Last news in Fakti

14 Декември, 2023 18:41 1 552 31

Социален психолог: Трябва да дадеш сеир на хората, за да им покажеш, че контролираш съдбата и интересите им

  • сглобка-
  • градска десница

И в този парламент нещата няма да се случат, както очаква опозицията, смята Николай Димитров

Социален психолог: Трябва да дадеш сеир на хората, за да им покажеш, че контролираш съдбата и интересите им - 1

"Нашите политици усърдно осигуряват зрелище на народа, тъй като зрелищата са много важна част от комуникацията на власт от страна на управляващите. Ти трябва да дадеш сеир на хората, за да им покажеш, че контролираш съдбата им, включително и интересите им. Като държат народа буден, тези зрелища имат за цел да насочат вниманието му в правилната посока, но правилната за управляващите".

Това коментира пред БНР доц. Николай Димитров, социален психолог.

И допълни, че докато пералнята се върти и Бойко Борисов и Делян Пеевски стават все по-чисти, народното недоволство трябва да намира някъде своя отдушник - в силни и знакови фокуси.

Според него "сглобката" има страхове, че наближава финалният момент на живота ѝ.

"Повод за това ми дава и отговор на въпроса - защо точно сега се случва това с Паметника на съветската армия. Защото това е сигнал, че крайната градска десница се опитва да хване последния влак, докато са все още управляващи, за да изпълнят една своя дългогодишна мечта, която така и не можа да се случи".

Доц. Димитров посочи, че "и в този парламент нещата няма да се случат, както очаква опозицията":

"Сглобката", за да остане здрава и стабилна, задоволява нечии интереси – интересите на партиите, които я съставляват. А знаем, че особено една от партиите в сегашната "сглобка" не дава даром нищо, особено подкрепа... Борисов повече се притеснява от разпадането на "сглобката" и една по-силна опозиция или опозиция, която успява да клати правителството, защото скоро наближава ротацията. Но знаем, че той традиционно обича да играе вабанк и едни нови избори биха му дали още повече основание да мисли за себе си като за по-значим фактор. Той нарочно се опитва да бъде благ и консенсусен с опозицията, защото знае, че му предстои да се занимава с горещите картофи тепърва".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 3 Отговор
    В България се кара основно на сеир, понеже хлябът свърши още 96 год.

    Коментиран от #8

  • 2 факти

    21 6 Отговор
    България плаща и лихвите по заемите на Украйна
    Даваме на Киев още 26,7 млн. лева
    Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.
    С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.
    Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

    ОЩЕ ПО ТЕМАТА
    България предоставя гаранции за 16,7 млн. евро по помощ на ЕС за Украйна
    За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

    И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

    „Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

    Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва д
  • 3 Кокорчо 🌈🌈🌈

    10 2 Отговор
    Като няма хляб поне зрелища.
  • 4 Като убиха Трактора

    17 3 Отговор
    Тиквата и ДПС осиновиха отрочетата ПП.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 истина ти казвам

    9 18 Отговор
    Да бутат и Альоша ли беше къв беше у Пловдив!
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    Ум Умува Ум Царува Ум Патки Пасе
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    до 1989 ГОДИНА бЯХМЕ пО чОВЕЧНИ И хОРА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 честен ционист

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "истина ти казвам":

    И да ги бутнете, все тая. Остават завинаги запечатани в ДНК-то на народа.
  • 11 Реалист

    13 7 Отговор
    Руснаците пак трябва да ви оправят в България както през 1944.

    Коментиран от #12

  • 12 честен ционист

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Както оправиха половин Украйна ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Простя КъСкопейкин

    5 8 Отговор
    И да скимтят копейкте, и да се пенят ватниците, България все повече се освобождава на руZкия воденичен камък, който ни дърпа назад към блатото.
  • 17 Реалност

    13 4 Отговор
    Боже! Какви управниците ни управляват! Разделят и насъскват народа едни срещу други, вместо да ни обединят за благото на НАРОД!
  • 18 Име

    8 2 Отговор
    Ми - кой каквото си направи - това е. 30 години след тоталитаризма и - се сетиха и за този паметник. Иначе - политиката е пълна каша. Общо-взето - късопаметни сме и - Бойко Борисов се измъква по тъч-линията. Едва ли обаче - ще се върнат неговите времена.
  • 19 Русофил имигрира в Русия ... ЪЪЪЪ

    5 7 Отговор
    Някой да знае за русофил, който да се кани да имигрира в московия ?
    Ама да е истински, не като сегашните ментета, които само отдалече, платонически любят мада им раша.
    Изключвам и професионалните русофили, които много я обичат за пари.

    Коментиран от #24, #26

  • 20 Артилерийска подготовка

    11 1 Отговор
    Засега сглобката успява да се маскира зад зрелища, но липсата на пари и перспектива няма да могат дълго да се крият. Заемите решават проблемите временно, но това не може да продължава вечно-те трябва да се обслужват. И се получава спирала, обърната надолу...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АУУУУУ

    2 7 Отговор
    КОПЕЙКИТЕ РЕВАТ И ТОВА Е МУЗИКА ЗА НАС 😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 24 Копейка

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил имигрира в Русия ... ЪЪЪЪ":

    На нас ни казаха, че ще ни турят в Белене.Ще ни фъргат на прасетата.
  • 25 Човече, това не е

    7 3 Отговор
    сеир, това е подигравка с паметта на дядовците ни, (моят е стигнал до Австрия с Първа българска армия), това е реабилитация на фашизма, вандализъм, долнопробна промивка на съзнанието и грозно разделение на народа. Това е манифестация на малокултурието, което се диктува от хора с културни претенции.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Некой си

    1 5 Отговор
    Кви са тия "длъжности" бе ? Овце ! Ана.ен психолог ,нема ли ? Да ви е.а и ма.ката проста !
  • 28 Оркестър без име

    8 1 Отговор
    Българите не се делят на русофили и кравофили ! Българите искат да живеят достоен живот в собствената си държава без да бъдат крадени и лъгани от политиците ! Българите искаме цялата тази гмеж от партии измамници и крадци да се разкара веднъж завинаги от хоризонта , съдена и с конфискувано крадено !Вън от държавата на НПО-та които проповядват за нормално мъж с мъж и жена с жена да сключват брак и да осиновяват бъдещи гейчета ! Самостоятелна и независима от големите братя и братовчеди политика за благото на България и българите !Без да сме расисти не искаме повсеместна реклама на чернокожи сред манекените за облекла , все едно сме африканци ! Целта на тези които стоят зад изброените неестествени и враждебни действия е само една , Изкореняване на българщината и заличаване на корена , изтребление !

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 00001

    1 1 Отговор
    Българските Политици удобно поддържани от медиите които притежават, създават всекидневно висок медиен шум за малко важни за всеки Българин неща, насочени към определен вид хора обикновенно темата е свързана с Русия. Или Рсия е най великата държава, или някой се държи лощо с нея но ще бъде наказан,или че Рсуките оръжия са най-уникални и мощни в света, Рсуката икономика е най-силната, и Руснаците са увеличили двойно доходите си от износ на петрол при наложени санкции.Точна информация, миналата година Русия е изнесла петрол за 30 милярда долара, тази година е изнесла за до сега за 18 милярда долара или 40% по малко. Вдигат много медиен шум за да скарат русофилите и русофобите, за да не ги пита никой защо хората в България са бедни, гладни, болни, Защо улиците и магистралите са разбити и с дупки и нищо не е поправено и ново не е построено. Защо цените на основни храни са 3 пъти по високи в България от Западна Европа, Защо инфлацията е 12 % а не 5 както те го казват, Защо се вземат държавни заеми за плашане на стари заеми? Къде изчезнаха 24 милярда за 3 години? какво беше построено за 3 години? Защо в Болницата докторите и другите си искат подкупи?
  • 31 Абориген

    0 1 Отговор
    Ало, психолога, какви са тези глупости, да не си учил в Магнаурската школа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове