Last news in Fakti

9 Декември, 2023 17:53 1 309 12

Съдия Тодорова: Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна

  • мирослава тодорова-
  • прокурор-
  • власт-
  • конституция

Бавно и мъчително политическата класа позволява еманципирането независимостта на съда, каза тя

Съдия Тодорова: Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна - 1

Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна, затова трябва да бъде допуснат обществен контрол върху нея. НС избираше за за членове на Прокурорската колегия и Висшия съдебен съвет хора, които продължават да бъдат действащи прокурори, които продължават да зависят от главния прокурор. Това трябва да се промени. Бавно и мъчително политическата класа позволява еманципирането независимостта на съда. Това не е привилегия на съдиите, а ефективната защита на гражданите за основните права, което е важно за гражданското общество и политическата система. Сега гражданите са изключително безпомощни пред държавата и част от тези процеси са свързани с криминализирането на някои държавни институции. Това каза Мирослава Тодорова, съдия от СГС, Съюз на съдиите в България, в ефира на „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

Неизбежно е да се раздели управлението на съдиите от това на прокурорите, заяви тя. Администрирането на съда няма как да бъде идентично с това на прокурора, съдиите трябва да са поставени в такава среда, че политическите сили няма да могат да се домогват до решението на делото, бе категорична Тодорова.

Когато Пленумът, който е конституционен орган, съществува, когато се предприемат действия за това да бъдат прехвърлени негови функции към други органи, следва да се види дали това не е нарушаване на баланса в разделението на властите, каза тя. Тъй като, обаче, всички функции се запазват в рамките на съдебната власт при същото запазено участие на политическите власти, при конституиране на отделните органи, не мисля че това е голям проблем, посочи съдията. Трябва да се вземат предвид и констатациите на Венецианската комисия, която оценява като положителна промяна пълното разделение между съдии и прокурори, но допуска да има взаимодействие между тях, така че вероятно ще се върви в тази посока, допълни тя.

За избора на главен прокурор може да участват съдиите, смята Тодорова.

Статутът на председателите на съдилищата е различен от този на главния прокурор, те не са началници на съдиите, за разлика от главния прокурор, посочи съдията. Председателите на двете съдилища трябва да бъдат избирани без участието на прокурорите, заяви съдията. По нейни думи всяко решение, което разграничава главният прокурор от председателите на двете Върховни съдилища е правилно. И за двата съвета трябва да се избират хора, които са доказали своята политическа неутралност, допълни експертът.

Надзорът за законност се прилагаше като общ надзор, прокуратурата дублира всички контролни правомощия, включително на агенции от изпълнителната власт, смята тя. По нейни думи Надзорът за законност над главния прокурор трябва да бъде фокусиран върху наказателното производство, в досъдебното производство, защото след това съдът е този, който решава правилното приложение на закона. Също така да може да обжалва административни актове, допълни съдията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А съдебната власт

    7 0 Отговор
    А съдебната власт има потенциал да бъде корумпирана.

    Коментиран от #11

  • 3 от село

    5 1 Отговор
    А на гешефта няма ли да се търси отговорност за това ,че покри боко ,цоко и доко , и фалита на ЦКБ !!
  • 4 Петьо Еврото - прокурор

    7 0 Отговор
    Ние със съдийките сме дупе и гащи.
  • 5 Дискриминация по полов признак

    4 0 Отговор
    90% от съдийте са от женски пол. Може би затова съдебната ни система е световно известна.
  • 6 Делиций

    5 0 Отговор
    Адвоката/съдийка на мафията пак се изказа... Направо я закривайте тая прокуратура, може ли да създава проблеми на "мирните" мафиоти?? Прокуратурата само пречи на скъпоплатените адвокати на мафията да отърват от съд и затвор "мирните"... и следствения арест, където тотално се разболяват, горките... такъв тормоз от тая прокуратура...
  • 7 Майора

    3 0 Отговор
    Ало съдия Тодорова , кск може да искаш съдии да изборат прокурори , с прокурори да не избират съдии! Жалко ако не си разбрала че НС иска да избира по голяма част от прокурорите , което си в чист политически акт! Сбкак може да се вярва на съсии, които предсрочно пускат убийци на свобода или намаляват присъдите им или ги освобождават от отговорност или пускат такива , проверени от КОНПИ без последствия? И само за сведение , решенията на Венецианската комисия не са задължителни за дадена страна , понеже във всяка има отделно законодателство! А промените в съдебната власт са противоконституционни понеже да избрани от обикновено НС и хора с отнети адвокатски права!

    Коментиран от #8

  • 8 Име

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Майора":

    Христо Иванов не е с отнети адвокатски права, за съжаление - когато някой стане известен, винаги му правят номер.

    В случая се прави - "сицилианска" примка, за да го изкарат некадърен. Никакви права и нищо не е така, просто сме си такива българите.

    Съдиите не са корумпета, поне не в този смисъл, има моменти, но има и нормални дела.

    Прокурорите не трябва да им се дава много власт, по много причини - на първо място - са неграмотни, те не разбират от сделки, за тях всичко е престъпление, дори най-дребното нещо и т.н.

    От прокурорите почват проблемите - когато някой е неудобен и трябва да бъдат смачкани - да си гредат нарко-трафика и реалните проблеми.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    4 0 Отговор
    1. Съдиите са хванати на каишка и тя за политическата каста, не представлява проблем. 2. Проблемът е в правомощията на Гл.Прокурор. Кастата е в потрес. ЕДИНОНАЧАЛИЕТО е основата на дейността на прокуратурата. Това няма как да се премахне и прави сънят на кастата неспокоен. 3. Никой не може и няма право да разследва Гл.прокурор, предвид неговите правомощия по време на мандата му. Над него е само Господ!
  • 11 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "А съдебната власт":

    Така е. Асен Василев не даде Коледна добавка на пенсионерите, но даде 66.6 милиона лева за Коледна премия на магистратити. Така се власт държи и много обичаме да говорим за справедливост, каквото на този свят няма.
  • 12 РЕПРЕСИВЕН МОЖЕ ДА БЪДЕ И НАРОДНИЯ

    0 0 Отговор
    ОПТИЧЕСКИ МЕРНИК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове