Last news in Fakti

8 Декември, 2023 13:56 2 326 57

Със 164 гласа "за": Промените в Конституцията бяха приети от депутатите на първо четене

  • промени-
  • конституция-
  • първо четене

Основните промени в текстовете са свързани със съдебната реформа, ограничаване на президента при съставяне на служебното правителство, промяна в механизма за избиране на регулатори и отпадането на критерия лицата, заемащи висши публични длъжности, да са с българско гражданство.

Със 164 гласа "за": Промените в Конституцията бяха приети от депутатите на първо четене  - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, предаде репортер на "Фокус“.

Законопроектът получи 164 гласа "за", 66 бяха "против" (бел. от ред. - "Възраждане", БСП и ИТН), въздържали се нямаше. Законопроектът трябваше да получи две трети от подкрепата на народното представителство, или квалифицирано мнозинство, от минимум 160 души.

След гласуването "Възраждане" поискаха по-голям срок между двете четения, но предложението бе отхвърлено в зала със 153 гласа "против".

Какви са промените?

Основните промени в текстовете са свързани със съдебната реформа, ограничаване на президента при съставяне на служебното правителство, промяна в механизма за избиране на регулатори и отпадането на критерия лицата, заемащи висши публични длъжности, да са с българско гражданство.

Съдебната власт

В проектозакона се предвижда в частта за съдебната власт Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет.

Първият орган трябва да се състои от 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС, петима трябва да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите.

Вторият орган трябва да се състои от 10 членове, сред които и главният прокурор на страната, шестима от членовете трябва да бъдат избирани от парламента, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се предвижда да бъде оглавяван от министъра на правосъдието, но без да има право на глас в него.

Другата огромна промяна е свързана в института на главния прокурор. От ПП-ДБ дълго време обсъждаха дали изобщо да не отпадне фигурата на обвинител номер едно, в крайна сметка бе решено тя да се запази, но с основни промени. Така главният прокурор би следвало да има до два мандата по 5 години, а в същото време му се отнема правото да осъществява надзор за законност и методическо ръководство на прокуратурите.

Служебните правителства

Институтът на служебния кабинет дълго време бе сред най-обсъжданите теми в публичното пространство. В последните две години България изживя управлението на четири служебни правителства, а последното на Гълъб Донев постави рекорд за най-дълго управлявало такова.

Вносителите предлагат президентът да може да назначава за служебен министър-председател ръководителите на три от основните институции в страната – председателят на Народното събрание, председателят на Конституционния съд или управителят на БНБ.

Освен това се предлага парламентът да не бива разпускан, а да продължава своята законодателна дейност до конституирането на новия.

Регулаторите

В текстовете с промените е записано, че Народното събрание избира регулаторите и контролните органи чрез изслушване на кандидатите, ограничаване на броя на последователните мандати. Освен това – със закон може да се предвиди решенията за избор да се приемат с квалифицирано мнозинство.

Българското гражданство

В проектозакона за промените в Конституцията е записано, че "За народен представител може да бъде избиран всеки български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“. Така на практика отпада изискването народните представители да са български граждани.

Смяната на националния празник

От ПП-ДБ предлагаха 3 март да не бъде националния празник на страната, а вместо него 24 май да се превърне в такъв. Тази тема предизвика множество спорове през последните месеци, а преди седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят това предложение.

Дебатите

“Възраждане" заявиха, че предложенията за промени не са от компетентността на Народното събрание. Те имат критики както предложените реформите в съдебната власт, в текстовете за отпадане на изискването за българското гражданство за заемане на висша публична длъжности, така и за смяната на националния празник. Третата политическа сила няма да подкрепи промените.

От “Има такъв народ" цитираха становището на Венецианската комисия, които се изказват критично за предлаганите промени. Според Ивайло Вълчев обществените обсъждания в комисиите не са били ползотворни. Той смята, че управляващото мнозинство не се съобразява със становището на професионалните организации. Най-малката политическа формация няма да подкрепи промените.

Радомир Чолаков заяви, че промяна в националния празник няма да има. Той обясни, че ще има промени в параграфите 8 и 9, които засягат длъжностната характеристика на главния прокурор. Освен това, ще бъде оттеглен параграф 17, който посочва, че в срок от три месеца след приемането на проекта за Конституция, трябва да се проведе избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Освен това индивидуалната конституционна жалба същ ще бъде променена. Гражданите ще могат да сезират КС чрез съдилищата, за да могат да получават съответното становище.

Освен това Висшият съдебен съвет ще продължи да съществува, но ще има голямо разграничение между съдийска колегия и прокурорска колегия.

По отношение на двойното гражданство Чолаков обясни, че вече и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ, и ДПС са осъзнали, че това не е разумно. Чолаков ще предложи лице с двойно гражданство да стане министър единствено, ако Народното събрание позволи това.

В отговор на въпроса за двойното гражданство Никола Минчев заяви, че това не е предложение на ПП-ДБ. Той каза още, че втората политическа сила смята, че за представители на изпълнителния власт и държавния глава възможността да имат двойно гражданство не е подходящо.

“Последният час се казаха неща, които не отговарят съвсем на действителността. Освен да се четат становищата на Венецианската комисия, те трябва да се четат и с разбиране и със съзнание за процеса", коментира той.

Той цитира становищата от доклада на Венецианската комисия, които определят като положителни стъпките за разделянето на ВСС на два отделни съвета. Освен това двамата председатели на ВКС и ВАС да имат мандат от 7 години, а на главния прокурор да падне на 5.

Парламентарната квота във ВСС да са политически неутрални и независими. Според Славов това ще даде възможност да се уредят критериите за политическа неутралност на последващ етап.

По отношение на прокуратурата Славов каза, че има консенсус главният прокурор да има намалени правомощия, но все пак да бъде важна фигура в съдебната власт. Той обясни, че моделът, към който се стремят ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, е да се съчетаят становищата на Венецианската комисия и препоръките на професионалните организации.

Главният прокурор ще може да сезира КС, когато дадени законови актове са противоконституционни, както и укази на президенти.

В промените е записано, че правомощията на министъра на правосъдието ще бъдат намалени. Министърът няма да председателства ВСС, той няма да прави кариерни предложения по отношение на съдиите прокурорите и следователите, както е сега. Той ще може да прави дисциплинарни производства за освобождаване само в крайни случаи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    22 6 Отговор
    лъжат , не са приети
  • 2 Пешо

    61 7 Отговор
    Съсиипвар държавата... оставкаааа. Как да нямат бг гражданствооооо какви са твзи депутатииии.... оставкааааа
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    44 10 Отговор
    На окупирана територия не и трябва Конституция.Като се освободим ще си направим истинска.
  • 5 Биби

    63 6 Отговор
    НС,което е с 8% народно доверие, взема важни решения за управлението на държавата. На всичкото отгоре, са приели да лапат на държавната софра, дори и при служебни кабинети. Това ако е нахалство до безумие и потресаваща наглост.

    Коментиран от #7, #33

  • 6 да де

    22 7 Отговор
    Поредната лъжа никакви промени не са приети тепърва ще умуват какво да бъде.
  • 7 Да не ти е

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Биби":

    Лошичко?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 питам

    46 5 Отговор
    И защо като падне правителството ,няма да се разпусне бардака .

    Коментиран от #46

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 позеленял

    28 2 Отговор
    това място не горя ли веднъж ?

    Коментиран от #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПЪЛНИ

    31 3 Отговор
    И Д И О Т И СЕГА МОЖЕ ДА НИ СЛОЖАТ И БАЙ ДЪН ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ

    Коментиран от #21, #54

  • 15 Мнение

    52 2 Отговор
    Дават право на чужди граждани да стават президент, премиер, министър, депутат. По подразбиране тези хора работят с гриф "Строго секретно". Това ако не е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, какво е?????

    Коментиран от #19

  • 16 бай Иван

    41 3 Отговор
    Не може най-некадърното НС от 1989 година откъм юридическа грамотнност да пипа Конституцията . Това е гавра с основният закон на страната ни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НЕ ГИ ЛИ

    23 3 Отговор
    ИЗРИНЕМ ОТ КОЛОНИЯТА НЯМА ДА ОСТАНЕ И ТЕРИТОРИЯ
  • 19 бай Иван

    41 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Когато имаш двойно гражданство пред коя държава се кълнеш ? Чии интереси , на коя от двете се кълнеш да защитаваш като влезеш в управлението? А ако има разминаване в интересите на двете чии ще защитаваш? Ма.л.оумници!!!!
  • 20 Закони за 1 човек

    17 1 Отговор
    Значи да очакваме Хасан Министър-председател? Няма лошо, ако Иван не се справя или мнозинството се е сменило, точката КИРЧО от Конституцията, да ни избере него. Хож гельдин!

    Коментиран от #53

  • 21 Той е

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "ПЪЛНИ":

    с единия крак от другата страна, ама виж Зеления ,като изгонят укрите, по- ще ни отива.
  • 22 Европеец

    8 31 Отговор
    Супер промени! Браво на Конституционното мнозинство. А сега е ред по същата писта да се входира и импийчмънт на Румен Гуменетков кРадев. След това България ще блесне и изчисти от всякъде!
  • 23 Дебил

    11 3 Отговор
    Правят "сбирщайн" манджа. Колко ли ще е полезна и приемлива?
  • 24 абориген

    19 3 Отговор
    нема да ги бъде дълго
  • 25 БСП на Бунището

    3 20 Отговор
    Като е с българско гражданство,а е руски агент,както до сега - все тая...
  • 26 ОСТАВКА!

    23 0 Отговор
    Значи очаквайте скоро: Ердоган да ни стане президент, а Пеевски министър председател.
  • 27 Някой

    23 3 Отговор
    Глупаци. Правят промени без одобрението на народа. Само по поръчка на Посолството.
    Рано или късно ще плащат за това. Прескъпо. С най-скъпото си.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Коментар

    15 1 Отговор
    А ако някой с чуждо гражданство се докопа до власт и ни обяви за част от друга държава какво ще правим после?!И без това управляващите ние не ги избираме,а в някакви девически манастири определят кой какъв пост да заема...Вие акъл в тиквите имате ли въобще?!
  • 31 ФЕЙК

    19 3 Отговор
    Директно в Конституцията да се запише: " Посланикът на САЩ е генерал-губернатор" на България" ! Така ще отпадне необходимостта и от наличието на депутати - идиоти !

    Коментиран от #35, #38, #45

  • 32 гост

    19 1 Отговор
    Опитът го доказва: Политик с двойно гражданство ВЪРХОВЕН ШАРЛАТАНИН !
  • 33 Гоуст

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Биби":

    Не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава. Всички само си драскате по форумите и нищо не правите за да има промяна.
  • 34 Дред

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "позеленял":

    Време е🔥🔥🔥
  • 35 Гъливер

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "ФЕЙК":

    Още по добре поне ще си управляват хора които не ви мислят злото
  • 36 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Искахте кирчовци получавате кирчовци и банани !

    Коментиран от #37

  • 37 БгТопИдиот🇧🇬

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    И одете за гъби пак !
  • 38 нее....

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "ФЕЙК":

    не са те идиоти, ние смe....
  • 39 пенсионер

    12 0 Отговор
    кои ще променя конституцията ицето които от зо години променя съдебната система и нищо все по корумпирани съдии адвокати и вещи лица към съда срам и позор що ни си ходитеот власта цялото НС барабар с целия МС
  • 40 Честито

    16 0 Отговор
    Посолството ни го наложи , а ние пак не се усетихме, че наистина сме загиваща нация.
    От Босфора и от там потриват ръце и се радват повече от българите .
    И конституционно се затвърдихме, като нихилистичната и продажна нация!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Оги

    9 0 Отговор
    Мафията си управлява и се окопава. Народът си спинка зимен сън. Няма студенти, няма работници, няма администрация, нищо. Тишина. Гробна тишина. БГ е на смъртния си одър.
  • 43 Оги

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Няма как, пич. Посолството се погрижи да няма армия. Няма начин да има бунт, преврат и такива неща. Вече е късно. Тури и пепел на България.
  • 44 инж. Ганчо Илков

    3 8 Отговор
    Очертава се новият Политически Проект (БСП, ИТН, ВЪЗРАЖДАНЕ и ПРЕЗИДЕНТА) с разглеждане кандидатурата на ВМРО. Един такъв Проект твърдо ще бъде подкрепен и от Путин (чрез Митрофанова и генерал Решетников). А България като Русофилска Страна ще загуби членството си в ЕС. Ще се подобрят отношенията с Унгария, Иран, Северна Корея и някои Източно Европейски Страни с Проруски Правителства. Демокрацията ще заспи дълбок сън.

    Коментиран от #50

  • 45 кънето хаитинина

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ФЕЙК":

    ще го татоваме с шярена лента х-степе....
  • 46 Защото

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "питам":

    Тия лентяи от Бърдака ще си загубят доходите. Гласуването им е комерсиално.
    Както един от форума пише, като ги издухаме след известно време, ще си правим нова Конституция
  • 47 Грантаджиев соросоид

    5 1 Отговор
    Тия не могат да напишат молба в свободен текст без грешки, та закони и Конституция ще променят.
    Оставка на сглобката!
  • 48 Дрън дрън та пляс

    7 1 Отговор
    Шиши и банкята да ми барат конституцията, е нема такава държава
  • 49 газ пикаят копейките

    3 8 Отговор
    Руското посолство в потрес!
  • 50 Когнитивен Дисонанс

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "инж. Ганчо Илков":

    То пък сега каква чудна бананова демокрация сме. 60% не гласуват, избирателните списъци са пълни с мъртви души, автобуси, хартия, флашки, Бай Ганьо прави избори... отново.
    ДБ се кълняха, че с ДПС няма да правят достлук - лично Христос Иванов отиде при Пеевски и го направи премиер в сянка.
    ПП арестуваха Тиквата, а после академикът по идеално блокче сапун с другите го изпраха.
    Оня запис дето никой не го оспори и прокуратура и служби се правят на разсеяни се спазва точка по точка. Одобрено от ПосолствоТО.
  • 51 Бравос

    1 1 Отговор
    Продължавайте така
  • 52 Мизерници, мерзавци

    3 2 Отговор
    Мизерияяяя!
  • 53 Василев

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Закони за 1 човек":

    Не, означава че Путин може да ни е президент! Урааааааа!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 флипп

    1 2 Отговор
    Промяната вече е факт, от има България, ни промениха на няма България. Прост народ, заслужава съдбата си.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол