Last news in Fakti

12 Декември, 2023 07:05, обновена 12 Декември, 2023 07:29 1 799 24

Димитър Гърдев: Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от самото начало

  • димитър гърдев-
  • шенген-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • холандия-
  • ес

София се съгласи да изпълнява условия, които липсват в Договора за Европейския съюз от Лисабон

Димитър Гърдев: Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от самото начало - 1
Снимка: Архив

Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от самото начало с факта, че държавата ни се съгласи да изпълнява условия, които липсват в Договора за Европейския съюз от Лисабон. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика.

Също така категорично искам само да допълня, че дори в това искане на двете държави, те не могат да минат без България, защото

промяната в Европейския договор изисква единодушие от всички държави членки.

Пак ще дойдат, нека да дойдат, да поставят въпросите пред България открито какво искат да променят. И затова когато се поставят тези условия за частично приемане, но България да въведе допълнителни контроли към другите държави, това също не решава въпроса със свободното движение на стоки и хора", посочи Димитър Гърдев.

Той изрази надежда българското общество и партньорите в Европейски съюз ясно да разберат и да изискват от Австрия и Нидерландия истинските причини защо ни спират: "Защото пред България бяха поставени следните условия: Първоначално се изискваше положителен доклад по Механизъм за мониторинг и проверка. България го получи. После тези държави поставиха въпроса за два положителни доклада едни след друг. Добре, България получи и тези два положителни доклада.

После поставяха изискването за два положителните в една година. И отново това се случи. И отново ха да поставят още може би 4 доклада, ама този механизъм се превърна в задължителен за всички държави, за тях включително също. И оттук нататък започнаха нови допълнителни условия. Искаме ясно да се каже какво искат Австрия и Нидерландия.

Австрия заявява, че е против по принцип Шенген и иска реформирането на този механизъм.

България какво е виновна?

Когато искат някакъв механизъм, който не работи, тогава просто да излязат от Шенген, и оставяме тези държави, които сме съгласни, да продължим напред. Това не е мотив конкретно към България. По този начин се изнудва целия Европейски съюз да се променят правилата.

"Мигрантите не представляват изисквания за една държава да влезе в Шенгенското пространство. Мигрантският поток и изобщо кризата с мигрантите представляват проблем на целия Европейски съюз. И няма абсолютно никаква гаранция, че България ще получи пълноправно членство, с условие и изисквания, които не съществуват в Договора за Европейския съюз. Аз съм лично съм на мнение, че по принцип може да се стигне до едно такова решение за частично приемане с категорично ясно поставен срок за пълно приемане след 3 или 6 месеца", обърна внимание Гърдев.

По думите му оттук нататък ясно трябва да се посочат причините защо България трябва да бъде спирана за Шенген: "Ние няма да решим големите си проблеми със сухопътните граници, които ни поставят в неизгодно положение с това ограничения на Австрия за Шенген. Нашият проблем не са летищата, нито морските пристанища.

Той призова фактите да се назовават такива, каквито са, а не да се измислят:

"Големият проблем с мигрантите не е потокът през България.

Има три направления на мигрантите потоци за последната година. Най-големият процент, 70%, това е централно-средиземноморския маршрут – Италия, след това Испания и Франция, след което са Гърция, през България примерно са само 2% от мигрантските вълни в Европейския съюз", каза още бившият председател на Комисията по външна политика.

Той заяви, че България се бори за пълноправно членство в Шенген: "Тези частични облекчения трябва да бъдат просто стъпка към пълноправното членство в един обозрим срок, но поставен ясно и конкретно фиксиран в 3 или 6-месечен срок, защото иначе това реално може да продължи още 12 години".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз се чудя как изобщо бъгъ е в европа

    7 9 Отговор
    Тва е неква фатална грешка.....бъгъ ген не е за европа тои е за диарбекир
  • 2 дядото

    24 5 Отговор
    голямата грешка бе влизането ни в нато и ес.през 2003 год.присъствах на международен семинар в европейска столица .представител на англия ни запозна,че вече са отделени 15 милиарда паунда за финансиране процеса на задържане на мигрантските потоци в румъния и българия.на протестите ни,презрително заяви,че от нас нищо не зависи.като гледам,няма промяна в намеренията на любимия ви запад по отношение на рб.явно това предстои да стане,особено с такива политици и управляващи.
  • 3 ха ха

    27 3 Отговор
    е как няма да имат налудничави изисквания , коя нормална държава ще си нареже фабриките и унищожи селското стопанство по изисквания на европа и сащ , ще си затвори работещи ядрени мощности , ще продава нови реактори за да купи 20 пъти по скъпи но по политически причини , ами не сте държавници , подлоги сте затова ви се подиграват
  • 4 Ние

    18 2 Отговор
    сме дупедавци !
  • 5 Име

    14 3 Отговор
    Когато си на държавна ясла - всичко ти е прекрасно - вадиш членска карта и - ти козируват. Никой няма да направи проблем на държавен чиновник - за него - светът е прекрасен.

    Късмет - заплата, дипломат, ама дали изобщо знае на кой свят е. Само проститутките които изнасяме и джебчийките също - са си проблем - има истински коптори - цигански - отделно е мафия на квадрат, да не говорим в подробности, но това е.

    Западняците са прави - никъде не е такова чудо - а и за какво да ни се обясняват, като всичко е корупция и ти искат пари, да си някой на някой на някой и така.
  • 6 Тити

    12 3 Отговор
    Не е сгрешена а просто останалите не искат държава която е корумпирана и разграден двор.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трол

    11 1 Отговор
    Цялата политика на ЕС по отношение на членството ни в Шенген беше такава, каквато е и днес още от самото начало.
  • 9 Сетил

    7 3 Отговор
    се този другарИН след години да се изкаже..... А тогава - глас пустиня .
  • 10 Минувач

    16 0 Отговор
    Репутационно България стои толкова зле навън , че ни е бедна фантазията. По форумите се подиграват с дипломатите и политиците ни. Ние сме еталон за сервилност и блюдолизие. Как искаме някой да ни уважаеа?! Няма начин. Добре че е Румъния да ни влачи. Че няма припарване до Шенген. Сега да променят конституцията.Утре кой знае какво. И ние слушаме и сами се самоунищожаваме.
  • 11 Да де,

    3 3 Отговор
    ама нещо май обърка процентите човека! само 2 % мигранти минавали през България!?!?! Нещо се обърка Гърдев!
  • 12 резервист

    13 0 Отговор
    Стига сме се молили за това или онова! Стига сме повтаряли колко сме бедни, нещастни и незначителни! Ако позволим на някой да се държи с нас като с придатък, той с удоволствие ще го направи!
  • 13 Брюксел

    5 3 Отговор
    Има вътрешна опозиция за Шенген.
    Банковото лоби е против Шенген и Еврозоната. Ще загубят ной-малка два милиарда лева от печалба си.
  • 14 зачуден

    15 0 Отговор
    "Въздушният" Шенген е голямо нищо /въпреки , че нашичките властници ще се опитат да ни убедят , че е голяма победа/ , проверки по летщата винаги ще има , независимо дали си шенгенче или не , нали за това ни искат 2 ч. по рано преди полета , заради секюрити чек-а и проверката на багажа , после има и рентген и проверка на резервацията и пр. и , и пр. , като всичко е съпроводено и с проверка на документите , така че - какво е това въздушен Шенген , а ?!

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Трол

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "зачуден":

    Според най-новия доклад на учените, въздушен Шенген е нещо като оригинална снимка с фотошоп.
  • 16 един

    6 10 Отговор
    Сгрешено е,че България я управлява мафия под диктовката на Кремъл,ей това е сгрешеното!Оня тъпанар от Банкя,решил че може да управлява държава,си показваше простотоята пред цяла Еврипа и цял свят,щял да ги прекарва с 200 и пр.!Тия приказки хората ги чуват от устата на първия ръководител на България,за другото те си дават сметка като виждат фактите/една паянтова гранична ограда и пр./!И сега тоз ни е виновен оня ни е виновен за Шенген,виновни са всички българи които са гласували за подобни простаци!
  • 17 соломон напасания

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "зачуден":

    Да ти обясня , въздушен Шенген е като полубремеменна жена . Оставям без коментар политиците , възмобностите им и способностите им през последните 33 години !
  • 18 00001

    2 3 Отговор
    Предложението на Австрия е съизмеримо с усилията, работата и успехите на Гранична полиция и МВР за състоянието на Българските гранници.Колкото са не/корумпирани гараничните полицай и сигурни гранниците на България, на толкова е оценена работата им от Австрия, и предложението им е за там където има някаква сигурност. Каква е охранта, начина на отношение на граничари и митничари към преминаващи легално България са видими, както са видими и нелегално минаващите, само Българската полиция,Правителство и Парламент не ги виждат, и провеждат пропгандни кампании сред местното население да ги настройват срещу другите държави.Вината е в България, не е в Австрия. Австрия не иска нелагални имигранти, но Българските полицай искат и да получават подкупи от 5000-1000 евро от трафикантите на емигранти за да минат през България към Австрия и Германия, и искат и да са в Шенген.Не може двете.

    Коментиран от #22

  • 19 рада дълбоката

    5 1 Отговор
    На фашагите от ПП ДБ още не 33 а 330 години вседруг ще им е виновен че докараха държавата до самото дъно .
    Ами не става само с крадене , трябва и акъл !
  • 20 00001

    4 0 Отговор
    Българските гранични полицаи и митничари са предстваителното лице на България пред милиони преминаващи и посещаващи България хора.Меко казано мнозинството от тях са наети на работа за която не са,образа който дават тези Български държавни служители за България, създават отблъскващ и крайно негативен образ на България ,с начина им на поведение,изражение на лицата,говорене,и действия.
  • 21 Геша

    5 2 Отговор
    Аз съм лично съм на мнение, че по принцип може да се стигне до едно такова решение за частично приемане с категорично ясно поставен срок за пълно приемане след 3 или 6 месеца", обърна внимание Гърдев.
    Значи и ти измекярино си за запълване на страната ни с ислямски навлеци "ужбежанци".
    Пълни нещастници и подлогите сте и затова ви връка и ще ви връка до безкрай полите и лицемерните западняци.Вие сте просто ПОЗОР.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Митю

    1 0 Отговор
    По-наивни сме от турците.
  • 24 Въпрос ?

    1 0 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове