Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 10:41 2 513 56

Прокуратурата няма да обвини Кирил Петков за двойното гражданство

  • кирил петков-
  • канада-
  • двойно гражданство

През декември 2021 г. районната прокуратура обяви, че няма престъпление и отказа образуване на дело

Прокуратурата няма да обвини Кирил Петков за двойното гражданство - 1
Снимка: БНТ

Разследването за гражданството на съпредседателя на ПП Кирил Петков е било правилно прекратено от Софийската районна прокуратура. Това е постановила Софийската градска прокуратура, която провери като втора инстанция казуса, пише "Сега".

Това беше делото, по което през юни, дни преди уволнението си, главният прокурор Иван Гешев поиска депутатския имунитет на Кирил Петков. Сагата около гражданството на Петков се точи още от лятото на 2021 г. Тогава от "Национално движение за културен и икономически напредък на България" пращат сигнал до Гешев, че Петков е извършил документни престъпления и престъпления по служба. В сигнала се твърди още, че и президентът е нарушил Конституцията, която казва, че министрите могат да са само български граждани, като е назначил Петков за служебен икономически министър, докато има канадско гражданство.

През декември 2021 г. районната прокуратура обяви, че няма престъпление и отказа образуване на дело, приемайки, че няма престъпление. Това постановление беше потвърдено от градската и апелативната прокуратура, но върховната директно образува досъдебно производство и нареди на районните магистрати да разследват, а Гешев поиска имунитета на Петков. Върховната прокуратура прие, че в декларацията, която Петков е подал до президента през май 2021 г., преди да стане служебен министър, е затаена истина - наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че отговаря на условията за избиране на народни представители.

Петков сам се отказа от него, но до повдигане на обвинение не се стигна, тъй като в крайна сметка районната прокуратура прекрати делото, защото не намери престъпление. Тези изводи преди дни са потвърдени и от Софийската градска прокуратура.

Към 21 април 2021 г. Кирил Петков Петков има две гражданства - българско и канадско, приема прокуратурата. На тази дата той подал заявление до канадските власти, че се отказва от канадското си гражданство. Във въпросното заявление има текст: "Разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада", който Петков маркирал с "да".

В администрацията на президента служебните министри от кабинета на Стефан Янев подавали декларации, че отговарят на конституционните условия, т.е. освен всичко, имат само българско гражданство. Петков я подписал на 10 май. Според регистрите на канадските власти обаче той е престанал да бъде техен гражданин на 20 август 2021 г.

"Посоченото било обективна пречка да бъде назначен за служебен министър", пише в прокурорското постановление. Въпреки това обаче няма данни за престъпление.

За да има документно престъпление е необходимо по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет да се изисква подаването на декларация, в която да се декларират определени обстоятелства. В случая няма законова разпоредба, която да изиска от кандидат за служебен министър да декларира обстоятелството, че притежава единствено и само българско гражданство. Изборният кодекс изисква от кандидатите за народни представители да декларират, че отговарят на изискванията на Конституцията. Сама по себе си Конституцията не изисква подаването на декларация. За министрите е въведено изискването да бъдат само български граждани, но не е вменено задължението да подават декларация.

Фактът, че по аналогия се прилага разпоредбата от Изборния кодекс за министри не може да обоснове търсене на наказателна отговорност, аргументира се още прокурорът.

Няма закон, който да предвижда задължението за деклариране от министър на обстоятелството, че има само българско гражданство. Затова и търсенето на наказателна отговорност в случая ще противоречи и на класическия принцип – Nullum crimen sine lege (Няма престъпление без закон.).


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил петков

    39 35 Отговор
    Аз имам имунитет от посолството хехе АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 2 Химическо чистене "Кирчо, Харвард и Ко"

    43 30 Отговор
    Айде и Кирчо го изпрахме, а покрай него и Сарафов

    Коментиран от #54

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    32 25 Отговор
    Всеки с двойно гражданство е потенциален агент, но Киро може и да излезе двоен, в крайна сметка.
  • 5 Последния Софиянец

    41 17 Отговор
    Всичките ни управници са с двойно гражданство и са за затвора.Затова в новата конституция ще отпадне.
  • 6 тъпуту

    24 19 Отговор
    е за Ставри

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    36 30 Отговор
    В България престъпниците на власт и с власт не подвеждат и другите престъпници и крадци под отговорност. Тежко и горко на народа с такива изверги на власт, увеличиха и стажа за пенсия, два дена гавра с електричеството, не спираща инфлация и мизерия, а народа спокоен като пън!

    Коментиран от #55

  • 9 дедо стойко

    23 15 Отговор
    Киро не може никой да го барне щото татко Петко го пази
  • 10 Дааа

    37 14 Отговор
    Американските подлоги, не ги преследват за престъпленията им, напротив - стимулират ги и ги насърчават! Все пак сме под американско робство, нормално е!

    Коментиран от #18

  • 11 Ставри

    28 12 Отговор
    Кирчо, Кокорчо, Сокола, Трактора, Тиквата, Прасето и т.н. - българските загробващи народа си политици!
  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    28 12 Отговор
    АМАН ОТ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ЗА ВЛАСТА МОЖЕ ВСИЧКО ЗА ОБИКНОВЕННИЯТ ГРАЖДАНИН НИЩО ЗАТОВА ЩЕ БЯГАТ ХОРАТА ОТ БГ И НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БЕЗРОДНИЦИ
  • 13 юряяя...

    19 12 Отговор
    То и затова народа лъже,краде,не плаща данъци,осигуровки.Така се започва.Значи за него може-за нас -не.Така значи ,а?Е,затова държавата е на ръчна спирачка и не върви.Непрокопсаници ниедни!!!
  • 14 Макак така

    6 19 Отговор
    Не само, че има гражданство, ами и дори и двойно. Не може така.
    В бг политиката трябва да има само диви селяни и нагли цървули, като в герп и дъпъсъ.
  • 15 николай

    8 11 Отговор
    И аз да бех прокурор и аз нямаше да смея да се занимавам с Киро и някой по-виден политически или финансов лидер с ръководна роля.
  • 16 Продължаваме измамата

    14 12 Отговор
    ООД.
  • 17 М3 голд

    19 12 Отговор
    Интересна логика на прокуратурата. Има изискване на конституцията, но няма такова в указ, закон. Затова няма престъпление. Нарушаване на изискване на конституцията не е ли престъпление? Я се поровете в някои тълкувания на конституционния съд.
  • 18 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 26 Отговор

    До коментар #10 от "Дааа":

    То това е целта на англосаксонските ни колонизатори и техните приятели юдеите, да се унищожи колкото се може по-бързо българското славянско население и да освободи територията за тия изверги и марионетките и подлогите им.

    Коментиран от #23, #27

  • 19 АГАТа Кристи

    12 14 Отговор
    Естествено !!!
    Сигурно Линда го е осиновила, след като стана "българка"....
  • 20 Ти да видиш

    18 12 Отговор
    Има ли изненадани?
    Те и за заплахите срещу министъра нищо няма да му направят.
    Но това е то "съдебна реформа" по жълтопаветнически.
  • 21 Бай Ставри

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "тъпуту":

    Като за наш човек- килия с южно изложение.

    Коментиран от #25

  • 22 Даа!

    17 12 Отговор
    В никой коментар, не срещнах най същественото.Което предстои,но милиони българи,го проспиват,чисто по нашенски.Предстоящите промени в Конституцията.Там,в една от " промените" точно Кирчовци, дебейци+ невидимата подкрепа на депесе, искат точно това.Да се премахне тази част- Единствено и Само български гражданин.Директно го заковаха ..Лица с двойно гражданство,да могат ,да бъдат избирани !? Схващате ли, с двойно гражданство.След някоя година,не питайте,как и защо Парламент,МС са се наводнили с хора,никому неизвестни.Живяли и живеещи навън от десетки години.Имаш БГ паспорт - заповядай! Става депутат, министър,шеф на агенция, дори Премиер.Ето такъв капан нагласиха.След това не ги псувайте и хулете,ако НС и МС цъфнат десетки лорери,мейделчета, джончета, и комшииски демир - хасан.Те предлагат- вие приемате доброволно.
  • 23 Иван

    26 8 Отговор

    До коментар #18 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    След като комунистически извратеняк като теб рИве с пълно гърло - значи всичко е правилно о точно !
  • 24 Язе Сам

    2 8 Отговор
    А сме ли.
  • 25 Хахаха

    7 8 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Ставри":

    Да, ама през лятото, а зимата - "ротация" - със северно да бъде. :))))))))))))
  • 26 гост

    15 10 Отговор
    Това не е прокуратура. Отврат!

    Коментиран от #31

  • 27 любител

    9 22 Отговор

    До коментар #18 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    абсолютно прав си пич отгоре на всичко и депесари ни управляват все едно ни беше малко 500 г. робство

    Коментиран от #30

  • 28 един

    8 9 Отговор
    Ха-ха,тя прокуратурата не обвинява там където има престъпления за милиарди,но иначе е "благосклонка" там където няма престъпление,и го повдига на въпрос,"видите ли ние....."!
  • 29 бай герги

    10 16 Отговор
    киро кога ще правиш ДНК на малката на Хиената
  • 30 Кико

    22 10 Отговор

    До коментар #27 от "любител":

    Хич не е малко 500-годишното робство, но затова пък 45-годишното робство беше прекалено много и унищожи България !

    Коментиран от #32, #49

  • 31 любител

    11 18 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    прав си пич ама как да го съдят като за пенсионерите няма 1 лв. за коледа а управляващите бокл---и дават коледни добавки 65 милиона лева за съдебна система или по 1.6 коефециент от ниските им заплати от по няколко хиляди лева и по три заплати на митници и нап. браво предатели. затвор за вас.
  • 32 любител

    16 18 Отговор

    До коментар #30 от "Кико":

    нещо си в грешка всичко което Б-я има го дължи на тези 45г строежи а унищожението и дойде през следващите 30 г. на кражби разпродаване и пълна разруха на цялата икономика и живот на хората. защото е много хубаво сега затова Б-я намалява наполовина а другите са бели роби за единия хляб в европата.

    Коментиран от #34, #42

  • 33 записа вече е реалност

    3 0 Отговор
    всичко е овладяно
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Редник

    6 1 Отговор
    След като няма законово основание, защо се подава такава декларация? Нещо прокуратурата много си върти дупето.
  • 36 Павел пенев

    6 10 Отговор
    Кирчо е дебил и следователно наказателно неотговорен.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 любител

    7 13 Отговор
    според мен такива родоотстъпници и предатели не трябва изобщо да имат някакво гражданство.
  • 40 до лъжлю

    7 12 Отговор

    До коментар #34 от "Кико":

    Големи лъжи !Спри се бе ние сме живяли през комунизма и няма нищо общо с това което си извъкал.

    Коментиран от #44

  • 41 любител

    3 11 Отговор

    До коментар #38 от "Кико":

    и да хикаш и да не хикаш прочети си простотиите. хахаха
  • 42 Кико

    12 8 Отговор

    До коментар #32 от "любител":

    Трябва да си абсолютен дебил, за да твърдиш, че "построеното" през тези 45 г е ставало за нещо.
    "Построеното" не ставаше и за чеп за зеле, работеше на загуба и докара българите до просешка тояга.
    Затова и след 89 г, беше разграбено и продадено за скраб, защото не ставаше за нищо. И беше разграбено именно от тези, които го бяха постоили !
  • 43 така ли

    1 10 Отговор
    Той си е градски явен доносник,без лента....
  • 44 Кико

    11 4 Отговор

    До коментар #40 от "до лъжлю":

    Именно, защото съм живял през комунизма, знам каква малоумна "икономика" и "живот" имаше !
  • 45 Име

    1 1 Отговор
    Уговорили са се - оставят Бойко на мира, Шиши на мира, в замяна - прокуратурата прекратява всичко и срещу Киро. Дотук добре.

    Ама те така винаги ще се поддържат вечно. Старите трябва да се оттеглят почетно, за нищо не стават, да видим новите кадри какво. Иначе няма да имат респект от ситуацията.

    Какъв е стимула да се напрягаш - като - като се уговориш и - няма да те закачат.
  • 46 Свободна България

    3 1 Отговор
    След това изявление, достойните прокурори трябва да напуснат системата, за да не бъдат ликвидирани по погрешка като мафиоти и престъпници, навлезли в Прокуратурата за да извършват престъпления и прикриват такива.
  • 47 абе

    5 2 Отговор
    закон може и да няма, но помня как се коментираше от самия Петков, че когато е попълвал декларацията си е мислел, че канадското гражданство вече му е отнето, защото бил изпратил молба. А сега се правят на разсеяни, сякаш няма попълнена от него декларация!
    Може и да не е излъгал умишлено, но ако намерят въпросната декларация, то лесно ще се установи по датите, че всъщност е извършил документна измама. После се оправдаваше, че не знаел, че тази процедура в Канада отнемала няколко месеца. Пак празните приказки от рода на "мислел, че щом изпратил молбата, значи вече не е кандски гражданин". Бля-бля за наивници.
    Във всички страни важи правилото, че не познаването на закона, не те отървава от неговото спазване. Така че, непозанването на канадските закони, не спестява на Петков откровенното престъпление. Няма какво да се прави на най-големия ид..от - както подаването на молба за гражданстви не му дава автоматично канадско гражданство, така и молбата за отказ, не го лишава автоматично. Не е без образование, та да не се сеща, че ще получи в някаква форма известие. Но нашия умнокрасив какво прави - въпреки, че никой, нищо не му е потвърдил, той все пак, е побързал да става министър, та да не изпусне далаверата.
    Ако се намери въпросната декларация в архива на президентството, то ще лъсне и документалното му престъпление. Въпроса е, има ли кой да потърси, където трябва и каквото трябва.
  • 48 факуса

    4 3 Отговор
    ама как ще има данни за престъпление кат посолството е зад него,и филмчето с ала балата по изборите също не е,напълно законно е с 7 процента да оглавиш държавата,щом зад теб е посолството
  • 49 ти определено

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Кико":

    си унищожен, след като за повече от 30 години си се научил само да се оплакваш.

    Крайно време е да рзбереш, че колкото и да плюеш по предишните времена, никой няма да се трогне (това минаваше само в тези времена). Сега, спасението на давещите се. е дело на самите давещи се.
    Стягай се и почвай да работиш. Вече за хленч, пари не се полагат

    Коментиран от #51, #52, #53

  • 50 всеки

    6 0 Отговор
    народ си заслужава управлението.
    Щом българина не проявява никаква сетивност към мошенниците, дето му определят дневния ред, то трябва да се сърди на себе си, че вечно го лъжат и мамят.
    Няма как един измамник да се прероди и бъде честен, кагато захапе властта. А когато се събере с други като него, то е ясно - народа е дойна крава и нищо повече. Не е луд, който яде баницата, а който му я дава.
  • 51 Кико

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "ти определено":

    Явно нищо не си разбрал от постовете ми.
    Никой не хленчи и не се оплакра, просто опонирам на малоумниците, които възхваляват тези 45 години "Народна власт". И не мога да позволя да изкривяват историята.
    Народ, който не поснава историята си, няма бъдеще - понимайш ?
    Дали го интересува някой миналото си е за негова сметка. Как ще си обясни случващото се сега без ба познава какво е било ?
    Няма как да се "залавам за работа", след като работя достатъчно и не се оплаквам !

    Коментиран от #56

  • 52 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "ти определено":

    Там е трагедията на днешната младеж. Не ги интересува нищо, което е било преди тях.
    Не всичко е само пари, трябва и малко морал.
    Не може да се правят пари в съдружие с наследниците на "червените куфарчета", защото накрая ще ти го изкарат през носа.
    Пък ти си прави парите, както си знаеш, ама после да започнеш да хленчиш, че са те изиграли :)
  • 53 Казуар

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "ти определено":

    По време на живковизма, чистачките на колите се прибираха, защото се крадяха.
  • 54 Луди полудели

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Химическо чистене "Кирчо, Харвард и Ко"":

    Такаааааааа, значи невинен е само за подаването на декларацията с невярно съдържание, което е така, няма го в закон.
    Но е нарушил конституцията, като чрез измама е заел пост, който е нямал право да заема.
    В НК пише: "Чл. 209. ал. 1 Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.".
    Готов е, но няма кой да го сготви! Когато котката спи, мишките играят ръченица!
  • 55 Анджо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Това наследство е от комунизма. Ти много обичаш да ги защитаваш, обаче не искаш да признаеш истината. Тоя хаос скоро няма да свърши, започнахме да ги връщаме вече пак и то децата на тия проклетници, който съсипаха БЪЛГАРИЯ. Разчитах ,че накрая ще бъдат премахнати, но уви, няма отърване от червената мафия.
  • 56 Путин

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Кико":

    Слушай. Ве. Тъпанар. Долен. Има. Една. Поговорка. Че. Народ. Които. Не. Цени. Миналото си. Няма. Бъдеще. Такива. Като. Тебе. Какво. Смятат. Да. Правим. Гейм. Паради. На. Педераси. И. Лесбийки. И. Всичко. Е. Ок. Почистени. Мозъка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове