Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 16:11 1 662 38

СДС възкреси стара своя идея: Да разделим парламента на две камари

  • сдс-
  • две камари

Едната камара, Долната, се избира през 4 години, а другата камара се избира за пет години, но никога не съвпадат двете дати на избиране на двете камари, уточни идеята Илия Лазаров

СДС възкреси стара своя идея: Да разделим парламента на две камари - 1

Ще цитирам един голям френски политик Реймон Бар, който беше премиер министър на Франция по време на Жискар д'Естен. Той казваше така: "Когато нещо е зле, винаги може да го влошим. "Така че ние това правим много успешно в България. Това каза пред "Фокус" главният секретар на Съюза на демократичните сили Илия Лазаров.

"Сегашната Конституция беше относително силово наложена във Великото Народно събрание от бившата Комунистическа партия, респективно впоследствие Българска социалистическа партия, която имаше мнозинство във Великото Народно събрание, заедно с някои от нейните сателити и с част от хората, които впоследствие преминаха в БСП. Но това бяха едни естествени процеси в онези години. Към онзи момент Великото Народно събрание генерира тази Конституция. Тя в общи линии не е добра Конституция, но даде един относително спокоен дълъг период на управление на държавата. Но тя има сериозни нужди от ремонт", каза Лазаров.

По думите му, през 1998-1999 година покойният Евгений Бакърджиев е говорел много упорито за второ ниво на местното самоуправление, и ако не го е бил махнал Иван Костов, най-вероятно е щял да реализира тази именно децентрализация. Децентрализацията на местното самоуправление винаги се спъва от финансови министър, който и да е той, без значение: ляв, десен, зелен, и т.н., по простата причина, че това намалява неговата власт. Това намалява и централната власт на правителството, през което то контролира общините, смята още Лазаров.

"В момента данъците се събират от общините, но всичко отива в централната власт, след което се преразпределя и правителството дава с постановление на дадена община или на друга не дава. И затова в момента даже имаме и такъв казус, защото всичко зависи от финансовия министър и от правителството на коя община ще има, на коя няма да има. Респективно различните общини са от различни политически сили и кметовете ако не се харесват на централната власт, не получават нищо. Докато ако се отиде на европейския модел – винаги съм бил привърженик на френския модел на управление в много отношения, франкофон съм и френски възпитаник, там имаме именно тази децентрализация, т.нар. "региони“", каза Илия Лазаров.

Той обясни, че в България са били обособени 6 икономически региона, малко повече отколкото трябва. Реално България може да бъде шест, може да бъде и четири икономически региона. София си е отделен самостоятелен регион сам по себе си, тъй като има голяма концентрация и на икономика, и на население в столицата, която е една аномалия в Европа като столица. Никоя столица не се състои от такава голяма периферия, включително вътре в самата Столична община има три-четири града: Банкя, Нови Искър и т.н., има 20-30-40 села, язовир Искър също влиза в Столичната община.

"Една Атина, която е огромен мегаполис, самата Атина, административната Атина е 700 000 души, и тя се ограничава в един център. Другото са отделни общини, много по-лесни за управление. А това цялото генерира един регион. Париж е по същия начин: Париж административният е около 1.5 милиона, почти 2 милиона, малкият, ограничен от Периферика – околовръстният път, всичко, големият регион обаче се нарича Ил дьо Франс, който е регионът. И този регион, големият регион Ил дьо Франс си има своя регионален парламент, assemblée régionale както му казват на френски, със своя председател и своето правителство. Данъците се събират отдолу нагоре и при всеки остава съответният данък, а държавата единствено допреразпределя там, където по-малко е икономическото развитие да подпомогне по-слабо развитите региони. Това именно пречи на обезлюдяването. И това второ ниво на местно самоуправление е много важно да го има и да влезе именно в Конституцията", смята още Илия Лазаров.

"Една от нашите препоръки, желания за тези промени, които не са конюнктурни, те са свързани с една дългосрочна визия за България, една от нашите препоръки е именно парламентът да се раздели на две камари. Това не е самоцел, не е за да имаме Сенат примерно, или Съвет на старейшините, или както искате го наречете, това е с цел първото четене да се гледа в едната камара, второто четене се гледа в другата камара от други хора. Създава едно спокойствие, един баланс на властите. Едната камара, Долната, се избира през 4 години, е нашето предложение, а другата камара се избира за пет години, но никога не съвпадат двете дати на избиране на двете камари. Така, че те представляват различна снимка на обществената нагласа в различни периоди от време и взаимно се контролират", съобщи Илия Лазаров.

Второто предложение на СДС е Горната камара да се избира мажоритарно на принципа на избирателните райони. В момента в България има 31 избирателни района, което означава по двама народни представители, сенатори или старейшини на регион, мажоритарно избрани по определена система, те представляват съответния регион. И тогава вече на второ четене тези мажоритарни избрани народни представители, независимо дали са от партии или от индивидуални хора, личности от региона, уважавани по една или друга линия, те ще гледат регионалния интерес, ако искат да бъдат преизбрани. И ще има баланс между централните интереси на централната власт и на политическите парти, и на съответните региони.

Другото, което СДС категорично предлага в годините, това е президентът на Републиката да се избира именно на общо заседание на тези две камари: Долната и Горната.

"Ако приемам, че Горната е 62-ма души, Долната нормално би било да бъде между 120 и 160 човека – въпрос на преценка. Ако е 160 човека, ще се запази сегашната пропорция от 240, ако е 140-120, ще се намалят бройките. Въпросът е да се прецени колко е необходимо наистина, за да мога да работят ефективно комисиите. И съответно като се избират народни представители, да има необходимата квалификация на тези хора, които са вътре. Да има съответно доста юристи, да има икономисти, да има лекари, да има учители", добави Илия Лазаров.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъхъ

    36 2 Отговор
    Съюз на ДС: 240 търтея са малко, да сложим още 120.
  • 2 Факира

    13 4 Отговор
    Господин Костов държи всички финансови лостове !
  • 3 Тери

    22 2 Отговор
    СъсДС възкресило идея, характерна за Монархиите. Не ме учудва.

    Коментиран от #22

  • 4 мухаха

    24 2 Отговор
    Пълно е с КуКуруковци в тая наша мила политика

    Коментиран от #10

  • 5 сдс: Да разделим парламента на две

    29 0 Отговор
    части: 120 остават а другите 120 си търсят работа където намерят
    а спестените десетки милиони за пенсии
  • 6 Умирам от смях

    11 0 Отговор
    Съюза на ДС е пълен с идеи като г-0-мн0 с витамини
  • 7 Ццц

    16 1 Отговор
    Най -добре да разделите парламента не на камари, а на камери...газови. За 4 години бая боклук може да мине от там ако и двете работят. Другия вариант е да са хладилни, за да може да дойде Путин и да ви реши проблемите. 🤣🤣🤣 Нали така казва пропагандата - Путин само с фризера излиза от Кремъл.
  • 8 хххх

    17 2 Отговор
    пълни глупости от една несъществуваща партия!
  • 9 Киселяка

    12 0 Отговор
    Сдс няма нито един член с мисъл в главата.Хората от сдс които знаеха и можеха отдавна ги няма там но са останали жадни кариеристи коитэ нищо не могат но се възползват умело от властта.
  • 10 тука е така

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "мухаха":

    Кои обаче са КуКуруковците? Народа е казал: "Не е луд който яде баницата, а който му я дава!" Тези които ядат нашата баница не са седнали сами на софрата, а нас да са изритали насилствено. Както след ВСВ, в средата на миналия век. Ние сме ги пратили там, а после вместо да ги бием през ръцете когато нагло отмъкват пред очите ни най апетитните парчета от баницата, ние ги гледаме безучастно с глупавата утеха, че от нас нищо не зависи, След това се оплюваме, че за нас останала само празната тава, която след като е празна и мръсна на тях не им е нужна, но пак ние трябва да измием и да я напълним отново. И нека да не се отплесваме много и да забравяме, че въпроса беше: Кои са КуКуруковците?
  • 11 Гост

    16 1 Отговор
    СДС разпродаде България за жълти стотинки. Не искам и да си спомням за кошмара Ваньо Костов. Точно тези разпродадоха изграденото от залъка на родителите ни с приватизацията, познайте защо! Съжалявам, но аз не мога да разбера това по друг начин освен като грандиозен обир на една държава.
  • 12 Точка...

    10 0 Отговор
    40 мишока са достатъчни в парламата!ядят сладък хляб който не заслужават!
  • 13 Ха ха

    15 2 Отговор
    Kaкви камари, какви 5 лева бе, пиявици! Трябват ни 100 депутати, другите на борсата!
  • 14 Ами да

    6 0 Отговор
    Абсолютно подкрепям като принцип но с по - друга реализация! За сега, няма как да стане, защото крадците от парламента не искат!
  • 15 инж. Ганчо Илков

    7 3 Отговор
    СДС беше Съюз на Антикомунистическите Сили. Основни Цели бяха Децентрализацията на Властта и Лустрацията (отстраняване на Комунистите от достъпа до Власта). Срещу тези Цели които бяха провъзгласени в прокомунистическите страни в Източна Европа, бе разработен Сценарии от БКП и ДС. Началото бе Юлският Пленум на БКП от 1987 година. Задачата на ДС бе да насити Политическата Среда (чрез реабилитация на забранените Политически Партии /БЗНС "Никола Петков", БСДП и др./, и създадат Контролирани Десиденти, които да бъдат популяризирани като Анти Комунисти. Следващ Етап, бе да въвлекат псевдо опозиционните организации в така наречената "Кръгла Маса" в празнословни Дебати. Това им бе необходимо за да печелят технологично време и да отклонят Лустрацията. Трети Етап бе организирането на Великото Народно Събрание, което да утвърди "Нова" Конституция. Смениха името на Партията и се претвориха в Социалисти. Повишиха Егото на псевдо Десидентите и внедрените Агенти с което Разбиха Идеологията на СДС /превърнаха Съюза в Проектна Организация, Ликвидираха реабилитираните Партии станали неудобни в Процеса на реабилитация на Комунизма. Създадоха средата в която в момента съществува. Главни псевдо Герои бяха: Желю Желев, Иван Костов, Асен Мичковски, Георги Марков, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Петко Симеонов, Петър Берон и др.
  • 16 Буквоядец

    11 1 Отговор
    Зад СДС стоят един файтон избиратели. Ако не е ГЕРБ те власт няма да видят. И имат наглостта да говорят назидателно. Този усложливо пропуска зад онова НС колко гласа стоят и колко зад сегашното. Това дори Георги Марков го отчита!
  • 17 ежко

    7 1 Отговор
    Аз викам,да съкратим депутатите до 120 човека и всияки важни решения да се взимат чрез референдуми!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    6 1 Отговор
    Принципно идеята е добра, също и република от президентски тип като САЩ например, но точно тия по-добре нищо да не пипат.
  • 21 Роки

    8 1 Отговор
    Отсега се знаят и наименованията на камарите! Eдната камара ще е на безделниците, а другата на безхаберниците.
  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тери":

    ФАКТ
  • 23 Край

    7 1 Отговор
    То идеи хубаво ама … какво е това СДС?!?
  • 24 Некадърни депутати

    9 1 Отговор
    Ние сме държавата с най-много депутати на глава от населението и след като сме най-бедната държава, значи някаква работа не вършат. На референдума с голямо мнозинство искахме да се намалят депутатите и референдума мина , но Бойко го фалшифицира.
  • 25 Живко Йорданов

    3 2 Отговор
    Много добра идея! Лошото управление на една държава е базирано върху некачествените народни представители, чийто подбор зависи от избирателния закон. Ако критериите за подбор (мажоритарно - пропорционална система, ценз за народните представители, ценз за избирателите) са качествени, респективно и качеството на Парламента ще се подобри. Децентрализацията е също много ценна идея, защото както не съществува богата държава с бедни граждани, така няма и богата държава с бедни общини! От регионалното развитие зависи общото развитие на държавата. Лошото е че поне 70 % от народните представители отиват в Парламента с цел да се облагодетелствуват лично, а не за да работят в полза роду!
  • 26 Ама разбира се

    1 0 Отговор
    Поредната нефелна идея за промяна на парламентарната република. Сякаш и така не е затруднено вземането на решения, та и горна камара да вкараме в НС. Празни псевдоседесарски напъни.
  • 27 Един

    3 0 Отговор
    Да и по този начин, ще трябва да се подкупват повече търтеи. Та това е идеята. За повече да има подкупи, че малките партии почти не виждат такива. Но за общините съм съгласен, че който е на власт си дава повече на неговите си кметове. Там може да се измисли нещо, че да си остават повечето данъци там откъдето да събрани.
  • 28 боко

    2 0 Отговор
    СДС са мошеници,крадци и разсипници на държавата
  • 29 Айде бе,верно ли?!

    4 0 Отговор
    А бе ние се чудим как да се отървем от една камара некадърници,те искали да станат две!!!
  • 30 всеки българин депутат

    1 0 Отговор
    СдС значи....Слава на Държавна Сигурност
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Куку

    2 0 Отговор
    Те и сега депутатите са от кол и въже, кой от кой по-прост, па ако трябва да намерят още толкова ще стане оле майко
  • 33 Да, бе

    2 0 Отговор
    Предна и задна седалка на файтона и цялото сдс ще е в парламента... Мишоциии!!!!

    Коментиран от #38

  • 34 СДС

    1 0 Отговор
    Няма такова нещо.....Те сами се натаковаха...Само една дърта,мърша миризлива една марда....
  • 35 Блажени са вярващите

    0 0 Отговор
    Може и само една камара да е достатъчна на шепата ни народ.
  • 36 С ДС

    1 0 Отговор
    по списък на доносниците....

    Коментиран от #37

  • 37 в камара 1

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "С ДС":

    да последно ,а 2та -при Поп да ги поема.....
  • 38 Жебока

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Да, бе":

    -кърми на капрата и свири с тромбата....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове