Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 10:11 1 776 32

Акция на "Грийнпийс" пред ТЕЦ "Марица-3"

  • грийнпийс-
  • тец марица-3-
  • ковачки

Енергийната система на България може да функционира и без тази централа, така че тя може да бъде затворена

Акция на "Грийнпийс" пред ТЕЦ "Марица-3" - 1
Снимка: Нова телевизия

Екоактивисти от девет страни организират протестна акция в Димитровград.

По тъмно днес шестима активисти на „Грийнпийс" поставиха начало на мащабна акция, като се изкачиха до една от най-високите точки на ТЕЦ „Марица 3". Демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, съобщават от организацията.

Според Десислава Микова ТЕЦ-ът причинява огромно замърсяване на въздуха. "Целта на протеста е да се покаже токсичното въздействие на централата върху живота на местните жители. Има пренос на емисии от серен диоксид "Марица-изток". Винаги когато ТЕЦ-ът започне да работи, бълва емисии в атмосферата и повишава концентрацията на вредни частици в Димитровград. И без да функционира тази централа, енергийната система може да работи безпроблемно. Той произвежда едва 1% от електричеството у нас", обясни пред "Нова телевизия" тя.

Представителите на "Грийнпийс“ от Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и още няколко държави са се качили на охладителната кула на централата и предстои да разпънат там своето послание за по-чист въздух и по-здравословен живот на населението в района.

"Това е мирна протестна демонстрация срещу токсичното въздействие, което тази централа има върху местните жители и околната среда. Тя в момента не работи, но само преди около десетина дни, когато беше включена, жителите на Димитровград и региона споделиха снимки, на които се вижда как къщите, колите и дворовете им са покрити с лепкави сажди“, обясни Десислава Микова пред ефира на bTV.

Според нея е странно, че станцията не е отчела повишаване на серния диоксид във въздуха. Но е имало предходни включвания на ТЕЦ-а, при които е било отчетено замърсяване.

"Енергийната система на България може да функционира и без тази централа, така че тя може да бъде затворена“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    50 5 Отговор
    Сега остава преди полицията да ги докопат миньорите ще забравят и за Мариците, и за зеления хайвер пардон енергия.
  • 2 ДрБр

    36 6 Отговор
    Няма ли кой да им смени физиономиите?
  • 3 А що

    43 5 Отговор
    не се окачиха откачалките по кулите на хамерския тец,или паричките им идат оттам
  • 4 ЖЕКО

    40 5 Отговор
    ТЕЯ ЕВРОДЖЕНДЪРИ ЗАЩО НЕ СИ СТОЯТ В ЕВРОПА

    Коментиран от #10

  • 5 Ековредни

    34 5 Отговор
    Дано вятърът ги издуха от там тези гниди!
  • 6 Фашистка акция

    45 5 Отговор
    Да ходят да се катерят по германските тецове!

    Коментиран от #7

  • 7 уйко калеко

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Фашистка акция":

    Е да ама те не работят

    Коментиран от #22

  • 8 ДРТ ПРЧ

    9 2 Отговор
    "УМРЯЛ КОН НЕ РИТА"
  • 9 Някой

    33 4 Отговор
    Да протестират в Германия където отвориха въглищните централи и атомните, които трябваше напълно да се затворят тази година.

    Коментиран от #19

  • 10 Мдаа

    5 34 Отговор

    До коментар #4 от "ЖЕКО":

    По големи джендъри от вас копейките едва ли има някъде другаде.

    Коментиран от #12, #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЖЕКО

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    МЪДАА СТАВА ДУМА ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ЗА КОПЕИКИ, ЖАЛКО ЧЕ ИМА И ТАКИВА Б,О,К,Л,У,Ц,И КАТО ТЕБ
  • 13 Здрасти

    20 2 Отговор
    Тези същите са кучетата на едрия капитал. Когато нещо не им е изгодно веднага ги захлебват лакумите продажници, и се хвърлят напред да разпарчетосват.
  • 14 те казват а вие изпълнявайте

    4 1 Отговор
    Налазиха колонията.
  • 15 Тия организации

    19 1 Отговор
    са НПО финансирани и вредни и задкулисни! НПО-тата са супер вредни и не се ли изхвърлят, разделят хората, съсипват икономики и ги превръщат в колонии на оная смет зад океана!
  • 16 ТИЯ ЩЕ ХАПНАТ ДЪРВОТО ЗАЕДНО С КИРО И

    9 1 Отговор
    БОКО КОИТО ИМ ПЛАЩАТ !
  • 17 тези са

    14 1 Отговор
    платени еко талибани на шорош
  • 18 СТИГА БЕ

    9 2 Отговор
    Сложете ги една седмица на тъмно без ток и ще запеят друга песен, колко е необходима ТЕЦ
  • 19 НЕДОДЧУЛ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Даа, ама там казват биели, не полицията а самите гражани, защото не им се стояло на студено
  • 20 Хаха

    15 1 Отговор
    Платени и продажни. Защо не протестирате срещу фотоволтаиците които съсипват плодородна земя, защо не садите дървета?
    Защо не се запитате какво ще се случи след две три години?
    Визия за бъдещето на децата ви?
  • 21 Ъ?!!!

    15 1 Отговор
    Кой ги допусна тези шушляци, да се навират, де не им е работата?!!! В истинска държава, трябваше да бъдат изловени, по бързата процедура осъдени, солидно глобени и набутани да полагат обществено полезен труд. Да се бяха пробвали в Китай. Щеше да им е от голяма полза. Паразити на глобалните мошеници.
  • 22 Аааа, напротив!

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "уйко калеко":

    Работят, работят. Полека лека ги пуЩат. Без ТЕЦовете, Германистан е полетял отново в тъмните векове на мрачното средновековие.
  • 23 Какви копейки

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    ти дрънчат в кеменчата? А това за джандарийството си е ваша културна ценност и приоритет. Вие, гевропейците сте горди носители на този прогрес и знания.
  • 24 Андрей Георгиев

    6 1 Отговор
    Пичове, сложно е! От една страна не е добре да се затварят ТЕЦовете, за да не си загубят хората, които работят там поминъка и да не се увеличи цената на електричеството. От друга страна е добре да се спрат, защото не само замърсяват околностите и разболяват хората, но и имат брутални парникови емисии. От трета страна, преходът към чиста енергетика не трябва да го плащаме ние, обикновените хора, ами богатите, там от милионер нагоре, дето и без това имат достатъчно пари и няма какво да ги правят. От четвърта страна, най-големите замърсители са САЩ, Китай, Индия, Русия и т.н., така, че не зависи от малка България да спасява планетата, ами зависи от големите батковци. Ние и кюмюр да горим, емисиите ни са незначителни.
  • 25 Германия

    7 1 Отговор
    търси миньори за нейните въглищни мини,които отваря.Там за сега са се настанили миньорите от Донбас/Донецкия басейн/,които избягаха от войната в Украйна.Заплащането е според германския кодекс на труда.Който му е мръсен въздуха в Димитровград да отиде в Украйна,там е по чисто,няма CO2 емисий,може да отиде и в Ивицата газа,и на двете места е топло.
  • 26 така ли

    5 1 Отговор
    Бой и таковане на тези мираклии...Ама без тапия...
  • 27 Тоя не е от

    5 1 Отговор
    кравешките тецове, нали? Хехе.
  • 28 Да-бе-да

    1 0 Отговор
    "Представителите на "Грийнпийс“ от Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция "
    Въх изядоха хляба да нашите " еколози"
    Кики защо не е взел участие в това Грандиозно мероприятие?
  • 29 Зелен Екоталибан

    2 0 Отговор
    Тази ТЕЦ е пусната в експлоатация през 1951 година. Довчера Грийнпийс не знаеха, че я има. Нито е най-голямата, нито най-мръсната централа. Акцията е 100% поръчкова. Щом тия са там, значи някой им е платил. Този, който иска да ни остави без ТЕЦ.
  • 30 Живко

    0 0 Отговор
    Моля , тец марица 3 няма нищо общо с тец марица изток 3,,контур глобал,,
  • 31 Старозагорец

    1 0 Отговор
    Зелени Сороски екстремисти, провокатори, мястото им е в затвора!
  • 32 Сътба бг2023

    1 0 Отговор
    Територията е разграден двор всеки платен Сороски диверсант може да си шета на воля, бгМатряла е изтръпнал отвсякъде, дреме му че ще го заличат скоро от лицето на земята.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове