Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 22:45 1 945 33

Атанас Зафиров: Приемът на курсанти е 1/3-а от нуждите, това е обезкървяване на армията ни

  • национална сигурност-
  • армия

Ние сме толкова далеч от Шенген, колкото бяхме и в самото начало на това управление. Това е един пример за провал в националната сигурност, заяви депутатът от БСП

Атанас Зафиров:  Приемът на курсанти е 1/3-а от нуждите, това е обезкървяване на армията ни - 1

"Ние сме толкова далеч от Шенген, колкото бяхме и в самото начало на това управление. Това е един пример за провал в националната сигурност”. Това заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров в „Интервюто в Новините на NOVA”, един от авторите, писали мотивите за втория вот за недоверие към кабинета „Денков-Габриел”.

По думите му е имало достатъчно време да се вземат мерки. "За опазване на държавната ни граница има нужда от жива сила, ремонт на високо проходимите автомобили, а не изпращане на 50 полицаи срещу 50 000 мигранти, образно казано, които атакуват границата ни", заяви депутатът.

"Министърът на отбраната вместо да харчи 100 млн. лева за построяване на ненужен цял град за чужди войски от многонационалната бойна група, ако тези средства бяха насочени към това преградно съоръжение, сигурно голяма част от тълпите мигранти, нямаше да ги има", каза депутатът от БСП.

"Самият министър на отбраната (Тодор Тагарев) призна, че приемът на курсанти е 1/3-а от нуждите на армията. Това е обезкървяване на армията ни”, каза Зафиров.

Относно взетия нов държавен дълг от кабинета „Денков” той обясни, че основният въпрос е как ще бъдат харчени тези пари.

„Дадох пример с намерението на това правителство да похарчи 2,2 млрд. лв. за бойни машини на пехотата, американските машини, преди да има решение на Народното събрание, Министерският съвет гласува такова решение в закононарушение. Според решение на НС от 2018 г. цената да е 1,450 млрд. лева, а те гласуват 2,200 млрд. Ако има обжалване в съда и падне това решение, рискуваме цялата сделка да се провали”, допълни Зафиров.
Той изрази песимизъм дали ще се стигне до вот на недоверие, визирайки днешната ситуация в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Само 22 процента.Младите хора не искат да стават курбан в Украйна.
  • 2 Запишете синчетата си

    41 4 Отговор
    в армията. Върнете ги от САЩ и дайте пример. Синът на Тагаренко в армията ли е? Май не.
  • 3 Коментар

    32 3 Отговор
    Луди да стават пушечно месо заради рейтинга на Бай Дрън няма.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мда

    37 6 Отговор
    100 БТР, дарени без пари на Украйна от България от Тагарев. 100 американски БТР, без комуникация, на хартия за милиарди искани от бюджета, пак от Тагарев. Факт...
  • 8 Генералските синчета

    40 0 Отговор
    Вместо да лежат по плажовете във Флорида и да харчат парите на тате (откраднати от държавата) да дадат пример и да се запишат в армията.
  • 9 Хе-Хе

    29 4 Отговор
    При Добри Джуров преди 40 години военното училище сигурно е било малко повече от 20 роти, всяка около 80-100 курсанти! Генерал Ганчо Стоянов, началник на ВНВУ по онова време, това лято навърши 90 години! Минало непоправимо!
  • 10 Аз на 21 години

    36 1 Отговор
    Служих в армията, а мой съученик генералско чедо по това време вече живееше в щатите като горд собственик на няколко апартамента и къща без един ден трудов стаж. Та дотук с армията и държавата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 патето Яки

    17 1 Отговор
    Няма нужда от курсанти Тагарев ни "пази" ефрейтор.е.
  • 13 Тъ,пан

    20 2 Отговор
    То остана само куцо и сакато и милиционери в България
  • 14 Робинзон

    21 1 Отговор
    Тоя толуууп па ще ми говори за армия.На бас че тоя не е и стъпнал в казарма.
  • 15 Българин

    20 3 Отговор
    Четейки интелектуалните напъни на жалкопаветните останъх с впечатление, че са готови ей сега да хванат оръжие и да се бият за братският украински съветски народ. А то хора за армията нямало. Що така става? Не са ли про НАТО?
  • 16 Робинзон

    11 1 Отговор
    А ааа завършил е Московската школа за политически изследвания.
  • 17 хххх

    12 8 Отговор
    хващай пушката и оставяй депутатското място!! Само така вие от БСП ще направите нещо полезно за държавата/
  • 18 Жоро Бекъма

    20 1 Отговор
    Ние сме умираща държава паразитиращи върху изграденото от социализма. Останките от народа ни ги чака само либерално бъдеще без националност религия и пол. А също така и без право на собсвеност. Комунизмът е измислен на запад.
  • 19 Без смисъл

    18 1 Отговор
    Всички говорят как било, па как не било. Имахме подредена държава, в която животът ти имаше готов билет, всичко в него беше определено, както желаеш. Сега имаме "свобода", разграден двор с пълна неопределеност, в която трябва да се бориш за оцеляване. Кой би се бил за такова място? Ние и така сме във война с всички, с всичко, без съюзници, без продоволствие, с оръжието, което е дал Бог. Какви курсанти, кого ще водят като офицери, сбирщина меркантили, банда провалени нещастници, намерили временен пристан? Няма държава България, трупът ѝ го ръфат 34 години, почти нищо не е останало, дори от него.

    Коментиран от #21

  • 20 Афро-атлантик

    9 2 Отговор
    На Фьодор Тагаренко мога да му предложа тия фанатите мигранти директно във военното училище.
  • 21 Баба Гошка

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Без смисъл":

    Анадолците се множат със скорост 1 милион деца нето на година. Те искат вода, храна, място. И са ни на една ръка разстояние. Ще ни превземат отвътре, защото са по- организирани и активни от нас. Има големи зони от провинцията, където български отдавна не се говори в ежедневието, нито в общината, в магазина, на улицата...

    Коментиран от #25

  • 22 Афро-атлантик

    9 0 Отговор
    Трябва българското правителство да спонсорира някакъв филм с български супер-герой.
    Примерно СуперГаньо, БатманГаньо, Топ Ганьо, нещо такова.
    И ще има кандидати.
  • 23 Мхм

    11 0 Отговор
    А ми с 5млн население отде курсанти
  • 24 Уса

    9 1 Отговор
    Родителите в сащ отдавна спряха децата си от служба в армията веднага щом осъзнаха,че загиват за сорос далече от родината.Няма нищо героично да загинеш за сатаната самопровъзгласил се за бог с три присадени сърца в живота
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Артилерист

    6 1 Отговор
    Щом като се приемат 2/3 по-малко от разчетените за прием курсанти означава, че след 4 години армията ще получи 66% по-малко ОФИЦЕРИ. Това е отчайващ факт, който донякъде се размива в мащаба на армията и поради това едва ли се разбира от цивилните хора в целия му драматизъм, затова ще дам един по-елементарен пример. Представете си, че на един новосформиран батальон са му необходими 12 офицери за взводни командири, но той е получил само четирима!? Ако приемем, че Българската армия се състои от 12 батальона и след 4 години се нуждае от 144 офицери взводове командири, то тя ще получи само 46 и ще попълни 4 батальона, а 8 няма да имат нито един взводни командир. Ето това осигурява за БА Тагарев мирното атлантическо време. Но за американците осигурява 2,2 милиарда уж за пехотни машини-ако евентуално ги получим след 4 години, то в повечето от тях няма да има офицери, които да водят пехотинците...
  • 27 Ден

    1 0 Отговор
    Днес заклах група американци ! Поздравете ме и правете като мен !
  • 28 Лост

    4 0 Отговор
    Всеки с един сантиметър .!. да ходи да стане курсант.
  • 29 Редник

    0 0 Отговор
    Останах с впечатление, че Зафиров одобрява сделката със страйкърите. Дано да греша...
  • 30 Жалка работа !

    4 1 Отговор
    Като си нямаме мъж на място като Орбан така ще е .Ще затъваме и ще се въртим като шилета в кръг ! Тук имаме само самовлюбени толупи ламтящи за власт и пари.
  • 31 някой

    1 0 Отговор
    Вие сте обезкървили , всичко де що можахте . Айде холан , сега . За една армия ли сте? Пък и кой да пази тази армия , пенсионери , и римляни .
  • 32 ..............

    0 1 Отговор
    Май не е 1/3, а 1/5. Още по-зле. И то само в Търново.
  • 33 много са причините

    0 0 Отговор
    Не точно страхът от войната, както пишат някои в коментарите, е виновен за липсата на кандидати за военнослужещи. Заплатите в армията са смешни за начинаещите офицери и не само, отнася се за всички. Отговорността, която поемат, и изискванията към тях са доста тежки. Може за някого да не е съществена причина, но тези хора имат и ограничени права. Доста са. Като пример само ще напиша, че нямат право на втора работа, дори трудно да свързват двата края. В случай, че животът им се предостави някаква възможност - нямат право да работят никъде другаде. В армията се изисква и подчинение, има сложна йерархия, и още много неща, невидими за хората отвън.
    Но както във всички други сфери, така и при военните, щом няма кандидати, значи нещо не е наред. Било заплащане, било социални придобивки, било условия на труд и т.н. Разбира се, важно е да има оптимално съотношение между натовареност, отговорност и заплащане, защото и най-големите патриоти трябва да могат да издържат не само себе си, но да хранят и семейства.
    Освен това, човек понякога съпоставя качеството на личния си живот, с живота на своите връстници и е жестоко да разбереш, че пътят, който си избрал , те води далеч от спокойствието и комфорта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове