Last news in Fakti

5 Декември, 2023 14:11 2 049 27

След Доган и Харалан Александров обяви единствения кандидат за лидер на ДПС за "феномен"

  • дпс-
  • пеевски-
  • румен радев

Пеевски е доказано добър мениджър и със сигурност ще менажира по-добре евроатлантическите дела, отколкото ПП, смята социалният антрополог

След Доган и Харалан Александров обяви единствения кандидат за лидер на ДПС за "феномен" - 1

"Лукойл" целенасочено и систематично прецакваше българската държава в продължение на десетилетия, като просто не плащаше данъци. Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

"Това, което на повърхността не трябва да бъде взимано на доверие, очевидно има друга причина за това рязко сприятеляване на ПП с "Лукойл", смята той. И посочи една от тезите, изразена от Делян Добрев от ГЕРБ, е, че "те въртят бизнес и прибират дебели комисионни от "Лукойл"". Според Александров това звучи правдоподобно.

"Надяваме се - ако обичат, да започнат да плащат някакви данъци в България и ако обичат, да допуснат да демонополизират цените на горивата, което е безобразие. Надявам се новите собственици да са по-читави. Политическите играчи в най-добрия случай могат да се надяват да са миноритарни съдружници на големите геополитически играчи. Най-вероятно ще е някаква голяма международна корпорация, надявам се да имат по-добри бизнес практики отколкото "Лукойл" поне по отношение на България", коментира социалният антрополог.

"Напълно напуснахме класическото разделение между пазар и политика, между държавата и икономиката. Всичко се управлява в огромна степен политически. Трябва да разглеждаме икономиката като политика и политиката като бизнес", изказа мнението си още той.

По думите му в условия на дълбока криза политическите фактори не могат да си позволят да оставят икономиката да се развива от само себе си. Фикцията за свободния пазар временно поне е изоставена, смята той. Според него от момента, когато решихме да създаваме пазарна икономика, тя седи като недостижим копнеж.

Щастливата за някои икономическа глобализация в момента е в агония, отбеляза Харалан Александров, като добави, че въпросът е какво ще произтече геополитически за България.

За поредния сблъсък между президента и управляващото мнозинство след наложеното от държавния глава вето върху предоставянето на бронетранспортьори на Украйна, Александров коментира:

"Този, който успее да мобилизира тази енергия, зад която стои един все по-мощен наратив за глобализацията като грандиозен провал, създаване на нарастващи неравенства, като отнемане на суверенитет и т.н. - този, който успее да го овладее и да поеме тези настроения, ще се радва на сериозна политическа подкрепа. По всичко си личи, че президентът е изключително добре позициониран. Едно такова вето ясно подчертава и закрепва неговата популярност и подкрепа в тази група, то се приема с овации от голяма част от населението. Те чакат такова нещо, те искат да видят българския Орбан и много вероятно е Радев да влезе в тази роля, когато мандатът му приключи. Всеки, който бие глобалистите, печели".

Според него промените в Конституцията изглеждат все по-лоша идея. Една променена Конституция от тези хора, с тази свиваща се подкрепа, би било страшно нелегитимно, изказа мнението си социалният антрополог.

"Докато те сътрудничат по сглобяването на рамката, постоянно се лашкат вътре, критикуват се, тормозят се и се саботират. Всичко е театър. Истински важните решения са взети или предстои да бъдат взети и че те се консултират с други фактори. Веселата игра, на която сме свидетели, има за цел да омерзи едните повече от другите. Те в момента се потапят взаимно. Цялото това нещо стремително губи легитимност и не виждам как този процес може да бъде спряно, освен с някакъв голям успех, например ако ни пуснат в Шенген и ние се възрадваме на това", коментира той за отношенията в сглобката. Той добави, че същата радост ще предизвика и еврозоната.

"Пеевски е доказано добър мениджър и със сигурност ще менажира по-добре евроатлантическите дела, отколкото ПП. Съвсем друг е въпросът дали ще се справи с лидерската задача", каза Александров. И продължи:

"Основното обвинение от другата група, от другата олигархична клика, към Пеевски е, че той краде на хората бизнесите. Писна му от тези обвинения, а и пострада през "Магнитски", и е решил наистина да им вземе нацяло истинският бизнес, а той е евроатлантизмът. Той нахлу там и няма спиране. Те са много ошашавени, защото той буквално ги маргинализира. Изведнъж се оказва, че досега другото е било балон и претенции, че било просто разказът, който няма управленска реалност".

В този смисъл Харалан Александров каза, че Пеевски е феномен. По думите му "този човек е смел и успява да си защити интересите".

"Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията, да бърка наратива с реалността. Той много дълго беше в реалността и мълчеше, но участваше в наратива. Сега изведнъж проговори и се оказа, че овладява и разказа".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лост

    39 1 Отговор
    Ех,Харалане, Харалане добре те знаем и теб
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лост

    29 0 Отговор
    Днеска си купих цигари произведени от Булгартабак от една "Лафка".
  • 5 Пич

    39 0 Отговор
    Хахаха.....най шавливите уруспии веднага завъртяха Д-то към новият властимащ !!!
  • 6 Е, от харалан-метафората

    24 0 Отговор
    кво друго поклонничество да очакваш
  • 7 Драги ми Харалане!

    29 0 Отговор
    Тиквена под. лого мазна!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хлъц..

    9 13 Отговор
    Който държи кесията,той поръчва музиката! Истина ,стара като света.Умен,и комбинативен се оказа Пеевски! Появи се на терена,в точното време,до час! Вие си го плюйте до посиняване.Муха го охапала,от нашите драскулици.Нито ги чете,нито го интересуват! Той кара влака- останалите са помощен персонал.

    Коментиран от #15

  • 11 Дернев

    13 0 Отговор
    Държавата никога не може да бъде надцакана, ако не е участва в това. А нашата се самоназцаква от край време и особено през новите времена на промените.
    Щатите проявяват сериозен интерес към Бс и региона и най-вероятно атаките към Лукоил са свъзани с това.
  • 12 Гертруд

    24 0 Отговор
    Дебел палячо и единия и другия. Единия стопи КТБ, другия беше на хранилка при Василев, а сега е лъскач на Тулупио и Шишири.
  • 13 Димитър Георгиев

    24 0 Отговор
    Харалане,Харалане подлога на мафията! Ако те озтекетира и тебе Пеевски ще запееш друга песен.Тоя има ли представа за каква жестока мафия става въпрос около ДПС- ДС? Продават се такива мекерета като Харалан!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коректор

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хлъц..":

    Съгласен съм, но не прекалявай със запетайките и Удивителните, че могат да те Ухапят.
  • 16 Феноменален Корпулентен НамагнитенНарцис

    15 0 Отговор
    Ако го докопам ще го пусна по пързалката като Булгартабак , КТБ , Лафка и т.н.
  • 17 Катинара

    21 0 Отговор
    Страшен мениджър, що пипне изсаане. Печатници , вестници, Булгартабак , Лафки, кенефи, КТБ та , магистрали, всичко просперира, благодарение на този феномен, щото е мениджър и половина! Много обилно Харалан, навици!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алигатор

    10 0 Отговор
    Въртелив е Харалан . Върти си задните части в правилната финансова посока .
  • 20 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Таралан също е дебел феномен.
  • 21 Правосъдие всекиму

    3 0 Отговор
    Ех атлантици,атлантици,бира подир бира.Де е Алеко, да ви се възхити на хлъзгавостта.........
  • 22 пфф

    0 0 Отговор
    Подкрепящите "некоалицията" имат твърде малък дял от гласовете, за да вземат "бизнеса" на другите партии.
  • 23 Бедстващи

    4 0 Отговор
    Харалан е истински....ЕНИ...ЧАР.
  • 24 Отговорът

    7 0 Отговор
    Пеевски е началото на краят на ДПС.
    Идеологически са несъвместими, да не говорим за интелектуалния му капацитет (просто липсва).
    Доган унищожава партията или има нов проект...
  • 25 Факти

    0 0 Отговор
    Доган на снимката е от ляво, пеевски от дясно. Има си националисти, има си фанатици. Извода за вас горе, а долу не ги мислете. Борбата ще е между турци, те не са мнозинство и между българомохамеданите. Българщината умре. Кой ги зачита за хора с празни джобове. Фасоните им големи, а без зъби.
  • 26 Хихихи

    0 0 Отговор
    Носи се слух, че българомохамеданите ще сменят имената на турците.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове