Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 14:18 900 11

Омбудсман: Близо 30 000 „специални деца“ чакат подкрепа от държавата

  • диана ковачева-
  • специални деца-
  • бюджет-
  • държава-
  • подкрепа-
  • деца със соп-
  • деца със специални образователни потребности-
  • българия

За решаването на тези проблеми е задължителна по-добрата координация между ресорните институции

Омбудсман: Близо 30 000 „специални деца“ чакат подкрепа от държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 30 000 „специални деца“ чакат адекватна подкрепа от държавата, предупреди омбудсманът Диана Ковачева.

Вчера тя прати становища до председателя на Народното събрание Росен Желязков и ресорните парламентарни комисии по внесения от Министерския съвет законопроект за държавния бюджет на Република България за 2024 г., по законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване и законопроекта за бюджета на националната здравноосигурителна каса, уточни БТА.

Анализът ще бъде представен на дискусия „Приобщаващото образование – проблеми и решения“, която се организира от обществения защитник и министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков на 30 ноември.

Осигуряваната подкрепа на децата и учениците със специални потребности в системата на образованието не е ефективна. Хиляди деца със СОП не успяват да завършат задължителното по Конституция обучение до 16-годишна възраст. Малко от тях имат възможността да бъдат подкрепяни от помощници на учителя заради липсата на финансови средства. При много ученици основната тежест по приобщаването им в образованието пада върху семействата вместо върху образователните институции. Тези проблеми са системни и за решаването им са необходими сериозни ресурси и нов модел за работа с децата със СОП. Това сочи анализът на омбудсмана проф. Диана Ковачева, въз основа на детайлни данни по региони за ключови показатели за реализирането на политиката по приобщаващо образование на децата и учениците със СОП, предоставени от Министерство на образованието и науката.

В обсъждането ще участват народни представители, университетски преподаватели, родители, директори на учебни заведения, директори на ресурсни центрове за приобщаващо образование от София, Пловдив, Пазарджик, началникът на регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, експерти и др.

Дискусията е част от Националната кампания на омбудсмана „За правата на децата и хората с увреждания“, в рамките на която, по настояване на проф. Ковачева, бяха осигурени 8 млн. лева допълнителни средства за приобщаващо образование за деца със СОП за 2023 г.

По данни на МОН към края на 2022 г. децата в детските градини със специални образователни потребности са 7126. Проблем в детските градини е работата с родители, навременното идентифициране и подкрепа на децата със СОП. Така се пропуска ценно време за работа с тези деца и за преодоляване на дефицити в развитието им. Учениците от I до XII клас, които попадат в тази група, са 20 040. Подробните данни по образователни етапи показва, че малка част от учениците със СОП стигат до гимназиално обучение, като с всеки следващ етап на образование броят на учениците със специални потребности в образователната система намалява.

За решаването на тези проблеми е задължителна по-добрата координация между ресорните институции като Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, МОН и общините, и адекватно финансовото и ресурсно подсигуряване на приобщаващото образование. Нужни са и целенасочени усилия в посока промяна на нагласите и на учители, и на родители спрямо децата и учениците със специални образователни потребности, е категоричното становище на омбудсмана Диана Ковачева.

Омбудсманът посочва и друг сериозен проблем, който не намира решение в законопроекта за държавния бюджет за следващата година – това е размерът на данъчните облекчения по чл. 18 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Определените 7920 лв., с които се намалява сумата от годишните данъчни основи за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, не са актуализирани от 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо 🌈🌈🌈

    3 1 Отговор
    Да го дуат бедните!
  • 2 Мнение

    6 4 Отговор
    Дреме ѝ на вицепрезидентката Илияна Йотова. Вдигна сватба на сина си за 500 хиляди евро, направи кръщене на внучето за още 250 хиляди евро. Скъса се да обикаля света на държавни разноски. И ония 240 депутати са същите, дето една Национална детска болница за 300 милиона евро не могат да построят 24 години. Позор!

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    За децата отговаря лесбото ШаЛапаТова.
  • 4 Не става бе,разберете го !

    4 0 Отговор
    За да искаш социална политика, трябва да има социализъм, а не демокрация, в противен случай получаваш демократ!
  • 5 Ветеринарен психолог

    4 0 Отговор
    В парламента също има 240 лица със специални потребности. Първо даваме на тях.
  • 6 няма пари за децата

    2 0 Отговор
    само за украйнци леко едни 500 милиона на година важното е да сме политкоректни!
  • 7 Занималня за деца със СОП

    1 0 Отговор
    Уж са "специални" ,а МОН не прилага някакви "специални програми" за тези деца! Училищата трудно успяват да им предложат самостоятелна програма за работа ,може би защото липсват педагози ,които да работят ИНДИВИДУАЛНО с тях. Ресурсното обучени 2 пъти седмично с психолог и ресурсна учителка е крайно недостатъчно, за да усвоят учебния материал те имат нужда от ежедневни индивидуални занимания и многократни повторения. Тези деца учат само до обяд , защото няма предвидени ЗАНИМАЛНИ за децата , които изостават от съучениците си. От друга страна Социалните комплекси също не могат да им предложат ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ,защото по закон нямат право да изземат функциите на училищата, защото видите л и се получава ДУБЛИРАНА ПОДКРЕПА. Те могат да предложат на родителите само гледане на децата ,за да могат родителите спокойно да работят, но не и занимания по математика, български език , английски език и т.н.

    Коментиран от #11

  • 8 Роза

    0 0 Отговор
    С една дума-да не ти се пада лошия късмет да си родител на дете със СОП!Освен обещания друго няма да получиш!
  • 9 Комунист

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Ами тя също е богаташка. Само, къде много обича да се представя и прави на "лява" пред лапни шарани.
  • 10 Моме

    0 0 Отговор
    Моме! Стига изявления! Започвай действия! Конституцията ти е дала това право!
  • 11 Да....

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Занималня за деца със СОП":

    Специална е само работата която не се върши около тях и всички останали лица с Увреждания! Иначе всички тези са принудени да го Духат! - Деца, родители и лица с Увреждания! Закона си е Закон! Но на тях не им Дреме! Не можете да си представите с какви глупости се опитват да оправдават потивозаконите и противоконституционните си Действия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове