Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 16:09 3 070 52

КНСБ: Под заплата от 1 900 лв. не трябва да започваме работа

  • любослав костов-
  • кнсб-
  • доходи-
  • мерки

Инфлацията не се бори с табелки

КНСБ: Под заплата от 1 900 лв. не трябва да започваме работа - 1
Снимка: БГНЕС

„Инфлацията не се бори с табелки. Пенсионерите знаят най-добре къде са промоциите. Кампанията няма да помогне. КЗК трябва да изсветли ценообразуването от началото до края“, заяви пред БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов по повод на идеята на правителството големите вериги да предлагат стоките с най-ниски цени. По думите му веригите няма да имат против, но така не се бори инфлацията.

1427 лева са необходим за един работещ сам живеещ човек. Българите продължават да бъдат най-бедната нация в ЕС, посочи Костов.

„Нарастването на доходи номинално не могат да догонят ръста на цените. В последната година и половина нашата инфлация беше с около 30% по-висока от средноевропейската и в момента стоките от малката потребителска кошница, които присъстват на трапезата ни, като стойност са на ниво близко до това в Германия, Франция, Испания. Яйцата са най-скъпи в ЕС в България“, добави той.

„Инфлацията е единственото наказание на цялото общество без никакво законово основание, тъй като всички го понасяме с изключение на финансовия министър, който в условията на висока инфлация събира повече приходи в хазната. Това се случи последните две години“, посочи икономистът.

Докато приходите в бюджета номинално са нараствали, политиката по доходите е изоставала, което е отстъпление на държавата.

„Държавата отстъпи от своите функции в политиката по доходите в ключови сектори като здравеопазване, социални дейности, култура“ подчерта Костов.

С много емпирични и научни изследвания през последната година беше доказано, че 2/3 от инфлацията у нас е привнесена отвън, а 1/3 е резултат от геополитически фактори и цените на световните пазари, заяви той и уточни: „Инфлация на търсенето в България няма. Инфлацията в България в последно време е инфлация на предлагането“.

Икономистът посочи, че бизнесът казва, че има недостиг на над 200 000 работни места, което означава, че трудът трябва да поскъпне.

„Ерата на евтината работна ръка приключи. Под 1800- 1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде. Крайно време е един работодател да влезе в затвора, че не плаща осигуровки и че дава пари в плик“, категоричен бе синдикалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Емил Боев

    48 1 Отговор
    КНСБ, Подкрепа, политически анализатор, социален антрополог, социолог, политолог, психолог, блогър, влогърб инфлуенца, ТикТокър,..... Произвеждат мисловен продукт за насочване на общественото мнение. Нарича се "Търчи- лъжи личности".
  • 3 Ами

    76 3 Отговор
    това значи никога да не пипнем работа !
  • 4 Рая

    53 0 Отговор
    Това важи само за синдикалистите, които никога не са работили в полза на работещите.... Винаги са работели само за определени партии и работодатели, всичко останало е лъжи и лицемерие
  • 5 Всички са срещу раб...

    33 3 Отговор
    Да но, кои са работодателите, не са ли същите дето ни управляват. Това все кръговете околонпартиите и техните сателити.
    Хем искат работници, но държавата да им достави, че нашите вече не искали да работят на минималната.
    И в момента има съгласътелство, работодателите които дават над МРЗ, плащат данъци върху МРЗ, това са по 100-200 лв по-малко...
    По закон укриват данъци и ощетяват държавата и работниците за по- високи пенсии в бъдеще, но пък държавата печели, че ще плаща с 200-300лв по ниски пенсии и всички те ще имат повече пари за крадене и лукс...всичко е срещу работника

    Коментиран от #50

  • 6 УРА,,УРА

    61 3 Отговор
    Тоя не е в ред! Ако си бил безработен 6 месеца, задлъжнял си към банки и приятели, сигурно ще откажеш оферта от 1600лв(примерно). По приказките на подобни синдикалисти си личи, че въобще не са в час с живота на обикновения човек.

    Коментиран от #51

  • 7 кй87ъ6трхуй

    36 12 Отговор
    ОК... Значи правите минималната работна заплата в държавата 2000лв. от утре...
    А да сте чували, че заплата върви заедно с онуй нещу наречену "Производителност на труда"? Да сте чували, че туй нещу у бг е на НАЙ-НИСКОТО НИВО у цяла ивропъ? Че дори и някои държави в Африка ви бият по тоя показател...

    Коментиран от #13, #40

  • 8 Фанфан

    42 4 Отговор
    Тоя дебелия от снимката ако е работодател дали ще дава на калпак 1900лв просто, защото не искат да работят за по-малко пари. Колко ли взима този дебелак без да работи нищо?????????????????
  • 9 нрто

    12 2 Отговор
    Синдикатите много добре знаят как десните българофоби ще дадат адекватна на цените , минимална работна заплата ....стачки , национална стачка ....а не да ми четат доклади в соц. мрежи , все едно са на техните безмислени конференции....абсолютно безполезни като синдикати
  • 10 Лесно е

    26 6 Отговор
    За да получаваш 1900 лв заплата е необходимо да имаш висше образование, специалност и да знаеш поне два езика!
    Този дали отговаря на някакви или тези изисквания?

    Коментиран от #19

  • 11 Като нещете

    12 2 Отговор
    Стойте без заплата

    Коментиран от #15

  • 12 Германец

    15 2 Отговор
    А срещу тези пари какво ще покажете? :)

    То и КПДто и резултатите не са само табелки.
  • 13 Мунчо

    19 8 Отговор

    До коментар #7 от "кй87ъ6трхуй":

    А ти да си чувал че "онуй нещу наречену "Производителност на труда"" зависи предимо от работодателя. Той, при ниски заплати, няма никакъв интерес да повишава производителността на труда. Случайно да си чул за туй нещо?

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 14 Малчо

    25 2 Отговор
    Работил съм на поточна линия за екструдиране на алуминий. На гърците толкова им хареса, че нарязаха цял завод в Гърция и го докараха в България и го сглобиха. Докато този процес вървеше работех наравно с гърци, които ни обучаваха. Гръка ни се смееше като му казвахме по колко взимаме. Накрая се разпаднах физически и психически- изкарах десет нощни подред и просто не издържах, последната нощ само където не стигнахме до бой. Прибрах се наспах се и вечерта ми звъни "шефа", като си мисля че ще ме пита какво е станало. Нищо подобно, звънка ми да се върна за единайсета нощна, все едно нищо не е станало. Напуснах и какво постигнах, нищо, сега работя в друг ад с малко по-добра заплата и това е "държавна" работа, демек "държавен" ад. Когато напуснах частния сектор, за да отида в държавния, един колега, стар ерген, ми каза така "Момче не се радвай, сменяваш работата, не сменяваш държавата". Колко прав се оказа този човек, само аз си зная. Положението е страшно и съм изгубил всякаква надежда че може да се оправи.
  • 15 кй87ъ6трхуй

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Като нещете":

    Това е другият проблем- винаги ще се намери някой който да работи твърде малко пари което автоматично сваля заплатите с поне 35% надолу

    Коментиран от #17

  • 16 Аз съм веган

    28 1 Отговор
    Това дебело нещо било ли е на работа в частния сектор? Някога изкарал ли си пари бе тлъст? Ако това нещо изкара 1900 лв на частно се гръмвам
  • 17 Германец

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "кй87ъ6трхуй":

    А какво значи "твърде малко пари"?

    Нещо като "тия знаят, че нищо не мога, но някой трябва да го работи това"?

    Аз не съм чувал за отличен специалист да си търси работа защото го е закъсал за пари.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 алеко

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лесно е":

    Ами като се вдига минималната , ще се вдига и заплатите на вишистите
  • 20 Хопър

    9 0 Отговор
    На 1900 минимална заплата , половината можете да си останете вкъщи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хопър

    5 4 Отговор
    Аз съм съгласен да дам 1900 лева заплата но, си направи фирма и ще сключим договор.Давам ти 1900 лева ти се оправяй със осигуровки ,данъци и счеоводител.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хайку

    13 3 Отговор
    В нормалните държави разликата от заплатата до нужното за минимум на живот държавата го доплаща,дали в пари,дали в плащане на ток вода и наем или храна,или за децата.Тука взимаш 620 лева след данъците на минимума и 50 лева за всички деца,от най бедни до мултимилионер ски.Парите до 1402 лева от къде ще ги вземеш на никой не му пука.Точно за това и на работниците не трябва да им пука за робовладелците.
  • 26 Пончо

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "дфгжхб5хуй":

    -Ало, какво правиш?
    -А,нищо на работа съм ,ти как си?
    Така е у нас.
  • 27 Тома

    5 3 Отговор
    За всичко са виновни производители и търговци понеже искат да забогатеят от раз.Тяхната надценка е в пъти горница понеже са скарани с процентите.Ако едно нещо струва един лев производителя го продава 5 лв а търговеца 10 лв

    Коментиран от #36

  • 28 Работодател

    31 2 Отговор
    Значи аз да вляза в затвора, че давам пари в плик, а пияните и дрогирани убийци на пътя с условна. Значи аз да блъскам по 10-12 часа, няма събота, няма неделя, а жителите на кв. Столипиново, на кв Христо Ботев, кв. Максуда, да си седят в къщи и да чакат датата на помощите, които получават от моите данъци. Не си познал г-н финансист. Бяхме почти 9 млн имахме 240 депутата. Сега сме 6 млн, пак толкова. Над 600 000 държавни служители. Като махнеш пенсионери, ученици, студенти, бюджетници и мургави излиза, че един работещ издържа четирима. Няма как да стане г-н експерте.
  • 29 Кирил

    6 12 Отговор
    Нормално е най русофилското племе да е най бедно.
    Кога ще ги стигнем румънците
  • 30 Трябва да си луд

    6 4 Отговор
    Под заплата от 1 900 лв. да работиш. Това е робсво.
  • 31 един

    7 1 Отговор
    Приказки за пазара,някой го лансира тоя шопар и той си мисли че казва нещо умно!Всичко зависи от това какви умения имаш,образование,къде живееш,ако ще и какъв характер имаш,пиеш ли и т.н.!Факторите са много,не можеш без умения да искаш висока заплата,в повечето случаи работиш в колектив,където другите ще имат претенции на какво отгоре я получаваш тая заплата,а и в края на краищата всичко опира до производство на продаваем продукт!
  • 32 Българин

    9 0 Отговор
    Тоя тулуп спомена ли колко са заплатите на служителите в КНСБ? Оня фъфлек колко ви дава? Май разликата е с едни 1000лв?
  • 33 Атлантиците 34 години

    9 6 Отговор
    Ни правят роби ! И продажните синдикати също

    Коментиран от #41

  • 34 Абе

    10 2 Отговор
    то така си трябва ама ако си отворя баничарница примерно и наема трима да работят там на такива заплати отделно и осигуровки ще трябва да продавам една баничка за 10лв.
  • 35 Програмист

    11 0 Отговор
    Само дето първо трябва да имаш умения или квалификация за тия 1900лв 😉😏
  • 36 дфгжхб5хуй

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тома":

    Тука си в ОГРОМНА ГРЕШКА... Винаги и навсякъде по света надценката на производителя е най-ниският процент по веригата и най-много печели търговеца на дребно... Има някакви дребни изключения, но те потвърждават правилото... Но ти няма отде да знаеш такива неща щото на гнусните либерасти като теб им е забранено да мислят

    Коментиран от #42

  • 37 Правилно

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Само че не е " отстъпление", а направо "престъпление на държавата".
    Обичам Родината си, но ненавиждам държавата в лицето на всевъзможните паразити и плазмодии, докопали се до власт.
  • 38 оня с коня

    1 2 Отговор
    Винаги препоръките на КНСБ са били ЗАКОН за мене,затова и потърсих "тук-таме" в Провинцията където пребивавам С КЕФ заплата 1900лв.И понеже не става ясто от Статията тия 1900лв Бруто или Нето трябва да са,реших че трябва да са "Чисти пари".Отговорът бе,че за Директори няма свободни места?!Нейсе - отказах се от търсенето с не особено Разочарование щото първо няма си напрягам Ритъма на Живот с Бачкане и Второ...аз и сега ги вземам 2483лв от Приходи БЕЗ данъци.
  • 39 Пурко

    7 0 Отговор
    Този защо не си обяви заплатата? Като го гледам само за кафета и джобни му трябват 1900 лв!
  • 40 !?!?!?

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "кй87ъ6трхуй":

    Така е обаче, за да получите първо трябва да дадете. Трябва да инвестираш в персонала си. Трябва да стимулираш финансо значимо а не символично персонала си. Забравете за районирането на заплатите, каквато в София такава навсякъде.

    Коментиран от #49

  • 41 Смех в блатото

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Атлантиците 34 години":

    На русофила му е "робство", ако от неговите качества зависи какви пари ще получава, но не му е било "робство", когато не само, че НЕ е имал възможност свободно да си търси работа, ами и е получавал не според свършената работа, а по калъпа за това колко "трябва" да получават "онези долу".
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Факти

    10 0 Отговор
    Прав сте, но нали затова сте синдикати да ги изискате тези неща! В провинцията доколкото има работа масово хората са на минимална! Затова се реве кански, че се вдига минималната, за да има за джоба на баровците! Исками се депутатите да са на 620 лв. чисто, на месец, да им видим сеира!
  • 44 Реалността

    3 1 Отговор
    Такива заплати в провинцията са само мечта, все пак сме в неоробовладелски строй!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Някой

    5 1 Отговор
    Една от основните причини в България хората да имат усещане за скъпотия. Е голямото ДДС за храни и лекарства, в други държави има диференцирани по-ниски ставки за храни и лекарства. Ако се намали ДДС за основните храни на 9 % както за кръчмите, храната ще поевтинее с 10%. Заедно с това трябва да се въведе НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ. И ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК , за да не изгърми бюдбета.

    Синдикатите много добре знаят, трябва да се въведе диференцирано ДДС за храни и лекарства, необлагаем минимум и да се премине към ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК доход. Щом мълчат за това, значи са слуги на власта.
  • 49 дфг0жхб8хуй

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "!?!?!?":

    Хич не позна... За работа Х обичайното заплащане е Х- когато те наемам колкото и да ми обясняваш колко си велик и кадърен, колкото и препоръки да имаш минимум 1 месец ще бъдеш на заплата Х-10%... Когато видя ти как работиш и как пасваш в колектива ще обсъждаме заплащането ти, тъкмо тогава и ти ще имаш реална представа колко да искаш...
    Честно ли е- честно е... Искате ли така да работите- НЕ искате... Имате ли купища претенции още ПРЕДИ да започнете- имате... Искате ли да ви вярвам на приказките от 1001 нощ дето разправяте на интервюто- искате... Вярвам ли ви- НЕ...

    И си запиши- "финансовият стимул" е последното нещо което вдига производителността... Разбира се парите са важна част, но над 30-годишният ми опит като работодател (в момента на повече от 650 човека по света) казва, че има поне 10 по-важни неща от сухата пара за хората с които да ги накараш да работят по-добре... НЕ ПОВЕЧЕ, а по-добре... Тези 10 неща на мен като работодател ми струват пари, но за служителите ми всичко е в категория "кефи мъ дъ ръботя за тоя"...
    Но ти работиш просто за пари, а не за да постигнеш нещо- тоест ти ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕШ РОБ
  • 50 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Всички са срещу раб...":

    Вземете погледнете, осигурително-данъчната система, задължителното вкарване на половината пари за пенсия във фонд на работещите на МРЗ , вместо да отиват за пенсии на сегашните работници ... Липсата на ниска ДДС ставка за основ и храни и лекарсрва. Това са причините за ниски пенсии и заплати, и за мизерията в която живеят 40%-55% от българите. Като гласуват без да мислят, ще мизерията.

    За всичко са виновни политиците сегашната система е сътворена от БСП+ДПС, бетониран от ГЕРБ. ПП+ДБ са ба път да я бетониран още веднъж.

    Народа си заслужава съдбата, докато продължава да гласува за мошеници и некадърници като БСП, ДПС, ГЕРБ, ПП+ДБ, "Български възход" , "Възраждане"... все ще е така.
  • 51 Чикатило

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "УРА,,УРА":

    Ясно е за толкова заплата толкова производителност ти какво искаш хем да му работя за мижавата заплата хем и да съм производителен, ти да не си жена ми че да се потя за тебе?
  • 52 Халваджан

    1 0 Отговор
    Господин главният икономист на КНСБ не си ли дава сметка ,че щом работодатели вдигнат заплатите ,веригите веднага вдигат цените ,те са наясно с платежоспособноста на населението ,тяхното не се губи .Борбата трябва да е насочена срещу веригите и тяхната спекулация ,след спирането на спекулативният разтеж на цените да се увелечат доходите на населението Иначе всяко увелеччение на доходите веднага отива във веригите ,който пък изнсят всичко в чужбина .Простият пример е с 30 годишнито не плащане на данъци от Лук ойл .Същите мерки към тези вериги трябва да се приложат ,такива каквито се прилагат и към Лук Ойл ,защото те са същите хищници .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове