Last news in Fakti

25 Декември, 2023 10:11 7 205 18

1.6 милиарда лева ще бъдат раздадени от работодателите като ваучери за храна през 2024 година

  • ваучери за храна-
  • министерство на финансите

Вече над 750 000 служители получават ваучери за храна към заплатите си, посочиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна

1.6 милиарда лева ще бъдат раздадени от работодателите като ваучери за храна през 2024 година - 1

Ваучери за храна за рекордните 1.6 млрд. лв. ще може да раздадат работодателите на своите служители през новата 2024 г. При гласуването на бюджета депутатите завишиха тавана на годишната квота за догодина с 200 млн. лв., припомня sega.bg.

Друга новост е въвеждането от началото на годината на електронни ваучери, които изцяло ще заменят хартиените от юли 2024 г.

Ваучерите за храна са един от най-популярните бонуси, които фирмите дават на своите служители. Причината е, че тези добавки към месечните заплати са освободени от данъци и осигуровки както за работодателя, така и за работника.

В последните две години рязко нарасна броят на ползвателите на ваучери за храна. Първо, през 2022 г. като мярка за компенсиране на високите цени на храните и на енергията държавата чувствително повиши месечната сума, която може да получи работник под формата на ваучери - от 80 лв. на 200 лв.

Наред с това Министерството на финансите съществено вдигна и годишната квота от 390 млн. лв. на 1 млрд. лв. Тези пари не се плащат от бюджета, а от работодателите, но въпреки това всяка година с държавния бюджет се обявяват годишен и месечен таван на сумите, които може да бъдат предоставени под формата на ваучери.

През 2023 г. годишната квота бе завишена на 1.4 млрд. лв. Със заповед на финансовия министър тази сума се разпределя между лицензираните оператори на ваучери, които след това ги предоставят на фирмите, сключили договори с тях.

Вече над 750 000 служители получават ваучери за храна към заплатите си, посочиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

"Гласуваното от парламента за нарастване на квотата за 2024 г. е породено от желанието на все повече работодатели да предоставят купони на максималния месечен размер от 200 лв. или близко до него. В момента много работодатели все още предлагат ваучери на стария месечен таван от 80 лв., някои дават по 100-150 лв. месечно. Разбира се, очакваме от следващата година да се включат и нови работодатели, особено след като бъдат въведени електронните ваучери, тъй като те ще са много по-удобни", обясни Таня Обущарова, главен секретар на АОВХ.

През първите шест месеца на годината ще циркулират двата вида ваучери - хартиени и електронни. Фирмите, които искат да се включат с електронни ваучери, трябва да сключат наново договори с издателите. Важно е да се знае, че работодателят не може да предоставя в един и същи месец и хартиени, и електронни ваучери. Тоест трябва да избере една от двете опции, обясниха от АОВХ.

Фирмите, които договорят с операторите електронни ваучери, ще раздадат на служителите си специални магнитни карти, на които всеки месец ще се зареждат суми за покупката на храна. Възможно е също да се ползват виртуални карти, като разплащането ще става със смартфони на ПОС-терминал в магазина. Предимството на електронните ваучери е, че няма да се налагат закръгляния и доплащания в брой, за разлика от хартиените.

Някои от операторите на ваучери ще предлагат на фирмите поименни карти.

"Нашите карти ще бъдат персонализирани, защото преценихме, че така ще е по-удобно за работодателя да следи сумите за зареждане. Другото удобство е, че работодателят ще получава всеки месец опис на кой служител каква сума е заредил и с каква валидност. След това по-лесно може да се предоставя тази информация на НАП, която вече иска от фирмите да декларират и необлагаемите плащания към заплатите на своите служители", обясниха от Edenred България.

От две години насам ваучерите освен за покупка на храна и безалкохолни напитки може да се ползват и за заплащане на битови сметки като ток, вода, парно, газ. Все още нито едно ЕРП и нито една топлофикация в страната не желаят този начин на разплащане. Само единични ВиК дружества в страната са приели плащане с ваучери. Сред тях обаче не е най-големият доставчик на ВиК услуги в страната - столичният "Софийска вода".

С ваучерите за храна може да се плащат и билети за кинопрожекции, театрални и оперни представления и други културни събития. Преди да купят билет, потребителите е добре да се осведомят дали съответната културна институция е сключила договор с оператор на ваучери.

С ваучери за храна може да се плаща също така консумация в заведение и нощувка в хотел - стига ресторантьорът или хотелиерът да са сключили договори за приемането им. По данни на АОВХ много хотелиери са се включили в мрежата веднага след като тази възможност бе въведена преди година.

Раздвижване на пазара на ваучери има и по отношение на издателите им. Очаква се появата на нови оператори, които предстои да получат лицензи от Министерството на финансите, посочиха от асоциацията.

Някои търговски вериги алармираха, че плащането на ваучерите с магнитни или виртуални карти на ПОС-терминали от Нова година ще ги натовари с нови разходи, тъй като за тези трансакции търговците ще дължат такси към банките. Тепърва ще стане ясно доколко тези разходи ще са съществени и дали няма да бъдат компенсирани от отпадналите разходи по броене, съхранение и транспортиране на хартиените купони до съответните оператори за тяхното осребряване.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асена василева

    8 4 Отговор
    Ще ги обложа 😏 хихи 😘 СЛАВА АМЕРИКА!
  • 2 гост

    15 0 Отговор
    Моят не дава нищо по едно време предлагаше да вземе сума от заплатата,която да даде в ваучери за храна с колегите естествено не се съгласихме
  • 3 Капитализъм и кретенизъм

    32 2 Отговор
    З0 години демокрация и отново купони за бедни. Всички оФце са много благодарни и щастливи за мизерните подаяния от работодателите си милионери.
  • 4 123

    16 0 Отговор
    Ваучерите са зависимост от държавата. Като махнат кеша ще дават ваучери, ама само на тези които слушат.
  • 5 Ветеринарен психолог

    27 0 Отговор
    Чорбаджията да ти даде 200 лева ваучери,трябва да си му изкарал в месеца 20 000. Иначе ти казва ,че и минимална заплата не заслужаваш. Деветдесетте години ни викаха-Работете,като Германците и ще ви плащаме,като на германци. Сега работим 2 пъти повече и по-добре от тях ,но взимаме 3 пъти по-малко.Новата чорбаджийска мантра е-вижте какво става по света. Аз повече не мога да дам. -И в същото време-Ама нямаш ли някой познат без работа? Доведи го? Така,че нищо не ни дават , а ни взимат!
  • 6 оня с коня

    1 11 Отговор
    Сега уверихте се ПРОФЕСИОНАЛНО НЕДОМОЛСТВАЩИТЕ тука по Заповед на Москва що БГ се води "Най-бедната" Държава в ЕС?Ами ето пример- тия средно около 150лв Ваучери първо че са Необлагаеми и Второ - НЕ СЕ ВОДЯТ по Статистика от Европ. Статистика за Заплата и не Влизат към Нея!Същото е и с РЕНТИТЕ- пълно освобожданате от Данъци и значителен Приход към Бюджета на вероятно 2/3 от Българите.А да говорим ли че въпреки най-ниските ни Данъци в Е"вропа- 10%/на Запад стигат до 45-48% от Заплатата/ ,думата "Касов бон" е непозната за наети самостоятелни "Майстори-Строители" примерно в Дома или Вилата,Автосервизите и т.н.,които за под 100лв надник изобщо не се хващат да работят?И после пак недоволствайте че имало Инфлация...
  • 7 Зомбайо

    15 1 Отговор
    Айде бе освободени от данъци! Ако беше така, хранителните продукти за които ваучерите могат да се използват, нямаше да са обложени с 20% кожодерски ДДС данък!
  • 8 Име

    7 0 Отговор
    Аз искам - да ми намалят заплатата, твърде много започнах да се изживявам като бос.

    1 лев на ден е достатъчен, за непушач.

    Макарони и други - аристократични удоволствия - по празниците.

    Това са нереални неща - както и да е.
  • 9 333

    7 2 Отговор
    Много хубаво,но май някой ще останем само с ваучерите от преди нова година.Идват съкращения,някой цели отдели съкращават,но все пак Честита Коледа.
  • 10 дядо поп

    15 2 Отговор
    Дават ти едни ваучери , като сума , отиваш в магазина и това не можеш да купиш , онова не можеш да купиш , правят те със собствените ти средства на маймуна. Тези ваучери влизат в бюджета на човека или семейството му и би трябвало да си ги харчи по свое усмотрение. Няма да е лошо институцията от която зависи това да променят правилата и да можеш да разполагаш със собствените си парични средства както намериш за добре.
  • 11 От народа

    9 0 Отговор
    Работя в общината на областен град.Ваучерите ни за храна са 400 лв. на година.Лев и десет ст. на ден.За частните фирми не знам.
  • 12 Кмета

    12 0 Отговор
    А дали няма злоупотреби от страна на по-малки работодатели като ти отрежат двеста лева от кеша и ти ги дадат във вид на ваучери с цел спестяване на десетки хиляди данък годишно ?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кукер

    5 2 Отговор
    Друго си е да работиш за държавно ВИК дружество и да ти сложат парите 125 лева за храна към общите в заплатата и на тях да им се удари данък и от 125 стават реално 90 и после в магазина като купиш нещо с 20 ДДС % и сметката какво ти дават ти какво взимаш не излиза.И става европейската заплата от 450 евро или 905 лева български пари, с тях гледаш дете на 6 години цял месец,130 лева за гориво до работата,150 лева за мен за храна само когато съм на работа,300 лева кредит и 100 лева телефони,остават 200 лева за храна за семейството,ток и вода не плащам,майка ми и баща ми ги плащат.Ето това е реалността в еврогейската държава България,работиш за да имаш всеки месец да даваш и да ти стигат 10 дена след заплата. Весела Коледа на хората на робовладелците и политиците ДВЕБМАЙКАТА.
  • 17 Лиляна

    0 0 Отговор
    Би било прекрасно и облекчение малко или много за едно семейство с валчери да си заплати битови сметки ,или гориво 🙂.
  • 18 Ради

    0 0 Отговор
    Хубаво е да се получават към заплатите като бонус ( нали затова получават данъчни облекчения фирмите), а не да ги удържат от заплатите както правят...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове