Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 10:43 1 276 11

Израелец, оцелял при атентата в "Сарафово", спаси дъщеря си при удари на "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • сарафово-
  • оцеляване

През 2012 г. Ицхак губи жена си и бебето им, а сега успява да се спаси

Ицхак и Коха Шрики. Те са двама влюбени израелци, които са на върха на щастието в семейния си живот, преди всичко да се преобърне за един миг. При атентата в "Сарафово" през 2011 г.

Това не е любов от пръв поглед, но за сметка на това остава вечна. Тя претърпява няколко аборта, затова се решават на инвитро. Успяват от втория път. Предприемат първото си пътуване, когато вече са семейство от трима. "Мислехме, че единствената опасност да пътуваш със самолет, е да не падне докато е във въздуха", споделя той.

На 18 юли 2012 г. на паркинга пред терминал "Пристигащи" на бургаското летище е взривен автобус от атентатор камикадзе. Загинаха седем души, ранени бяха 20.

Ицих разбира, че е загубил щастието си. Жена му не скача от автобуса, за да предпази бебето. Психолози му помагат да се възстанови, но когато е сам усеща кошмара много силно. "Трудно е да продължиш живота си - има две възможности - или да падна още по-надолу, или да се изправя. Тя би искала да продължа да живея, но бих дал живота си за нея", казва той.

Остава ѝ верен и избира живота. След години се жени, а после се развежда. Има дъщеря, която обожава. "Не се възстановяваш никога, споменът винаги се връща. Два-три пъти на ден ми се случва да отбия колата, за да поплача. Натъжава ме всичко, което ми напомня за атентата, но искам да живея с болката. Животът е по-силен от смъртта", убеден е мъжът.

Като че ли не е било достатъчно, съдбата му приготвя ново изпитание. При атаката на "Хамас" на 7 октомври той и дъщеря му са в къщата на баща му - само на 30 км от Газа. "В шест часа ме събуди сирена. Скрихме се в тесен коридор, защото бомбоубежището беше далеч. Прегърнах дъщеря си, казах ѝ, че всичко е наред. Започнаха отново да свирят сирени една след друга. Тръгнахме на запад щом сирените спряха. Още докато бяхме в града, чухме нова сирена, легнахме на земята и покрих дъщеря си с тялото си. Тя ме попита "тати, защо го правиш". А аз отвърнах - за да те защитя. Тогава тя ми каза, че ако нещо падне до нас, аз ще умра, а аз отговорих, че тя е най-важна - моята дъщеря", спомня си израелецът.

Казва ѝ, че има араби терористи, но не всички са такива. "Има лоши хора, които искат да ни убият. След станалото в Бургас и в Газа, знам, че могат да ни ударят още по-силно, да ни наранят, но не могат да ни унищожат", смята той.

Спасяват се и часове по-късно разбира от какво са избягали. "Някои от приятелите ми загинаха, мой близък полицай си отиде. Бащите ни бяха приятели. Загина, опитвайки се да защити хората", споделя с болка Ицхак.

Старае се да гледа възможно по-малко новини, а чуе ли сирена, бяга към бомбоубежището. "По-чувствителен съм към събитията тук, знам през какво ще минават семействата. Историите докосват сърцето ми и започвам да плача. Напомня ми за онзи ден в Бургас, картините се връщат в главата ми", посочва той. След години работа с психолог, знае как да контролира ежедневието си, но знае и, че никога вече няма да е господар на живота си.

"След терористичната атака не излизах и отказвах да се храня. След 1 година започнах да се срещам с жени. Най-трудно ми бе да се върна в Бургас на панихида на загиналите. На мястото на атентата все едно ме удари мълния, в следващите 2 дни не можех да говоря, не излизах от стаята. Всичко се върна в съзнанието ми", откровен е той.

Според него най-трудно е да осъзнаеш какво всъщност се е случило. "Скръбта има няколко стадии - в началото не проумяваш станалото, ужасът идва 3-4 месеца по-късно. На рождения ден на съпругата си занесох цветя на гроба ѝ и нещо в мен се пробуди. Тогава осъзнах, че е мъртва, запитах се на кого нося цветя. Разбрах, че тя наистина си е отишла и тогава битката започна", заяви израелецът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    7 3 Отговор
    Ицхак, ние не поддържаме избиването на хора , против тероризма сме..
    Ицхак, но кой създаде и поддържаше Хамас.
    Виж изказването на Нетаняху от 2019г..
    Ицхак, ти къде беше когато се избиваха мирни жители в ГАЗА...
    КЪДЕ СИ СЕГА когато избитите там са над 4 400..
    И 2000 от тях- деца...
    Но ти спаси твоето ,нали..
    Какво значение имат ,,човешките животни,, както ги нарече твоят министър

    Коментиран от #10

  • 2 Сталин

    8 4 Отговор
    Алоо факти ,поставяйте предупреждение като помествате снимки на еврейски кучета,щях да си повърна закуската
  • 3 ПАК ЕВРЕЙСКА ПРОПАГАНДА

    5 1 Отговор
    ГЕНЕТИЧНО ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ХАЗАРИ .... СА ТОЛКОВА ЕВРЕИ .... КОЛКОТО ПОМАЦИТЕ ТУРЦИ ... КАКЪВ ЕВРЕИН МОЖЕ ДА БЪДЕ АНАТОЛИ ЧУБАЙС КОЙТО КАТО ИЗБЯГА В ИЗРАЕЛ СИ СМЕНИ ИМЕТО НА МУШЕ ИЗРАЕЛОВИЧ :.))
  • 4 Стайков

    6 1 Отговор
    Израелския национализъм е същия като идеологията на нацистка Германия. Защо? За нацистите германците бяха най висшата арийска раса и всички останали които не са германци бяха по низсши от тях. Същото се отнася и за цилнкстката идеология. Според концепцията на Израел (не всички евреи) но според тяхното вярване те са "избрания народ" и всички които не са евреи са по низсши. Това е техния национализъм. Не е подобен на нашия национализъм. Няма как да си равен на тях ако не си роден евреин. При нас и при повечето народи не е така. За Бога, ние имаме загинали арменци дори гърци в освободителната ни война. За нас не е важен произхода или религията важното е да кажеш че си турчин. Така е и на Запад. Можеш да си с всякакъв, примерно чернокож но да бъдеш французин. Да бъдеш вярващ или атеист но е важно какъв се наричаш за какъв се приемаш а не като какъв си роден. "..
  • 5 Емо

    3 2 Отговор
    Съчувстваме на жертвите, които са дали, но не харесваме чудовищата, в които са се превърнали някои от тях днес. През 1945 година руснаците /тогава СССР/, освободиха хиляди евреи от концлагерите. Днес видях един евреин да се заканва как ще унищожат Русия - същата тази Русия, която не позволи те да бъдат изгорени в концлагерите. Днес виждаме едни озверели хора, които мразят света, незнайно защо. И се считат за повече от другите, също неизвестно защо. Може да са личностни отклонения, но когато видни представители на един народ обясняват как другите са нехора, гои и мястото им в света е обслужващ персонал на Израел, идва в повече. Идва в повече и това да се избиват десетилетия наред мирни палестинци. Израел сам си създаде терористи, които да са срещу него. С жестокостта си и отричането правото на палестинците да си имат собствена държава. 
  • 6 Aлфа Bълкът

    4 2 Отговор
    Да ви кажа честно не мога да разбера кой е израелец, кой палестинец. Различавам само хазарите от израелците, защото са по-бели!
  • 7 Призив

    3 2 Отговор
    Махнете снимната на гнусния евреин.
  • 8 Евреите са гола вода без нас

    1 3 Отговор
    Евреи, евреи, какво щяхте да правите, ако не бяхме ние българите да ви спасяваме постоянно? Без нас сте гола вода наистина. Навремето сте унищожили Велика България и сте си построили на нейна територия своята Хазария. Нашите се разделят надве и едната част идва тук, а другата основава Волжска България. Но каквото и да правите, ние имаме държава, а вашата е вечна химера. През Втората световна ви накараха от Европа да отидете в пустинята, а сега от пустинята искат пак да ви върнат в Хазария, на територията на Русия. Знаем какви са вашите планове. Но не сте предвидили съпротивата. Не се учите от грешките си.
  • 9 Така като гледам фотото

    4 1 Отговор
    Евреите са арабските сигани
  • 10 Фалшива Майна

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Русофилчо,кой като пионерче събираше помощи за братският Палестински народ,развявайки снимки на мумиите Ленин и Димитров.Израел преживява своят катарзис,и имат достатъчно воля и пари за да си изпълнят заканата.Русия винаги се е опитвала да дестабилизира Израел,но този път ще си носят последствията.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове