Last news in Fakti

12 Декември, 2023 14:51 680 8

Депутатите обсъждат процедурните правила за избор на съдии в Конституционния съд

  • процедура за избор на съдии-
  • парламент

Точката бе включена като първа в дневния ред за днешното извънредно заседание по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков

Депутатите обсъждат процедурните правила за избор на съдии в Конституционния съд - 1

Народното събрание обсъжда проект на решение за приемане на процедурни правила за избор на съдии в Конституционния съд от квотата на парламента. Точката бе включена като първа в дневния ред за днешното извънредно заседание по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков, съобщи БТА.

Проектът на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание бе представен от Радомир Чолаков (ГЕРБ -СДС).

Точката бе включена като първа от дневния ред за днес със 106 гласа "за", 50 - "против" и осем -"въздържал се".

Предлаганите процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание предвиждат предложенията за кандидати да се правят от народни представители в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по конституционни въпроси в 10-дневен срок от приемането правилата.

Предложенията съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат. Сред документите, които се изискват от кандидатите са: автобиография, заверено копие от диплома за завършено висше образование в специалност „Право“, документи, удостоверяващи стажа на кандидата, декларация по образец, свързана с неговото гражданство, писмено съгласие, свързано с изискванията по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Според предлаганите процедурни правила Комисията по конституционни въпроси провежда изслушване на допуснатите кандидати на открито заседание, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. В това изслушване народните представители могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност и професионални организации, както и средствата за масово осведомяване. След изслушването Комисията по конституционни въпроси представя на Народното събрание доклад.

При разискванията в пленарна зала кандидатурата на всеки от кандидатите се представя от народен представител. Гласуването е явно чрез компютъризираната система за гласуване, като се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избрани са двамата кандидати, получили най-много гласове. Ако никой от кандидатите за съответните длъжности не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избори, се посочва в проекта на решение за определяне на процедурни правила.

Преди да бъде открита дискусията по така предложените процедурни правила Цончо Ганев от „Възраждане“ поиска 30 минутна почивка от името на групата. Това е изключително отговорна работа, каза той и отбеляза, че не е нормално правилата да се приемат, без народните представители да са имали възможността да се запознаят с доклада за тях, отбеляза Цончо Ганев.

В предварително обявения дневен ред за днес е второто гласуване на измененията в Закона за местните данъци и такси, в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС) и в Закона за корпоративното подоходно облагане.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристю и степендианти

    4 0 Отговор
    В конституцията ще пише каквото каже шиши.

    Коментиран от #8

  • 2 ПУЦ до ПУЦ-а мила моя майньо льо

    4 0 Отговор
    Като знам как станах инженер, как да отида на зъболекар?
  • 3 Нищо не

    2 1 Отговор
    не обсъжда , чалгарите и израждането както винаги събират и един през друг се редуват да искат половин часови почивки !
  • 4 ревизор

    1 0 Отговор
    Само да не вкарват бежанците от Африка в България!
  • 5 Атанас Серсемов

    3 0 Отговор
    Ще изберат не умни, интелигентни, знаещи, компетентни, ерудирани, написали по няколко книги, със солиден стаж по право, а най-важното-ПОСЛУШНИ. Знаещите да си стягат багажа за Терминал 2, а може и Терминал1 , някои самолети тръгват и оттам- нискотарифните.
  • 6 Щастливеца

    2 0 Отговор
    В България има пет-шест професори , които разбират от тази материя, но те нямат шансове, защото имат самостоятелно мнение, независимо мислене и не се подчиняват на партийните повели.
  • 7 послушни хора

    0 0 Отговор
    Ще намерят мераклии- калинки колкото искаш. На тях не им трябват способни, а послушни хора. Такива като секретарката, Слабов, Деса, Класната. А имаме добри юристи-професори, ерудирани, високоинтелигентни, но със свое мнение. Цял живот ги държат настрана, но и те-някои от тях- не остават длъжни- разясняват на студентите някои особености на българската "демокрация".
  • 8 БойКУКОВ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ристю и степендианти":

    Ристь е гола вода, с лишени адвокатски права, едва ли е влизал в съдебната зала. Той се стяга за евродепутат, защото в Брюксел има жилище.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове