Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 16:44 1 570 25

Иван Христанов за продажбата на земя от държавния поземлен фонд: Отново ще трябва да ходим на протести

  • държавна земя-
  • държавен поземлен фонд

Според бившия заместник - министър на земеделието, който купи земята, ще я купи на безценица - на 55% от пазарната ѝ стойност

Иван Христанов за продажбата на земя от държавния поземлен фонд: Отново ще трябва да ходим на протести - 1

Иван Христанов, лидер на партия “Единение” и бивш заместник-министър на земеделието, обясни пред БНР, че Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Той изрази своята реакция срещу възможността държавата да продава земи от фонда.

Христанов подчерта, че като партия вярват в три стълба, на които се гради както нашата политическа философия, така и България - идентичност, земя и суверенитет. Той подчерта липсата на достатъчно оранжерии у нас и заяви, че България има най-висока концентрация на собственост на земя в цяла Европа, което означава, че малко хора контролират прекалено много земя и не позволява да се развива средното и малкото земеделие.

"Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях започнал да роботя, като заместник - министър, през Държавния поземлен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална енергия, да осигури отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да започнем да даваме готова инфраструктура под наем, за да се възроди оранжерийното градинарство и овощарство".

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя и какви са мотивите зад нея, посочи Христанов.

"Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „Земеделие“ има заложени допълнителни 340 млн. лева. Намерих писмото на министъра, в което той без да заеме позиция, казва: „Ако искате да ви осигурим тези 340 млн., ние трябва да продадем 700 хил. декара, които в момента се използват за оземляване на малки и средни стопани“.

Започнах да звъня на колеги от парламента, от министреството и от сектор "Земеделие". Навсякъде чух един и същи отговор: "Зад това нещо стои едно държавно предприятие".

Иван Христанов, лидер на партия “Единение”, подчерта, че който купи земята, ще я купи на безценица - на 55% от пазарната ѝ стойност. Той също изрази мнението си, че се извършва завладяване на земя чрез компенсаторни записи, като сделки през последните 10 години са правени изцяло в полза на големи земеделски конгломерати. Христанов коментира случващото се на политическата сцена в момента.

"Съдейки по фарса, който се разиграва последните дни, виждаме една изключително неадекватна позиция на господин Пеевски, който е галеникът на българската политическа система. Той си позволява да казва: „Вие не се справяте добре“. Но ние не видяхме справяне от негова страна.

Тази сутрин господин Лорер, очевидно изразявайки позицията на ПП, легитимира Пеевски. Той се бил променил за добро. Това е изключително разочароващо. Легитимират човек, който не е оставил и един положителен отпечатък в своята политическа кариера.

Нашият поглед към бъдещето е, че ще продължи това завземане на държавата от Пеевски. Отново ще трябва да ходим на протести"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо и кокорчо

    26 3 Отговор
    Прадаваме, изпираме, ала бала, захранваме сметките в Люксембург, пък вие си ходете на протести
  • 2 Хъхъ

    4 15 Отговор
    Поредните лъжи !
  • 3 Много

    7 23 Отговор
    п р о т и в н а личност, както и предател. В изказването му имаше противоречие. Тези земи са предназначени за компенсиране на българи с компенсаторки за жилища, както и за други собствености, а има хора, които не са си взели и частните ниви. Този е от свитата на Радев, подлизурка и мръсен агент. Мразя такива мухльовци!!!

    Коментиран от #10

  • 4 Одит

    20 4 Отговор
    Интербригадистите Кирчо и Кокорчо ще продадат България на САЩ за жълти стотинки.
    И аз бих си купил 50—100 декара на тази цена!
    Гласувахте за тях а сега на протести?
  • 5 Плевналия

    9 8 Отговор
    Този е такъв смешник, че се чудех на всички които гласуваха за него.
    По смешен и от другото хлапаче с неизживяно детство, Руди Гелчето
  • 6 защо

    20 3 Отговор
    ала балите - вчера кокорчо официално по медиите , че не било вярно - президента лъжел - оказа се , че е вярно
    - лъжците кирчо и кокорчо - направо са нагли
  • 7 българка

    9 6 Отговор
    Този смотльо сам си заби ножа в гърба и сега търси реванш. Аман от такива търтеи, за които властта е начин за препитание!
  • 8 Никой

    7 10 Отговор
    няма да продава, стига спекулации и блъфове ! На протести щял да ходи ?!

    Коментиран от #19

  • 9 Монсанто

    10 0 Отговор
    Земята вече е наша, пито платено, след 2 години ГМО по 100
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Много":

    Много е лесно да провериш преди да плю-еш‼️
    Те така викаха и за оня с чантичката Билла‼️ А после фейка се оказа , че не бил фейк :
    "Каракачанов продаде 500 декара и 11 сгради край морето за смешните 6 лева на кв. метър"

    Коментиран от #20

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    "Асенчо, на калъп да те хванат бабе, ще отричаш !"
    🥸🥸😝🥸
  • 12 Галя от EmbassyTO

    13 1 Отговор
    План :
    Подаряват земята на американски фирми.
    Работят си за шистов газ. Имаме си еднорози, поръчваме. Кой ще излезе на протест? Никой. И за какво. Нали промяна. Ето я. Цветно и весело. Пред тези Бочко ми е дете , откраднало шоколад в се лски магазин.
  • 13 А какво ще стане със новооткрито злато

    11 1 Отговор
    Продават земята,
    а къде ще отпътува златото?
    Там един човек по ,,Ничия земя,, казваше че има хиляди тонове злато.
    Човека казаха,че умрял,
    а сега всички мълчат за златото.
    ЗА КЪДЕ Е ТРЪГНАЛО???
    Може би за Канада,може би за САЩ,може би за Великобритания..
  • 14 Адрес 4000

    4 12 Отговор
    Христанов и ти ли стана поредният четирихилядник купен от митрофанова
  • 15 хихи®

    9 2 Отговор
    Никакво продажба на земя особенно от Хардвардските Измамници...
  • 16 дедя

    10 0 Отговор
    Ще се облажат такива като синовете на Николай Хайтов които смениха ниви в Троянско за ниви по морето или евроатлантиците ще ги лапнат както Златото на БЪЛГАРИЯ
  • 17 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Къф Протест, който се нарича Разходка бре! Докато Ушев дере а?
  • 18 1122

    5 0 Отговор
    Предлагам, вместо да ходим на протести, спящият електорат да ходи на избори. Така с по-малко енергия ще се постигне по-бърз резултат.🎯
  • 19 защо

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    напротив ще продават - има ги датнните в нета - само дета кокорчо излъга че няма
    - не лъжи и ти - има в нета данни официални 724000 дка
  • 20 защо

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    има ги данните аг земеделието - чети - ще продават - самоо месиини лъжи на кокорчо че не било вярно

    Коментиран от #21

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "защо":

    Е иска да продава де ‼️
    Ти какво пак не разбра ❓
  • 22 поп Харитон

    7 1 Отговор
    Христанов зад тая идея стоят герб-борисов и дпс пеевски .Днес борисов в едно от неговите лъжлишви ежедневни интервюта казва ние няма да подкрепим продаването на държавни земи ,които са плодородни - всеки един грамотен земеделецзнае че това това са земи до четвърта категория .Но след това допълни земи които не стават за обработка ще се продават .Което ще рече че в България 90процента от земеделската земя е 7, 8, 9 и 10 категория ккоято според борисов трябва да се продаде В планинските и полупланиските области които са поне 80процента всички земи са от 7-до 10 категория ПРестъпниците от герб и дпс които окрадоха банките бизнесите на хората и държавните и общинските материални и финансови ресурси искат да станат и собственици на 80 процента от държаавните и общинските земи и ето ти новото герберодепесарскко еническо робство .
  • 23 АААААААААА

    3 0 Отговор
    А маймуни ще внесете ли за площада да скачат, че в България не останаха?
  • 24 Ти беше част от тях

    2 0 Отговор
    И лъжеше по нареждане! Помним атаката към ИТН и твоите лъжи! Следователно знаеш кой спуска лъжите и чии интереси обслужват ПП и ДБ!
  • 25 аз и ти

    0 0 Отговор
    А защо първо не ни върнат земята, която си е наша и поземлените комисии казаха, че нямат поземлен фонд?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове