Last news in Fakti

24 Декември, 2023 08:17 855 16

Епископ Сионий: Трябва да подготвим не само душите, но и сърцата си за посрещането на Богомладенеца Христос

  • отец сионий-
  • коледа-
  • бъдни вечер

Разменянето на подаръци на Коледа е прекрасно отношение на братолюбие, на приятелство, на почитане и зачитане на всеки

Епископ Сионий: Трябва да подготвим не само душите, но и сърцата си за посрещането на Богомладенеца Христос - 1
Снимка: БГНЕС

"Разменянето на подаръци е прекрасно отношение на братолюбие, на приятелство, на почитане и зачитане на всеки. В християнски смисъл, това е свързано с подкрепата на бедните и страдащите. Разбира се ние имаме подаръци за близките си. Но ако искаме да поднесем подарък на Рожденика в този ден, а Рожденика е Христос, трябва да дарим на бедните и на страдащите". Това каза в интервю за БНР епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир.

Днес е Бъдни вечер, а утре Рождество Христово. Затова разговарям с Величкия епископ Сионий.

- Добро утро, Ваше преосвещенство!

- Добро утро на вас и всички слушатели. Нека в този светъл и благодатен ден на очакване на Рождество Христово да се поздравим, да си пожелаем духовно и радостно преживяване на празника. Да бъдем заедно в църквата Христова, в църквата на родилия се Богомладенец.

- Защо наричаме тази вечер Бъдни? Какво се е сбъднало на този ден, в тази вечер?

- За да разберем името на тази вечер, трябва да представим самия празник. Това е дълго очакване на Сина Божий тук при нас, на земята. Целия човешки род бил в очакване. Всички пророци от древност говорели за идването на Богочовека, за идването на Христос. Месията щял да потърси отново грехопадналото човечество и да го въведе в блажено общение с живия Бог, да въведе човеците във връзка с Бога, чрез Него, чрез Христос, който е едно от лицата на светата животворяща Троица. Това очакване е предсказано от всички пророци на Стария Завет. Това очакване е предсказано дори от езическите мъдреци. То било известно на всички философи на древността. Затова наричаме тази вечер сбъдване на Божието обещание. Сбъдвало се това, което Бог разкрива пред нас с идването си на земята, с преславното си вчеловечване, с преславната си благодат, която стана начало за спасение на целия човешки род. А празникът стана така, както ни свидетелстват Светите евангелисти Матей и Лука. Христос се роди във Витлеем, в скромни ясли и беше повит в скромните пелени, приготвени от родителите му. Свидетели на това рождение станаха всички ангели, целия небесен сонм. Свидетели станаха и пастирите, които пасяха своите стада наблизо, в пещерата, в която се роди Христос. Свидетели станаха и мъдреците от изтока, които видяха звездата Му и дойдоха да се поклонят на истинската звезда, на истинското слънце на правдата, което идва, за да озари всички нас. Днес е благословен ден на очакване, последния ден на рождественския пост. Трябва да подготвим не само душите си, но и сърцата си, но и мислите си, за да посрещнем и ние Богомладенеца Христос. В този ден ще почетем всички свои близки, ще поднесем скромни подаръци, ще им поднесем радост. Тези, които са духовно извисени ще поднесат дарове и на бедните, на гладните, на страдащите. Защото поднасяйки дарове на тях, те поднасят дарове на Христос който се е родил, който най-много се радва, когато ние подкрепяме по-бедните, немощните, слабите, самотните и отчаяните, презряните хора, тези които са в тъмница, в нищета, бедност и страдание. Когато им подарим топлина и нещо, което те да имат при себе си, все едно на родилия се Христос сме го подарили.

- Свети пророк Исаия е записал: „ Затова Сам Господ ще ви даде личба: ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил.“ Много пъти съм си задавала въпроса защо в това пророчество фигурира името Емануил, а Ангел Гавриил казал на Мариам „ ще го наречеш с името Иисус“.

Пророците от Стария Завет говорят за идването на Месията от вярата, която векове и хилядолетия е пазела почитането на единия Бог, концентрирана върху отстояването на почитта към единия Бог и предпазването на духовността от влиянието на многобожието и други култове, които можели да попречат на истинската вяра. Техния разказ за идването на Христос звучи именно така. Емануил значи „с нас е Бог“. Емануил не е обикновено име. Той е определението на очакването Бог да бъде с нас. Бог се роди, Бог дойде да ни потърси отново, Бог дойде да ни спаси. С нас е Бог. Това, което небесният вестител казва на пречистата Богородица е земното име на Богочовека, Иисус. И както по-късно ще Го наречем всички Христос, Божия помазаник, Божия пратеник. В богословието различаваме в Него едно от лицата на Светата Троица, самия Бог, невместимия Бог дошъл и се въплътил тук на земята от пречистата Богородица.

- Ваше преосвещенство, и езическите народи са си разменяли подаръци на големи празници. Има ли библейско, християнско основание ние днес да си разменяме подаръци?

Разменянето на подаръци е прекрасно отношение на братолюбие, на приятелство, на почитане и зачитане на всеки. В християнски смисъл, това е свързано с подкрепата на бедните и страдащите. Разбира се ние имаме подаръци за близките си. Но ако искаме да поднесем подарък на Рожденика в този ден, а Рожденика е Христос, трябва да дарим на бедните и на страдащите. Виждаме как мъдреци от изток почитат родилия се Богомладенец с подаръци като небесен цар, като дошлия Бог на земята. Те Го почитат със съкровищата си. Какви съкровища имаме ние? Добротворството и подкрепата към страдащите, към нищите. Да ги поднесем като подарък на Христос. Да се вслушаме в Господния глас, който казва:„това, което правите на по-малките мои братя и сестри, все едно на мен сте го направили“. Това, което вършите като добротворство е служение на Бога. Това, което ще изпълним с добрина и чисто сърце, ще бъде истинска радост за Богочовека, когато изпълняваме Неговия закон, закона на любовта и подкрепата към по-слабите, по-бедните и отчаяните. В тези дни човек ще бъде зарадван повече от вниманието, зачитането, отношението, общението, споделянето на Рождественската радост, отколкото от материалните подаръци. Това ще стопли душата на всеки, за да празнува и той раждането на Богочовека. За да видим усмивка на всяко лице. Нека в тази предпразнична вечер всички бъдем радостни, усмихнати, защото ни се даде Спасител на света. Бог не ни остави да погинем, а отново потърси грехопадналия наш род и го възвиси с любовта, мира и благодатта.

Да се помолим: „Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейки

    2 4 Отговор
    Само Путя може да роди българския богомладенец.
  • 2 Гориил

    4 3 Отговор
    Не помня толкова тревожна и нервна Коледа като тази година.Бъдете единни братя.
  • 3 Православна христиенка

    2 1 Отговор
    Така казва кака ти Сия, 1 януари в женските манастири се прави обред, там ще бъдат дружки теменужки Кичка, Сия, Палома, Филка, Вика сливата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не разбрал

    2 2 Отговор
    Ще идва ли някой? Ко е тоя Богомладенец, за какво се бори, кого подкрепя- Володимир или Влодимир?

    Коментиран от #13

  • 6 Гост666

    2 2 Отговор
    А тези който не вярват . Кой да посрещат .

    Коментиран от #14, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мюсюлманин

    4 0 Отговор
    Нека в тези дни и невярващите да проявят поне малко човечност и да уважат хората, които вярват. На повечето хора само вярата остана в сърцата им,на вас никой не ви пречи да вярвате,но моля и вие да не пречите на вярващите.
  • 10 Красимир Петров

    2 0 Отговор
    Никога не съм вярвал в попове.
  • 11 мдааааа

    0 3 Отговор
    Сатанистите са изкривили празника Рождество. Бъдни вечер е сатанински ритуал. 12 часа в полунощ е сатанински час. Santa = Satan.
  • 12 Православна христиенка

    1 4 Отговор
    На този ден, всяка православна христиенка, си сваля старите пожълтели кюлоти, поръсва се със светена вода и тамян за полово дълголетие и вагинална свежест. После кака Сия води калугерско хоро,
  • 13 Както

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не разбрал":

    си я подкарал, няма и да разбереш.
  • 14 Умен по цялата глава

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост666":

    Този въпрос си го задават всички Езичници ...
  • 15 В 2 прости изречения

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост666":

    - 3 грешки. Неам думи.
  • 16 Епископът Симон

    0 0 Отговор
    За какво говорите че неразбрах епископе глупости
    Някой щял да дава топлина и подаръци на бедните и нуждаещите се във България никой не му пука за другия колко е бил осиротял немощ тук хората са се само забравили във България щял да помага някой на бедните никой нищо не прави могат само да те плюят у обиждат и ритат нищо друго 🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове