Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 08:35 1 903 47

Десислава Танева: Не е имало дебат в парламента по идеята на Асен Василев за продажба на 20% от държавните земи

  • бюджет-
  • държавен поземлен фонд

От тези 700 000 дка държавата получава годишна рента от 90 млн. лв. Въпрос на управленско решение е кой подход ще приложат управляващите, каза председател на земеделската комисия в парламента

Десислава Танева: Не е имало дебат в парламента по идеята на Асен Василев за продажба на 20% от държавните земи - 1

Ще вкара ли Асен Василев 340 млн. лв. в бюджета като продаде ⅕ от Държавния поземлен фонд? С тази своя идея финансовият министър разгневи не само колегата си - Кирил Вътев, но и част от депутатите. Един от категорично несъгласните е Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, председател на земеделската комисия в парламента и бивш земеделски министър.

Пред БНР тя подчерта, че в ресорната комисия не е стигала такава информация и посочи как са разбрали за намерението на финансовия министър:

"При нас дебат по тази тема не се е състоял. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. В какъв окончателен вид ще се приеме бюджетът и дали тази тема е останала в бюджета, приет в петък от Министерския съвет, ще разберем идната седмица".

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева това са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока:

"Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета".

По думите ѝ сега държавата получава годишна рента от 90 млн. лв. Въпрос на управленско решение е кой подход ще приложат управляващите в държавата, посочи Танева.

"В земеделския сектор има различни направления и искания за това как трябва да се управлява този поземлен фонд и той също да бъде инструмент за подкрепа на уязвими сектори. В момента той се разпределя чрез търгове до достигната най-висока цена. За тези поземлени фондове имаме достигнати рекордни нива на цените на тези търгове. От няколко години тече този дебат - трябва ли да се играят тези търгове, но това е закон, това е публична собственост".

Според нея е възможно хора, които нямат общо със земеделие да си купят земеделски земи. В момента оценките са, че в различни лица има такива инструменти - в общ порядък около 400 млн. лв., отбеляза Десислава Танева като цитира данни на експерти. По думите ѝ тези инвестиционни книжа са създадени с тази цел. Според нея може да се получи значим финансов приход.

Окончателният вид на Закона за държавния бюджет беше приет в петък, напомни депутатът и добави:

"Ще се запознаем с проекта и ще обсъдим темата. Тогава ще видим какви мерки трябва да вземем. Дебатът по тази тема предстои".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налудник

    47 0 Отговор
    Тъй, де, всичко е консенсус. Гиди шаврантии ниедни!

    Коментиран от #41

  • 2 Саса

    70 1 Отговор
    И с дебат и без дебат, мръсната сглобка между ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС довършват окончателно, закопават и разпродават България! Тежко на народ, който търпи! Народ, който приема за нормално шизофренията на Пеевски и Борисов, които всеки ден критикуват правителството, а всъщност го управляват тотално! Без тях, то пада веднага! Пълна шизофрения!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Паре нема

    36 3 Отговор
    ше продаваме квото е останало.
  • 5 Ццц

    51 1 Отговор
    Кредит и тотална разпродажба с огромни намаления. Цялото управление на ПП е като един Черен петък. Този път много черен.

    Коментиран от #28

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хората са воювали за тази земя!!!!

    62 2 Отговор
    Що не е жив кан Крум, да ви изтръгне езиците, ръцете и краката!

    Коментиран от #13

  • 8 Тея ИЗРОДИ от

    29 0 Отговор
    Вик Плевен,не стига,че от 2 месеца има режим на водата,а сега след снега вече 24 часа ни държат без вода. Няма такава държава.

    Коментиран от #17

  • 9 Делю Хайдутин

    45 6 Отговор
    Кокорчо продаде България.

    Коментиран от #31

  • 10 Петър

    35 1 Отговор
    Спомняте ли си как, съученик на Десислава Танева беше спечелил поръчка на министерството на земеделието за доставака на 5 луксозни джипа когато Танева беше министър на това министерство?

    Коментиран от #30

  • 11 Княз Борис

    35 1 Отговор
    Коня си давам, наложницата давам ама от земята Българска един камък не давам!Аз казах!

    Коментиран от #14

  • 12 Трол

    22 1 Отговор
    Ако имаше дебат, друго щеше да е. Тогава дето се вика могат не 20, а 120% да продадат.
  • 13 Ццц

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хората са воювали за тази земя!!!!":

    И да беше жив нямаше да управлява. Неговата политика нямаше да се нрави на посолството. Все пак е защитавал българския национален интерес.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коментар

    35 1 Отговор
    Ококореният мигрант,който няма право да гласува иска да разпродаде България.Даже не е срещу реални пари.Пълно Падение.
  • 16 редник

    35 1 Отговор
    /От тези 700 000 дка държавата получава годишна рента от 90 млн. лв./

    За 4 г. - 360 млн!
    Това е като наркоман, който изнася домашното имущество, а накрая продава и жилището на безценица...

    АМАН!
  • 17 креативно

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тея ИЗРОДИ от":

    Организирайте си б0й със снежни топки пред сградата!
  • 18 Десислава Танева!

    25 0 Отговор
    Житарската Мафия! Ше Продаде Земите, на ваши сламени хора и без Дебат!
  • 19 Българин 🇧🇬

    22 3 Отговор
    Щатско-турските евроатлантически марионетки разпродават България !
  • 20 вече го казах

    26 2 Отговор
    Не пипайте земята!
  • 21 Пламен

    23 3 Отговор
    След 12 години управление на хунтата ГРАБ , това е резултатът.Всички фирми на дългогодишна хранилка са си все още там по места Нищо правенето и доенето на народна пара продължава Заканите на Бойко Борисоф , че ще възстанови реда е в този стил.Идваме и продължаваме с ,,кюлчета" и ,,пачки " от 500 ...Така се управлява.

    Коментиран от #24

  • 22 .....

    30 1 Отговор
    Е не е истина. Та направо те искат да ни направят втора Украйна както те си продадоха земите на други държави, а отделно каква държава ще сме ако 20% от земята ни отиде в чужди ръце. Ще сме роби и зависими от други държави и интерсити, докога бе не мили и е драги ще си правите гаргара с българският народ

    Коментиран от #26

  • 23 Киро Про100то

    13 1 Отговор
    Ние другари знаем и можем. И най-важното е че мразим Борисов. И той вече не краде другари!
  • 24 аве

    7 14 Отговор

    До коментар #21 от "Пламен":

    Бойко Борисов от три години не управлява. До кога ще оправдавате некадърността си с него? За тези три години обедняхме с още 9 милиарда.

    Коментиран от #35

  • 25 умнокрасивите разпродават България

    23 2 Отговор
    А ние си чешем езиците по интернет сайтовете. До кога бе, българи!
  • 26 Последния Софиянец

    21 3 Отговор

    До коментар #22 от ".....":

    Ще продадат българската земя и народа ще се скита и проси по Европа като Украинците.

    Коментиран от #36

  • 27 Демократ

    21 0 Отговор
    Няма как нещо в държавата да се случи нещо добро,когато обиграните мошеници и дългогодишни доказани далавераджии са в управлението. Танева се върти в кръга депутат-министър-депутат вече 20 години, вечни са. Пицаджията и крупие Данчо Ментата или великия вечен финансист на ДПС-КГБ творението е от 30 години назначен за вечен депутат първоначално от СДС- без никакво образование. Как искаме България да има нормални финанси? Това е строго професионална и експертна материя, не за неграмотни празни дрънкала. Такъв е авторитета на управляващите ни, но докога ще ги търпим?
  • 28 Факт

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Защо плюете само по ПП ДБ, то всъщност те управляват благодарение на ДПС и ГЕРБ! Защо ли???? Защо се правим на луди, защото позволяваме да ни правят на луди....
  • 29 ТРЕНД

    8 0 Отговор
    Контролиращите ЕС, без НАТО не влизаш в ЕС. тА контролиращите ЕС, не искат - нямат изгода, няма да допуснат България да продава нещо в ЕС, ако големи компании го произвеждат. Ето защо такива като България са евтин труд, ниски данъци и пазар за инвестициите - производствата на отвърдените евроатлантически компании и банки, като могат да правят само суровини за ЕС - които не са изгодни за ЕС, като рапица и лавандула.. Може и да изнасят към не ЕС страни. Тогава защо ни е ЕС? Те си имат интерес от сегашното положение, с евтин труд и ниски данъци, пазар за техни стоки. Адам Смит отбелязва, че работодателите често заговорничат, за да поддържат ниски заплати: "Интересът на търговците ... във всеки конкретен бранш на търговията или производството винаги е в някои отношения различен от, и дори противоположен на този на обществеността ... Те като цяло имат интерес да мамят и дори да потискат обществеността ... Рядко чуваме, каза се, за комбинации на майстори, макар че често за тези на работници. Но всеки, който си въобразява, че майсторите рядко се обединяват, е също толкова невеж по отношение на света, колкото и на субекта. Господарите винаги и навсякъде са в някаква мълчалива, но постоянна и еднаква комбинация, за да не повишават заплатите на труда над действителната им ставка ... Не е обаче трудно да се предвиди коя от двете страни трябва, при всички обикновени поводи, имат предимство в спора и принуждават другия да се съобрази с техните условия." ...
  • 30 Мдааамм

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    То да е само това....и като оня запис по скайпа да си траят "зеленчукопроизводителите" пред европата..
  • 31 Дааа

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Делю Хайдутин":

    Защо само Кокорчо, защо пропускаш неговите началници- Пеевски и Борисов?????????
  • 32 ТРЕНД

    5 1 Отговор
    Според икономическия антрополог Джейсън Хикел капитализмът изисква натрупването на излишно богатство в ръцете на икономическите елити с цел мащабни инвестиции, непрекъснат растеж и експанзия и огромни количества евтина работна ръка. Като такъв, никога не е имало и никога не е могло да има постепенен или мирен преход към капитализъм и това „организирано насилие, масово обедняване и унищожаване на самодостатъчни икономики за препитание“ поставиха началото на капиталистическата ера. Появата му беше подхранвана от обедняването и крайното насилие, които съпътстваха заграждането и колонизацията , като колонизираните народи се превръщаха в поробени работници, произвеждащи продукти, които след това бяха преработени от европейските селяни, лишени от заграждението, които изпълниха фабриките в отчаяние като експлоатирана евтина работна ръка. Хикел добавя, че е имало ожесточена съпротива срещу тези развития, тъй като периодът от 1500 г. до 1800 г., „точно в Индустриалната революция, е сред най-кървавите и най-бурните времена в световната история“.
  • 33 ТРЕНД

    4 2 Отговор
    Американският икономист Чанг също така твърди, че докато държавният интервенционизъм понякога създава икономически провали, той има по-добри резултати от нерегулираните свободни пазарни икономики, които, според него, много рядко успяват да доведат до икономическо развитие. Той цитира доказателства, че растежът на БВП в развиващите се страни е бил по-висок преди външния натиск, препоръчващ дерегулация , и разшири анализа си до провалите на свободната търговия да предизвика растеж чрез приватизация и антиинфлационни политики .
  • 34 Шенгена през крив макарон

    10 0 Отговор
    С такива крадливи друзья като тая и Прасето
  • 35 Факт

    20 0 Отговор

    До коментар #24 от "аве":

    Защо лъжеш, че Борисов не управлява??? Що за глупост е това? Как е възможно, та нали благодарение на Борисов и Пеевски ни управляват сглобката???? Докато има т.елета ще има и к.асапи....
  • 36 .....

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Прав си и тогава няма да се пишем последния софиянец, а последният БЪЛГАРИН. Срам докъде ще ни докарат. Хан Аспарух извинявам се предварително за израза, но салта ще прави в гроба няма да се обърне а направо САЛТА
  • 37 Хъм

    15 0 Отговор
    Тази булка много се е ояла от държавната софра.
  • 38 г-н

    9 1 Отговор
    С покупката ще се облагодетелства Десислава Танева и семейство и кметовете и кметските заместници
  • 39 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Асен Василев да предложи за продажба цялата държава и да приключваме.
  • 40 ПепаПиг

    6 0 Отговор
    как се е ояла като...., дреме и за народа!
  • 41 Познайте

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Налудник":

    Кой притежава тези поименни бонове…
  • 42 Продаваме земя

    6 0 Отговор
    за да храним държавната аристокрация с високи заплати
  • 43 бай Иван

    5 0 Отговор
    Явно вървим към украински вариант. Чакаме американските фирми да купуват земи.

    Коментиран от #47

  • 44 незнайко

    9 0 Отговор
    Да не са му БАЩИНИЯ тези земи, че ги предлага за продан ? Между другото голяма част от земите в Делиормана вече не са БЪЛГАРСКИ а са изкупени от Турция чрез подставени лица, но държавата ни нехае по въпроса !!! Асен Василев иска да продаде БЪЛГАРИЯ !!!

    Коментиран от #45

  • 45 .....

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "незнайко":

    И аз бях чул преди 5-6 години този слух за югоизточна България и се молих да не е истина, но май ще се окаже факт. ЛОШО МНОГО ЛОШО ЩЕ СИ ЗАТРЕМ САМИ ДЪРЖАВАТА
  • 46 уйко калеко

    4 0 Отговор
    Опасен е КОКОРЧО.Тази държава няма никога да се оправи.ДОБРЕВ,ПЕЕВСКИ И БОКО подхванаха ЛУКОЙЛ ,КОКОРЧО държавният поземлен фонд за всеки има по нещо да краде.БЪЛГАРИЯ се каза като брашнян чувал,само тупаш и тя пуска.
  • 47 Стършели

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "бай Иван":

    Ще стане както в Украйна.
    Киев постигна споразумение с американския финансист Александър Сорос (син на търговеца Джордж Сорос), че опасните отпадъци на САЩ ще бъдат изхвърляни в Украйна. За целта се предвижда да се отдели парцел от 400 квадратни километра хував чернозем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове