Last news in Fakti

26 Декември, 2023 19:39 2 378 26

Делът на зелената енергия, която произвеждаме е 20%, на 17-то място сме в ЕС

  • зелена енергия-
  • веи

С 66% дял на ВЕИ-енергията Швеция е безапелационен европейски шампион, показват данните на Евростат

Делът на зелената енергия, която произвеждаме е 20%, на 17-то място сме в ЕС - 1

Делът на зелената енергия в ЕС расте, макар и бавно. 23% от потребената енергия в държавите от Евросъюза е била произведена от ВЕИ - възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър, вода и т.н., показват данните на Евростат за 2022 г. , цитирани от "Сега".

Статистиката включва не само електро- и топлоенергията, но и горивата, използвани в транспорта. Тези 23% са усреднена стойност, а иначе ситуацията е много различна в отделните държави от общността.

С 66% дял на ВЕИ-енергията Швеция е безапелационен европейски шампион. Следващите в класацията са под 50 процента. На дъното са Ирландия, Малта и Белгия, където едва 13-14% от потреблението се задоволява от зелени източници. Със своите 20 процента България е малко под средното равнище за ЕС, като със сходни резултати са Италия, Франция, Чехия, Словакия, Кипър.

"Шведското чудо" разчита на енергия, получена от вецове, вятърни паркове, биогорива, а също и термопомпи. Финландия, която е №2 в класацията, задоволява енергопотреблението си основно с хидро- и вятърни централи, а също и с твърди биогорива. Третата в ранглистата - Латвия, залага най-вече на вецове.

ЕС си е поставил за цел до 2030 г. делът на възобновяемата енергия да достигне 42.5%, което е твърде амбициозна задача на фона на постигнатите досега проценти и на темпото, с което се увеличава използването на енергия от вятър, слънце, вода, биомаса, термални източници. Ръстът през 2022 спрямо 2021 г. е съвсем скромен - едва 1.1 процентни пункта.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    16 4 Отговор
    Тесла е боклук!
    (не ученият разбира се, а недоразумението на колела)

    Коментиран от #10

  • 2 Реалист

    30 9 Отговор
    Само баш слугите на Сорос се занимават с тази излислица зелена енергия

    Коментиран от #4, #15

  • 3 АЛКЕЛИНО ГРЪКА

    2 16 Отговор
    А ние Гърците сме на 1 място в Европа по дял на Зелена Енергия и на 9 място в цял свят ,Гърция е напред пред една мизерна румъния и българия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Всъщност

    28 5 Отговор
    Зелената енергия е около осем пъти по-скъпа от атомната ! А българите са най-бедните и умиращи в ЕС . Но евроатлантиците в София ни обременяват с още и още вентилатори и слънчеви централки .

    Коментиран от #7, #9

  • 6 КОТарАК

    5 21 Отговор
    съкрушителна новина за ,,русофилите,,
  • 7 КОТарАК

    9 21 Отговор

    До коментар #5 от "Всъщност":

    всъшност руснаците живеят по-малко с 5г. от нас / и са 3 пъти по-бедни на калпак ..и по спестявания

    Коментиран от #14, #22

  • 8 Гост

    16 3 Отговор
    За да им излязат опорките и да изглеждаме по "зелени",добавят произведената енергия от ВЕЦ към перките и фотоволтаиците.Зелена стъкмистика.
  • 9 А бе

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Всъщност":

    Чудя се как все ревете, че сте бедни, след като разбирате от всичко.
  • 10 Дрът русофил

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Прав си. Масквича е 100 пъти по добра.
  • 11 Ние залагаме на кюмюр

    3 12 Отговор
    за разлика от Швеция и Финландия. Затова София е най мръсният град в Европа. Смъртността от финни прахови частици и в пъти по голяма.

    Коментиран от #17

  • 12 Смех

    18 3 Отговор
    И 90% от Веи се падат на Вецовете технология от 18 век да не си помислите че на панелите се пада
  • 13 Бесен-_ Язовец

    16 3 Отговор
    Ротшилдите тази скъпа така наречена, зелена енергия " я набутват само на домакинствата, а металургичните комбинати на Ротшилдите работят на газ и въглища.
  • 14 МОЖЕ И ТАКА ДА Е НО ТЕСА ГОРДИ

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    ДОРИ И ДА СА ГЛАДНИ ЧЕ НЕ СА СЛУГИ НА ЕВРОГЕЬОВЕТЕ БИЧАТ СИ ВОДКАТА И БАААМ В САУНАТА А ТИ КО ПРАЙШ....КРАДЪТ ТИ ЗЛАТОТО 35 ГОДИНИ ВЕЧЕ СТРИЖАТ ЛИ СТРИЖАТ С РЪЖДИВА НОЖИЦА.....

    Коментиран от #18

  • 15 Коки

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Проблема е Ваш. Бачкайте си дизела и всичко е ок.
  • 16 Да ви с.ра на

    7 2 Отговор
    тъпите пропаганди !
  • 17 Всяка кифла си тури задника в жип

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ние залагаме на кюмюр":

    После, що бил мръсден въздуха.
  • 18 КОТарАК

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "МОЖЕ И ТАКА ДА Е НО ТЕСА ГОРДИ":

    то и на бай Тошо не му стигна ,,златото,, и натрупа 10млрд дълг-с инфлацията сегашни 30
  • 19 слугинаж

    9 1 Отговор
    Стига с тия глупости бе подлоги!
  • 20 Перо

    11 1 Отговор
    Тази зелена енергия е мафиотско производство и тежи на населението като воденичен камък! Площите са собственост на държавни милионери, сключили крайно неизгодни за държавата договори и държавните корумпета за да я пробутват на потребителите, правят миксове и въпреки това цената е непосилна! От там идват и проблемите с чуждите инвестиции и цените на стоките! Въпреки че ЕС обяви АЕЦ за безопасна енергия, това не устройва БГ феодалите и корумпетата не правят нищо за държавния интерес!
  • 21 Ся тва са общи приказки

    7 0 Отговор
    Дайте една графика да видим. От какво се произвежда тази зелената? Турнете и атомната, щото тя е по-зелена от доста други зелени. Най-зелената си е ВЕЦ но ресурсите не са достатъчни и не са пропорционално разпределени.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Даниел

    7 2 Отговор
    Това добре,но трябва да се знае чии са тези централи произвели тока,да не се окаже,че са на същите хора при ,който години наред отиваха еврофондовете за развитието на страната??!!
  • 24 Лапат субсидии

    4 0 Отговор
    От европейските граждани ЕС, веднъж. Втори път подпомагане държава. Трети път миксове с евтина АЕЦ. 3-ти път квоти взимани от ТЕЦ-ове, завани на зелените. Пети път има плащаме свързване към мрежа, високи ниски напрежения. Дори свързването към мрежата не могат да си платят. Но подарихме 2 чисто нови реактора, платено оборудване, глоби арбитраж Париж, изтекъл лиценз площадка платен, и платени проекти. За капак 120 милиарда за 2 реактора на Устинг, които никога няма да видим или заработят. За да е по-весело на борса ток от януари 2024 г. И половин милиард вноска Уестинг, плюс неподходящо гориво за Козлодуй. Сред енергетиците има приказка, ако искаш да унищожиш енергийно държава им пращаш Уестинг. И за да е още по-весело НЕЗАКОННА отмяна на референдум Белена, и решение на НС отмяна, следствие на референдума. Ставаме голТаците на Балканите. От 2000 ток е поскъпнал с 200%, за да храним фирмите на депутатите, 70 депутати от НС имат бизнес фото и перки. Ще си изключваме токовете от януари.
  • 25 ЕСЕС

    1 0 Отговор
    Зелените идйоти да се ГРЪМНАТ!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове