Last news in Fakti

30 Декември, 2023 09:49 2 071 12

От 1 януари: Вдигат заплатите на служителите на БДЖ и НКЖИ

  • бдж-
  • нкжи-
  • заплати-
  • георги гвоздейков-
  • министър

Това става възможно с предвидени допълнителни средства в Бюджет 2024 г.

От 1 януари: Вдигат заплатите на служителите на БДЖ и НКЖИ  - 1
Снимка: БГНЕС

Заплатите на служителите на Българските държавни железници (БДЖ) и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) ще бъдат увеличени от 1 януари 2024 г.

Това съобщи Министерството на транспорта и съобщенията, цитирано от БТА.

За работещите в НКЖИ и БДЖ-Пътнически превози увеличението е с 19,6%, а за служителите на БДЖ-Товарни превози то ще бъде 10% от януари 2024 г. и още 9,6% от април 2024 г. Това става възможно с предвидени допълнителни средства в Бюджет 2024 г.

Преди повече от 2 месеца по време на среща с железничари от цялата страна министър Георги Гвоздейков пое ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят възможности за актуализиране на възнагражденията и подобряване на условията на труд в железницата. „Днес вече това увеличение е факт и от януари 2024 г. почти 18 000 служители ще работят при по-добри условия“, заяви транспортният министър след приемането на бюджета на МТС, посочват от ведомството.

Вече е подписан и Колективният трудов договор между ръководството на БДЖ и синдикалните организации, където е заложено увеличение на заплатите на работещите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД с 19,62%. За служителите на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД ръстът ще бъде на два етапа. От началото на следващата година увеличението ще е с 10%, а от април 2024 г. е заложена актуализация с още 9,62%. Променя се и стойността на средствата за храна (т.нар. ваучери за храна), които от 150 лева вече стават 200 лева за всички служители на националния железопътен превозвач.

С направените промени от догодина заплатата на локомотивен машинист ще започва от 1654 лева, на началник влак - от 1519 лева. Минималната заплата на началник гара от 1 януари ще е 1725 лева, а на персонала, който отговаря за изправността на железния път - 2001 лева.

По-рано днес стана ясно, че бюджетът за 2024 г. е обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вдигай още

    16 7 Отговор
    Ще вдигат, защото няма кой да работи за благодаря. От изискващи се 20+4 човека, останаха 9 пред пенсия да вържат графика. Никой не иска да работи с огромна отоговорност за без пари.
    Изпити, психопрегледи... за 1000 лева. Да работи министъра като иска.... на оградата на НКЖи тълпи чакат да започнат.

    Коментиран от #5

  • 2 Инфлацията

    9 6 Отговор
    хареса тая новина

    Коментиран от #3

  • 3 да да

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Инфлацията":

    Как инфлация ве тъпан, то народ няма вече.... Няма кой да я вдига тая инфлация. Българите си заминаваме, няма кой да работи ве. Робите си заминават от болести и недоимък.
  • 4 Мадлен

    9 4 Отговор
    Най крадливото племе
  • 5 касапина

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вдигай още":

    Добавките като дизел бензин и всичко което се вози дори хладилници и перални забравихте ли
  • 6 Сглобката се страхува

    10 3 Отговор
    От протести. Много.
  • 7 Любопитен

    6 11 Отговор
    Необходимо е да сее разработи програма за закриване на гари както и линии на БДЖ Пътничесни превози. Така ще се намали нужния персонал и ще се пести от заплатите му и ще се увеличи скоростта на влаковете, което ще направи БДЖ по-атрактивно за пътуващите. Всички гари в населени места под 5000 души трябва да вървят към закриване, абсурдно е влакът да спира по села и паланки заради 1-2 пътника.
  • 8 Схема

    13 1 Отговор
    Вдигат помощите за работещите бедни,защото и тези които са останали да бачкат ще избягат в един момент.До сега този проблем трябваше отдавна да е решен,но всички работещи са на кредит и ако няма работа няма кой да плаща кредита и от това се възползват робовладелците и им работиш за колкото кажат.Другата част от работниците са пред пенсия и си трайкат още две три години и от тях се възползват казват им толкова пари,ти няма вече къде да отидеш да работиш край точка и така до безкрай.Оправия няма за всички само за високите етажи там суми с 5 цифри не ги харесват.
  • 9 Време

    5 3 Отговор
    беше !
  • 10 AMAH OT ИДИOTИ

    2 7 Отговор
    ТРЯБВА СПЕШНО ДА ВДИГНАТ ЗАПЛATKИТЕ И НА НAPOДНАТА МИЛИЦИЯ. ТЕ БДЯТ НАД НАС ДЕНОНОЩНО И ПАЗЯТ ЕВPOAТЛАНТИЧЕCKOТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО НА БOKО, ШИШИ И ЛOPЕР.
  • 11 лкццф

    5 5 Отговор
    На мизерията отгоре във влаковете вдигат заплатите им.
  • 12 Няма такава държава !

    5 5 Отговор
    Как в едно дружество което е потънало в дългове все вдигат заплати ? Сбъркана държава.Ако беше частна компания щеше да има съкращения и замразяване на заплатите.Същата простотия и с фалиралия Левски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове