Last news in Fakti

3 Януари, 2024 11:15 1 801 13

Проф. Ива Христова: Заболеваемостта се повишава и вече е значителна, като тази от COVID-19 е водеща

  • грип-
  • ковид-19

В момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото, посочи директорът на НЦЗПБ

Проф. Ива Христова:  Заболеваемостта се повишава и вече е значителна, като тази от COVID-19 е водеща - 1

Над 2 месеца заболеваемостта се повишава и вече е значителна, като тази от COVID-19 е водеща. В момента се разпространява предимно подвариантът на Омикрон. В Европа също се повишава заболеваемостта от COVID-19. Хората не се и ваксинираха. Масово, обаче, вирусът не се прекарва тежко. Това каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, в студиото на NOVA NEWS.

Тя препоръча на пациентите да се тестват. Професорът посочи, ако сме болни от COVID-19 трябва да си останем една седмица вкъщи, тъй като организмът има тази необходимост, а и за да не заразяваме другите.

„COVID-19 е сред основните причини от респираторните заболявания за хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат от други заболявания“, поясни Христова. Тя беше категорична, че вълната няма да достигне високите стойности от преди. „За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове е 30 на 100 000“, поясни експертът.

„Заболяването ще протича все по-леко, защото клетките на имунната памет пазят информацията. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще изчиства вируса“, заяви професорът.

Тя поясни, че в момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото. „Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите, синусите е въпрос на усложнение и може да се стигне до бактериална инфекция. Тогава може да има нужда от антибиотици“, допълни тя.

Проф. Христова допълни, че грипът е широко разпространен и ще набира скорост. Тя допълни, че в момента циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус. Христова препоръча спазване на противоепидемични мерки, за да се предпазим. Проф. Христова каза, че в края на януари се очаква пикът на грипа, който ще е подобен на миналогодишния. 125 на 10 000 души средно за страната са заболелите от грип, допълни тя. Очаква се повишението да е в пъти по-голямо. За грипа тя посочи, че е добре да се тестваме, да се приложат противогрипни препарати, но и да си останем вкъщи.

Тя напомни да се търси лекарска помощ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    32 0 Отговор
    Щом искараха Ивчето, значи пак яко ще се мре.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Христова разкажи за опитите с неразрешен

    44 0 Отговор
    Неразрешени лекарства над Българския народ и вие колко пари прибрахте от това?
  • 4 Мхм

    18 2 Отговор
    По малко излизане и ако се излиза по възможновт с парцал през сурата
  • 5 Да ти го

    21 1 Отговор
    На ковида
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    17 0 Отговор
    Оракулите се събудиха!
  • 8 Чорбара

    18 0 Отговор
    Тая гюдерия да я имунизирам на задна.
  • 9 Грипчо Ковидов

    12 0 Отговор
    Обикновения грип от който зимата всички се разболявахме, вече го няма. Всеки който е кашля и го боли гърлото е заразен с ковид. Между другото като ползвате тази думичка "КОВИД", сещате ли се да си платите за правата върху думата, защото те са на Бил Гейтс.
  • 10 Доктор

    15 0 Отговор
    Въпросната професорка не е виждала болен от студентската скамейка.
    Амбициозна чиновничка кариеристка, говореща това, което и наредят.
  • 11 Тази е за затвора

    8 0 Отговор
    Едни и същи бо клу ци с фалшиви дипломи и титли обикалят от сутрин до вечер телевизиите и стресират хората.
  • 12 Няма

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    да чета статийката... Само ще попотам, защо професорката, когато е гост в телевизионно предаване, винаги гледа надолу и никога в камерата ? Или на мен така ми се струва...
  • 13 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Вие българските лекари сте алчни некадърници и обикновени измамници. Много професори, които изумяват с тъпите си препоръки,което не може да бъде наречено дори профилактика. Добре че циганите ви бият от време на време с възпитателна цел. И до сега нямате методика как се лекува Ковид-19 макар че минаха 4 години от пандемията, но много добре източвате бюджета и НЗОК. Нищожества с хипократова клетва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове