Last news in Fakti

4 Декември, 2023 15:14 913 12

Проф. Екатерина Михайлова: Притеснително е ниското ниво на доверие в сегашния парламент

  • екатерина михайлова-
  • ниско ниво-
  • доверие-
  • парламент

"Нямам обяснение за бързането с гласуването на промените в Конституцията. Чух и министърът на правосъдието да отправя апел към депутатите да не пришпорват процеса, а по-скоро да се търси качество и сигурност в предлагането на окончателните текстове", коментира експертът

Проф. Екатерина Михайлова: Притеснително е ниското ниво на доверие в сегашния парламент - 1
Снимка: Нова телевизия

"Нямам обяснение за бързането с гласуването на промените в Конституцията. Чух и министърът на правосъдието да отправя апел към депутатите да не пришпорват процеса, а по-скоро да се търси качество и сигурност в предлагането на окончателните текстове". Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, бивш депутат и бивш заместник-председател на Народното събрание:

Тя обясни, че един от най-съществените въпроси в промяната на Конституцията е свързан със съдебната власт. Предложеното има две измерения - кадровият орган, който да решава въпросите за съдиите, да бъде съставен по начин, по който да има мнозинство на съдии в него, това е международен и европейски стандарт, а втората страна е по-голямата отчетност на прокуратурата и отнемане на част от изключително големите правомощия, които имаше досега главният прокурор.

Според нея е притеснително ниско нивото на обществено доверие в настоящия парламент и уточни, че това поставя въпроса "доколко са облечени в доверие тези, които вземат решенията":

"От друга страна обаче ние не можем да оставим законодателният орган да не работи и да чакаме по някакъв магически начин да стане по-одобрявано. Но трябва да се търсят решения и от страна на политиците, и на гражданите, за да имаме по-легитимен орган за вземане на законодателни решения".
По думите на проф. Михайлова идеята за възможност депутатите да имат двойно гражданство "не е отпаднала, но е заглъхнала".

"Част от идеите за намаляване на правомощията на президента, свързани с назначаването с негов указ на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, като че ли не срещнаха подкрепа в дискусиите", подчерта тя и коментира, че относно правомощията на президента за назначаване на служебно правителство ще има промени:

"Но те няма да бъдат така, както са в първоначалния проект, защото самите вносители разбират, че това, което са предложили, няма как да се получи. Като че ли ще има съгласувателни процедури, както и при редовния кабинет, президентът да провежда консултации с парламентарно представените фигури и да се търсят авторитетни лица, които да влязат в служебния кабинет, които име управленски добър рейтинг. Има идея, която не е оттеглена, да може да се осъществява парламентарен контрол и над служебния кабинет, с изключение на вот на доверие и на недоверие. Идеята е да има депутати, това е в първоначалния проект".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРЪКА АЛИ

    7 2 Отговор
    Скапана ,,сглобка,, измислена само заради теьи тъпотий ганювски се изнесох в Мексико Сити
  • 2 честен ционист

    11 3 Отговор
    Няма значение, какво е доверието на Ганчо, след като Посолството е дало пълен кард-бланш. Ганчо може само да цъка с език и псува, скоро само на ум, а по-късно дори няма да смее и да помисля.
  • 3 Умирам от смях

    9 2 Отговор
    Притеснително е, че след толкова години още никой включително и тази пача не намаза въжето.
  • 4 Пич

    10 0 Отговор
    В тази държава , магаре да вържеш за няколко години в някой университет , и него ще направят професор !!! Не е бил луд Калигула , а просто не е имал въображение !!!

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Ветеринарен психолог

    6 0 Отговор
    То пък по твоето време не беше същият бардак парламента.
  • 6 Голям зор

    1 1 Отговор
    Трябва дебат защо хората не искат да гласуват или така му изнася на някого.
  • 7 софиянец

    4 0 Отговор
    Тази не е никакъв професор, за едно година е била почетен професор горе на горнобанските ливади в един "университет", който се помещава в сградата на "бившето" АОНСУ. За да е професор, трябва доста труд- да е изминала пъътя от асистент- ст. асистент- главен аисистент-доцент и чак тогава професор, при това, ако е станала доктор на науките.
  • 8 пазарджишка гроздова

    3 0 Отговор
    Защо я давате тази пазарджишка адвокатка? Пък и "професор"? Откога? Тя е известна като Класната, дясна ръка на Ване Цигането от с. Драгалевци, Софийско.Политиците нямат място в науката, хеле пък тая.
  • 9 лаборант в АОНСУ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Обидно е за истинските професори и тази да се титулова професор. Откъде-накъде?
  • 10 юрист

    1 0 Отговор
    Абе, какъв професор е тая, не се излагайте...
  • 11 Тахумба

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Да, ама трябва да му слагаш и сенце.
  • 12 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе въобще ни мъ üбе 😆
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол