Last news in Fakti

2 Декември, 2023 21:21 1 945 19

Пламен Димитров: Няма причина да се откажем от протеста на 14 декември

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • заплати-
  • протест

Допускам между 20-30% ръст на заплатите при медицинските сестри, заяви президентът на КНСБ

Пламен Димитров: Няма причина да се откажем от протеста на 14 декември - 1
Снимка: БГНЕС

Тази седмица имаше разгорещени дебати при обсъждането на бюджета за Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. КНСБ проведе серия от консултации с парламентарните групи. Резултатите представя президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” на NOVA NEWS.

„Наистина бюджетът на Касата е с близо 1 млрд. и 100 млн. лв. повече от 2023 г. – безпрецедентен ръст, отдавна не сме имали такъв. Това е и за болничната и за извънболничната помощ и лечение. Би трябвало да стигнат за по-добри заплати на лекарите и мед. сестрите и за по-добра грижа към пациентите. Дали ще стане ми е трудно да гадая, в нашата система има много парадокси”, заяви Димитров.

Президентът на КНСБ коментира как вижда увеличаването на заплатите на медицинските служители. „Колко трябва да получават, като минимум, казва Колективния трудов договор. В края на тази година той ще изтече. И вече се започва с подготовката за следващия. Аз не мога да кажа колко ще бъде увеличението, което се иска. Но това, което имаме към момента – 900 лв. за санитар, 1 500 лв. за мед. сестра и до 2 000 лв. за лекар стартова заплата, със сигурност вече е старо. Инфлацията го е обезценила. Аз допускам между 20-30% увеличение на тези числа”, заяви той.

Според него 2,5 млрд. лв. за пенсии идната година, на фона на общите разходи, е пределното, което бюджета може да си позволи за пенсионерите. „Да не забравяме един доста сериозен разход – 1,2 млн. лв. повече за обезщетения и помощи за хора с увреждания и имаме нужда от средства за заплати. Това е основния акцент на нашите допълнителни искания. Така, че не казвам, че това е най-доброто, но на този етап като правило е приемливо”, коментира Димитров.

Искането за заплатите на преподавателите – да достигнат 125% от средната заплата, президентът на КНСБ коментира така: „Това е съгласие, което беше постигнато преди доста години между всички партии, които са парламентарно представени. И се следва вече 3-4 година като съотношение. Това беше за да покажат всички как педагозите са изведени пред всички останали, как образованието е приоритет. Обаче това не би трябвало да става панацея. Средната заплата се формира от всички заплати и ако всички са над нея няма как да има средна заплата”.

Относно готвения протест на 14 декември и възможността да се откажат от него, след преговори с властта, Димитров посочи, че не виждат причина за отказ. „Казах, че все още ние търсим 400-500 млн. лв. допълнителни за заплати. Това велико число от 2 млрд. лв. повече е невярно. Основната ни критика към бюджета е че няма хоризонтална политика”, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    20 2 Отговор
    Време е, всички които са недоволни от синдикатите да излязат от тях. Просто говорят едно а правят друго.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Синдикатите са Зависими от Олигарси Бизнес Политици
  • 3 Няма

    5 1 Отговор
    причина някой да ти клекне ! Стига вече !
  • 4 Ироничен

    8 3 Отговор
    Ако има протести в полза на медицинските сестри, ще се включа, макар че не съм медицински брат.
    ПОДКРЕПЯМ ГИ!
  • 5 хххх

    12 2 Отговор
    Причината е, че много искате да лапате... ама свършва. и то защото си искате ЕС. А ако искахте наистина нещо да правите на тези протести можеше да поискате оставката на енергийния министър, но вие просто искате да лапате..
  • 6 казионни синдикати

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    У нас синдикатите са казионни, те са част от властта, правят си взаимни услуги. Доволни са и двете страни, недоволни са работещите и пенсионерите.
  • 7 даскал Манол

    14 4 Отговор
    У нас даскал в килийно училище получава по-голяма заплата от доцент в университета. Къде в света го има това?
  • 8 Забелязал

    14 2 Отговор
    Тоз клоун по времето когато управляваше ГЕРБ беше по нисък от тревата
  • 9 петко Родопски

    12 2 Отговор
    До като беше Тиквата на власт що не протестираше бе аланкулууу щото много беше добре ли ейй за бой си
  • 10 Уса

    4 2 Отговор
    С тези смешни 20-30 процента увеличение унищожават медицината в България
  • 11 СЪБИРАМЕ СЕ

    15 1 Отговор
    ЗА ПРОТЕСТ СРЕЩУ СИНДИКАТИТЕ....НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ СИНДИКАТИТЕ....
  • 12 Гост

    8 0 Отговор
    Поне това не е изненада. Увеличението е за лекари, сестри и т. н., за пациентите преселение в един по- добър свят. Това не е пресилено, а е
    страшната статистика. С по- високи заплати няма да премахнете пренепрежителното им и нехуманно отношение съм болния човек.За малтретирано Куче днес законът е много по- строг, отколкото за смъртта на попаднал в ръцете на недобросъвестен лекар , човек.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Айде

    6 1 Отговор
    Тия се опитват да се навират навсякъде! Нямат общо нито с учениците, нито с пенсионерите, нито с хората с увреждания. Там, където въобще ги има са с представителство до около 12%! Властта не трябва да им обръща внимание. И без това не носят никаква отговорност.
  • 15 Кой ти мисли за хората

    3 0 Отговор
    Шести ден чакам резултати от изследване, за което в официалния сайт на лабораторията пише "24-48" часа време за излизане. Прословутата шведска лаборатория Синево., ама в България. Същите тия, дето в Пловдив бяха ошашавили една жена с фалшиви високи резултати за кръвна захар. И после като компенсация й предложиха безплатни изследвания за 300 лв.. пак при тях. Може и да няма нужда, ама кой те пита.
  • 16 Пенсионер

    5 0 Отговор
    За пенсионерите тази година Коледни добавки няма да има. Такива са предвидени за съдебната система. За целта Асен Василев отдели 66.6 милиона лева за Коледната премия на магистратите. Всеки магистрат в РБ, ще получи Коледна премия /добавка/ в размер 1.6 основни заплати плюс ранг. За сведение в Гърция на всички пенсионери Правителството дава Коледна добавка по 250 евро на калпак. У нас пари за добавки само за някои.
  • 17 Стига с тези мед. сестри

    5 0 Отговор
    Питайте по-възрастните им колежки как младите се назландисват да правят рутинни процедури, та даже и да слагат инжекции. Заплатите да се определят от качеството на работата им и мнението на пациентите, а не от това, всички да се поставят под общ знаменател. Която е решила да напусне България, няма да бъде спряна със 100 лв. по-вече.
  • 18 Ти за каква стачка говориш

    0 1 Отговор
    Бойко ли те обработва?
    При първото редовно правителство на ПП, Асен Василев се захвана с повишаване заплатите на лекари, мед. сестри и други професии
  • 19 Куку

    2 0 Отговор
    Толкова смешен...Ако щете и 500%да направите заплати на учители и лекари и мед.сестри,все същото калпаво ниво ще е,дори по лошо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове