15 Ноември, 2023 10:49 1 687 36

Николай Свинаров: Да се твърди, че съветско оръжие отпреди 60 години е по-модерно от американско отпреди 10 е несериозно

  • вот на недоверие-
  • отбрана-
  • оръжие

Много неподходящо е сега да се иска вот на недоверие за отбрана, с оглед нестабилната обстановка и факта, че ако има проблеми в сферата, те се дължат и на опозицията, смята бившият военен министър

Николай Свинаров: Да се твърди, че съветско оръжие отпреди 60 години е по-модерно от американско отпреди 10 е несериозно - 1
БГНЕС

Вотът на недоверие за отбрана е несериозен - едната страна ще твърди, че съветското въоръжение отпреди 60 години е по-модерно от американското преди 10, а другата - обратното. Търсеният политически ефект е обединяване на опозицията. Предполагам обаче, че отхвърлянето на вота ще има обратен ефект и ще обедини властта. Това каза Николай Свинаров пред Нова телевизия.

"Много неподходящо е сега да се иска вот на недоверие за отбрана, с оглед нестабилната обстановка и факта, че ако има проблеми в сферата, те се дължат и на опозицията. Да си мислим, че нещата могат да бъдат решени чрез вот на недоверие, е неправилно. Ами ако той е успешен и се достигне до нова въртележка и нови парламентарни избори? Моментът е неподходящ. Превъоръжаване на армията и подготовка на личен състав са крайно необходими в отбраната", посочи той.

От своя страна Йордан Божилов смята, че задължително трябва да има сериозен дебат за отбраната и усъвършенстването на армията. "Очаквам политически консенсус за изграждане на армията. Няма политики и убедителни аргументи в мотива за вота на недоверие. В тях има прекалено много информация, на места невярна. На тази база сериозен разговор за отбрана не може да има", коментира той.

По думите му боеприпасите във военната индустрия са по съветски стандарти. "Тъй като бизнесът в голямата си част е частен, няма механизъм, по който да се вкара натовски стандарт. Нямаме капацитет за производство на големи системни въоръжения. Бихме могли да вземем целеви заем за модернизация на армията", заяви още Божилов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радиатор

    59 9 Отговор
    Аз няма да го обиждам.
    Името си му е достатъчно, отива му на акъла и на лигавата вратовръзка.
  • 2 Свинаров,

    43 8 Отговор
    този капацитет и професионалист
    специалист по "сичко"
    се иказа и се
    по..пусна
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    36 10 Отговор
    И ДИ О Т КОЕ ХАМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ КОПУВАМЕ ОТ ПРЕДИ 10 Г Ф 16 ОТ 78 Г - МОСКВИЧ С ЕЛЕКТРОНИКА ИЛИ СТРАИКАРИ ОТ 80 Г И НА ТОЯ МУ ПЛАТИХА И ИЗПЪЛЗЯ ОТ НАФТАЛИНА
  • 4 456

    51 11 Отговор
    Не твърдим нищо. Само се видя. Западните оръжия не струват. И най-старото съветско се доказа, че е милион пъти по-добро от западното. А в СВО се използва старо и много малко ново. Какво ли ще стане със западната техника ако руснаците започнат с новата техника. 😄😄😄

    Коментиран от #19, #29

  • 5 Боньо Фаса

    33 8 Отговор
    Какво разбира един юрист от оръжие?!
  • 6 провинциалист

    41 9 Отговор
    Затова ли руските архивни авиационни бомби с малко доработка разказаха играта на украинската пво?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Симо

    38 8 Отговор
    Какви са тези нафталини, бе хора, дето ги изкарахте! Да защитават амбразурата. Поне разбрахме че този плазмодии е все още жив.
  • 9 Някой

    29 6 Отговор
    Един приятел пита за едно розово БМВ,пета серия от старите. Било по модерно от новите модели .

    Коментиран от #23

  • 10 АУУУУУ

    11 35 Отговор
    УРА ДРУГАРИ.........Т55 НАЙ-ХУБАВИЯ ТАНК В СВЕТА.......ОСОБЕННО КАТО ГО УДАРИ ДРОН .....КОЛКО ХУБАВО МУ ЛЕТИ КУПОЛА НАГОРЕ 💥💥👌👌👌🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #13

  • 11 1221

    33 5 Отговор
    И защо точно американско? Само Русия и Щатите ли произвеждат оръжие? Или има нещо друго?
  • 12 вота да минава

    11 5 Отговор
    сигурност вкл. отбрана , данс, нсо, страт. инфрастр. има и още контраразузн. . сега китайското е най-ново и модерно . ще има самолети и БТР , а друго не трябва за ученията . хора , а могат от чужбина , за ученията . калибър нато лесно се произвежда . Но ЮСА си увеличават . Куца много сигурността . Случая с Алексей , Магнитски и Пеевски , Граница с прескачане , пожари по 100 на ден , Катастрофи и бандити на пътя . Насилие . Плюс е че няма терористичен атентат .
  • 13 1221

    29 7 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Т55 е много хубав и проходим танк като конструкция. Куца му електрониката на прицела но виждам, че вече успешно я монтират и не отстъпва на новите модели. Дори има нов по-мощен и некапризен двигател. А за дроновете е друго нещо. И на западните танкове ударени от дрон купола отлита. Няма ефективна защита от това. Пък и руснаците не са вкарали системата "зверобой", снарядите и разкостват и най-модерните танкове.
  • 14 ТаУмВзе

    28 8 Отговор
    Пиги, за Колонията Оръжие не е разрешено от Краварите! Или да те светна, колко Бази има краварчето на територията(БЕЗ ПАРИ). Иначе си платихме Милиардите на краварчето за Чертежи и Каракачанов и компания Гепиха Комисионката. Приключили сме Вчера!
  • 15 Хаймарс срещу С300

    9 31 Отговор
    Всичко руско е изостанало спрямо Западните машини!
  • 16 АГАТа Кристи

    8 18 Отговор
    За българските "другари" може и да е от каменната ера въпросното съветско, но Е ПО-ДОБРО от "краварското"...

    Коментиран от #17

  • 17 1221

    27 6 Отговор

    До коментар #16 от "АГАТа Кристи":

    Русия насила оръжие не ни дава. Оръжейният пазар е голям. Но някои хора са се насочили само към американското оръжие. Явно има нещо нередно.
  • 18 Така така

    19 4 Отговор
    20000 калпака армия хахаха,но затова пък хвърчат едни милиярди нагоре надолу мдааа
  • 19 Точно така

    20 8 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    Ей къде е фронтът, ясно се видя, кое оръжие е по добро! Руснаците чакат с нетърпение американските самолети, да им видят сметката!
  • 20 Слава на саш и нато

    4 13 Отговор
    Прав е човека истина казва
  • 21 ИНЖ

    15 2 Отговор
    Много добре звучи: "Да има дебат"!!!! Ама ние 34г. само си дебатираме!? Трявба най-накрая някакви грамотни и решителни люде да започнат да взимат решения и модернизацията на БА да започне да се случва....
  • 22 ЖЕКО

    19 4 Отговор
    АБЕ СВИНАР АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ СТАВА ДУМА ЗА 40 ГОДИШНИТЕ БРАКУВАНИ СТРАИКАРИ КОИТО ИСКАТ ДА НИ ПРОБУТАТ КРАВАРИТЕ, НИКОИ НЕ ГОВОРИ ЗА РУСКО ОРЪЖИЕ НАЛИ СМЕ В НАТО
  • 23 Орел

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Те затова по негово време парите за армията отиваха за пребоядисване на бмв-тата на Свиняров
  • 24 СВИНАР - ПРЕДАТЕЛ

    7 3 Отговор
    И МРЪСНИК !
  • 25 ежко

    12 5 Отговор
    Абе не знам.Едно време заводите бяха държавни и когато се правеха колите издържаха по 30-40 години.Сега заводите са частни и една кола колкото и да е лъскава е с давност 15 години.Частника и държавата винаги са имали различни интереси.Частника е ясен - да ти вземе парите, за държавата не съм много сигурен.Нащата например е да се приберат едни комисионни.
  • 26 Яяяяяя

    9 3 Отговор
    Тогава защо трябва да изпращаме оръжие на Украина, това е подло , обричаме войниците на смърт, щом оръжието е лошо
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Име

    7 0 Отговор
    От 100 години България не е водила война. Затова е - министерство на отбраната, а не на войната, това е традицията.

    Ако се плаща за армия - то трябва да е разумно - нямаме никакви мисии и цели да водим война. По-добре да дават пари за заплати, отколкото за тенекии.

    Такива амбиции - като 100 000 армия, няма нужда.
  • 29 Цървули,сър

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    Коя нова техника другарю,още ли не сте изтрезнял?
  • 30 оръжията са лоша

    5 1 Отговор
    работа . 60 са около 1960 . Даа . Има 4000 вида оръжия . Водородните ракетни комолекси сравнени с 2010 г мини ядрените бомби . Даа . По мощна е Водородната бомба с около 350 пъти . Ако кацне на витоша ще изпепели макетата, гръкетата и романишетата . нищо модерн няма . калашник срещу АМ 1 - автомати за близък бой . просто надежден е калашник . не го променят , а награди взима . Дори спеца първи в света преди тюлените са с калашник . газки, камази , урали срещу камьоните на нато в украйна са по добри . вижда се . Е има и дронове, има и хиликопери - новото е ново .
  • 31 КАТО ЧЕ ЛИ НЯМА КОЙ ДА НИ ОСВОБОДИ ВЕЧЕ

    8 5 Отговор
    ОТ НОВИТЕ ПОРОБИТЕЛИ - ИЗЕДНИЦИ !ОСВЕН ЧУМАТА ДА ГИ ТРЪШНЕ !
  • 32 Никола да се твърди че си умен е екзотик

    6 3 Отговор
    Екзотика, проста краварска марионетка си! Да те няма ненормални и никой не ви иска мнението
  • 33 Гошо

    5 2 Отговор
    И този го искараха от мъзето ! Да говори глупости ! Колко му дадохте ? Този сте го купили за стутинки
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 сноу

    3 0 Отговор
    А кажете ми сега между това гуси на снимката и тоя дето е редил кухи мисли по нова, дали има поне грам мозък да ги свързва..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове