Last news in Fakti

4 Декември, 2023 22:45 1 876 31

И Емил Хърсев е убеден: Ще влезем в еврозоната през 2025 година

  • държавен дълг-
  • бюджет-
  • ддс

Това, което най-много ни притеснява, е дългът, трябва да го управляваме максимално стриктно, казва финансистът

И Емил Хърсев е убеден: Ще влезем в еврозоната през 2025 година - 1

"Това, което най-много ни притеснява, е дългът. В момента имаме двойно по-голям дълг. Трябва да го управляваме максимално стриктно, тъй като сме избрали система на валутен борд. Този бюджет е твърде разточителен. Без нов дълг няма как, той трябва да се обновява, има задължения на страната. Има случаи, когато опитите за намаляване на дълга, водят до разсипване на цели страни. Виждаме изненадващи резултати на БВП. САЩ установиха 5%, такова нещо може да се случи и в България", коментира финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на bgonair.bg.

По думите му през 2025 г. България ще получи съгласие за Еврозоната, тъй като това е необходимо за функциониране на европейския механизъм.

"Хърватска се присъедини, без да изпълнява критерии. Почти няма страна в Еврозоната, която да ги изпълнява. Решението винаги е политическо. Инфлацията не е нещо, което зависи от българските органи на управление", добави доц. Хърсев.

Той посочи, че финансовият министър е политическа фигура, на която ѝ е дадена възможност да направи бюджет, от там нататък решението е на Народното събрание. Според доц. Хърсев критиката не е правилно насочена към Асен Василев.

"Една голяма част от разходите за управление могат да бъдат преосмислени. Виждаме, че вместо ограничаване на разходите, има опит да се отвори дебат за увеличаване на данъците. Стремежът да се уеднакви данъчното облагане е очевиден, но не води до никъде. Вече 10-а година буксува така нареченият фискален съюз. Фискалния пакт не се изпълнява, не съществува", заяви доц. Хърсев.

На въпрос процентното ДДС ще изсветли ли бранша на ресторантьорите, той отговори, че не е съгласен, че със средствата на дупки в системата за облагане с оборотен данък "трябва да се водят подобни пазарлъци". По думите му всеки отрасъл и всеки бизнес е длъжен да работи така, както изисква законът.

"Не мисля, че ресторантьорският отрасъл е най-големия проблем на българската икономика. Не забелязвам прогрес, въпреки намалените данъци. Една по-ясна и категорична данъчна политика за еднакво данъчно облагане би имала много по-голям успех", смята финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    48 3 Отговор
    Не бързай палячо, преди да се проведе референдум и народа да си каже думата.
  • 3 Шопо

    49 6 Отговор
    Не ви щем еврото.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 4 Да бе

    20 3 Отговор
    A защо не през 3025 г.? БВП, САЩ, Хърватска. Леле какви комбинации...
  • 5 Тц тц

    34 5 Отговор
    Първо референдум. Иначе изстъпленията на футболните фенове ще ви се сторят като игра на криеница в детската градина. Цела армия травматолози нема да ви събере кокаляците за едно свестно погребение.
  • 6 Яяяяяяя

    20 2 Отговор
    Щом така е заповядано, така ще бъде. За младите лесно, терминал 2, ама какво ще правят с пенсионерите , с мор няма да стане бързо, че са издържливи. Но пък ще има зелена територия за експерименти
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пешо

    23 2 Отговор
    Ще влезнем и в шенген и в еврозоната. Това ще стане точно 3 дни след като цъфнат на баба ми гнилите налъми.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мани беги

    3 3 Отговор
    ха дано
  • 11 Бай Иван

    25 3 Отговор
    Хърсев, точния израз не е "Ще влезем в Еврозоната", а "Ще ни набутат в Еврозоната!" , защото тези на Запад са затънали в дългове и затова искат балами, като нас да им ги плащат! Някой може да се изсмее, че бедните българи ще плащат заемите на богатите задлъжняли европейци, но това са фактите! Ето например бедните българи са се включили в спасяването на великия хегемон, като са платили за едни снимки на 16 броя самолети от 70-те години и едни БТР-наречени Страйкъри, също горе долу от тези години! Ако имахме политици, които да защитават българския интерес, а не чужди подлоги и в Евросъюза щяхме да влезем без да си съсипваме икономика, селско стопанство и енергетика (спряхме си 4 боя атомни реактори на АЕЦ Козлодуй)! Лошите руснаци ни строяха и пускаха в експлоатация промишлени и енергийни предприятия! За сравнение само да Ви припомня, че Атомна централа имахме още 1974 година, а Турция едва сега в 2023 г. пусна и то руска атомна централа! А ние както е тръгнало скоро ще закрием и 5 и 6 блок и ще купуваме от Турция ток! Та ето в това е разликата да те управляват слуги на чужди Посолства и държавно отговорни политици!
  • 12 коня на оня

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    ЕС унищожава тялото и душата на човека.

    Коментиран от #15

  • 13 Пилот на прахосмукачка

    8 2 Отговор
    Това, защо трябва да ни топли? Безумие е да искаш да управляваш самолет по време на полет! Какво правиш когато вече си убил от мерак пилотите, самолета е във въздуха, а ти нямаш хал хабер ? Около теб е пълно с такива като теб и борбата за пилотското място е безмилостна? Вие каво мислите, Как ще приключи тази история за самолета и пътниците?
  • 14 Отношението ни Debt/GDP

    11 2 Отговор
    Not so fast Mr. Harsev.
    Вероятно имате познати в чужбина-обикновени хора. Питайте ги за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.

    1.Едно кафе на 1 януари 2025 ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18
    месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%

    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 35%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро или по друг начин - чрез инфлационни прпцеси??

    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.

    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея.Италианската индустрия е намаляла
    с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента е 4%. Ще станат 6 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%

    7.Фондовете за осигурявне на депозите в БГ банките ще паднат от 12% на 1%. Е кога ще е по-сигурно за депозите ни?
    8. 70-те млд лева, служещи са осигуряване
  • 15 оня с коня

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "коня на оня":

    Ха!И кво ти пука след като не сте Човеци?
  • 16 въпросчето е

    5 1 Отговор
    ще влезем или ще ни влезе... една буква ама разликата е голяма
  • 17 Леле какъв експерт

    9 3 Отговор
    Емилчо, завършил Карл Маркс, син на активни борци против фашизма! Изживява се като експерт, ама не би!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Магистър по Икономика от 1982-ра

    6 2 Отговор
    Чудя се това говедо как още мърда,че му давате и думата..
  • 21 Артилерийска подготовка

    13 2 Отговор
    Не ние ще влезем, а те ще ни приемат, защото вербуваната и платена от САЩ власт в България е най-верния им ВАСАЛ. Както приеха Украйна и Израел за демокрации, а Китай и Русия обявиха за диктатури...
  • 22 Бам бам

    13 3 Отговор
    За какво ви е това евро ,та се напъвате толкова много да станете още по-длъжници? Питайте държавите с евро ,колко са щастливи от него. Темата е доста дълга и няма да я анализирам ,ама мислете с главите си бе хора .Започвам да мисля ,че ви е забранено да мислите ,защото само глупак не би видял ,че еврото е огромен капан .Да не мислите ,че като вкарате тази валута ,няма да има други условия?
  • 23 ПРОРОКА

    10 3 Отговор
    Никъде няма да влизаме. През лятото на 2024 ЕС ще се ръзпадне задно с Еврото. Причините са късогледството на бюрократие в Брюксел е намесата на Америка
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хората

    2 0 Отговор
    ще излязат по улиците. 50-70 милиарда активи ще влязат във ваши хора резерв, това са години лишения на българите. А падне ли бариерата за резерв, и започне теглене на заеми, Гърция ще ни се види песен, тогава няма да можем да теглим от собствените си влогове, ако ни Блокира ЕЦБ.. Чрез еврото ни налагате цифровото евро, и цифровия концлагер. Вие си изнесохте парите в офшарки преди 2-3 години, сега страхът ви е да не ви блокират - Магнитски.. Вие не може еднолично, нарушавайки Конституцията, да забранявате референдуми-затова променяте Конституцията и закон БНБ, отново газейки Закони на РБ, колониални хунтаджии. Всъщност инфлацията тръгна от Мутрата, еднолично ни вкара в ERM2, което на следващата сутрин вдигна цените с 30%, преди това ни прати на борсата за газ. И безувната инфлация започна. Излизане от ERM2, там се излиза, за разлика от еврозоната. Излизане от ЕС. Сега искат да отменят ветото на държавите, реално чиновници неизбирани от никого, глобално правителство ще управлява ЕС. Диктатура в действие. В най-чист вид Нацизъм, списъци, камери, пропаганда, цензура, концлагери умни градове, блокирани сметки.
  • 29 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Емиле, спрете тия лакардии. 33 години само крадете. Не се спряхте, затова сме бедни и назад от останалите.За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?

    Коментиран от #30

  • 30 Бам бам

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пенсионер":

    Тези коледни добавки са за определени категории ,не за всички. ЕС диктува на кого ще се дават и на кого не ,както диктува и много други неща. Като са приели еврото са клекнали още повече. Длъжни са да се подчиняват. Върху данъците ,данъци слагат. Веднъж имат данък върху приходите ,втори път върху разходите.За пример ,като пазаруваш имаш данък на покупките и върху данъка друг данък.При едно движение на еврото те облагат 3 пъти- върху заплата ,върху покупки и данък върху данъка дето са ти взели преди. Смятайте какви са условията при приемане на еврото
  • 31 Демократ

    0 0 Отговор
    Финансистът на ЦК на БКП се притеснявал за бюджета на България.Докато такива са на хоризонта,вместо в затвора,така ще е. Няма да има пари за най-важните отрасли в страната- образование и култура, ще има най-много пари за репресивния апарат. Този юнак е абсолютно добре обучен крадец на обществени финанси,който открадна 7 млн.долара помощ от САЩ за България ,отпусната по време на зърнената криза, когато нямаше фураж за животните и хляб за хората и си направи финансовата къща "Хърсев и сие" и е пръв съдружник на световната крадла Ружа Игнатова и е купил нейните имоти - къщата на бившия руски клуб на Славянска беседа и апартаменти над Кристал. Тези разбойници са като свински черва, все рожби на ДС и докато се допуска това, България няма да мръдна в развитието си. Няма успяла държава, управлявана от тайни служби. КГБ управлява Русия и ние сме й най-верните последователи чрез малкото КГБ -ДС, затова сме на дъното по всички човешки показатели и първенци по смъртност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове