Last news in Fakti

3 Януари, 2024 09:46 6 059 8

Земеделски организации са против новата наредба за фискален контрол върху движението на стоки

  • съюз на градинарите-
  • наредба-
  • фискален риск

Плодовете и зеленчуците нямат място в този списък! Можете ли да си представите, че чесънът и лукът са стоките с най-голям фискален риск, посочи Мариана Милтенова - председател на Съюза на градинарите

Земеделски организации са против новата наредба за фискален контрол върху движението на стоки - 1

Браншови организации изпратиха писмо до министър-председателя, в което поясняват, че, за да спазят изискванията на наредбата, ще трябва да назначават още административен персонал, което пък ще оскъпи продукцията им. Пред БНР Мариана Милтенова - председател на Съюза на градинарите, поясни защо плодовете и зеленчуците трябва да бъдат извадени от списъка на стоки с висок фискален риск:

"Според нас плодовете и зеленчуците нямат място в този списък! Можете ли да си представите, че чесънът и лукът са стоките с най-голям фискален риск. Производството в България на плодове и зеленчуци е спаднало изключително много и ние сме поставени в групата, която е с нефтени масла, нефтени продукти и т.н. Ние сме заявявали, че има сив сектор в нашия бранш и този сив сектор наистина трябва по някакъв начин да се притисне и да се намали, но не това са мерките. Най-големият проблем по който се присвоява или не се отчита ДДС от 20% са продуктите, които влизат от внос. Такава наредба може и следва да има за плодове и зеленчуци, които се внасят в България, защото влизат големи количества".

"Пълна дискриминация! Правим превозното средство под 3 тона и няма фискален контрол! На практика какво се случи сега - преобладаваща част от сивия сектор са търговците, които стоят на пазара с 1 зелено картонче, без да бъдат контролирани, че са земеделски производители примерно на 500 квадратна или 1 декар продукция, изкупуват продукцията от вносители, от различни места. Разбира се, стоката им обикновено, за да отидат на пазарите, е по-малко от 3,5 тона и те продължават да си работят и са огромна част от сивия сектор".

Според Милтенова с новата наредба "изключително много е утежнена административната тежест", а преобладаващата част от земеделските производители не са наясно с нея и нямат информация:

"Има изключително много документи за проследимост на движението на стоката. Трябва да се издава уникален номер на превоза; да имаме точна информация кой шофьор, името му, коя фирма, точния час, къде ще пристигне, къде ще разтовари. Това е наредба, която е писана изключително от хора, които нямат понятие за работа с плодове и зеленчуци".

Тя даде и пример - когато разтоварването на камиона закъснее или веригите решат да не вземат част от стоките на производителите, това изисква "допълнителни декларации, допълнителни уведомления, електронни съобщения до НАП":

"Има безкрайно много документи, които ние попълваме. Това е изключително голяма допълнителна административна тежест. Това естествено води след себе си допълнителни заплати и възнаграждения. След като трябва да плащаш допълнително и то вече по-високо квалифициран труд - това е човек, който трябва да работи с интернет, да попълва декларации, уведомления - тези допълнителни разходи ще влязат в цените".

Браншовите организации са изложили аргументите си още пред служебното правителство. Все още обаче не са били допускани до разговори с настоящия премиер и министър на финансите. Нямат обратна връзка и от МЗХ. Те се опасяват, че заради новата наредба ще бъдат налагани непосилни глоби, а производителите - доведени до ликвидация.

"Разбирате ли, че ако ние не бяхме получили помощта за Украйна, която получиха нашите производители на плодове зеленчуци, тази година нямаше да можем да оцелеем".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербаджииска работа

    30 5 Отговор
    Недомислици и рекет. Друго не могат.
  • 2 Варна

    22 0 Отговор
    Тази наредба е точно толкова тъпа, колкото финансовия министър и администрацията в София.- Тези хора никога през животът си не са правили нищо свързано с тази наредба, но пък определят правилата, което е абсурдно.
    Изключително ниско ниво на интелект и поредното доказателство, че в управлението на страната влизат само дилетанти отново избрани на някакъв шуро- баджанашки принцип.
  • 3 Стършели

    17 0 Отговор
    По татово време имаше едно 76-то постановление за забрана гледането на домашни животни около София! След половин година го махнаха и пратиха Агитатори да накарат хората пак да гледат животни, ама не стана!
    Лесно е да откажеш някой но е много трудно да го накараш пак да работи! Както стария шоп каза: Я ще си гледам талевизора, койт иска нека държи животни.
    Тъпотията на политиците е генетично наследствена! Фира от 8% винаги е имало.. ама който си няма понятие от това прави от цацата КИТ.
  • 4 бг производители смешници

    2 21 Отговор
    ай стига сте се правили че работите и плащате данъци

    нищо нищо не плаща , затова така ще е закона !

    кои му не отърва да си хваща пътя назапад да види там как е

    и избщо не искам нищо българско да ям има си турско египедско испанско , от там си ям плодовете и зеленчуците щото са вкусни не като наще гадни и горчиви
  • 5 Пъпеша

    6 5 Отговор
    Мисля, че точно такива като тези на снимката са проблема. На всеки ъгъл, пред всеки голям магазин има маси, бусове, палатки на "производители" продаващи от магданоз, домати, краставици, лук, банани, портокали, зеле, дини, пъпеши, ябълки ,круши, сливи,грозде та до фурми, орехи и мед. Както се казва никой не проверява как човек с градина 500кв/м произвежда и продава всичко това и то с тонове. Това е проблема-махаш тези "производители" другите сами се урегулират.
  • 6 Даа!

    15 0 Отговор
    В едно е права.Сивият сектор! Най голямата ,неподлежаща на контрол, е сергиената мафия.Всички пазари са превзети тотално от мургавите българи.Какъв производител са те? Купува от борсите и на сергията.Печалба( нетна) минимум 50-60 % на килограм,или брой зеленчуци и плодове.Единственият им разход- такса за сергията+ доставка.Жив пример в столицата - Женски пазар и пазар" Д.Петков".На женски пазар някой от тях държат по 2-3 сергии.Фамилно! Там няма сергия,която да не реализира минимум 700-1200 лв оборот дневно.Или около 400-700 лв нетна печалба.Без плащане на един лв данъци.Къде зяпат от години всички фин.министри и НАП? Защо не ги задължават изплозване на единен модел везни? Вързани онлайн с НАП и фискален апарат? Ще им изплуват стряскащи обороти за месец.Но нали са хелекторат- да не ги ядосат.На Пешо с кафето ,три маси и 9 стола му разказват играта.
  • 7 Гошо

    5 0 Отговор
    Личи си ,че чупещия китка финансов министър е kpaдец
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове