Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 11:06 1 373 26

КНСБ с нова апокалиптична картина: При либерализация на пазара на ток 10% от българите ще измръзнат

  • либерализация на пазара на ток-
  • вето-
  • парламент-
  • енергийно бедни

Всички проекти за енергийна ефективност трябва да са приоритет за енергийно бедните, а не пак за всички, каза Марина Митова, от Независимата синдикална федерация на енергетиците

КНСБ с нова апокалиптична картина: При либерализация на пазара на ток 10% от българите ще измръзнат  - 1

Депутатите ще обсъждат отново Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, върху който президентът наложи вето. Енергийната комисия отхвърли наложеното вето.

КНСБ не е против, но иска отлагане, каза пред БНР Марина Митова, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ. Според нея се забравят думите "плавен" и "справедлив" и остава само "преход".

"За чия сметка ще бъде тази либерализация? Колко ще спечелим и колко ще загубим? Нашето население може ли да го понесе или не може? Трябва ли да измръзнат от студ 10% от населението и да не могат да си купуват лекарства, за да си плащат енергията, за да вземем не знам колко милиона евро от Плана за възстановяване, или тази цена ще я спестим, като отложим колкото трябва? Публикуваха наредбата без да е ясно до ден днешен кой отговаря за енергийно бедните."

"За да се осъществи тази либерализация, съм сигурна, че някой е правил модели колко финанси са необходими, за да се финансира изпълнението, да не изпаднат едни домакинства в крайна бедност, не само енергийна, а крайна. Тази информация липсва. Дали ще е рязък скокът, дали не – цените на фючърсите днес са едни, след една година ще са други. Геополитиката оформя цените, никой не знае. Но ако можеше да видим сценарии – благоприятен, неблагоприятен. Тези неща са скрити за обществото", коментира Митова.

Прогнозата на КЕВР беше, че са необходими допълнително около милиард и половина лева за компенсация на енергийно бедните и битовите потребители, припомни Марина Митова. Според синдикалиста "на практика ще продължи субсидирането на калпак, което се правеше и за бизнеса", което според КНСБ е огромна грешка.

За синдиката не е ясно и как този фонд ще се пълни със средства и е "немислимо да се обезкървяват енергийните дружества, за да се дават помощи".

"По изчисления на БАН средно около 40% от населението на България ще изпадне в енергийна бедност след либерализация на цените, при сегашната линия на бедност и при тези цени на енергията. Не може да се изчисляват компенсации за енергийно бедните след 2 години с цени от предходна година. Домакинството ще има нужда от помощ за енергийните цени в месеца, в който не може да си позволи енергията, а не на база предходни цени", категорична е Митова.

Според нея "всички проекти за енергийна ефективност трябва да са приоритет за енергийно бедните, а не пак за всички".

"Да изпълняваме проформа на хартия проекти по Плана за възстановяване е поредна грешка на България. Реформата е на хартия", смята Митова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ток и жица

    32 0 Отговор
    ВиК - все по-лоша услуга, на все по-висока цена, енергото - също, сметките на Топлофикация София са пълно порно. И после, само Лукойл бил злият монополист, който прави проблеми.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор
    Що е то Депутат❓
    а) ненароден избраник
    б) народен изедник
    в) крадец с власт

    Възможно е повече от един отговор 😉
  • 3 Световният Капитал

    13 0 Отговор
    И това нас какво ни засяга?
  • 4 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Само Територията е Важна без матряла!
  • 5 ЕдинОтМногото

    24 0 Отговор
    Емии добре дошли в 21-ви век в България, дами и господа... Студ, глад и мизерия...
  • 6 Селянин

    24 3 Отговор
    На Ганьо-Лапнишарански дето ходи по изборите за гъби ток не му трябва.
    И паре не му трябват.
    И чест и достойнство не му трябват.
    И суверенитет не му трябва, щото генът му не позволявал.
    На всички сложни въпроси имал топ отговор:
    -Ми ко да напрая веееее!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    Ако цената на хляба се обявява като тази на тока -
    един хляб трябва ва да е с обявена цена 0.40лв ❗
    Но на касовия бон да пише :
    хляб- 40ст
    превоз изв. града- 30ст
    превоз в града- 30ст.
    предлагане- 20 ст
    общо -1.20лв
    ДДС- 24 ст
    Крайна цена- 1.44лв
    Заповядайте пак 🤔
  • 8 Коч и На

    13 4 Отговор
    така и трябва да стане, за да рабзерат гъбарите истинската цена на гъбарството. Ганио или ще почне да мисли, или ще изчезне и ще освободи тази земя за мислещи хора

    Коментиран от #18, #22

  • 9 Гласуваш за

    15 2 Отговор
    ГЕРБ и ПП получаваш скъпо тия.
    Лошото е, че и тия не гласували за тях получават от манджата на гласувалите.
  • 10 ИНЖ

    9 9 Отговор
    Ама ние вече "замръзнахме" - без руския газ, бре!!!! Не виждате ли, че по улиците ходят ледени блокове???

    Коментиран от #19

  • 11 1и1и1и

    24 1 Отговор
    С тази либерализация, как пенсионерите, които са по селата или трудно подвижни, ще сключват договори към друго дружество , ако въобще има доставчици с по-евтин ток ... Всичко в България се прави за вреда на народа и в полза на няколко милиардера.
  • 12 тарантула

    23 2 Отговор
    Аз не съм чул за друг народ които да го убиват , а той вместо да накава убийците , да ги праща в парламента .
  • 13 Ъхъъъ

    5 1 Отговор
    Тоест пак да наливаме едни пари в гетата и за какво ?
    Защо трябва да се съобразяват хората с гетата които нямат желание даже да се образоват ?
    Явлението не е временно а постоянно и товара на гърба на българина с всичките помощи за всякакви неща става все по голям и по голям, до кога ?
  • 14 Иван Грозни

    8 1 Отговор
    Не е виновен Ганьо, а тези които го предадоха и продадоха
  • 15 Зелен Екоталибан

    19 0 Отговор
    10% мръзнат сега, като скочат сметките от 3 до 5 пъти ще замръзват директно.
    Либерализацията на пазара означава просто да пуснеш едни нагли прекупвачи, които нищо не произвеждат, но ти надуват спекулативно цената с някакви продукти, планове и промоции.
    Чиста печалба без никакви усилия. Как да не драпат да ни го натресат.
  • 16 Пак ще ги оберат....

    17 0 Отговор
    Супер!Комунистите им строили АЕЦ,ТЕЦоове,ВЕЦове..Нека сега мръзнат,да бачкат за единия данък и осигуровки и да викат по площадите слава на САЩ И ЕС.
  • 17 Не и не

    9 0 Отговор
    Ами честито не тези 10%, ама ми се струва, че ще са доста повече..
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коч и На":

    Какво значение има за гъби или за риба е отишъл някой, когато с "ала-бала" ще изкарат 101% ако им трябват ❓🤔❓🤔❓
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИНЖ":

    Ти от Марс ли пишеш, щото тука не сме БЕЗ руски петрол и газ ❗❗❗
    Колко танкера с газ от С(р)АЩ видя тук❓Къде ги разтоварват ❓
  • 20 провинциалист

    6 0 Отговор
    При всяка една либерализация основният въпрос е - с вазелин или без.

    Коментиран от #24

  • 21 Кълъмбъс Хотела

    6 1 Отговор
    Вода и Канал - 6лв/1кубик вода- цената е те като че ли я синтезират от анти материя!!!
  • 22 Лов и риболов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коч и На":

    Те и много ловци ходят в неделя да пострелят малко по диви прасета, не са само билкари и гъбари.
  • 23 Гост

    2 0 Отговор
    Каква е ползата от тази информация. Българите така или иначе си мръзнат през зимата, така че с такива заплахи никой няма да ги стопли. Напишете най- после дали сте свършили нещо добро досега, а не само приказки в бъдеще време. Не можи всеки даже и с малко власт да заплашва населението. Това е непрекъснат тормоз и целенасочена антибългарска политика.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Има(ше) едно

    3 0 Отговор
    понятие - "себестойност" което се забрави вече и стана секретно за почти всички стоки които купуваме особено за ток, горива. Това е нещо което трябва да се знае и всеки да види кой колко печели по веригата. За АЕЦ Козлодуй цената на тока е около 60лв/МВтч или 0,06лв/кВтч. В момента дневната тарифа на ЕоН е 0,27лв/кВтч, а нощната е 0,152лв./кВтч. Това е фиксираната от КЕВР цена за която се казва, че е доста по-ниска от "пазарната". Производството на АЕЦ е 16ТВтч и е достатъчно за битови цели. Нека черноелектроборсаджиите да търгуват с енергията от ВЕИ и ТЕЦ.
  • 26 Да се потърси сметка

    1 0 Отговор
    Кой спря Белене и ни докара до просешка тояга?! Да им се потърси сметка. Вижте унгарците как и защо си намалиха тока, но те си пазят интересите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове