Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 17:00 1 508 27

Крум Зарков: Мотивите на Денков за оставка на шефа на ДАНС са законово неиздържани

  • крум зарков-
  • николай денков-
  • шеф-
  • данс

"Евроатлантизмът у нас е застрашен от тези, които го защитават непрекъснато по телевизията"

Крум Зарков: Мотивите на Денков за оставка на шефа на ДАНС са законово неиздържани - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В правомощието на президента е да се съобрази или не с предложението на Министерския съвет за освобождаване на председателя на ДАНС. Мотивите, които министър-председателят изпрати на президента, са с основания, законово неиздържани. Няма законово основание за освобождаването на Пламен Тончев.

Това каза пред БНР Крум Зарков, секретар на президента по правните въпроси, бивш правосъден министър.

Според него зад отпадането на машинното гласуване в първия тур на местния вот стоят политическите сили в парламента, които се събрали на извънреден председателски съвет и са решили да се направи така, че да не може да се гласува с машини, а в същото време обвинявали ДАНС, че е информирала за нещо, което се е случило, но забравили да обвинят тези, които са интерпретирали информацията и са я превърнали в решение.

"Това, че определена хартиена коалиция в различни конфигурации от няколко години се опитва да елиминира машините, а особено машините за местни избори, не е новина. Това е във века на прозрачността, защото тези дебати са се водили в парламента. Че търсят повод - също не е новина. Но кой даде повод? Човекът, който влезе и снима с телефона си? Тези, които интерпретират тази информация? Или тези, които констатират, че е имало такъв факт, каквото са длъжни да направят?".

Крум Зарков направи оценка и за единия от кандидатите за кмет на София - Ваня Григорова:

"Има голям потенциал и е успя да постави дневен ред на обществото".

В предаването "Политически НЕкоректно" той коментира, че евроатлантизмът в България е застрашен от тези, които го защитават непрекъснато по телевизията:

"Това са хора, загубили легитимация, или се чувстват недостатъчно харесвани - търсят причина да бъдат във властта, след като са се разбрали с нея в елита, но трябва да дадат нещо и на базата - избирателите. Трябва да има рационален разказ... Европейската ни интеграция не е заплашена, дори е доказано, че се ускорява".

По думите му Делян Пеевски от своя гледна точка играе правилно играта си - има нужда от легитимация и се възползва от това, което му е дадено като възможности:

"А защо ПП-ДБ и ГЕРБ му позволяват това, остава тайна... Политическата логика на властта е, че който има възможно мнозинство, той съсредоточава възможно най-много власт и не я дава даром, но тук се получава нещо такова. ДПС е целенасочено привлечена към това мнозинство, от което се възползва и дори заема челна позиция".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кратко и ясно

    8 11 Отговор
    Не е удобрен от посолтвото, а и обслужва само хартиената част от сглобката!
  • 2 Българка

    23 16 Отговор
    И ти ли Круме....А имаше моменти, в които харесвах позициите ти. А нима бяха законово издържани аргументите на пРезидента да смени шефовета на всички служби?
  • 3 Кирил Петков

    12 16 Отговор
    Всичко върви по план,скоро ще овладее всички служби и държавата.
  • 4 Пееф Ски

    9 5 Отговор
    А защо ПП-ДБ и ГЕРБ му позволяват това, остава тайна. Тайна е за вас, обаче за мен няма тайни, щото ако искам мога да правя каквото ми харесва
  • 5 Кацамунски

    13 3 Отговор
    ги чете като Дявола Евангелието !
  • 6 Българка

    18 18 Отговор
    Вярно е че хартиената коалиция- всички в НС , с изключение на ПП-ДБ направиха метеж и погром над избирателния процес. Но Кой изпълни политическата поръчка -ДАНС и ЦИК. Смятам, че на дневен ред е изгонване на всички погромаджии от ЦИК , а Радев да не се ослушва, а да подписва отстраняването на шефа и заместника му в ДАНС

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 90 години

    9 2 Отговор
    Това можеше и Йотова да го каже.
  • 9 Попов

    17 7 Отговор
    Добре, че беше кауньът, да се види юридическата диплома на Крум З. без нито един ден стаж като правист
  • 10 Хи хи

    16 12 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Чете ли мотивите на Денков за отстраняването на шефа на ДАНС ?Ще го перифразирам с една дума ;" Не ми харесва. "С такива мотиви няма как да стане, Денков да измисли нещо ново .,
  • 11 мунчо радев

    14 12 Отговор
    Денков е абсолютно прав да иска оставката на оня, който е назначен от мунчо и лично го обслужва.Въпросътбе какво ще правят ПП, след като мунчо откаже да уволни своята маша.Редно е да поискат най-после импийчмънт.за тоя ...много мръсна дума.
  • 12 Вярно, крадливо плаща сме

    8 7 Отговор
    Занков, и ти си мотивирано не издържан. С европейските парите от ПВР в България трябва да се построи затвор "МАГНИТСКИ". Само извън българската правораздавателна система има мотивирани решения.

    Коментиран от #15

  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 8 Отговор
    MИНИСТЪРА НА .......... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП СЕ ИCKAЗBA ......... HE КОМПЕТЕНТНО И НE ПРОФЕСИОНАНО .......... А ПОЛИТИЧЕСKO .......... ФАКТ !
  • 14 Ком

    9 9 Отговор
    Може да са противозаконо, но е според договорките в "записа", А за ПП и ДБ българските закони са празни приказки.
  • 15 Вярно, крадливо племе сме

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вярно, крадливо плаща сме":

    Авто коректор въвежда думи
  • 16 Анонимен

    4 1 Отговор
    Да не стане обратното шо не питате онзи за телефоня на онази и онази снимка дето я крият?
  • 17 Поредната булонка

    12 5 Отговор
    на пРезидента на Решетников! На мама момченцето!
  • 18 Помияр червен

    13 3 Отговор
    Обаче на радев мотивите бяха издържани Като смени шефовете на данс Без да се съобрази с нищо и никой ??
  • 19 АГАТа Кристи

    13 3 Отговор
    Този "другар" Курум, мери с комунистически аршин !
    И да го питам : "законово издържани" ли бяха уволненията и на тяхно място назначени ПОСЛУШКОВЦИТЕ в службите на комуниста, "другар"- президент радеf, ВЪПРЕКИ, че НЯМА ТАКОВА ПРАВО по конституция ???

    Коментиран от #21

  • 20 ДАНС си вършат работата!! Ат Атанасов

    4 8 Отговор
    РЕВЕ за тоя пост като вдовица!? ДЕНКОВ ТИ СИ ПРЕХОДНА МАРИОНЕТКА, СЛАМЕН ЧОВЕК! СЛЕД Нова Година ще си бъдеш отново Никой!!
  • 21 За него

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "АГАТа Кристи":

    Манифеста на комунизма , е над закона ! За Библията да не говорим , едва ли я е докоснал ! Поредното "дете на активни борци против капитализма" ! Срамно !
  • 22 Люси Дяковска

    7 0 Отговор
    Бегай да гониш котки по улицата.
  • 23 ФАКТИрко

    5 1 Отговор
    Обективната медия избира всички прозявки против правителството !
  • 24 СЗО

    8 0 Отговор
    Круме, Крумееее....нищо не става от тебе!

    Коментиран от #25

  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "СЗО":

    HAЛИ Е ГОВОРИTEЛ НА ......... ЗEЛEHИЯ ЧOPAП ......... ФАКТ !
  • 26 Ю. СЛАВКОВ

    1 3 Отговор
    Зарков е почтен и точен човек. Разбира се, че Тончев не трябва в никакъв случай да подава оставка. Това би бил поредният голям прецедент в нашето дългогодишно мафиотско битие. Колчем шефът на ДАНС трябва да махне, защото видите ли, е спазил Закона и това никак не се вписва в контурите на откровено безправовата ни държава. Действително, Д. Пеевски играе от своя гледна точка правилно играта си. Тя е категорично предначертана още в периода април-май 2023 г., когато се взима окончателното решение М. Карадайъ след определено време да се разхожда със “сменена глава” (Справка: Н. Ананиев, функционер на ПП). През последните месеци Пеевски се наложи наистина като незаобиколим фактор не само в ДПС, но и в държавата като цяло. Чувства се неговото превъзходство над до голяма степен несъстоятелния Денков. Ще се опита, разбира се, да заличи и КТБ-миналото си. Става въпрос за милиарди. Борисов ще го остави да се изявява както пожелае. Самият той се намира в трудна ситуация поради необходимостта да балансира между интересите на почтените хора и мошениците в ГЕРБ.
  • 27 Българин

    0 0 Отговор
    ДАНС е наследмол ма ДС. Той е създаден от ДпС за да сим служи на тях и по общо на КГБ. Никой и нищо не може да промени това положение и ДАНС винаги ще бъде за ДПС и и за РУсия. Това е геостартегия и нащи селяци не могат да променят нищо! Това се е доказало във времето!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове