Last news in Fakti

2 Декември, 2023 15:24 1 126 42

Христо Иванов: Партиите - великани изчезнаха от политическата сцена, останаха средни по размер политически сили

  • политически формации-
  • служебен премиер-
  • политическо договаряне

Служебният премиер трябва да престане да бъде функция на еднолично решение на президента, смята съпредседателят на "Демократична България"

Христо Иванов: Партиите - великани изчезнаха от политическата сцена, останаха средни по размер политически сили - 1

“Трябва ни политическа сила, която да дефинира дългосрочните цели на обществото за неговата внимателна, умерена, нереволюционна модернизация и адаптация къмизключително сложната геополитическа ситуация в света. Трябва ни политическа сила,която отстоява десните ценности.” Това заяви в интервю за “Дарик радио” лидерът на
“Да, България” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов.

Той уточни, че това по никакъв начин не поставя под съмнение подкрепата заправителството и партньорството с “Продължаваме Промяната”, а отговаря нанеобходимостта от по-дългосрочни визии на “Демократична България”.

“Трябва ни политически субект, който дългосрочно може да налага приоритети.“Демократична България” трябва да се върнем към първостепенната си задача дапредставляваме десните хора, от център-дясна позиция”, каза Иванов. И аргументиратова и с нуждата от легитимация на политическите позиции в една нова политическасреда, в която вече няма партии-великани и никой не може да претендира за цялатавласт, а е необходимо политическо договаряне. “За да се нормализира средата на договаряне, много е важно политическите формации да имат големи разкази. Защото
повече не можеш да се легитимираш само с искането на цялата власт, това трябва да става през големи разкази, за да бъде устойчив моделът. Това е шанс за нормализация”, каза Иванов.

По думите му, хората са свикнали изборите да бъдат спечелени от една партия, а това винаги е водело до концентрация на политическа власт, която се превръща в безконтролна финансова, икономическа и репресивна власт чрез организирана злоупотреба в задкулисието извън публичните институции. Партиите великани обаче вече са изчезнали и българската политическа система се фрактурира до максимум средни по размер политически формации.

“А това означава невъзможност за тропане по масата и до нуждата да се разговаря. Това води до фрустрация - обществото очаква някой да управлява, а ние трябва ежедневно да обясняваме, че имаме 60 гласа. Премиерът не може вече да е цар, да командва всичко от джипката. Той не може да смени министър, но и никой не може. Всички партийни ядра и фенски маси ежедневно казват помежду си - абе вземете и направете еди какво си. И в края на ежеседмичния цикъл на драмата осъзнаваме, че няма накъде да ходим и тихичко започваме да поизстиваме. Не можеш да вземаш еднолично решения с 60 гласа, това ражда фрустрация”, обясни Иванов.

Според него преходът от политиката на червените линии и на кандидатирането на политическите сили в ролята на гиганти към култура на договаряне е бавен, но конструктивен процес. “Ако успеем да легитимираме политическото договаряне и го направим устойчиво, това ще е най-голямата свобода. Видяхме го на местните избори - практически в нито един голям областен град няма общински съвет, доминиран от една политическа сила. И трябва да се договаряш. Това е най-голямата гаранция, че няма да го има стария модел. Ние имахме идеята, че ще сме авангарда на разграждането му, но не се получи. И се отнасям с известна благодарност към гражданите, защото разбират,
че целта не е била “моделът Борисов” да стане “моделът Иванов”, а да няма модел.

Но фрустрацията може да роди нова вълна на търсене на спасител и се боя, че тя няма да е в демократична посока. Затова трябва да изградим култура на разговор и договаряне”, каза Иванов.

Според съпредседателя на ДБ не е вярно, че Делян Пеевски иззема ролята на премиера и акад. Денков успешно се справя с трудната си задача да балансира една невъзможна конструкция, която трябва да произвежда резултати. “Всички, които сме на политическата сцена, трябва да бъдем оценявани не по шума, който вдигаме, а по това до каква степен сме част от решението, а не от проблема. Основната ни задача е да сме много обрани, много внимателни, за да не се превърнем в част от проблема - иначе обществото няма да ни го прости. Затова рядко говоря, защото трябва да сме обрани”, каза Христо Иванов.

И добави по-колоритни щрихи към тезата си: “Много е изкушаващо да кажеш - правителството е толкова слабо, аз мога да го бутна и всеки започва да клати лодката, с претенцията - следователно силата е при мен. Нищо подобно, всеки може да унищожи правителството, но тогава ще понесе тежки вреди. Ако искаш да извлечеш дивидент, трябва да покажеш, че правителството зависи от теб и за да го им, трябва да го укрепваш. Идва време да си седнем на задниците, малко да помълчим и да започнем да се държим по-конструктивно.”

По повод промените в конституцията, засягащи служебното правителство, Иванов каза, че след проведените досега експертно-политически дебати се стига до разбирането за промени с две задачи. Първата е да се ограничи възможността на президента да взема еднолично решения, защото това противоречи на идеята на българския републикански конституционен модел. Затова служебният премиер трябва да престане да бъде функция на еднолично решение на президента. Втората цел е да бъде ограничен обхватът на задачите, с които може да се занимава служебния кабинет - “като съседа, на който давате ключа докато сте в отпуска, за да дава храна на кучето и да полива цветята”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е честно

    19 0 Отговор
    правен си в другата дупка, виж се в огледалото
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 илия

    1 4 Отговор
    Напускам държавата ,защото боко ни замеряше с пачки по магистралите , а сега няма да има бонуси за нас !!Фен на граб !!
  • 4 Александър

    13 0 Отговор
    То никой не гласува ,той нямало партии, дано изчезнете всички
  • 5 обективен

    13 2 Отговор
    Феномена от Банкя докато е жив или не влезе в затвора ,тази държава все ще е робска !
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    САТЪР ЗА КОАЛИЦИЯ МУТРА ФЕС И ПЕС :))
  • 7 Спеца

    15 0 Отговор
    Христо Иванов също е от политическия боклук както се изказваше Гешев.Така,че да си зима капата и да си заминава,че времето назрява и скоро ние ще ги изринеме с големите лопати наред.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 смока

    8 0 Отговор
    Абе кът ги слушаш всички по приказките им сме едва ли не малката Швейцария,ма като излезеш и се огледаш,, пак у потурите,,.А деее.На кой да верваме народе,кажете.
  • 10 Спеца

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Ще работя безвъзмездно за възстановяването и разширяването му.Да ги събереме всички.Да има място.Иако може да съм шефааа.

    Коментиран от #12

  • 11 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Всеки събрал по 20 човека и се прави на лидер.Аз мога да събера няколко хиляди
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 горски

    6 0 Отговор
    Плъховете станаха мишки...Мишките като тоя- хлебарки...Деволюция сър...
  • 14 М3 голд

    6 1 Отговор
    Този фалшив юрист е написал много дълга статия, която не зная кой ще прочете цялата. Трябвало му една партия с дясна политика, която да поведе страната.
    Взел е пример от Китай, където ККП води успешно страната си напред. И води дясна политика. И отговаря и контролира целия процес. И, забележите, се бори с корупцията навсякъде, и по върховете. Публикува се, че са издали 10 000 смъртни присъди. Разбирате ли? Как у нас, с либералната демокрация това ще стане? НИКОГА! Никога няма да стане! Христо мечтае да яхне вълната и да няма други вълни. Ама без нещо като ККП. Нещо по така.
    Излиза, че неправилно е изваден чл.1 от конституцията. Просто БКП е трябвало да стъпи на нови релси. Това е китайския модел. Даже руският не е такъв. Но китайският модел е несъвместим с европейската сбирщина. Затова Европа, под лапата на САЩ, ще върви контролирано надолу. А Христо Иванов ще раздава "остроумие".
  • 15 Спеца

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Щом ще има и излъчване може и палача да съм.Не щем шеф.С кеф и финес ще ги показваме по чиливизора,да си не помислят новите за такива работи.

    Коментиран от #20

  • 16 раз

    0 0 Отговор
    Средни по размер партии със средни по размер такова(дето е с тестиси),с дължина от по 8-10 сантиметра.
  • 17 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Грешка. В България към днешна дата няма дори една Политическа Партия. Представените лица в Парламента са представители на отделни Политически Проекти. Делегатите в Конгресите на тези Проекти се осигуряват от Дарителите Олигарси. Тук няма Партийна Идеология, няма Партийна Програма. Има една единствена Цел - Чрез Властта, удовлетворяване на Комерсиални Интереси. На Дарителите - Обществени Поръчки, на Лидерите, Финансови и Имотни облаги (чрез Ипотечни Кредити вноските по които са от Дарения и Държавна Партийна Субсидия). В такава Среда, определенията - "Дясна Партия", "Икономически и Социални Реформи", "Народ" са реално обезличени. Народът разделен и беден, псевдо Политиците ошипарени с пълни джобове отговарящи на фразата: "Думи, Думи, останалото е Мълчание..."
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да, бе

    4 1 Отговор
    Само в дб остана един "великан", че и генерал се води някакъв... Поне олицетворява напълно политическата банда. Тотално, и ръста му е най-малкият дефект.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 въпросче

    0 0 Отговор
    Киро канадският защо все ходи без вратовръзка? Протестира ли?
  • 22 АГАТа Кристи

    3 0 Отговор
    Така е защото хем сте КОМУНЯГИ, /по наследство/, хем сте демократи...
    "Е те такова животно па нема" !

    Коментиран от #29

  • 23 Риститутката

    2 0 Отговор
    Останаха само крадците и предателите
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 123456

    3 1 Отговор
    Останаха малки партии и неколцина платени голи охлюва като теб и генерала и тия младите лейнца около вас , дето разсипват и разоряват държавата сега . А ти мънкаш , мънкаш и все за съдебна реформа дуднеш и нищо не правиш, Бойкикев !
  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мъдю":

    Моля това е Сайт Всеки има Право на Мнение Разкрит СТАМАТ МАГАРЕТУ Разбрахте ли Моля
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "АГАТа Кристи":

    Просто Алчност за Власт а и СДС са Бивши от БКП

    Коментиран от #33

  • 30 само питам

    1 0 Отговор
    а бе ице ти изкара почти стаж за една пенция вНС и все управяш съдебната реформа а тя е няма никаква корумпирани съдии адвокати вещи лица така че вземай си дърмите и беш от НС

    Коментиран от #31

  • 31 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "само питам":

    Правосъдието ни е Коремпирано
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мда

    0 0 Отговор
    А гербавата дб е вече пред изчезване...
  • 36 35 ГОДИНИ

    0 0 Отговор
    ОТ ЖИВОТНИТЕ, ЩЕ СТАНАТ ЧОВЕЦИ! ВЕРВАЙТЕ НИ! :)
  • 37 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    И слугинажа на комуномутрите остана, Ице. Абе ти от кои беше?
  • 38 ....

    0 0 Отговор
    🔔 🫴 🏀˙˙·..·˙˙·..·˙˙·..·˙🗑
  • 39 Партиите великани изчезнаха?!!!

    1 0 Отговор
    Кои са Партиите Великани дето са изчезнали? БСП партия великан ли беше? Или създадената от БСП на кръглата маса СДС партия великан от доносници сигурно е била?!!! Това са адвокатски увъртания, защото част от СДС сега е ДБ, другата част от СДС е гербовата марка на ГЕРБ!!!
  • 40 Пит

    0 0 Отговор
    абе ти идиот ли си или мислиш нас за такива няма големи партии защото гласува 30% от населението и половината бюлетини са невалидни и се дописват от комисиите а после всичко влиза в съда
  • 41 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    тоя пак изпълзя от Нищото
  • 42 Стефан

    1 0 Отговор
    Средни и партии микроби като Дай, България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове