Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 10:38 1 462 30

Красимир Симонски: Машините за гласуване са сигурни. Несигурността идва от човешкия фактор

  • шеф-
  • информационно обслужване-
  • машини-
  • сигурни-
  • човешки фактор

След като е генериран този хеш код не може да се направи нищо без да остане отпечатък. Машините могат да продължат да бъдат тествани – функционални тестове, обясни Симонски

Красимир Симонски: Машините за гласуване са сигурни. Несигурността идва от човешкия фактор - 1
Снимка: NovaNews

„Машините за гласуване са сигурни. Ако има момент на несигурност, това винаги е бил човешкият фактор. Това се видя и на първия тур на местните избори”. Това коментира бившият управител на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Симонски в „Твоят ден” по Nova News.

Симонски даде пример с употребата на машини през 2021 г. „Тогава въведохме и методология за проверка на машините, която се повтаря сега след 2 г., генерират се кодовете. Неразбирането на тънкостите в тази технология е сред причините за проблеми с машините”, каза той.

След като е генериран този хеш код не може да се направи нищо без да остане отпечатък. Машините могат да продължат да бъдат тествани – функционални тестове, обясни бившият председател на "Информационно обслужване”.

Има различни методи за гласуване с машини – дори ръчно попълване и бюлетината да се сканира. В България е избран метод за ръчно гласуване и машината директно да възпроизвежда бюлетина, поясни Симонски.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ква марка са ?

    15 1 Отговор
    мисля, че са от фирма ала-бала

    Коментиран от #13

  • 2 честен ционист

    14 0 Отговор
    Единствено сигурни можете, да бъдете, че "Дневникът е подправен".
  • 3 дб-сиела

    6 1 Отговор
    гарантираме, че резултата ще устройва шиши
  • 4 Мадуро

    16 2 Отговор
    Нищо не е сигурно. Никой в Европа не гласува с машини. Докога ще лъжете и ще правите внушения. Всички гласуваме с хартия!
  • 5 Мъдрият

    11 2 Отговор
    Стига вече с тия машини! Ако машинното гласуване беше правилно - цял свят щеше да гласува така!
    А машинно гласуват само няколко държави в света, между които Венецуела и други подобни!

    Така, че вместо тия машини - по-добре усъвършенствайте системата, за да може да се гласува онлайн, а също така - направете читав начин за гласуване по пощата!

    Коментиран от #18

  • 6 СИЕЛА - мисли за всичк(и)

    11 3 Отговор
    Така е ,така е !!! Машините - мадуровки са АБСОЛЮТНО СИГУРНИ !!! Толкова са сигурни ,че изобщо не се налага да се гласува - те знаят какво искате да изберете и ВИНАГИ ИЗБИРАТ ПРАВИЛНО !!! Нашият девиз е : ПЛАЩАШ - ПОЛУЧАВАШ . В неделя - гласувайте /или - не/ само с мадуровки - те са "правилният" избор /а и на Кики/Коко няма да им се налага да връщат пари на Васко/ ! А дори и да не гласувате - ВАШИЯТ ГЛАС ЩЕ БЪДЕ ОТЧЕТЕН ОТ НАШИТЕ МАШИНКИ / В ПОЛЗА НА ВАСКО ,РАЗБИРА СЕ/ .
  • 7 Тапа Нар

    7 0 Отговор
    e да, тя машината прави каквото и кажат, браво, гений
  • 8 Коч Ина

    11 1 Отговор
    несигурността идва от менистърчета с флашки и фотоапарати
  • 9 днес ще е страшно

    10 0 Отговор
    Вчера през 30 минути, "експерти" говориха срещу ЦИК, ВАС, хартиената бюлетина и как с машините нямало недействителни бюлетини.
    Днес вече са през 10 минути.
    Как се контролира машината от гражданите или комисиите. Никак.
    Машината не отпечатва финален протокол с разбивка по гласове и това което е на флашката е по-меродавно от протокола.
  • 10 Татко Барва

    5 2 Отговор
    За ваше добро и доброто на децата ви, в неделя гласувайте - умно, на хартия и внимателно, да не излизате извън очертанията и да им дадате повод да анулират гласа ви
  • 11 Майора

    9 1 Отговор
    Каква сигурност , щом чрез ала бала с машините , коалицията на провалите спечели изборите! По голямо доказателство от това има ли?
  • 12 чудесно

    8 0 Отговор
    След като машината е "само принтер", защо и е флашка?
  • 13 Топловодник

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ква марка са ?":

    Те и пистолетите са сигурни, когато не са в човешка ръка! Тоя откри топлата вода. Машините сами не правят нищо по собствена воля, правят това, което хората са ги програмирали да правят.
  • 14 така е

    11 0 Отговор
    След като цял свят гласува с бюлетини, как се оправят с невалидните гласове?
  • 15 кой ще одитира флашките

    5 0 Отговор
    Какъв им е хеш кода на флашките?
  • 16 Мадуро

    4 0 Отговор
    Само с партия, както е в цяла Европа.
  • 17 не е проблема в бюлетините

    4 0 Отговор
    Проблема е, че бюлетините са прекалено сложно организирани.
    Ако не се пише нищо по тях, няма да има невалидни. Примерно талон с QR код на твоя фаворит, който пускаш в урната. Този код лесно се чете машинно.
  • 18 Така е.

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    С машините е зле за момата от маалата!
  • 19 Смех

    0 5 Отговор
    Старчето е ИТ не се смейте може да програмира на майчин език
  • 20 откакто гласуваме машинно, само проблеми

    3 1 Отговор
    Този уикенд ще го закъсаме с хартията за "принтерите".
  • 21 Хайли лайкли

    3 0 Отговор
    Задължение на всяко едно правителство е да създаде точната организация за провеждането на честни, прозрачни и почтени избори!!! Къде беше нашето мило правителство назначено от посолството през цялото време, защо не си свърши работата, защо министърът палячо не беше арестуван, защо се допуснаха изборни машинации с хартиените бюлетини, и още много въпроси , насочени все срещу правителството, което мълчи за своя пълен провал, а хвърля само обвинения настрани.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Макробиолог

    3 0 Отговор
    Какво като има отпечатък от всяка намеса?Тук е БГ протекторат и който е събрал много отпечатъци го гърмят в главата.
  • 24 Людмила

    2 0 Отговор
    "Секционната избирателна комисия извършва преброяване на контролните разписки, което не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване", пише в указанията за секционните комисии, където изрично е уточнено, че броене ще се извършва от 100% от секционните комисии, при които е имало машинен вот......толкоз по въпроса с измишльотините на посолството
  • 25 Коалиция Ала-Бала

    4 0 Отговор
    Затова или грабвайте всички отново хартиените бюлетини и гласувайте масово или грабвайте сопите, защото тия от сглобката на посолство вече не се търпят, както и всичките им медийни клакьори!
  • 26 ПП и ГЕРБ си Извъртяха Далаверата на

    2 2 Отговор
    Първия, тур да няма гласуване с машини и така си взеха "свовто" с фалшификациите с хартиената Бюлетина!! Голяма част отгласовете на Противниците им отидоха, в Графа Недействителни бюлетини!? Това беше Далаверата на ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ!!Извършиха Пладнешко престъпление!! ПРОКУРАТУРА, МВР са съучастници с Бездействието си! Затвориха си Очите и си запушиха Ушите! Ни чули ни видяли!!
  • 27 да попитам

    1 1 Отговор
    Машината ми отпечатва разписка, но решавам да не я пусна в кутията. И така 100 човека. Протоколът от преброяването ще е точен - 100 броя по-малко. Но той не участва никъде. Само ей така го има. В ИИ обслужване взимат данните от флашката. Кой ще е със 100 гласа по-малко? Каква е процедурата?
  • 28 Аз съм

    1 0 Отговор
    Ха хартиени бюлетини,а кой ще ми даде гаранция,че при броенето на хартията моята валидна бюлетина,няма да се окаже невалидна-справка клиповете по телевизията!!!Гаранция НЯМА!!Всичко зависи колко и за кой е платено на тия дет броят!!

    Коментиран от #29

  • 29 гледаш видеото щом не вярваш на хората

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аз съм":

    Хартията се пази по закон и може да се преброи пак, ако съдът постанови. Флашките лесно се губят, ако ме разбираш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол