Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 09:23 1 965 22

Полина Златарска: Нуждата от кадри е толкова голяма, че все повече фирми искат да влязат в образованието

  • дуално обучение-
  • мон

Темата за дуалното обучение бе коментирана тази сутрин от експерти

Полина Златарска: Нуждата от кадри е толкова голяма, че все повече фирми искат да влязат в образованието - 1

Темата за дуалното обучение бе коментирана тази сутрин от експерти.

Хората, които излизат от дуалното обучение, са много по-подготвени за съвременните изисквания за пазара на труда, това заяви главният експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“, МОН Полина Златарска в ефира на БНТ.

Според нея опитът на страни, които имат десетилетна традиция в дуалното обучение, показва, че младежката безработица е изключително ниска след дуално обучение.

"Все по-приоритетна става темата за дуалното обучение в България. Въведохме моделът още през 2015 г., трябваше да се натрупа емпиричен опит в практиката, за да се запознаят добре работодателите, учителите, образователната система с потенциалните му ползи. В параметрите му сме се учили от най-добрите държави, които имат десетилетни традиции в дуалното обучение. Адаптирахме моделът към българската среда. Нуждата от кадри е толкова голяма, че все повече фирми осъзнават колко е важно рано да влязат в образователния процес.

"Преди училище няма кой да те подготви за реална работна среда, за срещата с работодателя и това е много добър начин да се подготвиш", коментира Невена Терзиева, наставник в дуалното обучение в компания в търговията на едро

Според Христо Бакалов, който е ученик в 11 клас в НФСГ в училище се учи само теорията около даден предмет, а практиката е не по-малко важна.

"Избрах този тип обучение, защото в по-късен етап това дава много добра перспектива", обясни ученикът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедеагач

    9 0 Отговор
    На тази Полинка мога да и го нахлузя ...

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА

    12 1 Отговор
    Ами то нали всички за пиари, социолози и социални антрополози се изучават ,що им са на бизнеса кадри ? Едно време имаше професионално образование за по недотавните и излизаха с най различни професии . Еее ама имало разпределение, ами сега дали няма да има като бизнеса спонсорира ученици и студенти в зависимост от сферата от която имат нужда.? Ама онова било социализъм, а това е капитал демокрация!
  • 4 Трол

    19 0 Отговор
    Мечтата на всяка фирма е да влезе в образованието и да подготви достатъчно умни кадри, за да вършат работа, и достатъчно глупави, за да го правят без пари.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Роби, пък и Квалифицирани за Подаяния и стотинки НЕМА!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    И теА откриха топлата вода ❗
    Новото ИМ е добре забравено старо, викаха му Техникуми ❗
  • 8 Човек да ви изправи до стената и с карте

    7 0 Отговор
    Полина, вие сте кадър на световно известната радетелка за качествено БГ образование доктора на педагогическите науки ЯНКА ТАКЕВА? Да?
  • 9 аеееей

    12 0 Отговор
    Тази жена май не е излизала от София... Да отиде в Дълбокия прованс, да види каква безработица е! Няма нови работни места, няма нови фирми, заплащане- минимално. Вече ми втръсна от напудрени, захаросани лъжи, че имало глад за кадри в Бг.
  • 10 БеГемот

    12 0 Отговор
    Ми то половината бизнесмени с основно...и анцузи...
  • 11 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "дедеагач":

    Ами че тя как е направила кариера?

    Коментиран от #13

  • 12 Лудия

    9 0 Отговор
    Кадри има,та даже и зад граница. Оправете заплащането и ще си дойде всичко на място.

    Коментиран от #20

  • 13 За жалост

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Така е":

    От край време е така или треба си безкруполен жендър лайк бат Ицо тъ Хазарт или требе да си арна мадама, за да пробиеш и да се добереш до държавната хранилка. Ако ги питат какво са свършили този месец вероятно и двата, ще дигнат рамене. Сигурен съм, че не си оправдават заплатите...
  • 14 Хм...

    12 0 Отговор
    Ти да видиш, странна работа!
    Целенасочено образователната ни система, с активното съдействие на медиите и посолствоТО, произвежда iдиoти и изведнъж се оказва, че не ни достигат кадри. А ние очаквахме вундеркинди!
    Но пък хубавото е, че администрация и чeнгeтa имаме в изобилие.
  • 15 Ехааа

    8 1 Отговор
    Нека да влязат и да видят ада под небето. Да учат спящи, да изискват дисциплина от деца без дисциплина. Да искат да влизат в час, а тати и мама са на екскурзия с детенцето. Ще е интересно.
  • 16 Чекмедже бабаит

    7 1 Отговор
    Нещо ми намирисва на робовладелческа система. Не децата да си избират професия, а работодателя ще си избира деца и техните задължения. А едно време се уволниш от казармата и те погват социялните, няма седене в къщи работа имаше за всички кадето искаш там работиш, а ако нямаш уменията ставаш чирак на майстора. Нямаше такива откази като нямаш висшо и/или няма места и бюрото по труда си вършеше работата щом на деня почваш работа

    Коментиран от #17

  • 17 аеееей

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чекмедже бабаит":

    Бюрото по труда сега е една безполезна сбирщина от апатични лелки, които не вършат нищо. Целта е да принудят хората да се отпишат от бюрото по труда или да станат самонаети лица без никакви права. На хора с висше образование предлагат да станат шофьори и маникюристки. Или сергиджии на кооперативния пазар.
  • 18 аеееей

    9 0 Отговор
    Работните места в Дълбокия прованс са таксиметрови шофьори, охранители, шивачки и продавачки. Който е "по- амбициозен" става тираджия, фризьор или маникюристка. Жалка пародия!

    Коментиран от #21

  • 19 Тази личност

    1 0 Отговор
    Кви глухости плямпа в ефир
    На бългапския пазар на труда от дълго време е една
    Схема работодателя лъже работниците че дава много пари за тях .работниците лъжат работодателя че се скъсват от работа за него
  • 20 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лудия":

    Е ти още малко ще поискаш тротоари, зелени площи, паркове и пияни и дрогирани да не избиват хора с колите си. Поспри се малко
  • 21 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "аеееей":

    Затова масово емигрират към София, защото нямат кълбета долу за по-назапад от Хоргош
  • 22 Просто Пример

    1 0 Отговор
    Проблема е , че младежта , не иска да работи. Не иска да се учи на ниско-заплатени , и слабо престижни професии . Примерно ще учиш за стругаро-фрезист , заварчик , оператор на нещо си . За да станеш истински специалист , ще минат 2 десетки години , и щефа ще ти каже ми 1000 лева , това е положението. Значи няма да има стругаро-фрезисти , или там някакви подобни специалности . Пенсионерите измират .Сектора се оголва . и никакво дуално , или ебално обучение няма да помогне. В Германия хората са се опитали да решат проблемите , така наречената политика за кадрите . Всяка една професия се знае ориентировъчно за колко пари на час работи. Според това колко си готов да дадеш от себе си в някоя по сложна професия , толкова по висока ти е часовата ставка . Ако един добър заварчик в Скандинавия взема 40+ Евро на час , защо един младеж да не стане и заварчик. Освен това държавата подпомага специалиста , който обучава новопостъпилият младеж , като плаща заплатите на младежа , и го разтоварва от едно бреме , да си губи време и пари. Както се казва , къде са те , къде сме ние ? Пазара на труда не работи в условия на тежка демографска криза ,и при условие , че на два часа път със самолет може да вземеш много повече дори и да не си специалист. Мога да дам пример с моят скромен бизнес . Всеки ден връщам около 20 клиента , поради тотална липса на правилните хора. Тези с които опитвам , не покриват никакъв екзистенц минимум на умения и знания. Не желаят и да
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове