Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 13:50 924 15

Атанас Зафиров: Министър Тагарев не е в състояние да реши нито един проблем на въоръжените сили

  • атанас зафиров-
  • тодор тагарев-
  • отбрана

Липсата на кандидат-курсанти обяснява, забележете, с хибридната война, която се водела срещу армията, режима на Путин и войната в Украйна! А знаете ли колко просто обяснение има - заплатата на един войник е по-ниска от заплата на касиерка в супермаркет

Атанас Зафиров: Министър Тагарев не е в състояние да реши нито един проблем на въоръжените сили - 1
Снимка: БСП

„Гарант за защита на националния интерес на България са въоръжените сили на страната. Всяка година обаче се прави неизбежният извод, че българските въоръжени сили могат да изпълняват своите конституционни задължения в ограничен обем. Страхувам се, че докладът за тази година ще бъде драстично по-негативен и плашещ. По признание на самия министър Тагарев - имаме с 35% по-малко кандидати за Националния военен университет и реално 45% по-малко курсанти в първи курс, като местата, които се попълниха са едва 22% от нуждите на армията. Това показва липса на желание за намиране на ефективни решения и по-лошото – липса на капацитет в политическото ръководство за намиране на такива решения.“

Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров по време на парламентарните дебати по вота на недоверие за провал на правителството в сферата на националната сигурност и отбраната.

Той посочи, че обясненията на министъра на отбраната за този проблем са несериозни. „Липсата на кандидат-курсанти обяснява, забележете, с хибридната война, която се водела срещу армията, режима на Путин и войната в Украйна! А знаете ли колко просто обяснение има - заплатата на един войник е по-ниска от заплата на касиерка в супермаркет, а един лейтенант-пилот печели по-малко от шофьор на тролейбус. Ето ви просто решение – вдигнете заплатите, направете добър социален пакет, решете жилищните проблеми на младите офицери и сержанти и мислете повече за Българската армия, отколкото за украинската“, посочи Зафиров.

„Според министър Тагарев мотивите на вота идентифицирали стари проблеми. Стари, стари, но нерешени. Как пък не направихте един опит да бъде решен поне един от тях? Очевидно е, че министърът и неговата политическа свита не са в състояние да решат какъвто и да е проблем на въоръжените сили, но за сметка на това са в състояние да задълбочат старите проблеми, допускайки и нови такива. Така, например, проблемът с некомплекта е на път да се превърне в катастрофа след поредната година на недостиг за попълване на специалностите във военните училища. Така, освен недостиг на войници и сержанти, вече имаме и недостиг, с бъдеща дата, на офицери“, каза още социалистът.

И обобщи: „Всичките тези стари и нови проблеми, включително закупуването на техника без ясна стратегия за развитие на въоръжените сили, показват едно - неспособност на политическото ръководство да управлява процесите в отбраната, а наложените кадрови решения са възпроизвели една военна експертиза, която да обслужва политическите мераци и недомислици на министъра и неговото обкръжение.“

Зафиров обърна внимание, че гарантирането на националните приоритети е елемент от националната сигурност. В това отношение той подчерта, че българската държава е точно толкова далеч от Шенген, колкото в началото на това управление.

„Нещо повече, с неадекватното си управление на процеса по охраната на границата, правите всичко възможно да намират нови и нови аргументи срещу България. Рухналата ограда по границата ни с Турция е илюстрация на рухналата ни държавност. Ние дължим голяма благодарност и уважение към хората, които, въпреки усилията на политическото ръководство да ги провалят, правят и невъзможното да спират тълпите мигранти, атакуващи денонощно нашата граница. Как им помагате, господа управляващи? Те имат нужда от високопроходими автомобили, ремонт на пътищата, ремонт на оградата, даже нова, бих казал - по гръцки образец, техника, жива сила. Как отговаряте на тези нужди – министър Тагарев изпраща 50 войника, а от обещаните 1200 гранични полицаи няма следа. Има решение на всичко това – смяна на това вредно правителство“, заключи Атанас Зафиров.

„В своята съвременна история България е имала правителства на националното съгласие, на националния компромис. Днес има правителство на националното предателство, което може да бъде окачествен само и единствено като правителство на слугинажа и далаверите”, заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов.

Той бе категоричен, че министър-председателят Денков носи най-голямата вина за днешното състояние на отбраната и националната сигурност, защото е назначил за министър на отбраната човек, който, при сложната международна обстановка и войни, вместо да работи за мир и мирни преговори – тика България към военен конфликт.

„Г-н Тагарев, още преди да встъпите в длъжност офицерите от Граф Игнатиев написаха отворено писмо срещу Вас, което е абсолютен прецедент. Съмнителен е въпросът и дали сте работили повече за Министерството на отбраната на Украйна или за това на България. И на трето - вие не сте министър на отбраната, а сте министър на войната, защото не се стремите за постигане на мир, а със всичките си действия тикате България към този конфликт”, обърна се към Тодор Тагарев социалистът.

В аргументите си Гуцанов посочи, че още с влизането си в длъжност правителството е предоставило оръжия, без Народното събрание да знае какво точно се предоставя, независимо от искания от страна на народните представите да се предостави списък.

„Вие отворихте всички български складове въз основа на едно решение на сглобката, взето от хора, които дори не знаят колко са тези складове, но ги отвориха. И кое остана от въоръжението тук в България? Какво беше предоставено на Украйна? Никой не знае. Къде е защитата на националната сигурност?”, попита той.

„Подарихте 100 бронетранспортьора, за които казахте, че са излезли от необходимост и купихте „Страйкър”-и, които струват 1,22 милиарда долара, на цена от 1,37 милиарда долара. На всичкото отгоре, те са на 40 години - същата възраст, на която бяха бронетранспортьорите, които дарихте на Украйна – не ви ли е срам”, обърна се към управляващите Борислав Гуцанов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тагаренко

    5 14 Отговор
    Трябва да съберем един милион снаряди за Израел.

    Коментиран от #14

  • 2 Боруна Лом

    13 11 Отговор
    МНОГО ПРАВ!
  • 3 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Всичките сте Крадливи кукли, които вече ни закопахте! Важното е да се Краде във краварския слугинаж да.
  • 4 българка

    14 15 Отговор
    Играе се поредната трагикомедия в Парламента с Митрофанова продуцент, Нинова и Костадинов сценаристи и режисьори, театралните трупи на БСП и "Възраждане" с изтъкнати актьори в ролите на обвинители! Оставете хората от ПП-ДБ да работят и да свършат това, което ГЕРБ, БСП и ДПС не свъшиха, защото те бяха във властта по един ими друг начин предишните 30-на години! Нинова и Костадинов - жалка илюстрация на предателството!

    Коментиран от #7

  • 5 Българин

    24 7 Отговор
    Тагарев след няколко месеца може да не е вече министър.Щетите който нанесе на българската армия обаче остават..Празните складове зеят, няма снаряди бетеери, а може би и ракети.Кой ще му потърси оговорност на този украински министър ?
  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    17 4 Отговор
    ЧЕ ТОЙ ДА НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА АРМИЯТА ТОЙ Е ЗАЕТ ДА СИ РЕШАВА НЕГОВИТЕ ПРОБЛЕМИ И ПРОБЛЕМИТЕ НА УК И КОЗЯК
  • 7 Бай Дън

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "българка":

    Много си компетентна. За подарените БТР не е ли прав подарихме 40 годишни за да купим 40 годишни нищо не струващи и прекалено скъпи само за това трябва сами да си подадат оставка. Всеки които ги подкрепя подкрепя и тяхната кражба, а в момента се краде май много. Толкова изкрадоха че ще оставят нашите дядовци и баби без Коледни надбавки, ще ги дадат на украинците да посрещнат достойно нова година по хотелите!

    Коментиран от #10

  • 8 Никой

    2 4 Отговор
    Армията като гарант на националния интерес. Абе бачо, когато Червената армия беше пред портите на България през 1945 г. и ни обяви война,пукна ли една армейска пушка барем срещу нашественика. Гарант за националния интерес - армията. СМЯХ.
  • 9 Българин

    2 6 Отговор
    О, напротив. При Тагарев българската армия ударно се освобождава от морално остарялото и ненужно оборудване и се оборудва с ново по натовски стандарт. Точно това им е болката на руските марионетки.

    Коментиран от #13

  • 10 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Дън":

    Според приказките ти заменяме машини на еднаква възраст. Я дай им техническите характеристики да сравним за какво става дума.

    Коментиран от #15

  • 11 Този Комунистически

    1 3 Отговор
    Прасюгер се изживява като вещ в тези работи!? Марш, бе червена кратуна!
  • 12 зафиров

    5 0 Отговор
    прав си от улицата да хванеш някой ще бъде по добър министър от тагарев
  • 13 българино

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    трудно стопляш бе май само ти не си разбрал първо това са морално остарели неща после ти като отидеш в магазина първо плащаш шишето ракия и го плучаваш за коледа ли?
  • 14 ДЪНДИ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тагаренко":

    добре като ги изтропкаме ела ги събери снарядите
  • 15 Минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хммм":

    Вземи да прочетеш малко инфо за тези Страйкъри! Това са допотопни БТР-и, неотговарящи на изискванията, които дори ние бяхме заложили за поръчка на машини от този тип! Тези Страйкъри нямат клиновидно дъно за защита от мини, могат да стрелят само на 2 км и само в пряка видимост с целта, когато реално ще са унищожени, имат супер слаба бронеровка, която ги прави едни от най-лесните мишени на бойното поле, имат слаб двигател с недостатъчно к.с., неотговарящ на нашите изисквания, имат слабо оръдие, боеприпасите им се произвеждат само в САЩ и ставаме отново на 100% зависими от САЩ, не отговарят на нашето изискване да се обслужват, ремонтират в наши заводи, цената им е убийствено висока. Нямат амфибийни способности, каквито се изискваха от нас, а имат фори и нашите стари БТР-и, а тези дори и това нямат! За такива пари могат да се купят Пирани, които са последен модел БТР и са на същата цена! Най-добрите БТР-и са немските, които са на същата цена и са последемн модел, но ние ще целуваме ръка на САЩ и щеим вземаме старите бройки Страйкъри, които са дори снети от въоръжение. И това, за да угодим. Къде е нашия интерес?????? И да, тези 100 наши БТР-и можеше да не ги подаряваме, а да помагат при бедствия най-малко и наводнбения, както се случи наскоро!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове