби от чистачка нагоре до ниво министър да се въведе тази мярка и длъжностите да са мандатни с не повече от 2 мандата. Има директори които са повече от 20 години такива независимо от това, че има конкурси - печелят ги с лекота и на практика са несменяеми.

    Коментиран от #4

  • 4 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Аз предлагам":

    Явно от всичко разбирате г/жо или г/не. Да сте жив и здрав!

    Коментиран от #6

  • 5 Пурко

    4 0 Отговор
    Крайно време е МОН да закрие тази професия "директор". Иначе и депутатите ще искат да са такива до пенсия. Несменяеми. Никой освен самите директори не печели от това. Учителите се демотивират от невъзможността за кариерно развитие. И започват да работят "пет за четири".
  • 6 Тошо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    А вие защо се притеснявате от мандатността?
  • 7 Карайте си както досега

    4 0 Отговор
    Онлайн видео спускане с парашут.
  • 8 Яяяяя

    4 0 Отговор
    Че те и на площада да са все тая. Нашите хора са си наши. Пенсионери на 70 и кусур години са несменяеми директори. Ама са наши и по кадърни няма!
  • 9 пацо

    2 0 Отговор
    И да се премахнат счетоводствата в ОУ-ща които се отчитат на контрольори в областта защото заплатите им са в пъти по големи от тия на контрольорите трябва общо счетоводство

    Коментиран от #11

  • 10 77777

    2 0 Отговор
    Какво от това,всичко предварително се наглася,всичко е политика.В МК от години го прилагат и си нагласят конкурсите.Всички го знаят.
  • 11 Ехо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "пацо":

    Че как ще ги махнат, нали си вървят с директора. Всяка далавера минава през счетоводителя.
  • 12 Свобода

    0 0 Отговор
    Някой счетоводители не могат да направят смислен отчет пред колектива, само мънкат, мънкат,мрънкат и накрая става това, което е решил директора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол