Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 10:56 1 262 31

Цветелина Пенева: Трябва да има сериозни последици за тези, които ни лишиха от машинно гласуване

  • цик-
  • машинно гласуване

Призовавам отговорните институции да направят анализ и на данните, които не са публично известни и да излязат с доклад пред обществото, призова председателят на Обществения съвет към ЦИК

Цветелина Пенева: Трябва да има сериозни последици за тези, които ни лишиха от машинно гласуване - 1

Общественото недоволство след изхвърлянето на машините от процеса на гласуване на 29 октомври не стихва. И с право. Най-наболелият въпрос е - кой ще понесе отговорност за решение, взето без аргументи и без ясна позиция на ЦИК. Това се споделя и от Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

"Този, който не си свърши работата, трябва да понесе сериозни последици за това, че като граждани бяхме лишени от машинно гласуване и за пореден път ни беше нарушено доверието в изборната технология", заяви тя пред журналисти, цитирана от БТА.

„Очаквам да бъдат обяснени стъпките, които ще бъдат направени сега от екипите на МЕУ, назначени в рамките на тази нова процедура. Да бъдат обяснени на ясен и достъпен език на всички граждани, наблюдатели и медии, които се интересуват какво представлява този софтуер и каква е процедурата по неговото тестване. Имаше немалко съмнения, които се посяха от политическите сили, че софтуерът за гласуване може да се манипулира и използва за изкривяване на резултатите от изборите“, посочи Пенева.

Тя определи отмяната на машинния вот на първия тур на местните избори като „злощастна поредица от събития“ и посочи, че Общественият съвет на ЦИК ще направи сериозен анализ на публично достъпната информация по случая. „Призовавам отговорните институции да направят анализ и на данните, които не са публично известни и да излязат с доклад пред обществото“, призова тя.

Цветелина Пенева подчерта, че благодарение на видеонаблюдението, което беше обезпечено от МЕУ в изборната нощ, са станали видими „драстични разминавания в отчитането на резултатите чрез ръчното преброяване“.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 14 Отговор
    Вън Сглобката

    Коментиран от #23

  • 2 Последния Софиянец

    30 14 Отговор
    Двамата министри от ПП трябва да идат в затвора
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 16 Отговор
    Успех за Ваня Григорова
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 13 Отговор
    Копейкин Възраждане Чао Чао
  • 5 Демек

    27 16 Отговор
    да се подведе под отговорност заместник министъра, от който тръгна всичко! А ако се докаже вина, партиите ПП и ДБ, да бъдат закрити! Така е редно с всяка партия която прави измами!
  • 6 Избирател

    26 11 Отговор
    Пенева,трябва да има сериозни последици за тези,които свалят информация с флашки и после в резултатите виждаме ала,бала,предлагат кодовете срещу разни услуги и т.н.
  • 7 9689

    11 13 Отговор
    Да,ама съдът излезе с някаква простотия.
  • 8 Последния Софиянец

    18 10 Отговор
    В България винаги е виновен този който разкрива измамата.Прокуратурата издирваше Мата Хари вместо Тиквата

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майора

    18 15 Отговор
    Госпожо Пенева , стабилно си заработвате парите , които НПО получавате от Сорос! И вместо да видите как и защо се фалшифицират изборите предния път сле публичното признание за ала бала с тях от просто Киро , настоявате пак за гласуване с тях! Последствията са за коалицията на провалите и техните действия насочени към овладявне на цялата власт в страната , както тия чиито наследници са те! И кажете ми защо никъде в ЕС и развитите демокрации ме се гласува с машини заради фалшификации? И ако на вас ви е пприятно да ви сравняват с Венецуела , Бурунди и прочие , аз не желая това!
  • 11 Коя си ти

    12 10 Отговор
    Тази примитива пак се изока. Няма ли кой да осветли тази персона, коя е, кой я е назначил. Машините не са панацея и това се разбра още, когато Нинова обяви разговор с Киро, който й предлага флашки срещу подкрепа. Защо ли този сличай се потули? Сега пак излизат флашки. Е, какво още по-брутално от тези факти, но не били виновни фактите, а тези, които са ги обявили. Тия си мислят, че не само сме маймуни, а направо орангутани. Лъжат брутално, заплашват брутално, викат и ръгат брутално, крадат брутално и идва време да им се удари една по нахилените мутри. Като няма идеалният кандидат, поне да не са тези, а по-малкото зло. И, както е рекъл народът: "ела зло, че без теб по-зло" !
  • 12 Кино

    6 7 Отговор
    Ами министърът на електронното управление отговаря и съдът го показа.Ако си бяха свършили работата както трябва нямаше да има съмнение. А решението е действително преброителни центрове и запис не с телефон а с професионални устройства.
  • 13 Механик

    8 6 Отговор
    Може би Тошко ще си признае кой е източникът на информация и още нещо.

    Коментиран от #22

  • 14 Коалиция Ала-Бала

    13 9 Отговор
    Некадърният заместник министър от наглите Шарлатани ООД! На него благодарете и на този който го е пратил да манипулира машините, да заснеме как точно се прави и това да бъде показано на всички шарлатани по страната. ДАНС само констатира този факт в своя доклад, но "реформираната" вече от ДБ прокуратура остана в бездействие.
  • 15 Мдаа, наказателни

    7 5 Отговор
    Последицу, лиши те оня фотаджия на кодове, маоооу
  • 16 Машините не са принтери

    7 4 Отговор
    Умишлено ви убеждават че машините са принтери. В края на изборния ден машината вади отчет и казва колко точно хора са гласували и този брой се счита за миродавен. Броят се разписките, но машината може да каже, че са гласували повече хора и да се добавят напечатани разписки. На един граничен пункт хванаха май миналата година нерегламентиран внос на изборни машини - няколко стотин броя. Може да си печатат колкото искат разписки.

    Коментиран от #31

  • 17 Тябва

    7 6 Отговор
    Трябва да има сериозни последици за тези, които ни натресоха машинно гласуване, Госпожо.
  • 18 Цънцарово джудже

    6 9 Отговор
    Искам най вече публично тричане на Камелия Нейкова която изпълни мрЪсната поръчка на ИТН.

    Коментиран от #30

  • 19 Не одобрявам никого от кандидатите

    2 8 Отговор
    Машинните 0наниcти били бесни, че не им дали да се удовлетворят с машинките, а требвало да мааат ръчно на хартия!
  • 20 аз им простих , а

    1 3 Отговор
    и заинтересованите не са 100 процента . 35 процента , 400 000 грешни и невалидни . да не осъждаме, а да забравим .

    Коментиран от #29

  • 21 Иван

    6 6 Отговор
    Целият ЦИК трябва да бъде изправен пред съда за съботаж към държавата и нарушаване на Избирателния закон !

    Коментиран от #28

  • 22 Как кой

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Оня министър на мафията ПП и ДБ! Тошко ко общо има? Да не му е тикал флашката и телефона в ръцете? :))
  • 23 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    АЛОО САМО С ПРИКАЗКИ НЕ СТАВА СТАВА САМО С ТОЯГИ ...СЕГА ЗАПОМНИ
  • 24 BG гражданин и данъкоплатец

    5 0 Отговор
    Правилно!!! Министърът на МЕУ и заместникът му - и двамата от ПП-ДБ следва, да понесат отговорност за действията и бездействията си!!! Когато смяташ себе си за всезнайкото над закона резлтатът е такъв - провал в добрата идея за машинно, а по-нататък и дистанционно електронно гласуване. От цялата шумотевица и глупост добрата новина е, че Кирчо и божата кравичка Б.Божанов скоро ще се окажат обвиняеми за оказване на натиск и политическа корупция за едни 640 000 000 евро - крадецът винаги си остава крадец! Оставка и наздраве!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 вместо

    0 0 Отговор
    да раздуват опорки, тези от ПП ДБ да полгеднат аргументите на решението на ВАС.
    Там ясно и точно е посочено, че ЦИК абсолютно законно е отменил машинното гласуване, тъй като от министерството на ЕУ не са си свършили работата съгласно закона и процедурата. Да не шикалкавят, защото този път ала-бала с решението на ВАС не могат да направят. Излагат се вече!
    Г-жа Цветелина Пенева да търси отговорност на министъра и зам. министъра. Нещо повече, Цветелина Пенева да бъде готова и за балотажа, защото решението на ВАС изрично посочва при какви условия машините могат да бъдат допуснати до втория тур. Ако министъра отново не удостовери, че процедурата е изпълнена чрез своя подпис, а оторизира някой друг да подписва - то няма да има машини и на балотажа, по същата причина - някой се е почувствал НАД ЗАКОНА.
    Иначе, казуса спред ВАС е напълно ясен - този, който не си свърши работата е министъра на ЕУ заедно с зам. министъра.
  • 28 ехо,

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    ВАС се произнесе - твоето министърче е нарушило закона, а ЦИК е постъпил правилно.
    Чети преди да пишеш. Ако не можеш да разбираш какво четеш, има образователни курсове.
  • 29 явно

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "аз им простих , а":

    на тези избори този скандал беше въпросното "ала-бала". Това са ПП ДБ - наришение на закона, после вой да небесата, та ха дано мотивират някой да отиде да гласува, воден от чувство на съпротива (щото симпатия след брака по сметка няма). И накрая само малък процент наивници.
    Сега ще се опитат да прикрият кой надроби кашата, ама не могат. ВАС посочи министъра им като отговорен.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Те бяха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Машините не са принтери":

    За "резервни части", имат си оправдание, ходи го обяснявай тва на лалугерите, дето всичко им е точно, виждали кво им печата машината, а да се замислят, че бройката в машината може да се преразпределя, амиии няма никой вкъщи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове