Last news in Fakti

20 Декември, 2013 13:30 1 027 2

Меглена Кунева: Гледайте на Реформаторския блок като на Европейски съюз

  • меглена кунева-
  • радан кънев-
  • реформаторския блок-
  • подписаха-
  • споразумение-
  • съюз-
  • божидар лукарски

Пет партии подписаха споразумение за политически съюз

Меглена Кунева: Гледайте на Реформаторския блок като на Европейски съюз - 1
Снимка: БГНЕС

Гледайте на Реформаторския блок като на Европейския съюз – това е ключът. Както Европа е Европа на включването, така и Реформаторският блок е на партии, които запазват своята идентичност и влизат в съюз „за“ дълбоки реформи, а не против друга политическа сила. Това каза Меглена Кунева при откриването на церемонията по подписване на учредително споразумение за политически съюз между партиите от Реформаторския блок днес в София.

Тя балгодаря на политиците от Гражданския съвет. "От този ден нека фокусът бъде в обединението. Както каза един наш симпатизант, ние най-после обединяваме партиите, за които през годините гласуваха демократично мислещите хора", подчерта председателят на "Движение България на гражданите".

По думите й, лидерът на ДСБ Радан Кънев е положил началото на реформаторското обединение. Радан имаше смелостта да направи първата стъпка, каза тя, другите се присъединихме към неговата инициатива. Кунева допълни, че „Движение България на гражданите“ преди повече от година предприе подобно обединение на хора с обща кауза и от сходни сектори на политическия спектър. Формулата беше същата, каза тя – обединение, а не разделяне и бе категорична, че Блокът ще е този, който ще изпълни очакванията за бъдещата смяна на конституционния модел, за нова държавност и нов обществен договор.

Слагайки последен подпис под учредителното споразумение, лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че това не е поредната политическа коалиция, а раждането на нова политическа сила със значение за десетилетия напред. Това е траен политически съюз. Ние имаме обща истори, която не  е лесна и в последните 6 месеца направихме големи отстъпки между партиите си и вътре в тях, но го направихме за бъдещето, а не заради миналото. 

Кънев заяви още, че непосредствените проблеми на страната идват от властта на мафията и ще се решат само с радикални реформи. Той изброи секторите на правосъдието, администрацията и слагането на край на партийните назначения, икономика без корупция, независими медии и силно гражданско общество като офокус на внимание на реформаторската енергия на Блока. Ние трябва да преучредим правова държава със свободни граждани, като достоен и силен член на ЕС, каза още той и допълни, че само зконността може да направи хората богати. Радан Кънев увери, че партиите от Блока осъзнават добре стратегическата грешка на разделението и с днешния акт тя се преодолява.

Николай Ненчев от БЗНС заяви, че подписва с отговорност в присъствието на внучката на последния председател на Земеделския съюз, на лежалия в комунистическите лагери Петко Огойски и на осъдения на смърт през 1961 година от комунистическия режим Жеко Стоянов.

С искрена надежда това да е последното обединение, което се подписва, и да няма повече разединение подпис под споразумението сложи и Божидар Лукарски – председател на СДС. По думите му, пред РБ има шест нетоложни стъпки за излизане от кризата. Той каза, че правителство, което да се откаже от пълен мандат, за да се създадат условия за нов обществен договор чрез Велико народно събрание и промяна на Конституцията ще удовлетвори очакването на българските граждани за истински реформи.

На въпрос за номинации за водачи на евролистата Лукарски отговори, че решенията за номинации са въпрос на вътрешни обсъждания на партиите, съгласно уставите им и вътрешните им правила и споразумението придвижда процедура, която предстои да бъде изпълнена от партиите в качеството им на вече подписали документа.

Корман Исмалиов от НПСД допълни, че подписва с искрена вяра, че се влива енергия за добруването на българската нация. Според него прекалено много разделителни линии и анклави са били създадени по време на прехода и мисията на Реформаторския блок е да ги премахне чрез управление в името на законността, пазарната икономика и европейските правила.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ненко Данаджиев

    1 0 Отговор
    Със стари к..ви нов бардак не става !!!
  • 2 comments

    0 0 Отговор
    ....Напълно права си,червена коко.ко-и на твоята
    смешна и жалка творба ТРЕЗВО МИСЛЕЩИТЕ И УМНИ БЪЛГАРИ,
    различаващи се от заспалото овче стадо наоколо,
    гледат точно така,както на БОЛНИЯТ,СМЪРДЯЩ и
    изкуствено-натрапен на хората ЕС!
    Със съжаление,с презрение и с неприкрито нетърпение КОГА
    ВСИЧКОТО ТОВА НАИСТИНА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТРУП,
    за да не скверни с присъствието си тук........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове