Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 22:21 1 295 10

Румен Гечев: Облагането на свръхпечалбите на банките е практика в ЕС

  • румен гечев-
  • банки-
  • свръхпечалба-
  • данък-
  • българия

В България те плащат 10% корпоративен данък, а в страната-майка плащат около 25%, на места стига и до 31%, уточни депутатът

Румен Гечев: Облагането на свръхпечалбите на банките е практика в ЕС - 1
Снимка: Архив

Парламентът прие на първо четене промени в данъчните закони, като един от тях предвижда облагане на свръхпечалбите на банките. Темата в "Още от деня" коментира депутатът от БСП Румен Гечев.

Той обясни, че практиката се прилага в редица европейски страни, които са стигнали до извода, че банките, подобно на енергийния сектор, трябва се облагат за свръхприходи.

"Няма опасност да се вдигнат лихвите, тъй като такива данъци се налагат на банки, които реализират свръхпечалби, които не се дължат на подобряване на качеството на работа, а на конюнктурни съображения.

Не обявяваме война на банките, заяви Гечев и посочи, че печалбата в сектора тази година е нараснала с 86%. Коментира още, че 90% от капитала на банките у нас е чужд. В България те плащат 10% корпоративен данък, а в страната-майка плащат около 25%, на места стига и до 31%, уточни депутатът.

"Ще опитаме да убедим останалите партии с европейската практика - чудесно е, че банките в България са в добро състояние. Това, което се прави, не е срещу тяхната стабилност, а срещу това по-голямата част от печалбата да се изнася от страната. Не е честно тези средства да бъдат заработвани в България, а после да отлитат в чужди държави и икономики".

Гечев се обяви категорично против идеята на Асен Василев за продажба на държавна земя, за да се покрият необходимите бюджетни приходи.

"По-добре да се промени данъчната система - прогресивно облагане за най-богатите българи. Съответно промяна, както вече направихме в енергийния сектор, може да бъде направена и в банковия сектор, без да си продаваме земята. И още нещо - не е приемливо в България лихвите по кредитите да се различават в десетки проценти, не е редно и българите да плащат такси за банкови услуги, които са по-високи от средните за ЕС".

По думите му в бюджета на Асен Василев няма нови идеи - разходите растат с 10%, приходите растат с процент, който да отговаря на инфлацията и уж да гарантира растеж на икономиката.

"Здравеопазването е оставено в състоянието, което е в момента - много тежко и финансово, и фактически. Образованието и българската наука също са в тежко състояние. От БСП искахме да видим нови политики, които отговарят на новите реалности - такива няма", коментира социалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    14 8 Отговор
    Алооооо а ти защо не си в затвора какво направи 1997 година А идиот
  • 2 Агент на ДС

    8 3 Отговор
    Агент ззЕкономов.. браво всичко знаете ама хората са бедни и боси ..
  • 3 ххммм

    9 7 Отговор
    И ваша практика на комунистите... абе т иаккво правиш още в Парламента след излагацията през 97г?
  • 4 Чшшш

    5 7 Отговор
    алоооо Румбаааааа....да обръщаме ли левовете у долари а?Ще го прайм ли па три иляди лева долара?
  • 5 Много интересно

    7 1 Отговор
    Ако това което твърди Гечев е вярно, а именно че 90 % от парите в нашите банки са чужди капитали, това означава че милиардите на влоговете от български фирми и граждани са абсолютна лъжа!
  • 6 Някой

    6 5 Отговор
    По-наго и безочливо същество от комуниста няма !!?
  • 7 демокрация

    14 0 Отговор
    Гечев е прав. След така наречената демокрация, освен всичко друго българско, продадаоха и банките. Сега банките ми са с чужди собствеици, обиращи народа.
    Западните банки дават по 300-500 долара при откриване на сметка или 50000 км летене безплатно. Нашите взимат 5 лева за откриване и многобройни такси. Нашите банки са с чужди собственици и печелят от нетипични за банките такси и дейности. Ограбват народа. За закриване на сметка също 5 лева. За теглене от банкомат на собствената банка - такса. За внасяне и теглене на кеш - такса За безжичен трансфер между банките - такса. На Запад не е така.

    Коментиран от #9

  • 8 Я па тоА

    0 0 Отговор
    Човека разбира от банки!?
  • 9 Прасе От Бсп

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "демокрация":

    Че ти пък какво притежаваш, че да ти го ограбят? А 1996г. като ти обраха банковата сметка как беше, а?
  • 10 с едно копче и си замразен финансово

    1 0 Отговор
    Тука имат лоби и затова ви правят всичко дигитално.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове