Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 17:06 3 687 35

Асен Василев твърдо иска да прати гражданските договори в историята

  • асен василев-
  • граждански договори-
  • борса-
  • търговия

Играещите на борсата също ще бъдат ударени с данък

Асен Василев твърдо иска да прати гражданските договори в историята - 1
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев твърдо е решен да прати гражданските договори в историята. Причината е прозаична да увеличи данъчната и осигурителната тежест върху хората със свободни професии.

Предложените от Асен Василев промени предвиждат към определението „трудови правоотношения" да се причисляват и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила без да е сключен трудов договор. По този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски.

Предлага се още всички предварително неопределени допълнителни парични плащания на заетите по трудово правоотношение да бъдат изрично включени към облагаемия доход от трудови правоотношения.

С проекта се предлага и въвеждане на алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения. По този начин ще се постигне предотвратяване на възможностите за неплащане на данъци и осигурителни вноски, както и изсветляване на сектора.

Създава се уредба за въвеждането на нормативно признати разходи в размер на 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута, както и изричното посочване на виртуалните валути като финансов актив.

Целта е да се постигане по-голяма справедливост при определянето на облагаемия доход и на дължимия данък, което ще стимулира физическите лица, придобили доходи от продажба или замяна на финансови активи, в т.ч. виртуални валути, да ги декларират, уточнява БТА.

Предложено е удължаване на срока на прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски услуги, с което се предоставя възможност на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, така и да запази работните места в сектора.

Предлага се удължаване на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, така че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи хора.

Предвижда се освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А", и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия".

Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите.

Измененията и допълненията предвиждат уеднаквяване на максималния размер на оборота на данъчно задължените лица, осъществяващи патентна дейност, с прага за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност от 100 000 лева.

Предлага се въвеждане на облагане с патентен данък за юридическите лица, в случаите когато оперират като заведения за хранене и развлечения.

Предвижда се за многонационалните групи от предприятия и големите национални групи в Европейския съюз, чиито печалби са обложени за съответния данъчен период с корпоративен данък с ефективна данъчна ставка под 15 на сто, да се въведе облагане с допълнителен данък или национален допълнителен данък до достигане на ефективна данъчна ставка от 15 на сто.

Със законопроекта се предлага и въвеждане на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпване на данък. Тя ще се прилага за периода от 1 януари 2023 до 31 декември 2029 г., след получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отдавна

    25 39 Отговор
    беше време !
  • 2 Зевс

    55 22 Отговор
    Интересно като си взема парите от някоя американска фондация дали е с трудов или граждански договор, или пък направо под масата?
  • 3 Скоро народът ще ги изрине

    45 23 Отговор
    Гражданският договор е основа на демокрацията.

    Коментиран от #7, #22

  • 4 честен ционист

    33 22 Отговор
    „А", и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия". Кокорчо ще ви върне по землянките с газените лампи.
  • 5 Кокорчо е поредният крадец

    50 23 Отговор
    Който протяга мазна лапа към джоба на народеца. Сдушиха се с Тиквата.
  • 6 АРЕС

    9 14 Отговор
    Ася ......во,Ася .....во,Ася долна .....во.
  • 7 шопо

    25 14 Отговор

    До коментар #3 от "Скоро народът ще ги изрине":

    Видим ли Кокорчо, почвам да пцуем, мъчим се да спрем но немоем, и па пцуем, пцуем .......
  • 8 Който

    21 15 Отговор
    И да дойде бедния винаги отнася дървото .
  • 9 Искам си 10-те %

    30 16 Отговор
    Всички знаят, че половината от заплатата се дават на ръка. Това са милиарди несъбрани приходи за бюджета и милиони ощетени бъдещи пенсионери, които ще взимат малки пенсии!
    Много лесно се доказва! В Договора пише заплата 840 лв, но никой няма да блъска за тези пари!

    Коментиран от #32

  • 10 дом

    29 9 Отговор
    Асенчо не иска да никога повече да е министър, или политик. Иска да бъде запомнен като лява дисага.
  • 11 А сивия сектор Коки?

    18 10 Отговор
    А 80-те процента, получаващи пари на ръка? Майсторчета, зъболекари, градинари и прочие? Балъците да цакат, ромчетата по строежите да диплят пачки? А мутричките, дилърчетата, ваште фирмички? Електронни пари кога?
  • 12 Скоро народа ще ви изрита със сопи

    30 7 Отговор
    Погнете пенкилер чорбаджийте и оставете бедният народец!
  • 13 Верно ли

    38 7 Отговор
    "С проекта се предлага и въвеждане на алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения. " Нема да гласувате, а ще ходите за гъби ли, не, мушмороци :))))
    "Предвижда се освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А", и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия" - богаташчетата, закупили свръхскъпо ново строителство по някакви измислени от ЕС норми няма да плащат данъци, а бедният българин живущ в панелките ще плаща на МАХ! А до 2030 ще нправят таксите непоносими, ама вие пак си ги избирайте харвардските меки китки/ или ходете за гъби!
  • 14 Русенец

    34 5 Отговор
    Държавници, които не мислят как да развиват производство и добиви, а гледат само как да вдигат данъчни постъпления. И за кво? За да ги раздават на мигани и да предплащат абсурдни сделки, докато на данъкоплатците обясняват, че пари в хазната нямало и трябвало да събират капачки за бъдеще. Нито стотинка данъци, щом сме с такива държавници.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 4 Отговор
    Адвокатските хонорари пак "минават метър".....
  • 16 Русенец

    19 3 Отговор
    И тройни данъци да плащаме, за българите пак няма да има, но за прабългарите ще се раздава с пълни шепи.
  • 17 Ввв

    18 4 Отговор
    Той без това няма да е още министър дълго...може да си иска каквото му скимне
  • 18 ........

    29 3 Отговор
    Ха честито увеличение на данъците!Сега не можете и да протестирате.Терзията ще забранява всякакви протести против Кирчо и Кокорчо.Ще си плащате като отче наш.
    Веднага деня след изборите обявиха вдигането.Не са имали търпение.
  • 19 ха ха

    20 2 Отговор
    държавата бандит се развихря
  • 20 махайте 10 % вата измишльтина

    22 5 Отговор
    трябва да се въведе подоходен данък, по-големи доходи да са обложени с по-големи данъци
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нищо няма да изрине

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Скоро народът ще ги изрине":

    То народ няма има овце. Те си го избраха
  • 23 Жан Клод ( с двата ножа)

    10 1 Отговор
    А как се карат автомобили по 200 и нагоре не ни интересува, гражданските договори са ни целта!
  • 24 Здрасти

    14 1 Отговор
    "Предвижда се освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А", и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия" ТОЕСТ БОГАТИТЕ КОИТО МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ НЯМА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ. А БЕДНИЯ ЧОВЕЧЕЦ ЩЕ ПЛАЩА! Ето глупаци това си избирате. Нека да ви го нахакат, това заслужавате!
  • 25 фен на сидеров

    9 1 Отговор
    тоя е най-вреден за държавата ни !!!
  • 26 Цеко

    12 1 Отговор
    За да събирам гъби трябвало да плащам данък на този дебил. Посолството, откъде ги намирате такива умни и хубави? И нагли. Като Боко тиквата, с който се съюзиха да крадат.
  • 27 пурко

    10 1 Отговор
    Кокорчо първо да каже гражданин на САЩ ли е или да и после да видим какво ще го правим и него заедно с другия харвардски лъжец
  • 28 Той

    10 1 Отговор
    Дали е декларирал пред НАП,сумите за които го обвиниха ,че е откраднал от чуждестранните си партньори?
  • 29 Ученика

    0 2 Отговор
    Прасетата кървят обилно...
  • 30 Народа

    7 1 Отговор
    твърдо иска да прати Асен Василев в историята
    ... ама го мързи да се разходи да гласува
    ... ако може Путин да дойде
  • 31 Дипломатична

    6 1 Отговор
    То само за данъци и издръжка на бюрокрация ще се работи.
    Ммммм като няма родна индустрия Държавата трябва да се издържа от данъци ,глоби,такси и лихви на данъците,лихви на таксите,лихви на глобите.
  • 32 Иван С

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Искам си 10-те %":

    Само на 20-30 км от София 840 лв са заплата за която си струва да се трепеш от тъмно до тъмно. Защото друга просто няма. А децата са гладни.
  • 33 1020

    7 0 Отговор
    Няма такава гад като тоя. Все пак има "маркетингов подход" към българския народ - купува и продава човека. Продава всичко - стоки, хора, бъдеще, минало...ВСИЧКО
  • 34 Асено историята те зове да си ходиш

    7 0 Отговор
    Заедно с твой Спецов, да си вземеш и подарените прашки!
  • 35 Толуп BG.

    7 0 Отговор
    С една дума, ще плащате и ,че ходите по голяма нужда, и дишате кислорада на земята.Ама колко е Евро-Атлантеческо! Голям кеф за Урсула фон дерлайнян.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове