Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 18:50 1 970 30

Цветлин Йовчев: ДАНС не е преторианска гвардия, a е лоялна на Конституцията

  • цветлин йовчев-
  • данс-
  • оставка-
  • терор

ДАНС не се занимава с футболните хулигани

Цветлин Йовчев: ДАНС не е преторианска гвардия, a е лоялна на Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

„Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването на министър-председателя е неподготвено и емоционално, което няма общо с нормативната база“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

„Имаме действие на зам.-министъра на електронното управление, когато на 25 октомври той реактивира процедурата по създаване на кода за машините. Това действие не е законово регламентирано, но и няма никакво логично обяснение. Това е отразено в справката на ДАНС“, обясни той.

Йовчев припомни, че управляващите са възложили на ДАНС да извършва контрол върху процеса за сертифициране.

„В изпълнение на това задължение ДАНС трябва да установи всяко събитие и да уведоми за него по компетентност. ДАНС предоставя на компетентния орган ЦИК, който да вземе решение“, допълни бившият председател на ДАНС.

„ДАНС е предоставила справката и на министър-председателя, тъй като нарушението е в Министерството на електронното управление. Трябвало е да се извърши проверка и ако се потвърдят фактите, трябвало е да наложи санкции спрямо този зам.-министър, който е компрометирал процеса по сертифициране на машините и въз основа на този факт е създал основание да се наруши доверието на избирателите в машините“, добави още Цветлин Йовчев.

„Аз останах с впечатление, че премиерът е засегнат от това, че зам.-председателят на ДАНС не му се е обадил да сподели с него за справката преди да я изпрати. ДАНС трябва да е лоялна към Конституцията и законите, а не да е преторианска гвардия под командването на някой. Докладите да са на ухото на министър-председателя и той да казва какво да се направи. Ако информацията беше укрита – това щеше да е престъпление и е злоупотреба с ДАНС. Ако той си мисли, че може да разпореди да не се изпраща справката – това щеше да е нарушение на закона“, категоричен е бившият директор на ДАНС.

Според него премиерът не познава инструмента, с който работи, визирайки Държавната агенция за национална сигурност, тъй като се възлагат несвойствени за Агенцията задачи като проверки на стоковите борси и тържищата, дали има картел в горивата или възлагане на изготвянето на анализ за рисковете пред изборите.

„Това не е тяхна работа. Тяхната работа е да работят срещу чуждите специални служби, срещу терористични организации, да се грижат за мерките за защита на критичната инфраструктура, за опазването на класифицираната информация. С това се занимава ДАНС, а не с футболните хулигани“, подчерта той.

„Предложението за освобождаване се прави с решение на Министерския съвет. Премиерът може да внесе предложение и да се издаде указ на президента“, коментира Йовчев и уточни, че председателят или зам.-председателят на ДАНС могат да го обжалват пред съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    16 26 Отговор
    Този продажник Йовчев го махнаха поради ултра-некадърност, но сега ръси акъл на кило.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 честен ционист

    6 2 Отговор
    Всички сте преторианци на Императора на Третия Рим.

    Коментиран от #27

  • 3 На сапунджията комунистически академик

    21 8 Отговор
    Са му казали от посолството.
  • 4 Аве Сизар

    8 3 Отговор
    Слуги на мафията ОПГ.
  • 5 3.14К

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    По-интересно е до кога BTV ще държат совата да се кокори от екрана и да е адвокат на шарлатаните?
  • 6 Дедо

    10 17 Отговор
    Когато служител, в случая шеф на ДАНС, не си изпълнява задълженията, в случая доклад поискан преди 2 месеца от неговия ръководител, в случая - премиер, засягащ националната сигурност е логично да бъде уволнен. Другото са лакърдии.

    Коментиран от #25

  • 7 Кой какво

    10 21 Отговор
    ДАНС е руска разузнавателна ядка,с резидент президент
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДАНС,

    16 5 Отговор
    Да почне най накрая да си върши работата и да арестува атлантици-нацисти-ционисти подкрепящи войни и геноцид !.....Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години"Когато видя
    Прокуратурата арестувани атлантици-нацисти-ционисти подкрепящи войни и геноцид !.... Тогава ще повярвам че НЕ сме атлантическо нацистка диктатура а правова държава ! ...... Защо закона не се спазва ? А прокуратурата, а ДАНС ? Защо ?
  • 10 Нищо ново

    11 8 Отговор
    Ц.Й. дългогодишен кагебейски слуга !
  • 11 Дааааааа, за тва иде реч!

    15 2 Отговор
    ДАНС, да почне най накрая да си върши работата и да арестува атлантици-нацисти-ционисти подкрепящи войни и геноцид а не като тяхна преторианска гвардия да се държи ... И ако ДАНС a е лоялна действително на Конституцията да почне да арестува най на края атлантици-нацисти ....
  • 12 Местен

    12 11 Отговор
    Всичкото путтинист на амбразурата да брани Тончев!
  • 13 Много точно казано

    16 5 Отговор
    Оная продажна мишка денков, му попречи ДАНС, че им хвана министътра в измама за машините! Собствено МВР си направиха националните предатели и мафия ПП и ДБ, сега и собствен ДАНС ли бре мишки продажни! В нормална държава, тия до сега със сопи щюяха да са ги прогонили от България!
  • 14 Любо

    17 5 Отговор
    Браво на председателя на ДАНС, оказа се мъжкар , който не се поддава на шантажа на шарлатаните и не им прикрива измамите и престъпленията и заради това сега им е неудобен и искат да го премахнат. По същия начин махнаха и неудобния прокурор Гешев, който беше ги подгонил.
  • 15 Ган Йо

    14 4 Отговор
    само в Гъбария може да те уволнят, закото си си свършил работата. Бедността е справедливо наказание за глупака
  • 16 Ако ДАНС е лоялна на Конституцията

    17 3 Отговор
    Денков и Габриел трябва да бъдат задържани още на летището при завръщането им от Израел !....
  • 17 Ако ДАНС е лоялна на Конституцията

    15 4 Отговор
    Тагарев отдавна трябваше да е в следственият арест.
  • 18 Алоооо ДАНС !

    5 1 Отговор
    Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години"
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 5 Отговор
    Импийчмънт и затвор за продажното рублопозорище и бандите му‼️
  • 20 Мехди

    3 0 Отговор
    Прав е за жалост наместника в службите на Ахмед Доган. Бойко им клекна на киртаците щото го държат за кесиите, но тия се оказаха по мъдри и по българи!
  • 21 Българин

    2 4 Отговор
    ДАНС е създаден от ДПС, той е 100% собственост на ДПС и винаги ще с;ужи на ДПС. Това е въпрос на геостратегия и решен за вечно преди 35 години.
  • 22 филип ейджи

    2 0 Отговор
    трябваше да е в затвора
  • 23 ТаУмВзе

    0 3 Отговор
    Няма в мире по пропаднало, продажно и подло от гладната копейка и пияния ватник!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо":

    Когато служител, в случая шеф на ДАНС, не си изпълнява задълженията, в случая доклад поискан преди 2 месеца от неговия ръководител, в случая - премиер, засягащ националната сигурност е логично да бъде уволнен. Другото са лакърдии.

    Лакърдии са да искаш доклад "Дедо" що не ти снасят кокошките , щото и те вече представляват национална сигурност според катерицата. Четете бе умници , четете какви са функционалните задължения на ДАНС. Какво могат и какво не могат по закон. Това ,че някой ти възлага несвойствени задачи не ги прави законни . И за това няма как да му отговорят на катерицата. Какво да му напишат на основание чл.... от Закона за ДАНС поисканата от Вас информация не е в компетенцията ДАНС . Това е следвало на маломника да му отговорят. Не стига ,че е прост ами и нахален, та цяла България да му види сейра ,че не е наясно когато иска информация за нещо откъде да си я търси. Имах едно време професори дето казваха "Не зубрете материала, щото така или иначе ще го забравите.Помнете къде може да намерите информацията която Ви трябва"
  • 26 бай Иван

    2 0 Отговор
    "ДАНС трябва да е лоялна към Конституцията и законите, а не да е преторианска гвардия под командването на някой. Докладите да са на ухото на министър-председателя и той да казва какво да се направи. Ако информацията беше укрита – това щеше да е престъпление и е злоупотреба с ДАНС. Ако той си мисли, че може да разпореди да не се изпраща справката – това щеше да е нарушение на закона“, категоричен е бившият директор на ДАНС."

    Това казва всичко за мотивите и компетентността на катерицата за исканата оставка на директора и заместника на ДАНС.

    ДАНС не се занимава с футболните хулигани.
    И това е правилно, тъй като май има такъв сектор в ГД "Национална полиция" и той няма нищо общо с ДАНС.
  • 27 Кой,ва

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Путя ли😄
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 563466

    2 1 Отговор
    мръсен долен лъжец , ако има "нарушение" на зам министъра защо няма повдигнато обвинение за престъпление ? отговора е защото няма НИКАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , а ДАНС пробитата от руски курви служба изпълни поръчка за да хвърли съмнение върху гласуването с машини , как е възможно държавна служба за сигурност да не е подчинена на правителството при положение че България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА ??? не е президентска нито президентско -парламентарна !!!!!!!! боклука радефф не би трябвало да има никакви правомощия в службите !!!!
  • 30 Навързани бивши и настоящи от ДАНС

    0 0 Отговор
    Партньорските служби нямат доверие в ДАНС, защото настоящите служители на ДАНС споделят квалифицирана информация с бившите си колеги и така има огромен теч на информация! Като стане някакъв гаф от служител на ДАНС - веднага тича по студиата някой бивш служител като Йовчев адвокатства!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове