Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 08:12 1 329 2

МВР печели по 43 лева от всеки нов автомобил

  • кат-
  • автомобил-
  • сняг-
  • бездомни

Преглед на печата

МВР печели по 43 лева от всеки нов автомобил, разкрива "Труд"
Всеки българин си е задавал въпроса защо трябва да плаща по 75 лв. за две регистрационни табели на колата, когато отиде в КАТ да я регистрира. По каква икономическа логика две алуминиеви листчета могат да струват толкова много пари? Разследване на "Труд" намери отговора на този въпрос. Оказа се, че Министерството на вътрешните работи (МВР) досега е прибирало чрез собствената си фирма "БМВ" ЕООД по 43 лева от всяка новорегистрирана кола у нас. Проверка на вестника показа, че по договор между МВР и дъщерната фирма "БМВ" цената на двете табелки е 27 лв. Допълнително в цената на услугата влиза и секретен нит, който се пробива през задния номер - още 5 лв.

Сняг и протести гонят от центъра на София бездомните, пише "24 часа"
Какво правят бездомниците с идването на първия голям студ, провери “24 часа”. Репортери обиколиха някои от най-популярните места в София, на които нощуват групи клошари - градинката на църквата “Св. Седмочисленици”, Женския пазар, автогара “Юг”. Препълнено е и около Централна гара. Доскоро любими на бездомниците централни места тези дни са почти безлюдни, но не само заради снега. Покрай засилената охрана на протестите и вниманието към бежанци и други подозрителни субекти центърът на столицата е станал труднодостъпен за нощувки. През лятото от Народния тетър разказаха, че сутрин събират купища кашони, празни бутилки и други атрибути на нощните си гости, които спели сгушени до стените на сградата. Тези дни обаче там няма и следа от клошарите. 1370 са официално регистрираните в България бездомници, реално само софийските обаче вероятно надвишават тази цифра. 13 центъра за временно настаняване с 625 места има в страната, както и 6 приюта. За последните 2 г. няма случай на измръзнали бездомници в София, отчитат от общината. В началото било трудно експертите да ги убедят да се възползват от безплатните услуги. Сега клошарите сами отивали в центровете. Освен кризисните за през зимата, целогодишно функционират още 3 за 510 души.

Ситнилски аут от Темида, е научил "Стандарт"
Камен Ситнилски ще бъде отстранен завинаги от съдебната система у нас. Това ще стане до края на годината, научи "Стандарт". Бившият зам. главен обвинител е манипулирал избора на прокурорската квота за ВСС през септември 2012 г. Дисциплинарката срещу него вече е събрала достатъчно доказателства. По време на проверката срещу Ситнилски редица обвинители свидетелствали, че тъкмо той е човекът, разпределял постове в прокуратурата и уреждал свои приближени на ключови позиции. Това са признали и част от 288-те делегати, участвали в изборното събрание за ВСС в края на септември 2012 г. Израстването в кариерата за повечето прокурори било невъзможно без намесата на Ситнилски, обяснили обвинителите.

За две седмици рекламата на цифровизацията ще глътне още 1 милион лева, съобщава "Сега"
Почти 1 милион лева ще бъдат похарчени само за около две седмици след началото на декември за поредна реклама на цифровизацията на телевизията у нас. До няколко дни комисията за разглеждане, оценка и класиране на участниците в обществената поръчка ще е избрала победител, увериха вчера от ресорното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията в отговор на въпрос на "Сега". Поръчката, на стойност 833 хиляди лева без ДДС, е само за реклама в печатни медии. Тя бе обявена в началото на октомври, а крайният срок за изработване и публикуване на рекламите е 15 декември. Това означава, че избраната рекламна агенция ще трябва в изключително бързи срокове да осведоми все още неразбралите хора как да свържат стария си телевизор с декодера. Ускорено е и разплащането - срокът за отчитане на работата и за плащане на поръчката изтича в петъка преди Коледа - 20 декември.

България е на 43-то място в първия индекс за талантите, разказва "Капитал Daily"
България е 43-та сред общо 103 държави, включени в първия Индекс на глобалната конкурентоспособност на талантите. Той е разработен от бизнес училището INSEAD съвместно с института за развитие на лидерски умения Human Capital Leadership Institute (HCLI) в Сингапур и консултантската компания в сферата на човешките ресурси Adecco.  Индексът (виж карето) измерва конкурентоспособността на нацията на база качеството на талантите, които може да създаде, привлече и задържи. Тук трябва да се има предвид, че в сферата на човешките ресурси под "талант" се има предвид човек, който има специфични умения и е сред най-добре представящите се в организацията. Затова и неговата дейност е от стратегическа важност и влияе на конкурентните предимства на компанията. Целта на новия индекс е да предостави неутрален, глобален и уважаван показател, който да предостави възможност на частните и публичните играчи да оценят ефективността на политиките и практиките, свързани с талантите, обясняват организациите, които стоят зад него. Освен това той ще помага и за определянето на приоритетите за бъдещи действия, ще информира, но и ще бъде повод за дискусии на локално и международно ниво, допълват те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    .аси и секретния нит! Бас ловя,че на повечето от колите особено на онези минали през бояджия този нит не е хванат за купето и стои само за камуфлаж!
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Да не говорим,че още в КАТ се е случвало и то не рядко понеже нита е къс да не стигне до ламарината и онези палячовци се правят на завеяни!Всичко е една голяма илюзия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове