Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 16:49 2 816 42

Иван Портних: Във Варна бизнесът "си напазарува" кмет, но аз оставам общински съветник

  • иван портних-
  • кмет-
  • варна

Оставяме общината в чудесно финансово състояние, това се вижда от препотвърдения кредитен рейтинг. Казвам го, за да няма спекулации, обобщи бившият кмет

Иван Портних: Във Варна бизнесът "си напазарува" кмет, но аз оставам общински съветник - 1
Снимка; БГНЕС

Ще бъда общински съветник. Това стана ясно от думите на Иван Портних, на брифинг след края на балотажа.

Благодарим на всички, които въпреки предизвикателствата, ни подкрепиха, каза в началото той.

ГЕРБ е победител във Варненска област. От 12 общини, на първи тур спечелихме убедително в 9, а на втори в обще две - Аврен и Провадия. Губим във Вълчи дол, с много малка разлика, и във Варна, обясни Портних.

ГЕРБ е и с мнозинство в Общинските съвети в повечето общини. Поздравявам всички колеги от общините в областта.

Във Варна - доказа се, че местната власт може да бъде напазарувана буквално - и в общинския съвет, и в администрацията. Напрактика виждаме как бизнеса си купи кмет. Скандално ниска избирателна активност. От 280 хиляди избиратели, виждаме, че Благомир Коцев е избран с 45 хиляди гласа. Това е колкото жителите на район "Владислав Варненчик". 236 хиляди не са излезли изобщо. Това е червена лампа, която трябва да светне за всички политици, включително и за нас, каза още Иван Портних.

Бяха правени много социологически изследвания преди изборите, които показваха, че водим при изборите за кмет. Дори между първия тур и балотажа проучванията сочиха, че обществените нагласи са в наша полза. Това показва, какво се е случило.

Помните, че Коцев обясняваше как 2/3 не искали модела Портних, но резултатите показват, че 3/4 не искат модела Благо, ако следваме неговата логика, обясни още Портних.

Видно е, че резултатът не е на ПП/ДБ, и не е мажоритарен, а идва от една определена посока, допълни той.

Лъжите на промените започнаха да се срутват още вчера. Например лъжата на Коцев, че Варна се управлява от икономически кръгове, защото той нямаше да получи нищо, а явно той получи от презастроителите от Алтернативата на гражданите и други такива. Бизнесът инвестира милиони в кампанията на Благомир Коцев и на ПП/ДБ като цяло, и ще е интересно как тези средства ще бъдат възстановени. Това е най-скъпо струващата кампания - билбордове, пана, медии, социални мрежи, подплатено и със сериозния корпоративен вот, каза още Портних.

Има нова конфигурация от розовите демократи от ПП/ДБ, и комунистите на Гуцанов, и националистите на "Възраждане" - много интересна комбинация видяхме, и презастроителите. Станахме свидетели на брутално преливане на гласове. Това не се е случвало в най-новата ни история. Тези гласове от първия тур се пренасочиха към Коцев, а това са идеологически несъвместими гласове. Тази сглобка ще си проличава в най-скоро време, допълни Портних.

Защо загубихме?!, риторично попита той Първата причина е политическия рекет с ремонтите. Добре планирано - в последните месеци направи живота на хората непоносим.

Със стартирането на ВиК ремонтите с огромно закъснение в един момент, излъгвайки със сроковете - това създаде дискомфорт и с трафика, и със замърсяването и това продължи много дълго време пред очите на всички ни. Имаше множество оправдания, но всички виждахме, че там изпълнителите не работеха, а се мотаха. Ние за съжаление не можахме през цялата кампания да го обясним съвсем детайлно на нашите съграждани,. Тези проекти са планирани през 2021 - 2022 година от Общинския съвет, със съответните финансови инструменти. Но забавянето на ВиК ремонтите с 2 години, забави и нашите проекти. Това показва един синхронизиран заговор. Ние неможахме добре да обясним това и не можахме да мотивираме хората да излязат да гласуват. Това помогна на корпоративния и дирижиран вот, обясни Иван Портних.

Какво оставяме: Общината е подала за новия програмен период над 120 предложения, за общо над 300 милиона лева, сред които за 4 училища, 2 детски градини. Сред тях 95 проекта сме подали след енергийно обследване за саниране на многофамилни жилищни сгради, с над 600 хиляди квадратни метра РЗП, допълни Портних. Разработили сме ред други проекти по оперативни програми, добави той.

Сега се работи по множество мащабни проекти, сред които 8 междублокови пространства, основен ремонт на 30 улици, разширение на зелената зона, нови паркоместа, ремонта на сградата на Филиала, който приключва съвсем скоро, две нови детски градини се изграждат сега, и други, навсякъде - във всички микрорайони в града, заяви Портних.

Оставяме програма с осигурено финансирани, за поне две години, така че от утре да почнат да работят има какво да правят. Това трябваше да е готово през 20021 - 2022 година

Оставяме Общината в чудесно финансово състояние, това се вижда от препотвърдения кредитен рейтинг. Казвам го, за да няма спекулации, обобщи Иван Портних.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутра-джендър

    24 15 Отговор
    Който си мисли, че варненци ще се отървете толкова лесно от Ваня, жестоко се лъже!

    Коментиран от #5

  • 2 Нагъл

    69 1 Отговор
    лъжец като Бою ! И той ще се пръсне от злоба !
  • 3 да де

    53 1 Отговор
    Я не знам в пандиза където му е мястото на тоя, а и не само на него да има общински съветници.
  • 4 така така

    12 19 Отговор
    Така или иначе ще се оттърват, ако не на тези, на следващите избори след 4 години когато Коста Стоянов ще събере мнозинство от гласове.

    Коментиран от #10

  • 5 Кой

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "Мутра-джендър":

    е тоя Ваня , бе ? Руснак ?!
  • 6 киро

    46 1 Отговор
    заради далаверите скоро ще си съвтеник у панделата
  • 7 ТИМ

    27 6 Отговор
    Явно са го одобрили
  • 8 Варненец

    43 1 Отговор
    Тоя па, първо да изтрезнее и да спре дрогата, тогава да говори. За послената случка, която чух е, как дънката го е млатил в заведение, а той само викал "Не по лицето" :) Не че съм са дънката, тоя е тимаджиски боклук, ама е ясно кой командва потника.
  • 9 Варна

    51 0 Отговор
    Портних , ами той същия бизнес се отрече от теб ! Каква Варна беше преди и каква кочина стана .Обърнахте града на платен паркинг , а първа алея вместо раходка и спорт се превърна в парвенющина и чалга . Убихте духа на Варна !
  • 10 Варненец

    22 12 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    Аха, ще събере, копейката ще събере гласове, когато цъфнат блатните налъми. Не знам защо някой вярва, че израждане е някакъв фактор?
  • 11 Варна.

    14 0 Отговор
    Нали знаеш какъв надпис бяха направили като колаж на Община Варна ? Какво се чудиш ?
  • 12 Русофил

    32 1 Отговор
    Да припомня на Портной: 400 милиона за безмислено удълбаване с руски дълбачки,
    200 милиона за още по-безмислено заустване на фекалните води в езерото...
  • 13 Реалист

    19 0 Отговор
    Ай шъ тъ е у звездата:)
  • 14 а така

    9 1 Отговор
    Сега ще пуснат през лятото лифта Кабакум (даже може и с пълното трасе).
  • 15 Васиян Драконов

    30 1 Отговор
    Потник да спре белото,че една читава бюлетина не можа да пуснеш вчера.
  • 16 АРЕС

    16 0 Отговор
    Ами да,то Общински съветник и затворник е едно и също,защо да го вкарват в затвора.
  • 17 ГНУС!

    20 11 Отговор
    Комунистката Ваня щяла да оспорва в съда загубата си.

    Както всички цигани, ромката Ваня е безочлива!
    В цялата страна
    ромите се редят пред общините за социални помощи!
    Но с претенциите, че общината е банка!
    Длъжна да им приведе помощи!
    Като че ли това са им
    спестявания в личните им влогове!

    Нахалство и дебелоочие,
    характерно за Ваня и етноса и!

    Коментиран от #35

  • 18 жорко

    25 0 Отговор
    На тоя все някой му е крив.
  • 19 ИзПортних

    18 0 Отговор
    но аз пак оставам на хранилка кьор софра
  • 20 дом

    23 1 Отговор
    Нагъл гербераст. Типично за всички геберасти. Мога да ви псувам и кълна с дни и няма да се повторя.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 На Тоя

    11 0 Отговор
    мафиот каква му е фамилилята бе, да го заплодя в майката :)
  • 23 Рамбо

    1 25 Отговор
    Народа е с Портних! Това го знае всеки!

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стойко

    9 9 Отговор
    Случи се нещо невероятно в Европейската политическа история! Кандидат на една политическа формация стана кмет на Европейска столица срещу обединение от 27 русофилски и комунистически клики + всички останали парламентарни партии( ГЕРБ,ДПС,БСП,ВЪЗРАЖДАНЕ)! 60 процента от електората на уж дясната ГЕРБ гласува за ромския русофилски кандидат,същото и останалите! Между тях са 3 комунистически партии,7 русофилски между които и осъдения за шпионаж Николай Малинов, АТАКА на Волен Сидеров,Левицата на Манолова и Костадин Паскалев с подкрепата на Хасковския каун Румен Георгиев Радев! Всичката тази обединена русофилска и безродна пасмина не успя да победи кандидата на само една политическа сила! Плюс всички ромски квартали - гета в столицата като Факултета,Филиповци,Красна поляна и родния на ромския кандидат Христо Ботев! Европа не помни друг подобен подвиг! Победа на демокрацията и срещу безродната антибългарска паплач! ПОБЕДА

    Коментиран от #33, #36

  • 26 народа на Аспарухово Вл-во

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Рамбо":

    тъмно лилавата п а с м и н а
  • 27 ИСТИНАТА

    20 0 Отговор
    Хора, разбрахте ли защо банкянския бе толкова изнервен от загубата във Варна? Когато каза "Не може да водим на 1 тур с 5-6 процента и да загубим втория с 12". Най много се надявал любимеца му Портних отново да владее морската столица и оттам финансите й ,за да стигне дотам да опитат да манипулират екзит половете уж че водят и да откажат останалите граждани. Мерзавци крадливи- Лъсна страшна истина за данните от екзитпола във Варна. 
    Битката е кървава. Осми час се твърди, че данните от екзитпола сочат абсолютно равенство на двамата кандидати за кметския пост. Единият, който вече е управлявал града няколко мандата, имал 46,8%, другият, който иска промяна, бил с 46,5 на сто. Разликата между тях била в рамките на статистическата грешка.
    Оказа се обаче че една партия, която иска да вземе властта в града, е наредила на избирателите си под строй да застават пред пунктовете, мерещи екзитпола, и да участват в анкетите на социолозите, за да изкривяват предварителните данни. И така да създават усещането, че битката е предизвестена в полза на сегашния кмет и да откажат гражданите с протестен вот. 
  • 28 вУйчо

    6 0 Отговор
    Нека ходи бос. Горкия.
  • 29 Роза

    19 1 Отговор
    Този защо е решил,че трябва да е кмет доживотно?!Колкото е кметувал,кметувал!Не се ли наяде?По соц . времето кметовете се назначаваха,изборите бяха само формални!Нали затова е демокрацията,за да се сменят управляващите!Вярно,няма гаранция,че следващия ще е по-добър,но един човек не трябва да се задържа дълго във властта!
  • 30 Гларус

    20 1 Отговор
    Невидимият кмет стана невидим общински съветник.
    Да видим синът на Рубин Коцев какви ще ги натвори.
    В общи линии ТИМ се явиха с три партии и с двете отидоха на балотаж, така че те са дежурният печеливш.
  • 31 е то бива, бива, но чак толкова...

    18 0 Отговор
    Тоя га еди кифтетата ни ривеше, а чак сега започна да разправя как "бизнеса си го бил напазарувал" толкова години наред, че даже не му се налагаше да ходи и на работа. Малко му дошло и сега завижда на следващия напазаруван. Това, наглеците нямат мярка, нито наяждане!
  • 32 Ний ша Ва упрайм

    7 1 Отговор
    фани единия удари другия
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дидко

    13 1 Отговор
    Потник, ти мини първо през центъра да оправим сметките.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анджело

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Стойко":

    Хаха че той и Гергов е милионер и от БСП.
  • 37 пенсионер от Варна

    11 0 Отговор
    гарбиджът се размириса !
  • 38 АУУУУУ

    7 0 Отговор
    ПОРТНИХ......ОБЪРШИ СИ НОСА БЕ , ЧЕ ЦЕЛИЯ Е В БЯЛ ПРАХ........УПС ....В ПРАХ ЗА ПРАНЕ 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Саид Алзахер

    1 0 Отговор
    Сега с тея Фекалии на Варненското езеро, фекалии ли ще ядем.
    Радвай се, че не сме те пребили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове