Last news in Fakti

10 Декември, 2023 07:46 2 180 23

Деница Симеонова: Изключително важно е да следваме план "Подготвени за 55"

  • деница симеонова-
  • депутат-
  • вредни емисии

С него целим до 2030 г. да намалим с 55% емисиите от нивата от преди 1990 година, заяви депутатът от ПП-ДБ

Деница Симеонова: Изключително важно е да следваме план "Подготвени за 55" - 1
Снимка: : "Продължаваме промяната"

Изключително важно е да следваме нашите общи европейски цели, а именно така наречения план “Подготвени за 55", с който целим до 2030 г. да намалим с 55% емисиите от нивата от преди 1990 година. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Деница Симеонова, зам.-председател на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз и народен представител от ПП-ДБ. Тя бе част от българската делегация в Дубай, която представи държавата ни на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата COP28.

"Виждаме, че не само от екологична гледна точка трябва да преосмислим своите действия, но и от икономическа. Защото и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че: “Вредните емисии ще продължават да се заплащат и то все по-скъпо". В някакъв момент, енергията от изкопаеми горива ще става не само неконкурентна, но и икономически несъобразно да бъде използвана. И затова държавите биват насърчавани с всякакви механизми, най-вече финансови. И тук, в Европейския съюз знаем планът REPowerEU, по който България ще получи над милиард лева, за да се адаптира към тези промени. И всъщност, България заявява готовността си за тази адаптация и в сферата на енергетиката, но и в сферата на устойчиво селско стопанство, земеделие, устойчив транспорт и устойчиво строителство", обясни Симеонова.

Депутатът отбеляза, че имаме възможността да се справим с предизвикателствата, но трябва да действаме с по-бързи темпове: "Това, което беше заключение и от страна на народните представители, които за пръв път са част от диалога, с цел да следят и да контролират това, което правят правителствата дали е достатъчно, дали е оптимално - всички заключихме, че промените са много по-бързи от скоростта, с която държавите и големите обединения, като например Европейския съюз, могат да реагират. Затова и се търсят по-амбициозни решения. Такива, които ще предпоставят, че колкото по-големи са целите, ако изпълним една голяма част от тях ще можем да напреднем. И тук мога да дам обикновен пример".

Деница Симеонова добави, че Министерството на околната среда и водите изготвя Национална стратегия до 2030 г.: "Защо е важно това? Защото имайки предвид последните явления и всички природни бедствия, които не сме свикнали толкова често да срещаме в България, трябва да имаме адекватен план как да подготвим речните корита. Как например държавата закупи нова противопожарна техника, във връзка с повече горски пожари. Въобще, трябва да се адаптираме по-бързо, да адаптираме своите стратегии. Но и чисто законодателно, да създаваме закони, които подпомагат с цялостни решения в различни сектори".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    35 0 Отговор
    Ае я се думкайте бе
  • 2 Амадор

    17 5 Отговор
    Само да я гепна я правя дива и щастлива
  • 3 ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ

    35 3 Отговор
    Пак мъртво родени правила. Не виждам как 2-3 женици от някаква комисия ще влезнат в някоя порутина в Столипиново или в което и да е гето и ще извадят от кюмбето запалените найлони,джапанки и други пластмаси. Но има милиард за усвояване. Е те са били 2 ,но рушветчиите от ЕС ,единият вече са го усвоили. Сега Прекратяваме Промяната ,Герб и Ду Пи Се ще освоят вторият милиард.
  • 4 Име

    18 1 Отговор
    Дайте пари на бедняците по гетата, да се топлят нормално, а да не горят гуми, щото това е като черна дупка тези квартали.

    Понеже се чудят - има ли черни дупки - ето къде има на живо. Емисиите от 1990, сега всеки има кола даже пенионерите.

    Коментиран от #5

  • 5 Ссс

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Да бе ,само на тях ще дават да ги изпият и изядат . Защо не работят . Сто поколения живеят тук и не желаят да се интегрират.

    Коментиран от #10

  • 6 щ,та изпапкам

    3 4 Отговор
    цялата
  • 7 просто киро

    14 3 Отговор
    гениална е
  • 8 Зелен Демократ

    23 0 Отговор
    Човека е въглерод, живата природа на Земята е въглерод, так че нулеви емисии от някого означава, че вече е покойник, разградил се е и други буби са поели щафетата с емисиите!
    Прекрасната и успешна дама, ако иска да помогне и да занули своите емисии въглерод може да иде с колело до Швейцария и срещу солидно заплащане осигурено от някое любимо за нея НПО да се подложи на хуманна законна евтаназия, ще има нашата вечна благодарност и уважение!
  • 9 Гост

    24 0 Отговор
    Това не е единственото недуразумение което е станало депутат за съжаление.
  • 10 Ттт

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ссс":

    Ааа, те се бяха интегрирали до 1989 г. После демократично ги разглезиха...
  • 11 Кифла сър

    18 0 Отговор
    Ако не се краде, като за световно от топлофикация София...спокойно може да имат парно и топла вода в тези три квартала от кафявите, които замърсяват въздуха.
    Другото ме дразни, как една филия ми разтяга локуми, че 1-2 милиарда ще покрият затварвнето на мощности за 10ки милиарди за изгодно и оправдано .
  • 12 Кака Любов

    19 0 Отговор
    Деничке, докато се прави кариера от нечие легло също се отделят много емисии, готова ли си вече да спреш мила?
  • 13 Генерал Аугусто Пиночет

    18 0 Отговор
    Kва е тая калинка ве??????????Специално за теб си зимам дизел
  • 14 Всичко е за......

    16 0 Отговор
    Ето ви жив пример, как ще се изразходват една част от тези 2 милиарда, като се плаща за подобни студия и медии за промивки и после защо медиите не ни казват истината....заради париииии
  • 15 Българин

    13 0 Отговор
    Нагли и тъпи особи от някаква си измислена партия. Вие сте по зле от Герб.Абсолютни нещастници сте. На следващите избори ще ви изхвърлим от политиката като абсолютен боклук.
  • 16 Ко речи?

    9 0 Отговор
    Тази 55 дали ще може да ги поеме едновременно? Май не, ама се подготвя...
  • 17 Най-добре

    11 0 Отговор
    Най-добре ще бъде устойчиво да се разкарате и ако може устойчиво по-рано!
  • 18 Край

    16 0 Отговор
    Ой милата. Кирчо Просто я заведи и нея на парапета, че е навлажнила погледа и се занимава с несвойствени мисловни дейности.
  • 19 ТИР

    11 0 Отговор
    С тези сглобкаджии освен до байрак многоцвет до друго няма да стигнем,,,
  • 20 Опази Божеее

    9 0 Отговор
    Фригидни измишльотини
  • 21 Реалист1

    8 0 Отговор
    Май тази кукла беше "Просто Киро".
    Иначе няма значение за какво говори.
  • 22 Я го знам !

    5 0 Отговор
    Тая става само за букаке.
  • 23 бай Ставри

    3 0 Отговор
    Тая са я образовали под червените фенери в Амстердам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове