Last news in Fakti

14 Декември, 2023 21:38 6 193 17

"Списъкът на Рашков": BIRD и Биволъ започнаха да публикуват имената в него

  • списъкът на рашков-
  • магистрати-
  • недекларирани имоти

Самият списък с имена на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина е изготвен от ДАНС, а прокуратурата го проверява при Сотир Цацаров, пишат разследващите журналисти

Списък с имена на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина, дълго време привличаше медийното внимание, след като бившият МВР министър Бойко Рашков се закани да го направи публичен. Това така и не се случи, след като прокуратурата му размаха пръст, че ще огласи класифицирана информация от ДАНС. Две години по-късно BIRD и Биволъ получиха списъка, провериха го и започват да публикуват имената в него.

В първата част от поредица публикации са имената на съдиите. Най-видният сред тях е Боян Магдалинчев, настоящ член на ВСС, но има и други административни ръководители на съдилища, които са по-малко известни на обществото.

Проверката на разследващите журналисти е установила, че включването в този списък на някои от магистратите не винаги е заради недекларирани сметки и имоти. Това повдига сериозни въпроси за шантаж и зависимости в съдебната система по времето на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Кой прави списъци, кога и за кого?

Бойко Рашков започна да говори настойчиво в медиите за въпросния списък през лятото на 2021 г. След неговите изявления първо НАП съобщи, че е приключила проверка възложена от Върховна касационна прокуратура за 27 съдии, прокурори и следователи и 11 души на висши публични длъжности /общо 38 лица/. Впоследствие и прокуратурата излезе с прессъобщение, че “липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица”, но също така предупреди, че “данните от справките на ДАНС, по които са правени проверките на НАП, КПКОНПИ и държавното обвинение – са класифицирана информация и нейното разгласяване е престъпление”.

Така стана ясно, че списък има, източникът му е ДАНС, проверката на прокуратурата е започнала при Сотир Цацаров като главен прокурор през 2019 г., но вероятно списъкът е изготвен преди това. Магистратите са 27 на брой – 17 съдии, 5 прокурори и 5 следователи, политиците са 11 на брой, а нарушения не са открити.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    77 1 Отговор
    ВСС е върха на пирамидата на мафията !! Вместо да хваща бандити , той ги пази и прикрива !! Няма магистрат или съдия на високо ниво да е без два хотела !! Там е заровено кучето и то трябва да се унищожи до крак !!

    Коментиран от #9

  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    27 39 Отговор
    Абе , кво става с 19-те имота на Бойко Рашков? Ама те не са в чужбина и никой не се интересува, нали? Абе те българите нали са балъци . . . .
  • 3 Гост

    21 1 Отговор
    Давай, ....чакаме
  • 4 АГАТа Кристи

    20 2 Отговор
    За кай ли път да напомням за романа на Джордж Ороел - "Фермата на животните" ...
  • 5 Тия бърд и бивол

    17 28 Отговор
    ми паднаха в очите, като ги включиха в лъжите срещу ИТН когато ги сриваха. Мислех ги за независими!, А те се оказаха грантаджии!
  • 6 Факти

    31 2 Отговор
    Те си имат известни адвокати и не са на тяхно име, а на брат, сестра. Ако проговорят честните юристи, свят ще ви се завие, но не им се занимава с мафията.
  • 7 Ха ха

    5 11 Отговор
    А за жорж ганчев, кога
  • 8 00001

    26 1 Отговор
    Не са само тези от списъка, а другите съдии в по малките населени места , са още по корумпирани и влизат в различни схеми за ограбване на бизнеси и граждани, като съдите узаконяват кражбите на чуждо недвижима собственност, друго имущество и пари.
  • 9 Русофил

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Очевидно си прав - нито един минус. ВСС дано се разбута след смяната на Конституцията.
    Които са против - те са за бой.
  • 10 Протестиращ

    8 21 Отговор
    За списъка с 22 съмнителни имота на Рашков ли става дума?
  • 11 бай Иван

    13 3 Отговор
    За малко да си помисля,че прокуратурата при Сарафов започнала да работи, а то какво пак някакви "птици" ще вадят нещо си дето по него няма преки доказателства.

    И къде го де .е .а и списъка ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абсурдистан

    9 18 Отговор
    Щом е намесен Рашков значи този списък е нещо смърляно и нищо няма да произлезе. И N1 в списъка трябва да е самият Рашков!
  • 14 ген. Атанасов

    10 0 Отговор
    магдалинчеввввввв.......?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БЕЗАНАЛОГОВИ изроди

    10 0 Отговор
    НА СЪДА ВСИЧКО Е ЯСНО ,ДА ВЛЕЗЕ УБИТИЯ. И ПРИ ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН ИМА ПО ГОЛЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ.
  • 17 Емигрант

    9 1 Отговор
    Безнадежден е българският народ в България ! Списъкът "Магнитски" също показа корумпирани политици и какво от това, Пеевски дори управлява държавата под зоркото крило на шшибанната българска журналистика ! Народът е толкова сляп и заблуден, че още им гласува доверие на престъпниците-политици защото му казват ако не гласувате ще дойда еди кои си и винаги се оказва, че те са същите плюс някои нови, но сложени там точно от същите стари ! Мафията управлява в България, всички го знаят и какво от това, само тук в медиите имат смелост тези "патриоти" останали в България, но на площада никакви ги няма ! Списъците каквито и да са нямат никакво значение, пералнята изпра Тиквата и шайката му, а за Пеевски следствие и прокуратура дори няма и хабер да го запита как започна бизнес та стигна до "овчар" на стадо овце, а какво стана как така Тиквата,Горанов и Севда не са взимали милиони като "подкуп" от Божков вместо данъци, нямало доказателство, значи Божков хем не е плащал данъци, хем не е давал подкуп и думата му няма значение....има ли хабер този затънал в бедност народ къде живее в планетата на фантастичния живот или на планетата Земя ? Вместо да се избивате на пешеходни пътеки влезте в това шиббано НС и раздайте истинска справедливост по ПЕЩЕРНЯШКИ със сопи и чукове за да се сдобиете с достойнство и уважение и тогава никой няма да ви спре за Шенген ! Или бъдете НАРОД или по- добре се самокастрирайте за да не се размножавате за да не страдат и наследниците ви !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове