Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 17:47 3 845 47

Проф. Янко Янев: Проблемът не е в избора на АР-1000, а в това, че се променя ядреният горивен цикъл

  • аец козлодуй-
  • ар-1000

Какво ще правим с горивото на АР-1000, когато то вече изгори. Къде ще го складираме, колко време, можем ли, не можем ли? попита директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена

Проф. Янко Янев: Проблемът не е в избора на АР-1000, а в това, че се променя ядреният горивен цикъл  - 1

Изборът на реактор АР-1000 за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е политически, защото не се прави търг, а се избира точно той. Това каза пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика, член на Американското ядрено дружество и на Европейското ядрено дружество, автор на повече от 150 научни публикации.

"АР-1000 е един съвременен реактор, който за съжаление все още не получава масовост. Това е модерна технология от трето поколение. ... Всичко при него е сведено до максимална ефективност. Друг е въпросът защо струва 35 милиарда долара за двата блока, но това не искам да го коментирам", уточни той.

По думите на проф. Янев проблемът не е в избора на технологията АР-1000, а в това, че се променя ядреният горивен цикъл на България:

"От един геополитически партньор отиваме на друг геополитически партньор. България е малка държава. Тя не може самостоятелно да употребява атомна енергия. Досега това се вършеше със СССР и след това с Русия. 50 години знания, натрупан опит, развита определена инфраструктура и т.н. Сега започваме отново".

Той подчерта, че управляващите трябва да проверят "колко ще ни струва отново да изграждаме инфраструктура за АР-1000, отново да изграждаме верига на доставки, отново да изграждаме доставка на гориво и т.н":

"Трябва да кажат и какво ще правим с горивото на АР-1000, когато то вече изгори. Къде ще го складираме, колко време, можем ли, не можем ли? Друг е въпросът дали няма да ни попитат от Европейската комисия къде ще заравяме ядрените отпадъци".

Според проф. Янев не е реалистичен срокът 2033 г., когато се очаква да заработи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Трябва да се създаде закон за използване на ядрената енергия. Не закон за безопасност, който го имаме и е добър, а закон за използване. Кой отговаря за строителство, по какъв начин ще се финансира, държавата как ще участва, съсобственик ли ще бъде", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенко

    10 44 Отговор
    От как байдъна стана президен почнаха всекви старци да ни управляват и да ни се показват а както е ясно деменцията не прощава не е важно къф си бил някога а е важно сега къф си след 65 заслужен отдих - хората са го казали

    Коментиран от #29, #44

  • 2 Хелоу

    78 8 Отговор
    Янко какви неудобни въпроси задаваш. 35 милиарда струвало, а цял Белене да построим 5 или 6 милиарда. Отговора е както винаги защото посолството така казва и ратаите покорно слушат напук на целия Български народ.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 4 Отговор
    и Плаща Кой Народа
  • 4 US колония

    72 7 Отговор
    35 милиарда долара за двата блока !?!
    ай чиститу!

    За 1/3 от тия кинти можехме да завършим АЕЦ Белене, но на ..трябва да пълним гушите на us колонията..

    Коментиран от #11

  • 5 Дедо ви....

    42 3 Отговор
    За 30 години уестингхаус е пастроила един реактор на цена 33 милиона долара

    Коментиран от #10

  • 6 замислен

    41 1 Отговор
    Ако видите че слънцето изгрява от Запад да знаете късно е за каквото и да е!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Големи проблеми ще имат виновните и ...

    37 4 Отговор
    Продажните сегашни политици!Харизаха годните реактори на Украйна,все едно че са тяхна собственост и сега ще платят около петдесет милиарда долара за реактори на хартия и картинка....Много проблеми ще имат тези господа в бъдещето..Заедно с тези които платиха и хвърчилата.Добре е да ходят на астролози и гадатели по често.То такива гьонсурати е нямало и по турското робство.
  • 9 Гориил

    47 7 Отговор
    Русия ценеше България и се отнасяше с нея човешки. Сега ще живеете в други условия, когато Западът ще ви наказва за всеки неразрешен барел отработено ядрено гориво.
  • 10 Мъжа на урсула

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви....":

    Е от говедари колко реактора очакваш да построят???
    Толкова си могат а то не е много.
    Те са по кражбите и дизайна.
    Добре че са индийците да пишат софтуера на ифоня и китайците да им го произвеждат с руски ресурси
  • 11 Алооу ,копейкитеее

    5 26 Отговор

    До коментар #4 от "US колония":

    Още,ли не сте забравили за АЕЦ Белене,бе?М?Остави това,ами и Нафтата у Бургас си отива!

    Коментиран от #31

  • 12 МЪРШШШШ

    0 9 Отговор
    БЕ!!!
  • 13 Продължаваме Порнографията

    32 4 Отговор
    33 милиарда цена - ай честиту. И това без търг и обсъждане. Дори не сме питали франсета, канадци и китайци за някаква оферта. Че и англичаните май имаха проекти за малки модулни реактори. Тоест решението е взето от посолствоТО, като дори не е сигурно, че България ще има съсобственост. Тоест ще дадем тия милиарди на Уестингхаус, които ако въобще построят нещо, а те не са довършвали проект никъде по света няма да е наша собственост, няма да вземат отработеното гориво и не е ясно на каква себестойност ще е произведената енергия. Това е мошеничество от най-висок порядък. Сглобката е за затвора. Оставка!
  • 14 Гориил

    16 4 Отговор
    Особено трогателна е несъвместимостта на ядрената програма със зеления дневен ред. Литва, за да угоди на Брюксел, спря и затвори нова АЕЦ, изпадайки в робска зависимост от вносна електроенергия. Струва ми се, че новата българска атомна централа, която не е изкарала и половината си живот, ще стане обект на критики и непоносим натиск.

    Коментиран от #42

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гориил

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гай Турий":

    Така се отнасят към безсилните роби. Всичко в мен протестира.Помня щастлива и просперираща България.
  • 17 Милен

    21 0 Отговор
    Е па този какво се прави на луд, не разбра ли, че референдумите са недемократични практики, единствената демократична практика е одобряването на проекти от големия брат подкрепени от сектата на урсулианците 😂😂😂😂

    Коментиран от #18

  • 18 Отговор

    3 26 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Не бе, ще слушаме путинофилите като теб. В Украйна убиват млади хора, а българския путинофил се кефи и вика “заслужават си го”. Не ви е срам!

    Коментиран от #21, #25, #27

  • 19 Милен

    11 3 Отговор
    Референдумите и търговете са комунистическа практика, само поръчките от големият брат са въздуха и живота за всяко живо същество 😂😂😂😂😂😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Милен

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Отговор":

    И кво общо има Украйна с нашата АЕЦ, че ми я даваш за пример, дай да се откажем от обществените поръчки щото у Украйна има война, ами то откакто се помня все някъде има война и някой умира, и затова трябва да се откажем от търговете и референдумите ли?

    Коментиран от #22

  • 22 Без референдуми.

    0 13 Отговор

    До коментар #21 от "Милен":

    Без!Имаме си стабилна сглобка!!!Тя решава!Не страните копейки.
    Жик так

    Коментиран от #28

  • 23 Гориил

    19 2 Отговор
    Европа няма да доведе България до щастие и благоденствие. Единствената цел на Брюксел е да ви изолира от сближаване и сътрудничество с Русия.
  • 24 Долу некадърната Сглобка!

    14 0 Отговор
    Оставка незабавно!
  • 25 Турските подлоги

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Отговор":

    да мълчат. Бай Тошо не можа са ви натири всички в Анадола и сега смърдите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Милен

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Без референдуми.":

    Е па де да ви знам кои сте тези копейки, ама не ми е ясно що си мислите, че можете да решавате вместо мен, аз на сектанти като теб нямам намерение да си оставям бъдещето.
  • 29 абе ПЪНко

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "пенко":

    как в нито един от зададените въпроси от този учен не видя нещо рационално, но явно няма как щом си един продажен ибр.икчия
  • 30 Aлфа Bълкът

    10 5 Отговор
    $35млрд😱
    Защо никой не започна от цената?
    Ние с тези пари ще покрием всички чукари в България с фотоволтаици. Тези блокове колко ток ще произвеждат годишно?

    Коментиран от #41

  • 31 Морски

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Алооу ,копейкитеее":

    Мършляк ти къде живееш ве?!!!
  • 32 60 милиарда долара

    10 0 Отговор
    са средно 2 реактора по западни цени с оборудване. Имаше един изграден в Китай, забавен строеж, накрая Китай смени 70% компоненти, за да заработи някак, в САЩ проблеми реактор 13 г. Това е лудост, при наличие, че Боко умното ревеше за десет милиарда лева до 16 милиарда, с 2 реактора, проект, лиценз площадка, оборудване, специалисти, одобрение Евратом и МАГАТЕ. Това е лудост и ще плаща целият български народ. По-старо поколение от руските. Като цени ще ни свалят десет кожи, гледам таблици шоково поскъпване ток, клед подаряването на ТЕЦ1 и 3 на САЩ. От първи януари пестете ток, ЕРП-та минават на борсата, което означава, че и потребителите минават, хитър финт на Василев, че уж на борсата сме от 2026, не от януари сме на борсата. Без търг, кой е как, цени. Абсолютна диктатура на Престъпниците Шарлатани.
  • 33 един

    3 11 Отговор
    Toя очевидно и на него му е захранвана сметката с рубли!До оня ден пледираше за Белене,сега да очакваме да обърне палачинката ли!?И с тия 35млрд.$!?! очевидно цели да злепостави правителството на Денков преди изборите!Тоя има ли представа колко са това близо 70млрд.лв.!?!Това е активно мероприятие за което яко му е платено на тоя комунист!

    Коментиран от #39, #40

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор
    мноого професори....
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор
    има в бг...повече от другите страни в ес......
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор
    А,защо.....сте/сме/ на последно място по доходи.....????
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    Напишете заедно това,което списах в 3те поста и ще видите,че трият
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "един":

    Ами не е лъжа, $14млрд е бил проектът за изграждането на 2 реактора AP-1000 в Джорджия,
    а цената се очаква надхвърли $30млрд показва докладът на енергийното дружество!
    $30млрд е безбожно висока цена, досега бях за, ама за тези пари да го 💨.
  • 40 май ти

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "един":

    се струва много 35 милиарда долара за два блока? Споко, и на мен ми се струват много, но това действително ще бъде цената. Провери в мрежата и ще видиш, че последния и единствен проект, който Уестингхаус се надява да пусне тази година излезе 24 милиарда (но по стари цени на основното оборудване и ниски лихви по заемите). Като покачването на цените в последните две години, въпросните 35 милиарда са си баш базовата цена, после лихви и оскъпяване, защото няма как да го построят за 10 години. Оня единствено реализирания го правиха 16 години.
  • 41 защото

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Aлфа Bълкът":

    трябват базови мощности, а след затварянето на ТЕЦ само АЕЦ е стабилна базова такава. Като е нощ, да не би да псреш да потребяваш. Може да се изгради газова ТЕЦ, ама газ няма.
    Можеше да се довърши Белене с наличното оборудване и останалото от франсетата или корейците, ама тогава цакаме американците. Можеше да се избере изцяло корейска или китайска АЕЦ (техните са доста по-евтини), ама пак цакаме американците.
    Е, за да спасяваме от фалит Устингхаус и да направим щастливи американците, ще трябва да платим въпросните милиарди, ако не искаме да сме на тъмно или да плащаме скъпо от свободния пазар. В зависимост какъв срок сложат за възвръщане на инвестицията, то цената от АЕЦ след 10-15 години ще бъде по-евтина от всички останали производители, както стана с Козлодуй.
  • 42 не знам

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гориил":

    за каква АЕЦ в Литва говориш! Ма проверявайте нещата преди да пишете!
    Литва е затворила по искане на ЕС Игналинската АЕЦ, която е стара руска и като проект е същата както гръмналата в Чернобил. Забележи, къде-къде по-опасни блокове бяха спрени 2011, а на нас ни поставиха условие да спрем 4 много по-безопасни блокове още 2007. Не мис коментира какви загуби са това!.
    Няма шанс да поискат затваряне на 5 и 6 блокове на Козлодуй, освен ако не искат да затворят всички АЕЦ в ЕС, но тогава Франция ще луден с нейните над 70 блока. Фсъщност, могат да нарочат 5 блок на Козлодуй, когато започне да работи с горивото на Уестингхаус, защото все още дава много брак, но нашите умно-красиви се надяват американците да натискат ЕС да си затваря очите и да не повдига проблема. Ще видим
  • 43 А руски реактор

    1 8 Отговор
    не е ли политическо решение, ДРУГАРЮ?
  • 44 Дебил

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "пенко":

    Жалко, че си се пръкнал без да искаш.
  • 45 проф Янев?? Управляват държавата ни

    5 0 Отговор
    Неуки, продажни Марионетки, за голямо съжаление! Тази цена от 35 милиарда, дилара за два реактора е Лудост!! Това е Загробване на Държавата и народа за 30 год НАПРЕД!
  • 46 От чужбина

    2 0 Отговор
    И преди съм писал и сега пак. Ако разгледате това което се предлага като реактори по света, какво е построено, експлоатирано, опит и т.н ще разберете, че за момента руския проект е най-добър за България. НЕ защото е руски!!! Опитайте се да оцените нещата чисто технически, без политически пристрастия. И така: С руския проект вече имаме много натрупан опит а и се е доказал по света- има много построени от този проект. Беленския проект е практически същия като сегашните реактори в Козлодуй, разликите са малки. При експлоатацията и ремонтите имаме възможност сами да правим доста неща. Много резервни части са взаимозаменяеми, еднакви. От Козлодуй редовно докарваха части от Белене. В крайна сметка наличните реактори можем да инсталираме както в Белене, така и в Козлодуй. За сравнение, американския проект НЕ ни дава възможност да ремонтираме почти нищо сами. Ако нещо се повреди чакаме доставка от другия край на света. Цената е прекалено висока, а проекта практически НЕ е изпитан. За малка страна като България това е твърде опасно начинание. Ако малко погледмен и към политическата страна, то тогава би трябвало да изберем европейския проект на Арева по простата причина, че сме в Евро съюза. Този проект го има и работи, изпитан е. Това е нещо като Западноевропейски аналог на руския проект - най-общо казано. На скоро пуснаха един реактор във Финландия. Франция строят по този проект. Великобритания също. Има и един Китайски проект, който се оказва подобрено копие на

    Коментиран от #47

  • 47 От чужбина

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "От чужбина":

    На скоро пуснаха един реактор във Финландия. Франция строят по този проект. Великобритания също. Има и един Китайски проект, който се оказва подобрено копие на Европейския. Нашите български управляващи са се хванали за възможно най-лошия за България проект. Той, самия проект, реактор, оборудване и т.н може и да са технически добри, но не са се доказали във времето и точно това прави този проект опасен за малка страна като България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове