Last news in Fakti

7 Декември, 2023 16:23 1 071 28

Николай Денков: Търпимостта към корупцията е една от разделителните линии в България

  • корупция-
  • конституционна реформа

Една от основните задачи на това правителство е заедно с парламента да проведе конституционна реформа, по която има значителен напредък, каза пред студенти премиерът

Николай Денков: Търпимостта към корупцията е една от разделителните линии в България - 1

“В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската или проевропейската насока за развитие на страната, а другата - толерантното или нетолерантното отношение към корупцията”. Това каза днес министър-
председателят акад. Николай Денков на дискусия със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията, който се отбелязва на 9 декември.

Дискусията в Министерския съвет се състоя по покана на премиера и в нея се включиха още министърът на правосъдието Атанас Славов, началникът на кабинета на министерството на правосъдието Борислав Ганчев както и Михаил Бояджиев - старши правен експерт по въпросите за борба с корупцията на Базелския институт по управление към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Министър-председателят представи пред студентите напредъка на България в борбата с корупцията в последните месеци и подчерта, че нетърпимостта към измамите и злоупотребите не е идеологически въпрос, а прагматичен подход, който води до по-добър живот за хората.

Премиерът обърна внимание, че една от основните задачи на това правителство е заедно с парламента да проведе конституционна реформа, по която има значителен напредък.

“Залогът е изключително голям. И това е залогът, заради който ние сме в този Министерски съвет - да работим за проевропейската и антикорупционната посока, защото дълбоко вярваме, че това е начинът да направим България едно по-добро място за живеене. В зависимост от това как се справим с тези две големи задачи през следващите седмици и месеци зависи какъв ще е животът ни през следващите 10 - 15 години.”

Атанас Славов отбеляза отмяната на мониторинга за България като доказателство за напредъка на страната ни в последните месеци по отношение на върховенството на правото. Той спомена и че до края на годината ще бъде
създадена и новата Комисия за противодействие на корупцията в изпълнение на приетия през октомври Закон за противодействие на корупцията.

Михаил Бояджиев представи резултатите от проучване на Базелския институт, проведено в началото на тази година, според което случаите, свързани със санкциите Магнитски и корупционните скандали в сектора на строителството
на магистрали и пътища, са най-известните примери за корупция в България. То показва и че българите понастоящем имат много ниско доверие в прокуратурата и смятат съдебната система за сектора, който е най-засегнат от корупцията.

В отговор на въпроси от студентите премиерът Николай Денков отбеляза, че освен законовите и управленски механизми, средство за борба с корупцията биха могли да бъдат и етичните кодекси. Той подчерта и че тонът на политическите лидери е от ключово значение за установяването на почтеността като висша ценност и принцип на управление.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 5 Отговор
    Този го бих в подлеза на Партийния дом.

    Коментиран от #9, #16

  • 2 честен ционист

    11 4 Отговор
    Корупцията в България е способ за оцеляване и същевременно национална черта.
  • 3 Гост

    16 2 Отговор
    Поради това ли изпрахте биби, шиши и каква ли не още измет, щото не понасяте корупцията? Заради другата "ос"...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дебил

    14 1 Отговор
    Здравни и съдебни реформи.... изцяло увреждат здравето на българския народ.. Спрете промените в законодателството! Хората не можете да промените. Ставаме пълни кретени от грижи и ...цени на всичко. Гледате само "собствения си джоб". В обществото ни изцяло липсва човещината!
  • 6 Цар плъх жалък, смешен и некадърен

    15 3 Отговор
    Ники фашиста проста некадърна краварска марионетка! Да те няма простия!
  • 7 гост

    13 1 Отговор
    Ето това е нагледен пример за лицемерие. Хората които единствено заради парите са във властта, говорят за корупция ...
  • 8 Умирам от смях

    8 2 Отговор
    като видя говорещата ва-ги-на с очила на име Денков
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бил си му чайки
  • 10 Ссс

    7 2 Отговор
    Очилат бръмбър
  • 11 Веселинов

    7 3 Отговор
    Така ли, затова ли се съюзихте и изпрахте корумпираната Тиква и крадливата му шайка ?
  • 12 ВайВай

    8 1 Отговор
    Тъпо Денчо тъпоооооооооооо..... А и така си изглеждаш!
  • 13 3.14К

    10 2 Отговор
    Френска евродепутатка, водеща разследване срещу Урсула за ваксините, "почина внезапно" 10 дни преди да изнесе фактите в доклад. Прокурорката на Сорос - Кьовеши се занимава само с кокошкарски истории.
  • 14 Алигатор

    7 1 Отговор
    Банкята и Пеевски създават разделителната линия . Те са символите на корупцията .
  • 15 дренков да не говори общи приказки

    5 0 Отговор
    и константации а да пита директно будистките поклонници дали знаят къде са им чекмеджетата на техните божества и като човек премиер да вземе мерки по откриването им.
    Иначе той наскоро обяви че има в банката спестени 22 000 лв
  • 16 Заслужил

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Малко си го бил, но това няма да му се размине.
  • 17 Политиците...

    7 0 Отговор
    Първо, изгонихте народа. Второ, за да може да крадете на воля без сопа. Трето, това не е корупция, а държавнически грабеж на политици, за които няма закони. Четвърто, за народа изобщо не им пука. Пето, стават политици, за да крадат, а не да работят в ползу народа. Шесто, повечето са скопени, кукли на конци, които се контролират от едно посолство, което от политици с топки, може бързо да бъде вкарано в релси, ако не шута и зад океана. Седмо, тези днешните ако са политици, нямаше масово хората да хващат 2-ри терминал.
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Вие Сте Корупцията
  • 19 факти

    9 0 Отговор
    ОСТАВКА
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    политиците не желаят Умен Грамотен Народ за да го Стрижат и Доят Манипулират най лесно,
    предаването Делници на ТВ ЕВРОКОМ се обади психо болна Жена която разправяла щото била получила Писмо оа от Краля и Кралицата
    ето как се подиграват над БГ Народ
    Политиците в Бг
  • 21 Не вярвам

    6 1 Отговор
    На една дума не вярвам. Единственото които разбирам когато чета текста е: Поредното хвърляне на прах в очите, поредното замазване и лъжа. Когато видя резултати тогава ще мисля положително. На думи спрях да вярвам отдавна.
  • 22 ха ха

    5 0 Отговор
    лъжи , пропаганда и кражби ,е в това се състои управлението ви , и не пипайте конституцията , тя не ви е виновна че сте жалки подобия на хора
  • 23 до Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    Софиянецо не лъжи Смеят ти се Вече и Врабчетата
  • 24 за един приятел питам

    2 0 Отговор
    кога си ортак с най-големите корупционери и мошeнници от списъка Магнитски, какъв си ??
  • 25 🇧🇬🇪🇺💯

    1 1 Отговор
    Опа, артелчика (Денков) на бъдещата дивизия за Източния Фронт, да не се обажда ноо ноо?
  • 26 Хааа

    2 1 Отговор
    Иза квостана премиер .... чекме ..та
  • 27 На приказки не вярваме

    3 1 Отговор
    След като най - корумпираната партия на прехода ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, то всичко останало са празни приказки!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове